Friday, November 27, 2009

perjalanan balik ke tanah merah

tetibe mood aku datang tuk upload gamba bnyk2..haishh

ok la..sebagaimana aku update kat status smlm, aku balik kmpg raya aji ni..sbbnye saje nak jalan2..yela kan, asik duk kl je..bosan nak mampuih..so, adelah lebih baik kelua dari bandaraya tu kejap kan...nasib baik masih ada kampung yang satu ni..kalo tak, tak tau nak merempat kat ne kitorg ni..heh..

selalunye kalau balik kmpung ni, jalan yang selalu kitorg amek ikut pahang nun..jalan karak, masuk bentung, pastu lalu lipis, gua musang, pastu melalui beberapa kawasan dun n mukim, baru la smpai kat kampung aku kan..tapi semalam, dengan excitednye aku telah mensuggestkan bapak aku supaya ikut jalan gerik tu..

actually x ramai yg nak lalu jalan tu..mayb dari segi cost dan jarak kot..kalau nak g kelantan ikut gerik, senang je jalan nye..korg ikut highway plus yg menuju ke ipoh tu, kuar tol kuala kangsar, n then terus je highway gerik, pastu nnt ikut tasik banding ke hape ntah..lalu hutan belum (aku baru tau hutan tu kat situ..boley)..pastu lalu jeli, then terus tanah merah..simple kot..tp jarak die jauh sikit lah..cuma die boleh cut time sbb jalan tu luruss je..n fun jugak sbb banyak jumpe R&R..so, santai2 la kan ;p

sepanjang perjalanan yg fun tu, aku pun ape lagi..gedik2 la snap gamba situ sini..maka jadinye, terhasil lah gamba2 di bawah ni...hehe

masa untuk memulakan perjalanan..see my face?..dah tombam sket kan..huhu


masa ni kitorang tetibe mcm teringin makan eskrem..knowing that kat R&R Tapah ni ade baskin n robin, maka kitorg singgah la..smbil2 tu siap2 makan n solat sume..sebelum meneruskan perjalanan semula..adelah dlm 2 jam jugak lepak sini..bes kan..santai je..

ni eskrem 2nd round bapak aku beli...ntah nape, die mcm excited nak makan bnyk2 lak..aku yg mmg tak mkn eskrem sblm ni turut join..huhu..whats wrong wit me nowdays ha?

korang tau tak, adik aku, si sapid ni..sepanjang berjalan tu, die boleh tidooooo je..smpai la nak dekat smpai jeli tu..boleh...die mmg cmtu kalo jln jauh..

ni semasa melalui kawasan tasek banding tu..kawasan hutan Belum kalau aku tak silap..aku sbnanye jatuh cinta nak lalu kawasan ni sejak 1st time aku lalu situ kire2 belasan tahun yg lalu..sbb bapak aku penah balik kl lalu sini masa aku kecik2..lama gile kan..

aku rasa dorg dah buat aktiviti rekriasi la kat situ..kitorg just lalu je..

ni pemandangan kat tempat rehat yg terdapat kat puncak bukit yg kitorg lalu tu..time ni da stat ujan..tp oleh kerana aku beria gedik2 nak turun..bapak aku benti jugak laa...pastu kitorg minum tea tarik..hehe..puas ati aku ;p

aku yg gedik2 nak begamba tgh hujan..huahaha

ok la..kesimpulannye, perjalanan balik kmpg kali ni memberi kelainan dan membuatkan aku happy tanpa rasa pening n nak muntah n penat montot sbb nak duk lm kete lama2..huahaha..sape2 org kelantan mesti tau kot cmne seksa nak balik kelantan ni...ke aku je rasa cmtu...

well, we r lucky that day sbb pilih jalan yg betul..sbb dgr2 cite dari kawan n sedara2 yg jalan ikut gua musang tu mmg jem gile smlm..org yg bertolak dr kl waktu tghari hanya smpai ke kelantan pada pukul 12 mlm u'all...cuba bayangkan betapa hazabnya itu?...sedang kite bergembira, org lain berpenat n bersengal otot dlm kete hanya untuk merayakan aiduladha bersama keluarga tercinta...haha..(evil laugh)...jahat gile aku...

oh ye..sok kot kitorg balik kl semula..n dgr cite bapak aku nak try lalu ikut cameron lak..hehe..n aku, seperti biasa, menyokong penuh usul itu...mintak2 jadi la kan..heh heh..

ok, till then..c u next entry..daa..muah2

hari raya korban

hari ini..aku jadi karnivor..huahaha...bnyakkkkk sgt aku mkn dah ni..tak boleh diselamatkan dah..tapi takpe..hari raya..boleh dimaafkan la kot..

btw, raya haji thn mcm bes je..raya kat kelantan..dan kat sini cerah je sepanjang hari..cuma pagi2 tadi je ujan sikit..ok la tu kan..seb baik tak banjir..mungkin rahmat hari raya kot..hee..

ok la..saje update..rite now, sume org tgh tido kepenatan...will update later ok..daa

Selamat Hari Aidiladha kamu2 semua :D ..

Wednesday, November 25, 2009

demam ke..pening ke..

tgk tajuk ntah pape je kan..hehe..

so, ape yg aku buat hari ni...jeng jeng jeng....

pagi2 tadi, kul 6.30..omak den kejut ketuk2 pintu...ok, part tu annoying..aku tgk jam..oo, mcm awal lagi kot..malas nak bangun..heh..

pastu mak aku call lak..time tu dah kul 7.00 kot..tetibe, ade rasukan syaitan ke hape..aku mcm dapat idea..tingggg...nak mc lah..lg pun aku rasa cm kepala ni ringan je..pening2..nape ntah..ke malas..haha..lantak..

oleh kerana itu, sekarang ni aku sedang menaip blog, smbil tgk tv pada masa yg sama tengah lapar..dannn..aku tgh merajuk..ade org marah aku smlm..tibe2 je..huh..

ok lah..nak g cari makan ni..c u later..heavennyeee duk umah..isk2...dah la sok cuti smpai ahad..

oh yer...mayb esok me n family akan balik ke kmpg (kelantan)..tp itu pun tgk keadaan la..sbb dengar2nye hujan tak benti2 kat sana eh..so, lets wait for my father decision tonite..lalala

p/s: kepala pusing..x suke

Tuesday, November 24, 2009

abc..kesejukan..

dikala musim sejuk, ujan, org demam, batuk selsema cmni..aku boleh lagi melayan abc smbil menggigil2 kesejukan sbb duk lam opis yg sejuk ni..sanagt tak sesuai okeh..

abc ni beli by mistake..kononnye nak tuka duit tp die xde duit kecikjugak..haisshh..tensi nak menghabiskannye..

Monday, November 23, 2009

wahai isnin..


hari ni aku rasa cm lemaaaah je..penat arr duk opis lama2..xde wat ape2 lak tu..selalu ade je keje..hmm..maybe ramai yg takde hari ni kot..so, bosan dah ni..dari tadi aku duk memantau facebook, blog2 yg aku selalu baca, masuk ntah ape2 forum, balas2 email ngan pn siti ..penat2..

tau tak, sbnanye bile takde keje tu yang buat kite rasa penat..hehe..boley tak pk cmtu..so, begitu la berlalunye hari isnin aku..sok ape pulak cite nye..


oohh..ni cite smlm...amek la antuuu..heeheeheee..

p/s: lin, aku beli sims3 nye cd game tu tak ley nak install..huhu..frust..

Friday, November 20, 2009

picture speaks thousand words :p

adei..penat laa nak upload gamba..huhu..takde ke yg lebeh simple cara penguploadan nye ek..hmm..ok..jom tgk..aku letak caption sikit2 je eh..

ok, amoi ni dari vietnam..aku amek gmba ngan die sbb die pakai bj tradisi negara die..saje je la aku amek kan..hehe..lihat pinggang ku..lebeh lebar kannn...

korg mungkin akan paham lukisan yg ini..veeryy the obvious..haha..aku amek gmba ngan lukisan ni sbb ia melambangkan bahawa aku seorg mechanical engineer..xde seni lansung ;p

aku suka lukisan yg ini sbb ade bentuk love and warna hijau...n ade sikit2 pink..ok, aku sbnanye penggenar warna..bukan lukisan..

ni aku rs lukisan yg buruk sbb aku benci lak tgk gmba pmpuan yg baju pink tu..n aku rs lukisan ni mcm xde arah tuju..mula2 ade unsur purba sbb ade gamba patung yg slalu ade kat rom sume tu kan..n tetibe lak ade gamba pempuan yg zaman akan dtg..mcm katun..superhero mungkin..so, whats the point?..ying n yang?..abes tu ape fungsi si buncit di tengah tu..haha..mungkin pelukisnya ade identiti kompleks..sbb tgh kering idea..sesuka ati aku je ;p..uppss..sorii

arca ni aku sukaa...tajuk die 'kissing"..straight forward la maksudnye..ohh..ia diperbuat drpd bronze..


antara tetamu2 yang hadir..


antara pameran lukisan lain yg menarik dari pelbagai negara asia..


ok..selain yg aku tunjukkan kat atas ni, ade baaanyak lagi la lukisan2..kalo korg berminat pegi la tgk eh..mungkin juga boleh dijadikan sebagai aktiviti di hujung minggu..dan sempena cuti sekolah ni..boleh la bwk anak2 ke..sekurang2 nye boleh memupuk minat terhadap kesenian..kot2 ade masa depan bebudak tu nak jd artis ke kan..hee..boley kaye ape ;p








Pameran Seni Lukisan Antarabangsa



24th Asian International Art Exhibition (AIAE)

The 24th Asian International Art Exhibition (AIAE) will be held at the National Art Gallery from 20 November 2009 to 31 January 2010. About 250 artists (one work each) from China, Hong Kong, Indonesia, Japan, Korea, Macau, Mongolia, Philippines, Singapore, Taiwan, Thailand, Vietnam and host country Malaysia will take part in this major international exhibition. It is expected that around 100 artists and delegates from the participating countries will come to Kuala Lumpur to attend the 3-day opening programme which include the official opening, art forum and cultural visits....petikan dari website BSLN



hari ni, 20/11/09 pada kul 10.30pg tadi aku telah pegi ke majlis pelancaran Pameran Seni Lukisan Antarabangsa kat balai Seni Lukis negara (BSLN) nun..dokek yoo..ni atas urusan rasmi..siap ade surat arahan sekali eh..bkn ngulau..haha..


oleh kerana BSLN tu under KPKK, so kitorg dijemput sekali la..bahagian aku anta 2 org je wakil..aku n roomate opis aku ni..menarik jugak pameran ni..korang, sape2 yg minat lukisan or seni2 ni..pegi la tgk..bagi support sikit..xde ape2 bayaran kot kalo nak masuk tu..tu aku tak pasti ;p

btw, mari kite tgk ape maksud seni..


MENGIKUT KAMUS PELAJAR BAHASA MALAYSIA

"seni bermaksud kecil sekali, halus, molek atau elok, kecekapan atau kepandaian membuat sesuatu yang indah".


MENGIKUT ENSIKLOPEDIA MALAYSIANA
" seni ialah sesuatu yang indah pada pandangan pancaindera manusia sama ada melalui penglihatan atau pendengaran".


MENGIKUT IBNU KHALDUN
"seni itu adalah kebenaran, keindahan, dan kebaikan di mana di dalamnya terkandung ciri-ciri estetika dan logika.


Ok..ade paham murid-murid?..ni untuk yg tak tau cmne seni tu..temasuk la aku..

berbalik kepada cerita tadi, lepas je acara perasmian, kitorg pn naik la ke tingkat 2 di mana ruang pameran diadakan..

waa..banyak sungguh yer..selain dari lukisan2, terdapat juga arca2 yang berbagai rupa turut menjadi bahan pameran..kagum la jugak..tp ade jugak perasaan macam "aik?..lukisan cmni pn adeke"..sebabnye..lukisan tu mcm conteng2 n ade juga yang macam cincai2 xde idea je kot aku tengok..ohh..mungkin itu la dikata kan sebagai seni ek..layankan aje..hanya jauhari mengenal manikam..haha..

ok la, jom je kite tgk gamba2 yg aku amek masa pameran ni..ramai jugak yg dtg n dari pelbagai negara ade..and korg tau la kan kalau artis2 ni mcm mane kan..eh, bukan artis yg utuk entertainment ni..ni artis yg mcm pelukis tu sume..well, they really look different from normal people..dari yg aku tgk laa kan, gaya rmbut, pakaian, bnyk laa..mungkin itu membezakan kite ngan org2 seni..hoho..

baik lah..lets proceed..picture please..


oppss..sory..next entry..hehe..(aku maleh nak susun gamba lagi sbb aku dah taip dulu kat lam entry ni..adei)

fake eyelashes..

hari tu aku pegi tesco..tetibe tamasuk kedai elianto..yg jual mekap2 tu..belek2 tgk2 kan..sekali aku dah terbeli ini fake eyelashes..hehe..ok la..aku rs aku tepengaruh lagi bile baca ade blog2 kan..yg penulisnye bile pakai mende ni nmpak lawaaa je..tp masalah aku ialah, smpai sekarang aku tak pakai lg mende ni, sbb aku tak pandai nak pakai..huhu..helppp...

camne nak pakai ek..mcm susah je..nak google cm malas lak..hee..oleh kerana mggu ni lmpu merah, so boleh la nak pakai sepanjang hari kan kan kan..ni aku bawak g opis, kononnye nak pakai la sbb tadi aku kua g pameran lukisan..ade perasmian..tp smpai sudah terbiar je lm beg aku tu..hehe..

k la..pasal pameran tu, jap g aku hapdet eh..daa

beli kat elianto pada harge 12hinggit..mahaaall dowh..

Wednesday, November 18, 2009

kite makan sate..yeaaa

smlm kan aku kate nak g makan sate kat kg pandan kan..hmm..nama restoran tu sate station..tak tau la korg penah dengar ke tak..aku tgk ade jalan2 cari mkn nye cnderahati tegantung kat situ..maknenye penah kua tv la kot....

aku tau kewujudan restoran ni pn sejak awal thn dulu la kalo x silap..sbb tgk ramai org park2 kat tepi jalan kan..n intai2 tgk restoran ni cm pelik je..sbb die mcm kawasan rumah..walopun cmtu, kitorg tak la cuba nak pegi pn..aku je yg beria2 nak ajak g situ..tp sorg pn x beminat..hee..mayb tgk kawasan situ bnyk indon maka mcm was2 nak g..yela, kawasaan kg pandan kan mcm tempat ramai org indonesia tinggal kan..

tp rupa2 nye jangkaan tu meleset sama sekali..mula2 dulu mak n abah aku la yg pegi..dorg kate sate die sedaapp..berasa laa..n makanan lain yg ade, mee rebus..pun sedap gak..oh, ok..nak habaq mai kat korg laa..kat situ hanya ade 2 menu saje eh..mee rebus n sate saje..smlm mak aku tanye nape tak pelbagaikan..dorg ckp, mmg tokey die xnak sbb nak jaga kualiti makanan..ye la, kalo bnyk2 mknn tp tak sedap x bes gak kan..

aku lepas dgr2 cite ttg kesedapan sate tu dari eli n parents..maka bln puasa ari tu, aku pun cuba la kan..tp bln puasa tu secara bufet..so, mcm tak feel sgt la..

smlm baru feel betul2 sate kat situ..mmg sedap..sate die besa2 n rempah2 die berasa la..sate daging tu pn moist je..mayb korg boley la try pasni eh..n jgn lupa jugak try mee rebus die..yg tu mmg da bomm..plus, kalo ko nak feel2 makan mcm kat lm umah kampung, boley la ko naik atas umah die n duduk bersila..kat lua pn ade je kerusi n meja..tp aku cm tertarik nak duk dalam laa..heh heh..

jom layan gamba..ceh, sempat aku snap2 pic kan..


sambil2 nak tunggu makanan sampai, mak aku layan dulu album gambar yg dorg mmg letak kat tepi pintu tu..mak aku ckp nak tgk siti nurhaliza..hee


ni la antara gmba siti ngan datuk K yg penah dtg kat restoran ni..

sate pn sudah smpai..bapak aku order 15 ayam, 5 daging, 1 hati kot..presentation dorg mmg letak lam nyiru mcm ni

dah nak abes mkn..eli gediks.hehe

gamba aku mesti ado kan..lalala


ok..daa..buhbye..dan selamat mencubaa :D..

Tuesday, November 17, 2009

penin kepala..nak makan



hari ni, bangun2 je terus rasa kepala melayang2...tp aku gagahkan jugak la nak pigi keje kan..hee..sejak keje tpt baru ni, sekali je aku amik 'mc'..cuti pn masa raya tu je..ceh, tetibe aku rasa hebat ;p ..huahaha..sbnanye kehadiran ni dipengarui oleh sape yg jadi bos kite jugak kot..skrg ni, bos aku adelah jenis yg amek berat dan sgt la susah nk bg cuti kot..padan muke ko shila..

berbalik kepada cerita tadi, aku tak tau nape pening2 tu..aku suspek angin bnyk dlm badan laaa...lg pn aku mkn ala2 je ari ni..pagi tadi mkn nasi goreng share ngan mak aku..tghari lak mkn bihun goreng jugak paw mak aku sikit tadi..kesimpulannye aku tak cukup makan..huahha..

so, balik keje tadi, tahap kepeningan sudah smpai maksima..dan ade jugak rase cm nak temuntah..tapi unil now, aku baru je mkn biskut berperisa pizza seperti dibawah ini..

biskut hwa tai d'lite perisa pizza..hehe

sedap jugak..boley la nak alas perut sikit..huhu..abes jugak satu bungkus seberat 55gm itu..keke..walopun begitu, kadar lemak per gm tak tekira bnyknyeee..huwaa..(ohh ye...ni bkn iklan biskut eh..)

now, tunggu eli, mak n abah siap2 untuk membawa aku merealisasikan impian nak makan sate kat kg. pandan itu..hee..dah lama ngidam sate tu, tp tak g makan lagi..1st time rasa masa buka puasa dulu..yer, walopun dekattt gile ngan umah aku, tp aku mmg sukar nak jejak kedai tu..maybe mandram die kureng kot...hahaha..gilo..

gamba ehsan dari website sate station..(bkn ehsan pn, aku cilok sbnanye..lalala)


k la, gtg..saje nak hapdet story..kalo tak, xde lak aku nak cerita kan kan kan..bwekkk ;p

Monday, November 16, 2009

kesalahan tatabahasa?


aku rasa aku jumpe perkataan bahasa melayu yg salah kat board belakang tu..
ade ke perkataan BM "spesial" ke aku yg tak tawu ni..hmm..

p/s: sila abaikan muka bapak aku lm gamba ni dan kesalahan tatabahasa yg aku buat sendiri..haha..

Sabtu yang lepas..

Sepanjang sabtu yg lepas, sebagaimana yg aku ade update kat plurk or fb tu kan, aku mmg keluar rumah dari tghari smpai tgah malam okeh...puas hati..huahaha...walopun aku hanye menempel kat eli n ajaq tuk bawak aku jalan2..hee..alaa, kalo xde aku, mesti dorg tak meriah nak g jln2 kot ;p

ok la..meh aku cite serba sedikit..hmm..sabtu lepas, kan kat pwtc tu ade pameran kerjaya dan pengantin..haha..ok, kelaka tak kat satu tempat tu ade 3 event yg bersangkut paut, 1st, convocation open univ. pastu pameran kerjaya pastu pameran pengantin..haa..so, aku wat conclusion mcm ni..mula2 kite grad, pastu lps grad mesti nak cari keje, lepas dah stabil keje sume mesti la pulak nak bekahwin kan..haha..boley ;p ..so, semua tu dikumpulkan kat lam satu bangunan..xyah nak g jejauh..oo..aku merepek eh..

well, pameran kerjaya tu ok la..tp aku rasa fokus dorg kat budak2 fresh grad..ramai gile org ok..knkdg kesian la tgk org2 nak cr keje ni..ntah ape la dorg pk kan..hee..serius, kesian..walopun aku pun masih mencari keje jugak..ye la..mesti la susah kan nak cari..dorg pulak mcm naif je tgk..yela, budak baru nak kenal dunia pekerjaan kan..mesti high expectation..and u know what, aku rasa la kan, most of them nak cari keje yg bidang engineering ni..

i hate that 'engineer' words..huh..bunyi nye mcm bangga je..tp sbnanye nothing..engineer bagi aku hanyelah pencacai yg dipijak2 org je..haha..bodo..tetibe aku nak emo ;p ..sori2 sbb keluarkan kate2 kesat disini..hee..lalala

ok la..lepas je pameran kerjaya..we move to pameran pengantin lak..since eli n ajaq pn dah semakin hampir ngan hari disaster bahagia dorg..hee..so, saje la nak tgk2 n survey2 ape promosi or pakej2 yg ade kan..ye la, ni 1st timer, xde experience okeh..pening2 dah eli aku tgk..aku lak syok je duk tgk2 sbb best je kot..bnyk mende cantik..ade baju2 pengantin, ade cake (sempat tester kek coklat), ade gak pelamin..ade juga persandingan olok2..yg ni mmg kelaka..aku telah menyaksikan pesandingan olok2 oleh one of the blogger yg aku selalu baca gak blog die..haha..so sempat gak aku mengambil gambanye..hiks..jgn marah ;p ..btw, baju yg dipakai lawa n sweet je warnenye..

gamba diambil dgn camera hp aku..blurr sbb aku time ni aku pk2 nak amik ke xnak..haha

sbnanye time ni eli n ajaq tgh duk lepak kat satu booth tu..lama sgt smpai aku mcm boring lak nk dgr..sekali aku dgr bunyi2 kompang..aku rs mcm teruja la nak tengok kan..ohh..time ni aku sempat lagi update kat fb ckp aku kat pwtc..hehe..thanks to wifi provided di sana..aku boleh berupdate even im on the move..ok..tu statement poyo ;p ..


lepas je membuangkan masa kat pwtc tu, kitorg move to klcc..agenda nye nak makan n tgk wayang..tp sayang di sayang sbb cerita yg kitorg nak tgk iaitu 2012 tu, sgt penuh org okeh..so, end up kitorg makan saje..n eli ckp nak balik terus je lps tu..

then..si razaq cinta hati eli tu tak puas hati sbb eli kate nak balik..so, kitorg test tgk kat mbo kat ngan umah tu lak..tp still full house jugak citer ni..again, eli decide nak balik je..tp si razaq, dgn gagahnye jugak..ajak lagi pegi kat jusco balakong tu..gigih betul budak nii...aku lak mmg sokong je..dah aku mmg kaki jalan kan..haha..eli pun ikut je la kan kehendak kitorg..lalala...so ke balakong la kite eh..

again, kat balakong pn full jugak okeh..tp atas kebijaksanaan eli dan ikhsan tukang jual tiket tu..kitorg berjaya jugak dpt tiket..yey..!! sbb ade org book tak dtg lagi..n time booking dah exceed...tp aku tepaksa dipisahkan ngan eli la sbb aku kene duk ujung..eli n ajaq duk tgh....ahh, lantak lah..janji aku ley layan cite tu ;p..maka, dptlah kami menonton cerita yg digembar gemburkan oleh org ramai itu..

nak riview ke ek cite ni..hmm..aku bg 4 1/2 bintang la..best okeh..tp jalan cerita tu, maleh aku nak cite..sbb mesti ramai tak tgk lagi kan..mesti nak surprise kan..haha..g la tgk eh kawan2..bebaloi2..

di bawah ni gamba2 yg kami ambik sementara nak tunggu2 time cite tu..pstt, tau tak, kat sini pun ley terserempak ngan bloger yg aku cite tadi..boley..haha..ceh..tetibe aku nak kecoh2 watpe kan..

k la..itu je la kot cite sabtu aku..kesimpulan..hari tu adelah best sbb terisi ngan aktiviti2 sosial..hee..tq to eli n abdul razaq sbb bwk aku jln2 bersama...yeyehh :D


ruang legar di hadapan wayang ade kerusi2 tuk duduk menunggu..


me n eli accidentally wearing the same color that day..eli nmpak tinggi sbb pakai baju baru..hehe..piece..



Sunday, November 15, 2009

bapak aku masuk surat khabar Sinar Harian on 15/11/09..hehe..siap ade gamba lagi...yg depan sekali with baju petak2 yg gemuk itu ;p

petikan akhbar dari sinar harian online





BANDAR BARU SENTUL – Jabatan Penerangan merancang untuk melantik lebih ramai Penggerak Bestari di setiap kawasan Parlimen bagi memastikan maklumat kerajaan disampaikan dengan efektif kepada rakyat. Ketua Cawangan Perkhidmatan Komuniti dan Pembangunan Masyarakatnya, Abdullah Sulaiman berkata, setakat ini hanya terdapat kira-kira 50 Penggerak Bestari dalam setiap kawasan Parlimen. Menurutnya, Penggerak Bestari dilantik daripada kalangan penduduk di kawasan perumahan dan mereka akan menjadi mata serta telinga Jabatan Penerangan. “Mereka ini membantu Jabatan Penerangan menye barkan maklumat kepada orang ramai dan kita akan tambah jumlah Penggerak Bestari dari tahun ke tahun. “Dengan peranan yang dimainkan oleh Penggerak Bestari yang dilantik ini, maklumat kerajaan akan dapat tersebar dengan cepat dan meluas,” katanya. Beliau berkata demikian kepada Sinar Harian ketika ditemui selepas menyem purnakan upacara penutup Program info Bestari anju ran Komuniti Bestari Bandar Baru Sentul di Dewan Orang Ramai Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) Perumahan Awam Seri Perak, di sini, semalam. Hadir sama, Pengerusi Komuniti Bestari Bandar Baru Sentul, Mohd Daud Kassim dan Pegawai Penerangan Kawasan Parlimen Kepong dan batu, Baharudin Mohamad. Beliau berkata, selain menyampaikan maklumat, Penggerak Bestari membantu Jabatan Penerangan mengumpulkan info menge nai masalah atau keperluan rakyat untuk disampaikan kepada kerajaan. Mengulas mengenai Program Info Bestari, Sulaiman berkata, itu dapat memberikan maklumat kepada orang ramai menge nai perkhidmatan yang diberikan oleh agensi kerajaan yang terlibat dalam program terbabit. Sementara itu, Mohd Daud berkata, Program Info Bestari dianjurkan dengan kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Jabatan Penera ngan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Persatuan Penduduk Seri Perak dan DBKL. Katanya, objektif program itu adalah untuk menjalinkan hubungan kerjasama antara komuniti Bestari dalam sesebuah kawasan sejajar dengan fokus utama perkongsian maklumat dan hubungan komuniti Bestari. Beliau berkata, program itu juga menggalakkan penglibatan ahli komuniti Bestari dalam menguruskan program secara bersama. “Kita juga ingin mewu judkan perpaduan antara kaum dan agama dalam sesebuah daerah selain memberikan penjelasan mengenai isu semasa kepada masyarakat peringkat akar umbi,” katanya. Selain pameran daripada agensi yang terlibat, program lain turut diadakan seperti Forum Info Bestari turut diadakan dan barisan panelnya terdiri dari pada wakil dari KPDNKK, Mohd Azman Mahmud, Wakil AADK Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Zaidi Harun dan Pegawai Penerangan Wila yah Persekutuan Kuala Lumpur, Isagani Suradin.

weekend aku selalu bizi..

haaa, baru lah aku dapat nak beronline kejap..smlm satu hari aku xde kat umah..sbb jalan2 ikut eli n ajaq..pegi mana?..hee..nnt aku cite lagi eh..

now, nak siap2 ikut mak n abah pulak..jalan2 cari makan..heh heh..c u later :*

Friday, November 13, 2009

aktiviti di hari jumaat bersama emak saya

Salam jumaat..hiks..dah petang2 baru aku nak hapdet..ari ni mmg maleh laa..keje pn tak jalan lg haa..sok2 la buat..heh..

ape yg aku buat hari ni ek..hiks..haa..tadi tghari kan lunch hour lama kan..tu yg best tu..ooo, lupe lak..skrg mak aku dah tukar tempat keje sama bangunan ngan opis aku ni ha..kat maju juntion jugak laa gamaknye kan..maka, mulai minggu ni jugak, aku hari2 kua makan ngan mak aku, boley..hehe ;p

so, berbalik kepada cerita tadi, lunch hour aku telah menghabiskan masa di Sogo..memandangkan mak aku juga ade bgtau bahawa start hari ni ade member sale AGAIN..!!..tp kat tingkat 7 je la..biasela tu kan..dah nama sogo..sinonim ngan sale..maka, sblm menerjah dewan tu, haruslah makan dulu kan..destinasi kitorg kali ni di tingkat 6 sogo tu lah..yg ado air terjun tu..mak aku ckp nak mkn nasi masakan siam..so, kitorg pegi terus ke restoran paradise palace..mak aku order nasi goreng tomyam, aku order mee ape ntah..tp masakan tu dua2 adalah sedaaappp..cuma satu je..tadi ntah kenapa, servis die lmbat lahai..berjanggut da nunggu haa..aku rilek la..cuma tak tahan mak aku tu ha bebel2..adei..so, oleh kerana lmbat sgt, aku pun suh la mak aku snap2 picture aku..haha..bley lak mak aku layan..die bkn pandai sgt guna camera ;p

gamba ni mak aku amek..hehe..posture badan aku bongkok laaa..cmne ek..


pintu depan restoran tersebut..kitorg makan kat lua sbb nak duk tepi air terjun buatan tu..

after makan2 tu..kitorg pn naik atas..hmm..sales die tak la gempak mane..tp walopun tak gempak ade jugak mende aku nak beli..huhu..dah la tgh sengkek ni..aku ni mmg laaa..pantang nmpak barang yg menarik n murah sikit..terus aku nak beli..heh heh..tp bukan la pakaian2 aku beli tu..just brg2 tuk dapur n bilik je..walopun skrg seperti mana anda tahu, yg org2 kerajaan mengalami kekangan ekonomi kerana gaji lmbat masuk kan..tp, bile masuk bab shoping, berduyun org dtg okeh..aku beratur pnjg jugak tadi..pastu mak aku pn tak sanggup tunggu n die chow dulu..tapi...

sempat snap2 di tempat jual kasyut..

kusangkakan die mmg dah betul2 balik...rupa2 nye die tersangkut kat tingkat 1, yg tmpat jual kasut tu..haha..well, like mother like daughter...aku layankan ajee...tp tak beli pape pn..cuci mata sajork..thanks god..!!

maka, itu sahaja laporan aku pada hari jumaat ini...ohh bout yesterday, yg entry aku ckp "hari ni perasaan penuh ngan rasa tandatanya" ..isu itu sudah clear..huahaha :D..lalalaa..

ok lah, memandangkan hujung minggu telah tiba, maka saya disini mengucapkan selamat beristirehat dan bergembira..manfaat kan hujung minggu anda..cewaahh...kite njoyyy..!!

p/s: rindu die lagi laa..camne?...nape la incik amad ni jauh sgt ha?..y y y...

Tuesday, November 10, 2009

chill..

Tgahari tadi aku g bangi..nak settle mende2 yg dah lama tak settle2 lagi..huhu..tp skrg prosesnye dah hampir selesai la..tensi gua..ni kalau bnyk hal lg gua kansel je la beli..huh

so, lepas sesi tu, melepakkan diri bersendirian di Bangi Kopitiam...cool je tempat ni..nyaman, damai..hee..hmm..sbnanye aku nak cite aku order air ni je..namanye Volcano Lava..shedappp..actually slalu org panggil air 3layer kot kalau tak silap, die tea+susu+air gula melaka...aku penah try sblm ni kat maju junction foodcourt tp mcm tak bes sgt.,.smpai rs cm nak muntah..tp yg kat bangi kopitiam ni just nice..boleh la korg try ek..

bnyk lg menu die yg lain..tp, aku sempat makan meehon goreng tomyam je..boley laa..agak kering la meehoon die..kalau die basahkan sikit, mungkin sedap..memandai je aku kan ;p..


Volcano Lava

ape lg ek..haaa...td kan, time aku best lepak2 tu, ade something yg aku rs sgt annoying la mengganggu aku..haha..tetibe tuka cite lak..bkn ape..aku rs gelik je la..ade la kan, org tu..dah tua ok..aku kenal masa kat opis lama..die bukan pekerja kat situ..just kdg2 dtg sbb die kompeni consultant...tp tak la penah bertego pn..

so, nak dijadikan cerita, die ade lm list fb aku n penah komen2 kat fb..n now die tau hp no aku sbb aku bagi..tujuan aku bg sbb bisness matter..haha..yela, kot korg tau kan aku still cari2 keje skrg ni..n die sbgai org yg senior dlm bidang engineering, mesti ade kawan2 yg mayb ley rekemen keje ke..heh..(serius, bidang ni memerlukan ramai contact okeh..sbb tu kalo ko g memane kompeni, knkdg pekerja2 tu adelah mcm ko akan kenal n penah tgk)...

well, aku nak wat azam start nx yer aku kene kerja secara permanent ok..back to story, ok fine die ade call ari tu..borak2 pasal kompeni lama kan..aku layan je la..sbb ade time aku mmg peramah,..ade time jugak aku akan jd pemarah..haha..

so td, die call lg..siap bahasa diri avanngg..helo..!! wtf..aku rs mcm eeewwww..taraf bapak aku kot die tu (well, selalu kalau org lelaki yg lebey tua sikit dari aku, aku just bahasa "ko n aku" je..n kalau die tua lebey sikit panggil la "bro" n kalau lagi tua "pakcik" terus..tak pun lebey senang encik je..there is no way aku akan panggil org abang except, u know who ;p)..i felt like soo annoying bile dgr tu..huh..

then aku pn mcm xlayan sgt laa..dan aku berharap kalau tak de mende penting, jgn call la kan..im not like pempuan yg mcm gedix2 tu..n aku pn xlah seperamah mana..kalau kene ngan kepala otak aku, ley la aku borak kan, aku kan gangster..haha..poyo..well, only certain people je ley manja2 ngan aku..yg lain..say nooo..boley bla..(talk to the hand..!!..tetibe teringat miss syakirah classmate uniten ckp cmtu smbil wat gaya attitude..rindu lak ngan minah tu..hehe)..

xde la..aku rs ramai kot org2 yg kene cmni..especially gadis2 yg single2 ni..terutama sekali org yg keje dlm bidang PR or memerlukan contact yg ramai..cume tu la, kite kene la pandai bwk diri kan..well, kite hidup di era yg penuh cabaran skrg ni..mcm2 org akan ada..hmm..takuuuttt..

ok la tu je aku nak bebel..ntah korg paham cte aku ke tak ntah..haha..aku dah la communication fail..nasib la kan..dah takde cte lain nak cte kan..dgr je la..ok la, till then..kalau ade cte2 best lg aku hapdet okeh..daa

Monday, November 9, 2009

tradisional..

hmm..knkadang dgr lagu2 melayu asli pn best jugak kan..

tersenyum..


hi semua...kembali lagi kite di hari Isnin yang cerah ini..hehe

oo..hari ni hatiku berbunga2 riang dan gembira..mcm lepas utang la rasanye..sbb?..teke laaa...

aktiviti aku ujung minggu lepas, tak memberangsangkan, tp penutupnye agak best..teke lagi ape..

smlm g tgk wayang..(ngan sape ek..hee) ..cite jennifer's body..hmm..nak aku review ke movie ni..

cmni cite die..jennifer ni(megan fox), well seperti biasa kalau org dah lawa n fofular ni kan, mesti la perangai gedik die lebeh sket..nak dijadikan cerita, die ni ade kawan yg setia sgt ngan die walopun die suke wat mcm2 kat kawan die tu..temasuk, membuli dan sebagainye..

pastu, ade satu hari tu, jen ni ajak kawan die g satu club ni yg ade pesembahan group yg die minat..pastu kejadian bermula dari situ la..since then, bnyk la kisah2 pembunuhan berlaku kat kampung tu..sbb ape?..well, cite ni ngarut sket..ade unsur2 mistik..haha..dah la maleh aku nak cite ;p..yg pnting aku layan jugak cte ni..tp si die tu kate x berapa bes la cte nye..walopun si die gedik2 suke nak tgk megan fox..hehe..padan muka..ye la..actually cite ni xde motif sgt..biasa2 je..aku rs dorg pn saje kot nak eksploitasi si megan fox tu..hmm

ape lagi ek nak cite..aku sbnanye tgh bosan gile ni..xde keje sgt..tp nak becerita kat sini pn cm xde sgt mende menarik..tp walopun bosan..hati tetap gumbira..oh, bila kan kita bersua kembali..haha..poyo gile..yer, aku tgh fly lagi ni..x pijak bumi lagi..ptg2 kang aku landing la..heh

k la, buhbye..c ya later..



gangster paradise..haha..

p/s: gmba adelah kabur sbb aku mmg saje letak yg kabur punye..keh keh..

Saturday, November 7, 2009

Jatuh Cinta

ok, again aku letak lagu..2 hari ni aku duk gemar melayan lagu2 sheila majid..so, aku tampal lagu sheila majid je la ek..lalala...




Jatuh Cinta

Hidupmu selalu kesunyian tanpa cinta
Bahagiakan hatimu kawan
Tanpa cinta kita 'kan rasa kesepian
Oh percayalah kataku ini kepadamu

Apa yang terjadi ini datang dari Maha Esa
Tak berdaya untuk menghalangnya
Pasti ada rahmat disebalik semua ini
Tinggalkan duka binalah cinta dalam hidup

( korus )
Jatuh cinta sekali lagi
Harus engkau tempuhi
Lupakan kenangan yang silam
Semadikan cinta di hati

Jatuh cinta sekali lagi
Harus engkau alami
Percayalah kataku ini
Agar kau kembali bahagia

Cinta yang setia dari hati, kawan
Harus kau cari cinta yang sejati
Woh... Woh... jangan kau cuba sia-siakannya
Kerana cinta oh 'kan membahagiakan mu
Buat selamanya

Friday, November 6, 2009

rindu nyee...

selain dari M.Buble..aku juga peminat sheila majid..hehe..lov this song..

pagi jumaat yang kelakar

aku nak amek gamba full sbnanye..hehe..tp takde sape nak amekkan ;p..

well hari ni aku mcm mood ape ntah..tetibe rasa nak pakai balik jubah yg aku pakai masa umrah ari tu..hmm..sbnanye aku tak tau la ek, opis kerajaan boleh ke pakai jubah kale itam..hehe..aku sndiri da rasa pelik ngan diri sndiri..now, rasa segan gile nak kua dari bilik ni..

tadi pagi..lawak gile..aku jalan sorg2 pn aku sengih2..smpai terpaksa la aku cover call Ahmad Syawqi sbb nak ketawa kat die..haha...die lak lagi la..ckp, "cube jgn wat bende pelik2"..lagi la kelaka..sbb aku mmg pn ske wat bende pelik..pastu die suh aku amek gmba..die nak tgk..hehe..suke dgr die ketawa di pagi2 hari sbb ari ni die tgh bnyk keje ..

actually, mmg aku rasa pelik pun..sbb kalo korg tgk, ni bukanlah identiti aku..dah macam ustazah la pulak gayanye..eli ckp, mcm muslimah sejati..by the way, baju ni dihadiahkan oleh Syafiq sempena besday aku tahun ni...kesiann die..semangat nak beli jubah ni..tp bukan duit die kot..duit abah..well, effort tu da ado kan..layannn..haha..so, sbagai menghargai, kene la pakai..


lalala..morning u all..dlm bungkusan tu adelah nasik lemak yg aku beli tadi..tp smpai kul 10 ni, aku tak makan lagi..xde sudu...hehe

Thursday, November 5, 2009

shiela basuh kereta?

hehe..saje je..tajuk mcm gempak...padahal poyo

tau tak, tadi kan mood aku tetibe rajin lak..lawak gile..mcm tak caye je..balik je opis, aku terus tuka baju, terus g basuh kete kesayangan aku tuh (basuh sndiri okeh)..oo, aku namekan kete aku sbg genny...hee...

genny tu lama gile dah tak mandi...kotor yang amat...last aku mandikan die sebulan yg lepas kot..hhuhu..maka, tadi aku dah tak sanggup dah..kesian die..mcm pengemis lak di jalan raya tu..dgn habuk nye..ngan cermin dah tahap kelabu..haha..xley bla..so, aku memulakan misi..ala kadar je..asalkan die wangi kembali..part yg paling aku suka kat genny ni adelah sport rim tu..lepas mandi tu..kilat kau..memancar2..pasti ramai jejaka usha esok..huahaha..ok aku merepek ;p

hmm..yang aku tak ley tahan tu..bile mak pak aku balik..masing2 tanye.."ape mimpi ko basuh kete"..eli pun same..huwaaaa...nmpak sgt aku ni pemaleh..hehe..well..what can i say..but dont worry i still love my genny..muah2...die telah memberikan perkhidmatan yg terbaik tuk aku..menjaganye adalah hadiah dari aku sebagai penghargaan kepada die la kan...haha..poyo gile..padahal dlm hati dok usha kembar die yg ade montot tu..apadaa..kecurangan di situ..

now, again..what should i name this lappy...hmm..

p/s: entry ni adalah entry aku tgh mengalami mental block..eh writer block sbnanye ;p

Monday, November 2, 2009

eyeliner..


pagi tadi aku nak pakai eyeliner seperti biasa..tgk2 lam beg mekap tu, dah ilang..cari2 atas meja..jumpe la kan...pastu bukak penutup tu..tgk2 eyeliner tu mcm dah patah..n habis..huwaaaa...sape yg dah patahkan eyeliner yg tinggal sikit tuuu...mak ke eli..huhu..da tak lawa da ari ni g keje (lg statement gediks)...

hehe..saje je..tgh bosan ni la..tak tau nak wat apo dah..boring..ni menaip sambil2 mkn mihun goreng (bwk bekal okeh)...ko ado ;p


me at office..today im wearing green..heh heh..

cubaan translator tools..

apakah tajuk yang cuba aku nyatakan di atas?..haha..

bukan apa, cuma aku hendak menguji alat penterjemahan yang aku letak di sebelah itu..heh..jika aku menggunakan bahasa pasar, maka hendak terjemah ayat ini kepada bahasa lain mungkin menjadi kucar kacir..jadi, jangan betulkan kaca monitor anda..ini hanyalah entry cubaan..hehe..

ok..itu sahaja buat masa ini..bye2


p/s: cubaan berjaya..!!..walaupun tunggang langgang sedikit..tapi masih boleh faham jika di terjemah entry ini ke bahasa inggeris..

Sunday, November 1, 2009

hajat tercapai..


hi kawan2 ku...hari ni hari ahad bersamaan 1 november 2009...ape ade ngan tarikh ni?..
haaaa...hari ni dlm sejarah la kan..buat pertama kalinye aku telah mempunyai laptop sendiri setelah sekian lama duk ngidam n usha org lain punya kan...hehe..happyyy sangattt..walaupun tepaksa berhabis duit...huhu..tu part yg menyakitkan la..heh..

sebenarnye aku tak la merancang pun nak beli laptop ni hari ni..tapi oleh kerana dah berjalan dekat2 pavillion bukit bintang tu ngan eli n ajaq...pastu budak 2 org tu duk tanye2 nak g mana lepas ni ek..hehe..aku pun ntah camne tibe2 dpt idea nak ajak dorg pegi tgk laptop...ajaq yg mmg pakar komputer, telah mengajak kami ke low yat sahaja...maka, dgn meredah hujan lebat..actually naik kete la..hiks..so, kitorg terus ke low yat tu la..aku pelik, aku mcm tak penah pun pegi sana sblm ni...baru aku tau tu mmg syurga komputer la..gile hebat woo..sblm2 ni kalau nak beli2 komputer just pegi kat imbi je..rupanye, low yat lg best kot...

pencarian laptop ni, tak lah susah mana..sbb aku mmg dah target nak beli model ape dan bentuk cmne kan..so, tgk2 harga, tgk2 jugak model lain..tp still bekenan ngan model yg aku nak tu..hehe..smpai ajaq kate senang gile aku beli laptop...nak tgk cmne rupe laptop aku?..jeng jeng jeng....
taraaa...yer, aku telah terpengaruh ngan laptop berjenama dell model inspirion ini..sbbnye hanye satu..aku sgt suka kale merah itu...hehe..im in love...muah2..mlm ni tdo ngan laptop baru la nmpak gayanye ;p

aku sbnanye dah lama gile takde komputer sendiri..selama ni online kat opis or share2 eli punye komputer je..last aku beli komputer masa aku 2nd sem diploma kot..lamaaaa gile la..mungkin thn 2001 cmtu...so now, aku akan jaga ini harta smpai selama yg mungkin..oo..aku mmg seorg keeper..maksudnye, kalau aku beli something like handphone or ape2 je la kan, aku mesti guna smpai lama2..i just lurve my harta..heh..sume org pn cmtu kan ;D

ok la...ni pn 1st entry aku ngan laptop baru..haha..poyo gile..mayb i should gv a name for my lappy..ape name yg best ek..hmm..bucuk ke..haha...ok la..buhbye...

hep2 sblm itu, aku nak tunjuk muka happy ley ;p

hari ni jugak aku rasa diri aku sangat comel...haha...tu ayat xley bla ;p