Sunday, August 28, 2011

macam ni punye orang pun ado..

hi all..tinggal lagi 2 hari nak puasa..rasa sedih gak..sebab tak banyak sgt lah amalan dalam bulan ramadhan ni..azam ari tu nak pegi terawih hari2..tapiii..pegi seminggu early ramadhan jek..huu..insyaallah, hari ni mau pegi la..malam last kan..

sekarang aku bersiaran dari kampungku..Tanah Merah kelantan..hiks..yep, semalam kul 12.30am baru sampai sini..bayangkan perjalanan mengambil masa 13 jam..huhu..macam pegi oversea daaa..pegi indon pun 2 jam je kottt..haha..aku rasa kelantan adelah negeri yang paling jauh lah kat mesia ni..ade tak :p

btw, semalam ade cite tak best..sedih pun ade..hmm..usually kitorang kalau balik kampung, memang lah akan menumpang rumah sedara mara..ye lah, bukan sebab takde duit nak sewa hotel ke ape..tapi, kan lebih best kalau stay close ngan famili kan..kalau dulu2 tak de masalah sangat sebab mmg kitorg akan terus pegi umah nenek yang tinggal ngan pakcik n famili die..diorg pun jenis tak kesah la sgt..siap provide 1 bilik lagi tuk kitorg walopun famili die ramai n bilik hanya 2..kitorg pun tak kisah sangat..janji ade tempat tido..tido sepah2 pun xdak hal punyee...

nak dijadikan cerita, since grandparents dah tak ade ni..kitorg pun mcm tak tentu jugak lah nak stay umah sape bile balik kampung..but then, bile sepupu2 dah besar ni..masing2 dah ade umah sendiri kan..so, masing2 ajak la tido umah dorg..yela, umah kat kampung ni, bes..ade tanah n boleh wat umah sendiri dengan kos yang lebih rendah..umah pun leh dpt umah banglo..hehe..nice kan..kalo kat KL, jgn harap laa...eh, ni bukan fokus cite aku kali ni..hiks..

mcm ni..semalam, kitorg sampai kampung pukul 12.30mlm cmtu,,memang dah janji ngan sepupu iaitu anak sedara abah yang kitorg selalu tumpang umah die tu, kitorg akan sampai semalam...hmm..turn out, her husband treat us like unwelcome guess..kitorg ngan dalam keadaan penat 13jam on the road tuuu...at least if he in bad mood, please show some respect to my parents..dorg org tua..kenapa perlu wat muka cmtu, siap cakap kenapa datang tak cakap la..tak tau kitorg akan dtg laa..tak great n salam bapak sedara then terus masuk bilik..hmm..sebagai org tua, mmg la mudah kecik ati kan...tp oleh kerana dah lewat, kitorg stay la jugak semalam kat umah die..mak abah dah frust sgt2 dah sbb dapat layanan cmtu..kesian mak, tak boleh tido org tua tu sbb pikir pasal layanan hasben sepupu tu..hmm..where is he manner anyway..kate orang timur..mana budi bahasa..tak baik layan tetamu cmtu..

so pagi2 ni..kitorg decide keluar je dari umah tu and stay kat umah sepupu yang lain..hmm..so, i think maybe this is our last time lah balik kampung time raya..teruk kott..cmni ke org kelantan..apedaaa...org KL lg tau bebudi bahasa lah..walau kaya cmne pun kite, walau sepandai mana pun kite, budi bahasa jangan kite lupakan wokeh..

just as pengajaran..


Wednesday, August 24, 2011

AlhamduLLillaHHH :D

Tadi just sign a cheque..kompeni bermurah ati pulak nak bagi elaun projek..huhu..tibe2 jek..so, with that amount i can proceed with duit raya for both parents, plus beli baju raya, plus duit raya tuk bebudak..hehe..suke kan..so, kawan2 ku yang berstatus emak..check it out..!!

ceh mcm banyak pulak aku nak bg..padahal duit biru beberapa helai jek..hahaha..poyoness..but anyway, thanks to my bos lah...my mood raya is on..yeah...

before that..ini projek musti disiapkan..before aku stat cuti jumaat nih..huhuhu..so tell me, patut ke mood raya tu on..atau turn off terus sbb pikir pasal keje...paip paip paip...

Wordless wednesday..

Tuesday, August 23, 2011

mana baju raya ku itewww...!!!

Until now..aku tak beli lagi baju raya...nak beli pun macam terpikir2 sebab tak mo gune credit card lagi..hadeii..bile kah gaji mau masuk?..baju yang aku tempah pun macam tak sempat nak siap jek..sabtu dah nak balik kelantan..tak glemer la aku dikalangan kasen2 nanti..haha..gediks..ye la..kat kmpg sume kasen pempuan...dorg lawa2..stail2 lak tu..pastu mak2 org..takkan la aku yg bujang ni mau kalah ngan mak org..haha..ntah pape...aku tau mesti ramai dikalangan korang akan pikir cmni..haha..ade tak ade tak...lalala..

ehh sbnanye tu bukan misi utama aku..ingat aku kesah ke pakai buruk2 ni..sbb aku memang dah dari dulu lagi memang comot kat kampung..raya pegi umah orang pun aku pakai slipa jepun jek..ngeh ngeh...cume macam tak bes la kan...sebab baju semua da pakai..semua da tunjuk..nanti bile amek gamba mesti mcm..ehh, ni bukan baju ko penah pakai pegi opis ke..huuuu...

ngadu kat coki..tapi die tak membantu..lagi die kate..cube belaja pakai ape yang ade jek..hee..yela2...ya cube la abgnyee...isk2..tapi abang jugak cakap, tak penah tengok ya pakai baju kale grey..hiks..adee je kan..akal panjang :p

so, mcm mane ek korang...ni semua gara2 baca status org kat fb..waa meriahnye lah..masing2 dah dapat baju baru...

okeh..sabo shila..lepas raya pun bleh je beli...haha..tak aciiiii..

cik shila suke berangan kat opis..pastu senyum sorang2..pastu selalu kene tego sebab suke senyum..watdahekkk...aku punye suke la..haha..

Monday, August 22, 2011

coklat celup..tok pahe doh kawe..!!


ni sbnanye sambungan entry 'macam belaja kimia' ..hehe...

sebenarnye macam ni..kan dari hari jumaat tu, aku wat kuih almond london..ohh...jap..letak resepi dulu


RESEPI LONDON ALMOND

Bahan-bahan ( +/- 150 biji )
• 250 gm mentega
• 125 gm gula halus
• 1 biji telur
• 1 tsp esen vanilla
• 50 gm serbuk badam (optional)
• 200 gm tepung jagung
• 300 gm tepung gandum
• 2 sudu tepung beras
• 1 tsp baking powder
• 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)/ (BAKAR 10 minit suhu 160C)
• 50 gm badam cincang (utk hiasan)
• +/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat)

Cara-cara
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
2. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
3. Masukkan serbuk badam, kacau
4. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
6. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
7. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
8. Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit (suhu aku letak 180'c jek)
9. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
10. Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak.
Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
11. Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.



okeh..proceed with the behind story..hehe..

aku part wat biskut tu takde masalah..lulus with flying color dah..walopun 2nd trip biskut aku sedikit hangus..sebab over heat dan terpaksa buang sebanyak 50bijik..haha..okeh la tu kan..tuk 1st timer :p ..yang lain-lain jadik je...

so, hari jumaat malam tu, lepas la aku bakar sebanyak 100biji beskut minus 50 yang hangit tu..hmm..now, part tuk mencelup2 lak..sangat neves keh..sebab aku memang tak penah wat coklat double boil tu..menurut yati pulak, coklat yang kite guna coklat masak yang takde brand je..harga lam 5hinggit tu..so, aku pun guna je la..malam tu jugak aku try mencairkan..aku wat double boil, masuk coklat..tu je..tapi masalah nye, coklat tu keras jek..tak cair2..memandangkan masa pun dah lewat..aku fedup..dan pegi tido je lah..haha..

yang best nye wat kuih ni, ko leh wat step2 je..mula2 bakar je kuih dulu banyak2..later2 boleh celup coklat..so, masa tu boleh skip2 kan..

so, bangun pagi nye, aku jenguk dapur..tak tau mcm mane solution die..puas aku duk search tenet stadi mcm mane sebatian nak wat coklat celup ni..haha..boleh tak..last2 aku mesej je yati tanye..kenapa aku wat tak jadi..

yatie nye solution, die suh tambah susu ngan minyak jagung sket..ahaa..aku pun try lah..okeh..jadi..die cair..so, mula la operasi mencelup..tapiiii...bile dah kering tu, coklat tu x sedap..keras lak tu..so, aku bia je la dulu..malam baru smbung..hehe

so, malam nye aku sambung lagi..gile kan aku ni..gigih tak tentu pasal :p ..pasal coklat je lak tu..malam tu aku wat, berjaya la jugak..dapat celup lam satu balang kuih tu..tapi..aku macam tak puas hati dengan rasa coklat ngan presentation die..suppose die kilat sket kan..hmm..ohh btw, aku bakar lagi 150biji mlm tu..heh heh..kali ni semua jadik..takde hangus ;p

maka oleh kerana coklat masakan yang aku beli tu da abes, esoknye iaitu semalam, aku try lagi..gigih sungguh laaa kakak ko nih..huhu..kali ni aku try lak beli coklat kompaun..tak tau la ape beza nye kan..hehe..

kali ni, coklat kompaun ni aku wat double boil, hanya campur shortening sikit..terus boleh cair..tapi aku tengok die agak pekat..so, gatal tangan aku pegi masukkan susu..macam yang yati cakap semalam kan..sekali ko tau ape jadi..haha..elok2 die cair dah tu..masuk je susu..terus coklat aku jd pepejal..huhu..rosak terus coklat aku..mcm eksperimen daa aku wat..macam2..terpaksa pegi beli lagi coklat..yyyyyy..!!! ..so, lepas tu..aku wat biasa2 dah..letak shortening ngan coklat je..okeh jadi coklat celup tu..maka aku celup je la..dan...

taraaa..presenting..london almond sulung aku..haha..actually ni yang last balang..sebelum ni aku dah penuhkan 3 balang ko..haha..gile betul..tapi nape coklat aku kale coklat..tak itam..adehh..tapi rasa okeh la..jadi je :p


okeh la..tu je la cite journey aku membuat biskut london almond..1st day je adik aku ade tolong..hari2 lain..aku wat sensorang je..tapi aku suke..leka je wat mende ni..haha..2nd task, eli request aku wat biskut conflakes madu tu..bile pulak aku nak wat tu ek..sok lusa, nak tumpu kat terawih lak..coti dah nak abes :p..okeh daaa


Sunday, August 21, 2011

tak puas hati je keje die..

google


hari ni...sume keje aku buat, sume mak aku nak marah..huhu..tak suke..sedih takkk..tadi kepal-kepalkan begedil..pastu goreng sekali..tengok2 begedil tu lembik dan bile goreng die hancur..huhu..mane la aku tau kan..die nak hancur..pastu mak aku marah la..tapi oleh kerana aku telinga tebal..masuk telinga kiri kuar telinga kanan je la..hehe..

pastu kes kedua..mak suruh beli murtabak kat pasar muhibbah..aku pun pegi la beli...aku mane la tau die suka murtabak pak ali..yang die kate penah beli depan aku..aku pun tak tau murtabak tu kat ne..so, oleh kerana murtabak nye gerai banyak..dan aku rasa murtabak semua sama jek..so, aku beli la kat tempat yang ajaq penah beli tu..balik umah mak tengok...lagi sekali kene marah sebab bukan murtabak pak ali..padahal mak tak cakap pun ape brand die nak..huhu..mak suke marah aku..aku buat semua tak kene..kalau eli wat semua bes je bagi die..dari kecik pun camtu..hmmm...tau la aku buruk, hitam, tak layak kot jadi anak die..isk2..nak lari la cmni..xmo kawan ngan mak...

Saturday, August 20, 2011

macam belaja sebatian kima daaaa...edisi raya :p

gamba mengekspreskan perasaan penulis tapi takde kene mengena dengan ini cerita..tajuk yer ..hehe

last friday afternoon, have a chat with yatie...borak punye borak punye borak...tetibe masuk bab buat kuih raya...hehe...tahun ni aku memang ade la plan nak buat kuih mazola..macam tahun lepas...tapi malas tul nak goreng kacang, blend lagi..fuh..tapi memang sebenanye agak senang buat kuih tu...so, bile borak2 ngan yatie smlm..tetibe die cite..die wat kuih raya simple2 tahun ni..dan antara kuih simple die adelah london almond..huuu..

selama ni,, pada aku..kuih ni adelah agak susah jugak..yelah tak penah nak try kan..mane la tau..plus, harga die kat pasaran yang agak mahal tu..aku pun wondering...eh, kuih tu senang ke..haha..si yatie siap cakap, kakak die request die jual lagi kuih tu..woihh sedap sangat gamak nye..haha..so, aku pun tanye la resepi die...then die pun ckp, tahun lepas die wat pun tengok resepi kat my resepi jek..hekelehhh...haha..then aku pun google tgk resepi tu..stadi sikit..pastu bincang2 step2 ngan yatie..terer dah minah tu...macam cekgu2 dah gayenye...

aku pun boleh terpengaruh..dah tu berkobar2 nak try..sebab rupanye, memang tak susah mane lah kan..xyah acuan bagai..gentel2 bakar...pastu celup..

stadi punye stadi punya stadi..maka memang semangat betul dah ni..terus malam semalam jugak aku pegi beli bahan2 dekat hero..ohh ye, hero kat umah aku ni best lah..macam2 bahan buat kuih ade...memang senang gile...plus, barang2 mcm botol, kotak, acuan bagai, sebatian2 kering..all bakery stuff lah..so, sape2 yang kat ampang tu, yang macam susah sangat nak cari spesifik bahan tuk wat kuih2..cube la try kat hero tmn dagang ni..hehe..eh, sempat pulak kan promo :p

balik pada cerita..lepas beli barang2..tanpa berlengah..dan tu jugak aku buat kuih ni..haha..buruk perangai...yerr aku mmg suke sebenanye buat2 kuih ni..tapi selalu tidak digalakkan..sebab mak aku jenis macam tak suke semak2 dapur..hmm..x bes kan mak cmni..kalo nenek dulu, time raya, sebuk dah die wat kuih itu ini..seronok je..masa kecik2 selalu gak tolong nenek...but, some of the kuih yg nenek buat tu dah pupus..xde sape nak salin resepi..dan kuih feveret aku, epok2 pun dah lama tak makan..uhuk2..eh tetibe lak..bile nak abes cite ni..

okeh mula2..aku keluarkan segala khazanah nak wat kuih..thanks god, kat umah aku ade lah jugak penimbang tepung, ade mesin putar2 tu, ade oven hadiah opis aku dulu..hehe..kalo tak, apeee pun tak boleh..huh...nmpak sangat kan jarang turun dapur ;p

maka projek pun bermulaaa....jeng jeng jeng...ohh projek kali ni aku ade assistant...













ahh..nanti lah aku sambung....huahaha...gamba tak de lah..tak transfer..nak cite pun tak bes :p ..lalalala

Tuesday, August 16, 2011

off week is coming...

haha..paham tak..paham tak..so, i've been thinking..apekah bekalan yang patut aku bawak ni...macam nak kene buat stock roti lah..hehe..excited lak aku nak coti puase :p ..jahat gile..huahaha..sumpah jahat..

uiks..tapi gamba tak jahat pun :p..ok, saya budak baik..uhuk2

Monday, August 15, 2011

Hari Ahad Saya

Ingat ek..semalam bersamaan 14ogos2011, dapat lagi aku berbuka puasa bersama2 coki...sebenarnye agak susah jugak nak berbuka puasa sama2 ni..tapi semalam diizinkan masa tu untuk aku..me so happy..wee..dapat lak makan kfc, makanan yang aku idam dalam minggu ni..hehe..pas bebuka tadi, coki bawak lak round2 naik motor round kampung jap..satu acara yang aku suke..mcm naik roller coster...plus, spend time tgk cite planet of the apes jugak ptg tu..ohh what a day :) ..

boring2 tunggu masa berbuka..zzzzzzzzzzz


ohh btw, smlm jugak setelah beberapa bulan..kereta aku akhirnya berbasuh juga..haha..punya lah sengkek aku smpai nak gi anta basuh kete pun aku x mampu..bukan ape..important thing 1st la..kereta kalo tak basuh x jadi ape pun..just semak mata memandang je lah..ni baru lah rim kete aku nmpak putih balik..haha..aritu membe aku smpai tak cam kete aku pasal die ingat rim aku kale putih..tp bile tak basuh dah lama, jd kale coklat..tu yg die tak cam tu..boleh :p

ok lah..itu aje..

Thursday, August 11, 2011

ROTI DAGING GORENG

actually roti goreng ni jadi feveret aku sejak duduk selayang lagi..dulu ade makcik jual kat depan bintang selayang tu..so, kitorang beli..sedap lak kan..walopun banyak minyak..hik..tp dulu aku tak kesah pun minyak ke hape ke aku bedal :p..tapi, roti ni jarang la org nak jual..kat pasa malam pun susah nak dapat...bulan puasa ni, setakat yang aku tau, mmg ade kat bazar tasik permaisuri ngan kg baru (yg ni aku detect masa bapak aku drive depan gerai tu)..hehe..

nak dijadikan cerita, selasa baru ni, aku tetibe teringin lak makan..pastu terbayang la yang kat kmpung baru nye..gigih aku drive dari opis balik singgah kg baru..dah la jalan kat area chokit tu jem jek..elok2 aku nye jalan balik opis x jem..tetibe pegi tempoh jem semata2 nak beli sebiji roti..haha..gilo..dah la pulak tu, kat baza kg baru tu mane ade parking..dah aku drive thru je..beli melalui tingkap..haha..tak pasal2..tapi takpe asal dapat makan sudah :p ..tapi yang die jual tu agak mahal la jugak..harga 2.90..huhu..awat tak genap kan 3.00 je kan..pastu lak..die tak guna daging cincang..haishh..tp seb baik sodap..hiks..

oleh kerana susah nak dapat, aku fedup..maka aku google la resepi..tapi resepi aku dapat tu sebenanye die tak guna kulit popia tuk goreng..aku just fokus kat resepi daging tu jek..so jom share2 resepi ni yek..sonang yo...oo..ni dr blog home sweet home ni..

Bahan:-
400 gm daging cincang
1 biji bawang besar - dadu
2 ulas bawang putih - cincang
2 helai daun bay (aku tak letak)
4 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar cili kering kisar
5 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos barbeku (aku letak sos lada hitam je..sbb sos barbeku mahal..hehe)
2 sudu besar sos tomato (ni aku tak letak..kalau ade lagi best sbb ade rasa masam2)
sedikit air
sedikit gula
garam secukup rasa
3 sudu besar minyak zaitun (minyak masak biasa sudahhh)
roti sosej secukupnya - dibelah 2 jgn putus
kulit popia - untuk balut roti
minyak untuk menggoreng roti..

Cara Penyediaan Inti:-

Panaskan minyak dalam kuali non-stick. dan tumiskan bawang besar dan bawang putih. Kacau sebentar hingga naik bau.
Masukkan cili kisar dan rempah kari, kacau sebentar.
Masukkan daging serta daun bay. Masak hingga daging separuh masak.
Masukkan kesemua jenis sos dan masukkan sedikit air untuk pastikan daging telah masak.
Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masak daging kisar hingga airnya kering dan daging nampak pekat dengan sos.
Seimbangkan rasa biar sedikit pedas kari dan manis masam sos dan tutup api. Biarkan sejuk sebentar.
Letakkan inti di tengah2 roti dan picitkan sos cili dan rapatkan belahan roti.
balut roti dengan kulit popia
last sekali goreng la ape lagi...hihi..

inti yang dah siap masak..

roti hot dog..aku potong 2 sbb cam besar sgt lak kalo sebiji2 tu..

kulit popia..yg tepi tu sos black pepper aku guna tuk masak daging..

dah siap2 nak balut..letak sos sikit kat roti jugak..aku penggila sos cili :p

sedia untuk digoreng..gamba lepas goreng tak amek lak..

ok lah itu saje yer tuan2 dan puan2 kelas memasak hari ni..haha...well, semalam aku buat jugak kuih ondeh2..tapi aku tak amek gamba sebab aku rasa malu jek..kuih ondeh2 la paling senang nak buat..hahaha..


rezeki ramadhan..

alhamdulillah..syukur :D

Tuesday, August 9, 2011

:(


Ohhh My DKNY..

Hi, salam kepada kamu-kamu semua..pagi ni aku adelah sedikit mamai..sebab tak cukup tido..hmm..ngantuknye lah hai....

sebenarnye nak ngadu ni..huhu..pagi ni aku telah mendapati my feveret watch..yang cool lagi stylo ni telah rosak..huhu..nak wat camne ni..aku beli mahal tu..dah la aku usha nak beli jam yang macam ni lama gile..hutang-hutang hasil dari pembelian pun tak abeh lagi..isk2..aku beli jam ni bulan 12 tahun lepas..masa pegi singapore..kire macam sentimental value la jugak..sebab 1st time gi sana..hee...haishh..nak wat camne ek, harap-harap die tak rosak terus lah..try hantar kat kedai dulu..tengok camne..isk2..

ohh lupe lak..puncanye adelah..semalam, masa nak naik tangga, jam ni terjatuh dari tangan aku..tapi kalau jatuh pun, takkan la boleh padam terus...tensen2..huu

hatiku hancur mengenang dikau..berkeping2 jadinya :p

Monday, August 8, 2011

beza org ado2 ngan org tak berapa nak ado :p

budak tengah tak ado..

budak yang ado-ado...haha..

haishhh..ini lah gaya nye jika pergi member sales, tapi belum dapat gaji...tengok je la orang2 membeli dengan sakannye..haha..tapi takpe..boleh jugak mencuba2 baju yang ade kan..pastu amek gamba dalam fitting room tu..jadi lah :p ..tapi ari tu aku tak wat cmtu pasal memang takde mood nak menyoping..*wink*

ooo..lupe, lokasi di atas adalah di sogo ketika member sales, minggu lalu..daa

p/s; aku takde idea..tapi tengah bosan..

Friday, August 5, 2011

hayat masih ade..

cube lihat kedua-dua gambar di bawah..gambar ini hanya di ambil dari tingkap belakang tempat duduk saya..cuma beza nye, lokasi pejabat yang berbeza..gambar pertama saya ambil di bangunan menara maju junction dan gambar kedua dari bangunan pejabat di phileo damansara..gambar mane paling korang suke...hehe..saya sangat rindu dengan pemandangan itu..otak saya rasa fresh bile seharian menghadap komputer, bile pandang kat tingkap, semua hijau2..rasa free..

tgkt 19, menara TH

tgkt 11, block b

tapi, tengok la sekarang..keje dah la pasal paip, bile tgk tingkap, paippp jugak view die..haha..

ohh..itu bukan tujuan sebenar entry ni..sebenarnye nak cerita tentang kebimbangan saya terhadap bandar Kuala Lumpur..tau tak..dalam sebulan ni, saya perhatikan, banyak pokok di jalan sultan ismail telah di potong..yang menyebabkan, kawasan itu semakin terang..dan ade juga lokasi pokok ditebang tu, dah diganti dengan pokok2 lanskap yang tentunya nampak lebih cantik, dan teratur..tapiiii..saya suka tengok pokok hutan yang besar2 sebelum ni..kesian pokok tu kene tebang..seperti rasanye, dorang potong2 hati saya jugak..uhuk2..cedih..tak tau la kenapa, mungkin pokok2 ditebang tu dah uzur agaknye dan boleh membahayakan persekitaran..hmm..redha je la..selagi hayat pokok itu ade, di situ la die kan..hiks..tetibe..

takut satu hari nanti KL jadi bandaraya besi..semua bangunan jek..dah tak best..sebab sebelum ni KL kire mcm bandar dalam taman...ohh btw, can they do something with the yellow river?, boleh tak tukar kaler die...ahahaha..


pesanan khidmat masyarakat: Save The Tree Y'all..

Thursday, August 4, 2011

sesekali ku rasa teringin..

Hi..morning kamu kamu semua...assalamualaikum..alhamdulillah, dah 4 hari kite berpuasa kan..macam mane feel korang2..aku macam tu jugak la..cumanye, pagi tadi timbang berat sudah mencecah 55KG..huwaaaa..mak tensen noks..ni boleh termimpi2 ni..macam susah je nak turun lagi..adehh..pasrah je la ek..huhu

ni cerita pagi tadi..aku bangun seawal 6.30am la kan..selalu aku akan bangun kul 7.00am..so, oleh kerana dah awal tu kan..dan bile lepas sahur tadi, aku timbang cecah 55kg tu..maka lepas mandi dan solat tadi, sempat jugak la aku meng test balik baju2 kurung moden aku, yang memang fit2 je kat badan kan..fuhh..still muat..aku nak je pakai pegi keje..tapiiiiiiii...

adelah terlalu obvious la..maksud aku, kat opis ni, takde sape pakai baju kurung meriah2 cmtu..haha..tu pun nak jadi masalah kan..actually, masa aku keje lama kat KPKK dulu, memang aku sesuka ati je nak pakai baju kurung cmne..sebab kat situ, dorg pun stail2..cun2..so, kalo aku pakai pun tak la terlalu menonjol kan..biasa2 je la rasa die..

kat opis aku sekarang ni pulak, perempuan memang tak ramai, pastu dorang pun pakai biasa2 je..so, masalah aku sekarang, nak pakai baju2 cmni, adelah malewww...hahaha...walopun kat opis mcm "ade aku kesah"...tapi, kalau keluar dari opis, mcm nak gi makan ke ape, malu la kot..sebab yelah, keje swasta, mane nak pakai baju kurung sgt...jadi, berbalik kepada tajuk, aku teringin nak pakai meriah2..hahaa..attitude :p..ok la, jom tgk antara koleksi baju kurung yg aku suke pakai gi opis tu..ngee..

okeh baju ni..masa jadi pengapit yatie aku pakai..pastu sebab aku suka, cutting die mmg ngam2 je ngan aku..so, aku pun pakai masa gi keje jugak...mcm tak sesuai..tp lantak laaa...

baju ni..oh my, kaler die mmg lah sangat vibrant..tapi, kalau ko tengok barisan kawan2 opis aku ni, aku mcm biasa2 je kan kan kan..so tak la malu sgt..*wink*

aku juga penah pakai baju ni masa hari biasa pegi opis..haha..ni baju masa eli kawen..bnyk manik2..tapi aku pakai je...sebab aku memang suka pakai baju baru..

baju ni lak..memang dah selalu sgt dah aku pakai..kale oren..memang terang laa..tapi tadi aku try2 baju ni balik, aku rasa mcm..alamak, obvious sgt la kalo nak pakai gi opis ni...so, aku letak balik..seb baik muat lagi..

baju ni lagi lah..memang aku pun naik boring pakai..tapi dah lama gile tersimpan je lam almari sejak keje sini, nak pakai balik kang, mcm meriah sgt lak..haha..tp mmg aku suke gile baju ni..


Begitu lah dilemanye...haha..poyo kan...so, lepas di godek2 baju2 tadi, at last aku pakai je baju kurung eli, kaler kunin hari ni..saya nmpak comel dan sweet je ari ni...haha..motif??

by the way, korang dah beli ke baju raya tahun ni..aku just ade kain2 je untuk wat baju..2 pasang..tapi tak gi tempah lagi..adoii..malasnyee nak redah chow kit tu nak gi tailor..jadi aku rasa macam nak wat lepas raya je lah..tapi nanti semua orang ade baju baru, aku lak pakai baju lama je kan..dah la semua baju aku yang lawa2 tu mmg aku dah buat pakai harian...haa kan dahhh xde baju spesel...haha..takpe lah..nanti nak gi jusco la tengok..kot2 ade baju kurung murah2 n cun ke kan..haishh..eh, ade ke patut membe aku leh gelakkan aku sebab aku gi jusco..cikai sangat ke..lawaa je baju2 die aku tengok...isk2..

tahun ni aku teringin lah nak pakai baju kebaya klasik..patern zaman2 nenek2 aku dulu..mcm kebaya kat bawah ni..kalo pakai mesti nmpak langsing kan..tapii, nanti nak kene beli kain jenis songket tu pulak..sebab aku tengok, macam songket je sesuai wat kebaya cmni..dulu dah penah beli songket dah..coki bagi hadiah hari raya..tapi aku memang suke songket...mcm teringin nak pakai songket kaler biru jek..later2 nanti carik lah :)

kebaya labuh riau..


okey lah..tu aje bebelan aku kali ni..kesimpulan die, aku rasa keje swasta buat aku rasa macam tak bergaya lah..pegi keje comot momot jek..haha..boleh tak :p..

salam sayang dari saya..chielalala..di persembahkan senyuman manisku seperti biasa..[wekkkkk]...

today's outfit..pakai baju lama si eli...