Monday, September 5, 2016

The grass is always greener on the other side

Aku tak tahu kenapa..tapi aku suka sangat kerja kat office aku sekarang ni..lokasi di woodlands. Aku rasa area ni sangat peaceful. Ini berdasarkan pemerhatian aku di waktu lunch hour..

aku suka berjalan kaki dari office ke woodlands mart, yang mana masa berjalan lebih kurang 15 minit. agak jauh sebenarnya. tapi aku sangat suka meluangkan masa sambil menikmati suasana berjalan menyusuri blok-blok HDB (flat2 perumahan di singapore). nak tahu kenapa?..

suasananya sangat nyaman tau. blok2 ni tiada bau2 yang kurang menyenangkan. malah sangat bersih. di samping aku dapat mempelajari atau memerhati masyarakat tempatan menjalani kehidupan mereka. aku tengok, setiap HDB mesti akan ade satu ruang taman yang ada permainan kanak2, tempat senaman orang dewasa. ruang bersantai dan riadah..memang best. sempat jugak aku nak try senaman kat situ..eh, aku tak tahu lokasi lain sebab aku cerita ni sekitar area office aku je lah..

Woodlands Mart tempat aku selalu jalan2 cari makan..photo credit to google map
tapi menurut kawan aku ..yelah maintenance die pun tinggi..nampak je bes..tapi seksa..banyak duit belanja..semua kene duit duit duit..yes.. itu lah reaksi most orang tempatan yang aku borak2..ohh lagi satu..selepas aku bekerja di singapore ni..persepsi aku dekat orang sg ni terus berubah..dulu aku ingat mereka ni sombong.. yelah negara maju kan..tapi sebenarnya baik2 lah orang sini..especially golongan senior2 ni..peramah..dan cara dorang berborak macam ko berborak dengan makcik2 ko..haha..jadi kita pun tak terasa asing sangat.

tapi aku rasa ni tengok tempat jugak lah..since aku pun bekerja area yang dekat dengan residensi..so mostly dorang ni penduduk2 kawasan ni..so mesti diorang anggap tu jiran2 dorang jugak kot..sebab dulu aku bekerja di area industri yang jauh sedikit dari penempatan..dapat jugak la tengok yang masyarakatnya yang sibuk dengan dunia mereka..kurang santai berbanding sini..sebab tu aku cakap aku suka area woodlands.

sebenarnya apa eh point aku..haha..dah lama aku nak bercerita tentang pengalaman bekerja di negara orang ni..yelah, bukan semua berpeluang kan..aku bersyukur sangat sebab dapat peluang ni..walaupun seberang tambak je..tapi still make big different..without me need to sacrifice anything. lagi lah advantage kan..tak payah tinggalkan family, dah payah pindah jauh2..tapi kerja luar negara..haha..paham tak..

tapi tu lah..tak tau sampai bila boleh bertahan..dengan ekonomi sekarang ni..tell you, even negara stabil macam sg ni pun terjejas..ada je orang yang diberhentikan kerja. inikan pula negara kita..yang ekonominya kejap naik kejap turun..kesian dengan rakan2 yang terpaksa diberhentikan. aku paham perasaan tu sebab aku pun pernah bukan sekali..tapi 2 kali diberhentikan. macam lost kan..to those people, be strong okeh..mungkin akan ada rezeki yang lebih luas lagi lepas ni..jangan berputus asa okeh.

yes, berdasarkan tajuk, aku percaya..sesiapa saja mesti selalu fikir, negara kita ni tak best..lagi best negara sekian2..atau kalau aku kerja kat sekian2 ni kan lagi best..macam aku jugak..lepas kerja di singapura..i tell you..there is no way aku nak balik kerja di negara sendiri..you know why kan..hee..rata2 kawan2 aku yang sama ulang alik jb-sg ni pun berfikiran yang sama..mereka seakan berpaling tadah dengan negara sendiri lepas mendapat nikmat yang sedikit di negara orang..ecehh..eh i am trying to write in full sentence actually. please bare with me..if only i still got the readers here..(say hi please..if you drop by.. :)..)

tapi tu lah aku cakap..orang tempatan sini pulak berfikiran sebaliknya..selalu juga aku dengar komplen2 dari mereka..dan mereka juga mengambil peluang membeli hartanah di negara kita untuk plan di hari tua..see, sebenarnya kita ni patut bersyukur jugak dengan negara kita..walaupun seperti dah tak ada apa yang membanggakan sebab di cemarkan dengan sikap pemimpin2 kita sendiri..tapi tu lah..sebagai rakyatnya..perlulah kita menjaga negara kita sendiri sebaiknya...jangan asik nak tengok banding negara orang je..

ok tu je la pesanan khidmat masyarakat sempena bulan kemerdekaan malaysia ni..haha..


p/s: ape lah aku ni..sebenarnya nak cerita lain..jadi lain..haishh..somehow, lost the skill to update blog lah..


3 comments:

linsharliana sharudin said...

Omgg I can't believe we are still blogging!!!

shiela said...

tengah berusaha tahun ni nye entry..last year ade 2 je..teruk betul..aku suka blogging..dalam otak macam2 nak cerita tapi tak tercerita..macam mana tu..haha..

linsharliana sharudin said...

Samelahhh aku dah x dpt focus dah nowadays apa yg nak ditaippp 😤😤😤