Tuesday, December 30, 2014

cerita family sakinah..?

assalamualaikum..

blog ni semakin dilupakan oleh tuannya..sian die kan..meh la kita cite sket perkembangan terbaru my not sooo little kina...semakin besar die..semakin macam2..semakin comel buat mak (panggilan kina kat aku sekarang) rasa nak gigit2..haha

here we go..

kina sekarang ni dah nak masuh 1tahun 9bulan..yer tak lama je lagi nak 2 tahun..ape die dah pandai sekarang yer..

pandai main gelongsor..panjat2 kerusi..makin dilarang makin galak memanjat..buat ayah heart attack sbb die suka tarik perhatian ayah die bile panjat kerusi die panjat tempat arm rest tu and duduk hujung-hujung macam nak lompat..tapi die tak lompat..saje jek..haha

mula pandai sebut perkataan2..kalau tanye mak gi mana..die jawab work..tapi masalahnye kalau tanye atok, tok ma, tanya diri sendiri jugak gi mana..die jawab pegi work..geram jek..lg die pandai sebut 2 perkataan sekali gus..maksudnya die tau la bile nak guna pekataan tu..contoh..die nak suh ayah die angkat...die ckp..ayah, angkat..how to resist that..?

makan pun banyak..tapi kalau makan nasi kureng sket..payah nak suap nasi. kalo makan biskut ke kuih ke laju je..pastu kan suka tengok die makan pedas..nnt die ckp..adann adann (pedas bahasa die) pastu makan minum makan minum smbil tarik2 napas kat mulut tu..tp pelik..die mcm suka je makan pedas..ikut mak ehh inaaa...hiks

ohh btw, kina still breasfeeding..so time aku ade, die mmg akan nyek nyek je la..sikit sikit nak nyek..clinging sangat..time tdo pn mulut kat nyek..wuuu..(nyek=tetek)..aku tak boleh wat ape sgt..kalo gi dapo pn die sibuk ikut pastu ngade2..ade2 je..

pastu kina ni..walaupun die dah pandai jalan..die jalan lajuuu..pastu suka sgt langgar2 bende..pastu jatuh...huhu..ni aku tak leh bla..mcm aku je..clumsy..

pastu kina pandai nak tolong aku..aku pun amik kesempatan lah arah die tu ini..haha..contoh..kalau aku lipat kain..nanti aku suruh die bawak kain yang dah lipat tu masuk bilik..aku perhatiii je die..and ikut die jugak la..nak tengok mana die letak...hihi..kadang2 jatuh2 kain baju tu..tapi takpe..saje je aku nak ajar die pandai wat kije..

lagi..ooo..die kalau dengar lagu2..mula ambik kompang nak begendang..suka betul..kat umah tu ade kompang sepupu die..pastu tok ma die lak belikan gendang kecik tuk die..so aku ngan die la berkompang gendang bagai kalau dengar lagu..pastu die sebut na na na na...nyanyi lagu ya hanana..

last week aku ade belikan die gelongsor..tapi sian die main sorang2..suka sorang2..last2 aku yang kene main ngan die..ngan aku2 sekali naik gelongsor ni..nasib baik max. weight 50kg..mmg la aku exceed by 9kg kan..agagaga..tapi demi kina..aku naik je..sian die..

kina with new gelongsor..

ape lagi ek nak cite..hmm...its all about kina sekarang ni..jadi blog ni pun da kureng cite pasal aku..hee..eh yeke..

aku nak je update hari2 macam dulu..tapiii..tak tau nak cite ape sangat..pasal kina pun xde..

eh aku nak cite something yang aku rasa kelakar pasal en.suami...hahaha

haritu kan aku wat la terapi muka kat rumah..alaa pakai masker, pastu rileks2 sambil baring2 kat sofa dan bukak radio light and easy..time tu helmy mundar mandir buat keje lam umah...haha..die mmg gitu, tak reti duk diam..super rajin i must say..pastu die tengok aku terus die cakap.."kalau baring tu terus mati camne..mati smbil dengar lagu"..i was like..omgee...dalam hati aku cakap..eeee, xleh tgk org sinang..haha..terus insaf bukak chanel mimbar pencetus ummah..

dulu2 mmg aku suka wat cmtu..masa belum kawen la..treatment muka kat umah, scrub, masker, watever tu la..pastu santai2 kat bawah..dgr lagu baring2..tapi sekarang dah tak buat..xdok masa sgt..tu hari tu aku wat balik..sbb time tu kina tdo awal..tapiii..."rolling my eyes"..

eh ok la..tu je citer keluarga sakinah pada hari ini..ntah ape2 je kan..daaa

kina bam bam...

Tuesday, December 2, 2014

hujung tahun 2014

salam..

oh my..lama gile ek aku tak update blog ni..ingat nak up satu cerita..tapi check2 rupanye aku tak pernah post pun pasal azam tahun ni..hahaha..

well..2014 pun dah nak berakhir ni..

ermmm..
my aim for 2014...

walaupun belum pun sampai hujung december...boleh la aku simpulkan tercapai ke tak ek aku nye azam ni...ok..lets start with:

1. new job = ok mmg early this year aku dah start with new job..kerja yang memang aku nak..yang sama dengan kerja time aku kat KL dulu..aku start pun nak akhir bln 12 thn lepas kot...mula2 ofis tu kat JB je..memang dekat gila dengan rumah aku..heaven kot..haha..pastu tiba2 badai datang..tak sampai 2 minggu aku kerja sana dapat lak berita bos cakap nak tutup operation kat JB..sebab nak focus yang dekat Singapore nye job..hmm..cuak jugak aku..luckily, bos bagi option kat aku..whether nak sambung kerja di Singapore or berhenti stat february..so, pucuk dicipta ulam mendatang kata orang..i chose to work in Singapore and take the challenge..Yups, before that aku kene yakinkan husban untuk kerja kat sana. sebab berdasarkan cakap2 orang yang kerja sana kene blk lambat bagai..tapi so far, sampai sekarang ok la jugak..balik lambat pun tak terlalu lambat..at least before 8mlm da smpai rumah..tu pun kalau aku mmg keluar lambat..tapi usually at 7mlm da sampai..and alhamdulillah, income jugak tak pasal2 je bertambah..rejki sakinahhhh..kan kan kan..

2. oleh kerana aku dah kerja singapore, maka memang achieve la target tu..simpan 10k..tapi last week dah habis sebab?..jeng jeng jeng...harap2 berjaya lah ek..

3. extend bilik xdapat la kan..bukan rumah aku pun nak suka2 xtend..haha..tapi, memang mother in law aku ade tambah bilik air dalam bilik aku...untuk keselesaan aku katanye..huhu..terima kasih sangat kat mil aku..baik sangat die..tak tau nak balas cmne..huu

4. new baby?...haha..bayang2 pun tak nampak..proceed to nex year pleasee....but i really really want new baby..kina dah besar...

latest pic of kina..my baby is not a baby anymore..wuwuwu...

5. beli rumah...haaa ni yang aku nak cite ni..haha..tau tak aritu tetibe mak aku cite sapid nak beli apartment mampu milik kat kampung pandan..which is so near to ampang..tempat tggal parents aku..knowing that it is so hard now to find house in town..aku pun terpengaruh nak beli..tapi oleh kerana ni rumah mampu milik..maka kene follow syarat2 die..sebab ni pun projek under DBKL..nak mohon kene kelulusan..tapi, kita booking dulu lah..sebulan baru tau result..hee..luckily aku pun ade la simpan duit sikit...boleh bayar deposit..nasib baik kerajaan singapore naikkan segala mak nenek tol bagai..maka aku ade kesedaran nak naik public transport dan menjurus kepada penjimatan berganda2..tu yang dapat simpan duit..haha..so here i am..mungkin achieve mungkin tak..tapi yang pasti dah book rumah ni..seriously tak sangka...

see the apartment behind me..yups that the house..apartment je pun..tapi boleh laa..nak beli rumah atas tanah x mampu den..besides this for my future investment..harap2 lulus la..

6. khatam quran..huhu..ni belum lagi..proceed to nex year..susah jugak nak ngaji mcm dulu2 sejak ade kina ni..baru bukak quran lepas solat tu die dah kacau2 tarik..grr..

7. daftar haji...ok alhamdullilah.. bln 3 aritu aku dah daftar...tapi masalahnye lambattt gile lagi turn aku..tak ingat tahun die..tapi lambat lg lah..tahun ni pun alhamdullillah dapat tunai umrah kali ke 2..follow mak aku n sapid n tiqa..tak sangka..rindu nak g sana lagi...


so maybe this is the wrapup of this year..tahun ni memang terukkan gile aku up cerita dalam blog kan..haishh..makin malas..dan kurang masa jugak sebenarnya..i have so many story to tell..but yet, i dont know how to write..haha..writer block..duhhh..


ok lah..c ya..daa..wassalam..