Saturday, December 26, 2009

tahun 2009 yang berakhir..

hi u'all..aku cuti hari ni..yey...!!

actually aku ade lagi balance 3 cuti yg tidak dugunakan lagi..tapi malangnye, aku mungkin dapat cuti hari ni je kot..sbb ado kojo kat opis sbnanye..huhu..there goes my cuti2..ingat nak abeskan smpai ujung thn kan..kire nx week baru masuk opis la..but..hmm..we'll see..mayb aku dtg opis sok lusa half2 day je ke kan..haha..sesuka ati mak pak aku je ;p

btw, mesti most bloggers skrg tgh siap2 entry tuk bye2 2009 welcome 2010 kan..aku pun nak la jugak tulis kan..sebagai reference for masa depan saje...hiks..

ok lah..since tahun 2009 dah hampir ke penghujungnya...aku nak wat summary la sikit2 ape yg aku dah achieve and ape bende yg aku x achieve lagi..heh..ok la..simple je la ek..well, banyak juga bende yang suka dan duka terjadi tahun ni..antaranya..

suka:

1. aku semakin cute..hehe..kenyataan berani mati ;p
2. aku dapat beli laptop baru
3. dapat beli handphone baru
4. dapat peluang bekerja dengan kerajaan walaupun kontrak sahaja
5. dapat menunaikan umrah
6. pertama kalinya aku melancong ke luar negara walaupun hanya ke padang dan bukit tinggi indonesia (thats before pegi umrah)
7. sekali lagi bercuti ke langkawi
8. eli betunang ngan ajaq
9. dapat duit belasan ribu hasil dari berhenti keje..yang mana sudah dihabiskan..huahaha
10. dapat beli harta selain kereta
11. still in relationship with him :)


duka

1. kene diberhentikan kerja sebab kegawatan ekonomi
2. belum kawen2 lagi..hehe..
3. tak dapat lagi kerja tetap
4. semakin kurang aktiviti dating sbb dah di fixkan jadual nye..huhu
5. terasa kesan ekonomi lepas kene benti keje sbb gaji yg dapat skrg kureng
6. ujung thn ni menyaksikan berat aku yg makin naik..tp muka dah tak cengkung dah..hehe


eh..mcm tak bnyk la pulak duka..haishh..rupa2 nye tahun yang baik eh thn ni..aku ingat tahun tak bes..adei..

ok fine...

target tahun depan:

1. nak beli kamera dslr
2. nak melancong ke tempat tak penah pegi..mcm pulau sipadan ke kan..oversea pn ok gak..itupun kalau aku kumpul duit cukup..kalau tak, verangan ke tahun yang akan dtg la eh
3. nak tawen...haishh..itu den tak tau la yer..pasal nye berserah je la kat takdir..insyaallah..
4. nak tukar sport rim aku yang telah bocor itew
5. make over kereta ke kan..bnyk pulak duit ko shiela..
6. cari kerja baru (ni paling wajib yee)
7. dan bnyk lagi perancangan yang tak tau mendenye..haha..


maka gitu lah saje kisah aku di tahun 2009 ni...diari aku pun aku tulis tak smpai ujung tahun..seingat aku last sekali bulan 4 kot..lepas aku benti, mmg malas nak hapdet dah..lg pun aku ade blog lak kan...xyah ler diari2 tu..

and aku berharap laaaa sgt2 tahun depan aku dapat kerja baru..huhu..kalau tak den mati woo..otak pun semakin membebal dah ni sbb keje sekarang terlalu rileks...doa2 la eh..

meh sini aku nak tepek peristiwa2 2009..sebahagian saje eh..



to all of you out there..wish u all happy new yer...may next yer bring happiness to you and may dream come true..hehe..


bermain air di PD

ok..ni cerita semalam..

sebagaimana yg korang perasan kat status FB aku la kan, aku telah membuat perancangan yg tak dirancang bersama yati untuk bermandi-manda di tepi pantai..haha..

cite die cmni..dlm kul 2.00 lebey tu kan, chat2 la ngan cik yati ni..ngadu bosan2 la..tak tau nak wat ape la..last2 aku yg mmg sedia bosan ni mcm tegerak nak ke melaka...yela, saje nak jalan2 kan..tapi yati ade idea lain lak..tetibe die nak turun semban lak...oo..semban ni mmg cam kampung aku dah...so, aku cam teruja la..then, yati kate jom pegi PD nak..ley main banana boat...knowing me, aku dgr je pekataan banana boat, lagi la aku melonjak2 nak pegi je kan..haha

so, yati pun cam cakap, serius ke..hehe..sbb time tu pun dah kul 3 lebeh kot..lama gak la kitorg nak plan ni..tp semua plan dlm ym je..haha..nmpak sgt boring tahap maksima dah..dua org je pun jadi lah kan....so, ape lagi..aku pun setuju je la..dalam masa yg sama siap2 pack barang2 lagi..hee..janji kat sana kul 5 ptg..aku betolak lam kul 4 lah kira nye..sampai sana pun lam kul 5.15 cmtu..kitorg bejumpa kat teluk kemang..dan2 je..yati kate asal boleh je..macam tak caya boleh jumpe kat situ..haha...aku mmg suka je aktiviti tak dirancang ni..bestt

sampai je kitorg kat situ, haishh..ujan la pulak..ok, smlm kan, aku ade baca horoskop kat hp aku kan..die kate, aku kene plan betul2 ape aku nak wat hari tu..sbb kalau tak plan akan menyebabkan ade mende delay..haha..so, mcm kebetulan lak kan, mmg delay sket kitorg main air..sbb ujan...seb baik kat teluk kemang tu ade mcm khemah2 yg kita boleh sewa..kitorg pun lepak2 dulu borak2..walopun bedua je, tak la bosan pun..haha..

adelah dlm setengah jam jugak nak tunggu ujan benti kan...at last, dapat jugak kitorg naik banana boat tuu..huhu..gile extreme nye trip..aku ingatkan die wat lite2 je..sekali, die jatuh kan tu smpai 4 kali..adoilaa..sakit jantung aku..dah la pulak tu, jatuh kat tengah laut lak..huuhu..seriau laaa..serik kot aku nak naik lagi..abes je naik banana boat tu, tangan aku dah menggigil2..sbb aku pegang boat tu kuat sangat kot..sebab takut..hehe..lawak gile..tp puas ati la..kire, tak la sia2 dtg dari jauh and sekejap je kan kat PD tu..sbb ade aktiviti...hee..

lepas je siap2 mandi bagai, kitorang pun pegi la makan2 and borak2...kesimpulannye..sometimes aktiviti spontan camni pun bes je..tak yah nak plan2 2-3 minggu gitu..kan yati kan..hehe

ok, until now, tangan aku masih lagi tak stabil..sengal2 dah..kalau korang nak rasa kesengalan yang macam ni, silalah naik banana boat eh..price die sorang 15 hengget..huhu..

ok la..tu je aku nak cite...sekadar catatan lam diary aku...buhbye..

p/s: aku tukar balik blog add aku kepada www.chielalala.blogspot.com..tp apsal ramai cakap blog aku tak ley bukak ni..huhu..tensi laa

Thursday, December 24, 2009

gelakkan org..rasa guilty..

yer..sebagaimana tajuk di atas..aku sekarang tengah tertanye2..

begini ceritanye..semalam, ade la meeting kat opis aku ni..seperti biasa..dalam meeting ni ade lah bos aku kan die mmg sesuka ati nak usik2 org dan kenkadang dengan ayat yang macam down kan orang kan..tp sebenanye gurau2 je la..nada gurau2 tu..bukan serius ke ape..

so semalam, dalam meeting, kawan yang sama kontrak ngan aku ni sudah kene daa..hehe..pasal hal2 usrusetia lah kan..bia la..pokok pangkalnye, ayat tu macam mengejek dan mungkin mengecilkan hati kawan aku yang mana disambut dengan gelak ketawa rakan2 sekerja yang lain..huhu..dan aku tak terkecuali mengetawakan beliau..then when i look back to see his face..huhu..mmg nampak macam kesian je..die mcm sedih je muka..dah la die ni memang macam lain sikit..i mean, cara bercakap tu..the mean word can be use to describe this is 'skema' ..lagi la kesian..nak nanges lak bile aku tgk die balik semalam..senyap je..ntah ape bemain lam hati die kan..
so, yang membuatkan aku rasa bersalah ialah, today..satu hari tak nampak kelibat die..die tak datang opis..so, semua orang kat opis ni duk cari2 die..aku rasa la kan..maybe die merajuk ke or fedup lepas die berusaha bersungguh2..camtu feedback die dapat smlm kan..huhu..tapi takpe la..next week kalau die datang, aku nak tanye la..mano la budak ni poie...haishh..dah la smlm before meeting tu nampak happy je die..tetibe camtu lak..
pengajaran dari cerita di atas, shila..tolong kawal diri anda supaya tak menggelakkan orang bile perkara itu mungkin mengecilkan hati rakan anda..btw, aku pun bnyk kali jugak nak ketawa tengok die...tak tau la die terasa ke tak kan..len kali aku taknak buat lagi lah..
p/s: berlawak pun biarlah berpada2..dan lagi satu, dont be too nerdy...or else people will laugh at you..the world is mean..people is mean..aku pun penah rasa camtu..makan dalam tahu...

nak test

ok aku nak test power je..selama ni aku duk tgk org wat entry..pastu word die siap ade strike2 tu..aku puas la cari kat ne nak strike..tp xdo..sape mau ajar..?..heh heh//now i know already..jom try..

shiela budak baik yang gemok lagi comel lagi manish lagi cute..huahaha.berjayaaa...

Wednesday, December 23, 2009

chielalalah.blogspot pulak..

haish..aku tetibe hilang pulak mood nak berblog sebab hari tu blog aku tetibe nak masuk ade virus pulak...n now, aku tepaksa tukar address web kepada chielalalah..hhhuhu..tak bestnyeeee...aku ske chelalala..sbb aku suke cakap lalala..hee..takde kene mengene bukan ;p
tp tu laaa..bile tuka add, jd mcm sape2 link aku gne add lame, mesti xley masuk dah blog aku..so, x famous la..ok, tu bukan tujuannye..saje je..lalala
lama gile pulak aku tak hapdet blog kan..xde bnyk cite la lagi pun..not going anywhere after langkawi trip tu..tp suka je sbb mggu lps dpt ketemu sama itu cinta hati gue..hehe..klaka kalau pk2 proses nak ketemu tu..haha..btw, at last..dapat jugak aku jejak kaki kat jusco klang yg baru..dulu masa baru2 siap org kate besar sgt kan..tu mau tgk tuu..mmg besa pun laa...cuma aku tak sempat nak explore lagi..sbb g sana tuk mkn kfc je :p ...aku mmg suke jalan2 kat jusco..haha..boley..eh, tapi coki kate skrg yg paling besa kat asia jusco kat melaka eh..betul ke..yati?..any komen..hehe
ape lagi ek..hmm..haa.ade lg cite..mggu ni aku jarang beronline pasal ini komputer kat opis adalah sudah tak connect ngan intenet..just my pc only..sbb hape aku tak tau..tp waiting for IT person to fix it..ahh...mmg semakin bosan okeh..geram lak aku..time bnyk keje lak tu..haishh
ok la..tu aje..jap ag nak lunch..but i think i want to skip it..tp boleh ke..im craving for something i dont know what..hehe...complicated me huh?..buhbyee

Thursday, December 17, 2009

aksi lompat

kicik nyeee gamba aku edit ni..hehe..ok, ni aksi2 cubaan melompat smbil bergamba...

1st=lompat smbil muka xde perasaan dan badan pegun..pastu sempat senyum..haha..lawak..reject
2nd=dah abes lompat baru nak snap..hishh..reject lagi
3rd= nak dekat jadi dahhh..tp tak bes..
4rd=lompatan tahap maksima yg aku boleh..haha..boley laaaa...

note: all picture taken by elli ..laallala..aku gediks..

salam maal hijrah

selamat tahun baru..!!

kuih tat inti jem nenas..


sabar-sabar..ini bukan entry resepi..tapi lebeh kepada entry suka makan...hee..
ini lah tat paling da bomm ke babomm aku penah rasa..sedap gileeee.very da melt in my mouth..dah la jem die bnyk..pastu kuih tu lak just nice je ..tak keras sgt n tak lembut sgt..memenag sedap wa ckp luuu..setakat ni aku makan sorang je kuih ni kat opis..oh yee..mesti korg pk..ape laaa ..makan kuih raya time bukan raya..mesti kuih da basi..haha..tak kotttt..mmg kedai tu buat setiap masa..kalau korg nak, g la beli kat bangunan mara tuh..kat ground floor kat lam restoran ape ntah..die mmg ade jual biskut2 n kerepek2..pegi la pegi la..aku sndiri pn baru je tau rasa sebenar kuih ni sejak 1st time beli 2 bln lepass..heheh..

ok la..tu aje..nak smbung makan..

p/s: smlm kan, aku mimpi baju kebaya aku selalu pakai tu dah tak muat..pastu aku mcm emo2..sbb button die asik nak terbukak..huhu..gerun aku..tp today aku try bj kebaya ni..still ade lagi ruang2 kosong..lalala..anda tau maksudnye?

Wednesday, December 16, 2009

langkawi trip II

(kalo korg tahan ngan kepanjangan entry ni..baca lah..kalo tak, tgk je la gmba tu eh..hehe..aku malas nak pecah2 entry lagi..mcm lepas utang dah rase ;p)

seperti yg aku janjikan..di bawah ni gmba2 yg aku/eli amek masa pecutian ni..hehe...aku malas nak tulis panjang2 la..upload ni pn malas sbnanye..tp sbb nak tambah ruang lam blog ni..ku gagahi jua..lalala..

ni kat jeti kuala perlis..kitorang bertolak dari rumah dlm pukul 8.30pg kalau tak silap..dan tiba di jeti dlm pukul 4.20pm cmtu..itupun sebab hari jumaat tubanyak lak kereta yang menuju ke utara ni..plus, kitorg pn asik benti je kat perhentian2..maka, lambatlah jadinye..seb baik on time jugak..kalau tak..kene la bermalam di situ..hee.. so, in this pic, ni nak menunggu pukul 5pm punya feri..nasib baik bapak aku mmg dah ade contact number org kat situ supaya book kan tiket feri n parking kereta..so, senang je la kitorg..heh..heh


dalam feri pun haruslah menggediks..hee..captured by elli..my photographer for the whole day :)

salah satu feri/bot yg ade disitu..aku just amek gamba supaya bukti aku naik feri dan tiba di jeti langkawi ini..oo..perjalanan dari kuala perlis ke langkawi menaiki jeti ialah selama 1 jam saje..kalau tak silap harga tiket feri ni lam rm36 kot sorg..

ni dalam kul 7 lebey...matahari nak terbenam dah..aku amek gamba ni kat tingkap hotel..pemandangan belakang hotel..kitorang stay kat hotel langkasuka yg terletak di pekan kuah saje..dekat ngan bandar tapi jauh dari laut...boley laa..bes jugak sbb bawah tu betul2 adelah shoping kompleks..siap ade cinema lagi..haha..boley tak mcm jakun..padahal kat umah pn ado ;p

malam tu, before makan malam, kitorg bersiar2 la sekitar langkawi ni..port yg bapak aku suka bawak kat pantai chenang..mmg tu port paling best kot..cuma tak sempat la nak jalan2 sepanjang jalan yg berwarna warni n happening tu..sbb lps tu nak g terus makan...oh yer..untuk memudahkan perjalanan, kitorg lebeh suka sewa kereta je dari naik teksi..hari tu bapak aku sewa kete nissan sentra pada kadar harga rm120/day..actually you can get much cheaper if u go during weekdays..n bukan masa cuti..mayb sewa rate tu dlm rm70 dah boleh sewa satu kete yg baik kot..sbb bapak aku kate hari tu wira pn dah smpai rm100 lebey..baik tul bisnes dorg time cuti ni..

i dont know where exactly this restaurant located..but somewhere kat pekan kuah jugak..cume kene jalan selok2 sbb agak tersorok..lgpun mlm2 tak nmpak..tp aku rs boleh ingat jalan ni..hehe..best..1st time aku g sini..selama ni tak tau pn pasal restoran ni..ade view n environs yang nyaman..but that nite quite chill lah..angen kuat sgt..gigil2 aku smbil makan..konsep, open air..n ade juga site yg atas air (bwh tu laut)..aku tak amek gmbar penuh la pulak..hehe

this is what we ate that nite..ikan bakar 2 ekor ikan jenahak, ketam 4 ekor, sotong, n kerabu mangga kaki ayam...ok, bapak aku tipu kate kerabu tu letak perut..pastu aku pun mkn je la..rs pun mmg sedap..bile abes je...die ckp, korg tau tu kerabu ape..pastu sengeh2..kate tu kerabu kaki ayam..but thats ok..kitorg mmg mkn jugak kaki ayam ni..kdg2 je la..heh heh..ketam lak order masak lada which is lada tu maksudnye lada itam..kire black pepper la ni..haha..mmg sedap menjilat jari wa cakap luu...so, mayb tu la menu yg kitorg akan ingat smpai bila2 bile g langkawi ni...hee..kuat mkn tul family aku..oo, aku letak gamba eli sbb die yg menghabiskan makanan ni untuk titisan terakhir..haha..aku lupa nk amek time baru hidang..huhu..nyesal lak ;p..total mkn ni lam RM120 cmtu kot..murah jugak..


keesokan harinya, konon2 plan nak pigi round2 pulau (island hoping)..sbb eli & mak tak penah pigi sepanjang kitorg g langkawi ni..actually waktu dorg wat island hoping ade 2 session..each session takes 4 hours...so, sesi pagi ni kul 9 dorg dah gerak..

nak dijadikan cerita, oleh kerana family aku ni sebuk nak makan pagi lama2 kat hotel, sekali terlewat la pulak smpai kat jeti tu tuk beli tiket..huhu..tensi gua..walopun aku penah pegi dulu sekali ngan kawan2..knowing me, yg mmg hobi jalan2 ni, aku mmg la nak g lagi sekali kan..sbb teringin nak tgk pulau dayang bunting lagi sekali..lawaaa sgt..huhu..abah la ni, asik nak makan je..huhu..last2 eli, mak n abah gado2 salahkan sesama sendiri sbb lambat..hee..tuuu laaaagii aku benci..lama lak tu dorg gado..smpai tgahari jugak la..tak tenang jiwa..haha..so, oleh kerana tak jadii nak island hoping, kitorg pun just g shoping2 kat pekan je..oh btw, harga tuk island hoping ni ialah rm40 per person on that day..tp ari tu mmg ramai sgt..2nd trip die kul 2.30pm..malas la kitorg nak pigi..

the best thing to shop here is the pinggan mangkuk kat idaman suri..n choclates kat Hj.Ismail Group..tu je la kedai trademark kat situ..so, eli beli set pinggan mangkuk sbb mak belanja die sempena nak kawen..hee..so, nnt rumah die dah ade pinggan mangkuk set laa..nak tgk die jemput kite makan ke tak..haha..jgn ade pinggan je lebey ;p..btw, set tu aku yg pilihkan..lalala..i love pinggan mangkuk n segala kuali periuk or peralatan dapur...ntah ape2..

ni sesi petang lak..lepas lepak2 hotel n window shoping kat mall bawah hotel tu, tetibe abah , mak, n eli yg masih begado2 ni ajak lak g jeti lagi sekali sbb nak tgk ade lagi tak tiket island for 2nd trip...haha..tp setelah aku yg cool ni mengeluarkan pendapat bahawa, mungkin abah angen sbb sekian sekian..maka, kitorg pn decide tak yah la pigi..mayb lepas eli dah kawen ke kan, bawak anak2 die sekali..haha..sesungguhnyeee...ok, fine, sepajang kat sana, mak aku asik ckp cmtu je.."kalau eli kawen" ayat tu mesti kua...kelaka gile..mak dah berangan2..

ok, back to story..kitorg pn jalan2 lagi sekitar pulau je la..bapak aku tanye nak g mane, tp aku pun tak tau dah mane nak g kat langkawi ni..sume tempat dah pegi tahu..last2, bapak aku bawak jugak kat tanjung rhu..again..but this time, tetibe ternampak lak satu jeti ni..yg mane dorg ade wat activity island2 gak..so, singgah la kejap nak tanye2..aku tgk kat situ ade activity engrave ape ntah..tp mahal jugak la..dlm seratus lebey satu kepala...so, baik tak payah..hee..then aku n eli pn just amek2 gamba (seperti gamba di atas) je la kat situ..bnyk omputih je kat sana tuh..

pantai chenang view

then, after tanjung rhu, round2 lagi..n cari tempat nak makan..hehe..so, aku ajak je g chenang lagi sekali..sbnanye aku nak window shoping kat kedai2 yg kat situ..tapiiiiiii..haishhh...tak sempat jugak okeh..tu la bahana berjalan ngan parents..dorg tak larat sgt nak jln jauh2 ni..huhu..thats y aku ckp nak cari geng mengembara pulak..anyone?..hee


ssinggah kat sign board ni sbb find it unique

last day...bergamba depan hotel saje..hehe..kitorg bertolak balik lam kul 9pg cmtu..naik eri kul 11pg..tp delay 20 menet....then smpai ke rumah lam kul 10.30mlm...on the way tu hujan lebat after perhentian sg perak kot..but overall, satisfied la pecutian ni...daripada takde langsung kan..syukur je la..hehe..

mesti korg tanye, nape tak naik flight?..kalau naik flight, aku rs tak bnyk adegan makan2 yg ko akan rasa..i mean, kalau jalan naik kete, ko ley benti kat mane2 perhentian kan..which is, setiap perhentian tu kat berbeza negeri..mcm ke langkawi ni, ko ley singgah perak, kedah, perlis..oleh sbb itu syok la..aku pun suke je lepak2 kat perhentian yg mmg lawa2 yg telah dibina oleh kerajaan malaysia...haha..tetibe ;p ..wlaupun penat, tapi sonok la..berasa jalan jauh2..tp minyak+tol tu, aku kire agak mahal jugak..makan ratus2 la..huhu..


ok la..setakat ni je tulisan perjalanan aku..haha..penat sudahh..korg pn mesti nak temuntah baca..lalala..buhbye..


p/s: boleh tak tadi mak aku msg ckp nak ikut abah pigi pangkor tak..sbb die ade kusus 2 hari kat situ..huhu..ikut hati nak laa..tp ikutkan duit..n ikutkan keje lagi...huwaaaa..mayb have to let go this one..but this is an island we talk about..should i let it go?...lu pikir la sndiri..haha

Tuesday, December 15, 2009

langkawi trip

aku belum upload gamba lagi la..so, nak cerita pasal cuti2 kali ni cm tak bes lak sbb takde gamba..nnt malam aku try la upload..kalo aku tak tdo cepat la..hehe...smlm aku tdo bagai nak gile dari kul 7pm-7am..terlepas sume waktu..huhu..di sini menyesal..!!

tapi langkawi bagi aku takde la se excited mane..sbb aku mmg pigi sana setahun sekali..huhu..dah hafal sume jalan dah..even masa becuti ngan kengkawan dulu pn aku la jd tour guide dorg..hehe..siap jd drebar lagi..best2..

btw, still love the view of the beach kat pantai chenang..n still love to shop coklat2 kat hj.ismail n pinggan mangkuk kat idamansuri..tu je la aku buat pn..bapak aku ajak g kete kabel, aku xmo..g galeri Dr.M aku xmo jugak..sume tmpt aku takmo..tp yg paling aku mau pigi, bapak aku taknak lak..huhu..pastu ngan gadoh2 ngan family lagi..hiks..sbb tu aku rs pecutian ni kekurangan..kalo sapid follow mesti xde gado sgt..mesti bapak aku ikut ckp sapid..isk2..mesti aku pun ley pegi tmpt2 tu..mesti eli pn tak ngamuk2 lam kete..ok, done wit that..

nnt aku cite ape tempat aku nak pigi tu tapi xdapat tu eh..huhu..ok la..later..daa


Friday, December 11, 2009

bersiaran sebentar dari langkasuka

just a quick update, aku skrg tgh bercuti di langkawi..hehe..baruuuuu je smpai n rehat2 jap lm hotel..jap g baru nk jln2..bes sbb hotel ni ade wifi..ok la..nnt aku cte laie..muahhh

Thursday, December 10, 2009

email lama2..

kali ni aku nak bercerita pasal email2..

while im soo boring today, tetibe tergerak lak aku nak delete2 email from yahoo account..mmg bnyk gile email aku..since thn 2004..huhu..ade lah dalam 8ribu lebey..ye la..ni gara2 group sim tu yg mane bile dorg buat topik baru n reply2 semua masuk dlm email aku..tu dalam tahun 2007 kot..aku pun tak sedar sejak bile pulak aku join group tu..heh..mmg di luar kawalan betul email masuk inbox..tp masalah tu dah di atasi..aku da detect cmne nak kuakan aku dari group tu..hehe..tp email2 tu knkdg best jugak nakk baca..yela, bnyk gosip la, info2 berguna la, masalah2 yg nak cr penyelesaian la..knkdg layan je baca..hehe..oo, time tu aku tak didedahkan ngan dunia blogging sgt..tp time belaja kat uniten dulu aku penah ade blog..kejap je..tu gara2 aku tepengaruh ngan ash n yati..hehe..btw, tuk mendelete email2 tu semua, smpai skrg tak abes..huhu

ok, what i want to story here is..eh jap2 aku nak gelak dulu...huahahaha...kelaka gile okeh..aku baca email2 kawan2 aku yg lama2 dulu..dari ash, n olin..yati?..ntah mano ontah budak kenit tu masa ni..sombong..hehe..xde la ;p..ok, btw, time kawan2 aku ni dah abes belaja, aku mmg tinggal sorg2 je kat uniten ni..huhu..cedih..sob sob..buat assignment sorg2..g kelas sorg2..mkn pn sorg2..smpaikan aku cm malu lak nak mkn sorg2 last2 aku mkn lam kete je..sadis kan..seb baik aku ade sang kancil yg cool lagi kesayangan sewaktu itu..oo..dulu aku berulang dari rumah(ampang) ke uniten setiap hari..sbb aku takde geng nak duk asrama dah..haha..poyo..

nak dijadikan cerita..maka aku selalu la berhubung ngan kawan2 aku ni guna email..especially aisyah n olin..dorg ni dah la jauh2 so, susah nak jumpe..ngan olin yg time tu tgh ngandung..lagii la..hehe..oo, dgn olin tu aku email sbb nak mintak notes die sbb die da amek subjek tu dulu dari aku..ni juga untuk mengambil berkat supaya aku boleh jd pandai tanpa stadi bagainakgilatuk lulus..haha..genius dowh budak tuu..;p..ngan ash lak, aku beremail sbb ntah nape, agaknye ash mmg bosan2 time keje so, kitorg main la reply2 email..ontah apo2 cite yg kitorg cite..lawak betul..attitude pn ado..tp ngan ash mmg smpai skrg pn beremail..hari ni pn dah berpuluh gaknye aku reply2 die..smbil2 wat keje..haha..

but anyway, thanks to them sbb tak terus melupakan aku bile da abes belaja..dikala aku kesunyian, kehilangan, ade jugak yg sudi meneman walaupun hanya sekadar sekeping email..haha..poyo bunyinye di situ..yela, pakwe pn aku xde time tu..cmno kan..seb baik si eli belaja same tpt ngan aku..mmg menebeng kat die je la..n thats y, kawan2 eli jadi kawan2 aku jugak..lalala..

and kepada kawan2 uniten aku ni..walopun dah lamaaa gile aku grad kan..aku rasa lupe lak nak ckp time kasih sbb bagi segala notes, pinjam buku, tips2 exam..dan semua bende la yg boleh menyebabkan aku lulus dan grad same2 cm korg...haha..seperti mana aku ckp td, aku nak amik berkat dorg je..taiko2 aku nih..aku stadi sorg2 je notes dorg ni dah ley lulus tahu..tak sangka aku..terer gak ek..hahaha..tp ade gak kawan2 uniten lain yg turut berkongsi ilmu..cuma dorg ni aku selalu jumpe lm kelas je..x serapat ngan kwn2 aku sebut tadi..time kacehh sgt2 ek..caayang korang..hehe..ngeri lak bile aku pk time belaja..hate that okeh..so, perlu ke aku smbung master..lalala..tak kotttt...mengerikann....

Wednesday, December 9, 2009

menyambut hari lahir syafiq yg ke 22 thn..

perhatian..gamba dibawah mungkin akan membuatkan anda terliur atau mengidam..hehe..lalala



semalam, bersamaan 8 december, adalah ulang tahun hari kejadian atau lebih glamer dipanggil birthday adik aku yg bongsu dan paling manja dan anak emak dan anak lelaki yg sorg..huhu...

so, smlm aku ingat nak pengaruh sapid suh ajak bapak aku celebrate kat somewhere else..ok, aku mmg ngengada yg semua mesti nk ikut ckp aku..well..

rupa2 nye sapid telah terlebih dahulu mencadangkan tuk makan kat tempat biasa yg dah penah kitorg mkn..iaitu kat satu restoran cina muslim berhampiran kampung pandan..aku mula2 mcm, alaaa...kat situ ke..mcm tak special kan..tp, aku tau bukannye aku nak mkn sgt..so, layankan aje..hehe

oohhh..rupa2nye dont judge a book by its cover..turns out makanan yg disajikan di restoranyg seruapagerai itu adelah taraf 4 bintang gamaknye..sedap gilo baban...haha..siap ade jual makanan cina yg aku kira kat restoran cina yg besa2 je ade kan..oo, ok, mesti korg pelik nape aku tak perasan mkanan kat situ b4 this, padahal kate selalu pegi kan..alaa, biasela..kalau mkn mlm, mkn harus yg simple2..bkn yg lauk2 nye..hehe

ok la, aku sempat snap few picture makanan yg di pesan, so, silakan...jemput makan..


ni sup tahu..sedaaap teruk kot..haha..ayat adik aku tu.,..xpaham nape nak gune terukk ;p
as i said, bukan aku nak mkn sgt, so ini lah yg aku order..mangkuk beso gak..so share2 with family..rm5/bowl

ikan jenahak masak ape ntah..di suggest oleh tokey kedai..sbb kitorg tak berapa familiar..so tnye la apo masakn ikan yg sedap disini..rm39/plate..ikut gram kot ni..ontah..

ni pun aku suka..dah 2kali penah order mennu ni..tahu goreng cili kot..hehe..ok, menu die dlm bahasa cina..mano la den nak tau..tp ade translate in english kot tak silap...hmm..rm5/plate


ni lah yg aku ckp..susah nak cari ni..shark fin soup..mmgggg sedap..feveret aku n eli since kecik2..ni gara2 penah mkn time uncle aku banjer masa kecik2 dulu..pastu dah bertahun2 tak mkn dah..semangkuk kecik ni harga RM10hengget


ade lg few yg aku maleh nak tangkap gmbanye...kesimpulannye, mkn semalam puas ati..semua pulang dgn perasaan gembira..hehe..ape nak jadi la keluarga pak dolah ni, kuat makan ;p ..so, sapid..ape azam umur 22 thn..keh keh..nak dpt 3.4 ke atas ke..huhu..mapuh bapak aku sbb dah janji ngan die nak bg blackberry kalo dpt gred cmtu....tp sbnanye takkan dapat kot...huahhaha...

eh, lupa lak nak bgtau..aku rasa restoran ni penah kua jln2 cari makan juga kot..sbb ade pluq JJCM kat situ..name restoran aku tak tau laa..sbb tak nmpak sign board die..tp senang je nak cari kat kg pndan tu..hee..tak membantu lansung info aku ;p

ok la..c u later...

Monday, December 7, 2009

ku di dalam emosi ini..

and tell me why i'm upset just now?..huh..nothing to worry about actually...just thinking with emotionally..cant i just be cool...as i always did..hmm...worried too much laa..aiyoo..tindakan luar kawal ni..isk..control2..xde pape nye..percaya la shilaa...bia badai mendatang, bia pohon bergelora, namun akarnye tetap kukuh mencengkam bumi..ewahh..buat drama pantomin lak aku..lalala..

oh ye..disebalik emosi tu..esok aku nk pigi interbiu..sume checklist da prepare..hee..tips pn ash da bagi...now, its depend on me how to sell myself to get the job..hiks..wish me luck wokeh...mcm nak pegi berperang ni..

know what, the only thing that im worry about is my communication skill and lack of confident..even i have some experience which is i think quite good, but not too excillent, i still cant tell them the way it suppose to be..still talking without confident..sengeehhh je tau..feels like a fool sometimes..dont know how to brag lah..masalah jugak eh kalau terlalu merendah diri ni..

erk, ok lah, tarik nafaasss, hembusss...hee..tetibe terasa nak beli baju kemeja baru n selua baru..dah lama tak g intebiu ni, baju2 lama tu mcm dah lusuh lak..sbb skrg aku asik pakai baju kurung je..tp cmne gaji tak masuk lagi pulak..ade sape2 nak bg sumbangan ke..hehe..larikss...gurau je...

p/s: lepas masa kedua (lepas lunch)..feel reliefff...communication is the best way on how to settle miserable thing..no?..bebel je aku nih..dah chow..

Saturday, December 5, 2009

sabtuku yang tidak bermaya

huaarghhhhh....ececece...gayak baru bangun tido laa..ye la, aku dah lama tak hapdet blog ni...do u miss me?...huahaha..poyo je kan ;p

weh, korang, hari ni bosan laa..xde ape aktiviti aku wat selain tadi pegi umah org kawen kat kg.baru tu..dah la aku bgn tdo pn kul 11 kot..pastu g kenduri kul 1 lebeh pastu balik lam kul 3 lebey and lam kul 4 lebey cmtu, tido balik smpai laa nak dekat kul 7..boley..nmpak sgt aku bosan tahap cipanzi..hehe..

ok la, hari ni ade berita bes laa..pagi2 tadi masa baru bgn tdo tu adelah call from satu kompeni ni, wahh..aku dipanggil intebiu la gamaknye kan..somewhere dekat area industri kat batu caves tu..kate nye aku apply dari jobstreet..tp bile aku check akaun jobstreet aku tu, mcm takde pn aku apply kompeni ni..hish..misterii..tp takpe la kan, janji ado intebiu tuk aku ujung thn ni..oh yee..misi aku adelah, nak cari keje bile masuk new yer ni..heh heh..adakah aku akan dpt keje yg aku intebiu ni?...ceh, belum ape2 aku dah berangan...lalala..

lagi ape ek..hmm...ni den tengah konyang ni..dah mkn 2 mangkuk meehun sup mak aku masak, n makan 6 biji sumi..adei..senak dah peyut ku..timbang lepas makan tadi, berat tu hampir mencecah 54kg..ok finee..segala2nya tidak terkawal sejak aku keje kat tpt skrg ni...i am broke, i am getting fat, my face have pimples, my work is soo boring, my brain is empty because no new input..learn nothing..then what else..penat laaa...

ok la, tu je..huhu..

p/s: tgk sehati berdansa..tetibe terasa nak layan cite industan la..mohabbatein mayb or kabhi kuchi ke..waahh..lama tak layan dvd ;p

Wednesday, December 2, 2009

raya korban

dah lama patutnye aku wat entry ni..tp aku malas nak upload gamba..hehe..ni antara gmba yg aku amek during raya korban kat kelantan ari tu...

aku sbnanye tak penah kot tgk org korban ni secara live dari die start sembelih tu, smpai die potong2 part2 daging semua..so, this consider as new experience jugak lah..

selalunye, kalau kat kl, ibadat korban ni, kebanyakannye dorg buat kat masjid2 kan, tu setau aku la..hmm..tp berbeza kat kelantan ni, dorg buat kat rumah2 je..n lembu tu pn bilangan die tak bnyk..selalu kalo kat masjid kan aku tgk bnyk2 je dorg korban..n makan masa jugak lah..tp kat sini simpoi la sonang cite..hiks..meriah jugak la..siap ade kedai tu kan buat open kedai lg..dpt mkn free sbb die tu tuan lembu tu..n die dpt daging sikit, pastu die hidang kat org2 yg ade kat situ..kire mkn daging fresh la ni..sedaapp..

ok, thn ni aku pn turut serta la menyumbang 1 bahagian dari 7 bahagian (mcm akad die lak aku cte ni)..dari proses nak akad tu, smpai time nak tgk darah mengalir..kekok2 je aku sbb dikelilingi org yg aku tak kenal..lgpun aku kene tunggu dorg sume cukup org..n aku ditinggalkan sorg2 je kat situ..cube bygkan..isk2..kaget..tp kejap je la kene tggal tu..hehe..saje bikin gempak..

alaaa..ape mende aku cite ni..mcm writer block la..mls la nk cte pnjg2..korg layan gambo eh..

ni time lembu ditumbangkan..ooo, aku nye bahagian dpt lembu itam..

after diesembelih..dorg tinggalkan kejap lembu ni sbb die tgh nyawa2 ikan..n stil gerak2 lagi dalam 5 menet cmtu..kuat okeh die ni

dorg bergotong royong membahagi daging yg telah siap di ptong..aku tgk je dari jauh..hee..


daging bahagian aku dibawa pulang untuk diberi kepada sanak saudara..dorg kate lembu tu nmpak je hodoh..tp daging die cantik..aku n mak aku cm tertanye2 cmne nak nilai daging lembu yg cantik sebagaimana yg didakwa mereka..haha..


ok..kalau selalunye kat kl..lebeh spesifik kat kg.baru (kampung belah mak aku).. masjid kg baru tu selalu guna kupon tuk org2 kmpung boleh collect daging kan..so, pembahagian mungkin sama rata tanpa mengira saudara ke or org terdekat kan..tp kat kmpg ni, aku rs cm leceh sikit nak bagi2..yelah, kalau saudara2 ramai, n jiran2 ramai, boleh la kite bahagi2..cuba kalau kite jenis tak kawan org n sedara pn tak ramai..mungkin daging tu terbuang2 je or rosak sbb tak mkn..hee..boley lak pk cmtu aku ni..nmpk sgt aku jenis xde kawan ;p..

ok la..dengan terbitnya entry ni..lege sket aku rs..mcm lepas utang..haha..sbb ni kire entry wajib sbb sume blog ado..lalala..

daaa..


Soulmate..

smlm have a little argument ngan my guy..siap emo2 lagi..when i think about it again today, fell funny pulak..haha..sebabnye, argument ni dah la tgh2 mlm okeh..kul 1 mlm lak tu..cian si coki kene buli ngan gilfrennye yg tgh emosi ;p ..suke pk bukan2..hiks..

ok, aku sbnanye misundertand kot ngan perkataan soulmate ni..pada korg la kan..soulmate ni membawa maksud ape..selama ni, aku sangka soulmate adalah teman sejiwa yang menjurus kepada perhubungan suami isteri atau pasangan yg tgh bencinta je..hee..

so, smlm aku mengalah la lm argument ni sbb hujah aku tak berkesan..siap bukak kamus lagi nk cari maksud die ko..kononnye nak convince him that aku betul..dah la tak tau eja sbb pikiran penuh kecelaruan ke hape ke..haha..yg kelaka nye die ley gelakkan pulak sbb aku tanye ejaan cmne..hehe..bengang je mamat tu..padan muke ;p ..last2 die mls nak teruskan argumant, die suh aku tdo je..huhu..he is garang okeh..

still tak puas ati, pagi2 tadi, aku dtg opis je aku google la perkataan ni...dan rupa2nye pandangan aku kurang tepat..so, here is the meening..

WHAT IS A SOUL MATE?

Most of us will define soul mate as a life partner we're in love with; someone with whom we're connected spiritually and sexually. This is a romantic view of a soul mate and might better be spelled as "sole mate."

The dictionary definition of soul mate is "One of two persons compatible with each other in disposition, point of view, or sensitivity" and "someone for whom you have a deep affinity." (Source: Dictionary.com) This broader definition opens up the possibility of applying the soul mate principle to a variety of people in your life.

There are lots of people you share common interests with. You like the same music and hobbies, you hold similar jobs, you have the same sense of humor. A soul mate has all these attributes but represents a deeper, more spiritual connection.

According to Greek mythology, our ancestors originally had two heads and four arms until they angered the gods and were split in two, condemning humans to a lifelong search for their soul mates. Maybe that's why so many of us are looking for someone to make us feel complete.


ok, boleh diterima la kot explanation ni..huhu..takuuuttt...

p/s: sesekali aku ngengade ape salahnye..ya tak..huahaha..

Tuesday, December 1, 2009

at 12.37am..still awake

i cannot sleep yet because of this s**t..

kalau pandai masak betul2 takpe la jugak..ni duk masak makanan n tunggu die masak bagai nak gile..sampai mata jd panda bear...ngantuk la weiii aku nak tunggu ko masak...lepas satu, satu la..hishhh..should i quit?...hehe..tepuk dada tanya selera ;p ..tetibee je..