Saturday, December 29, 2012

Welcoming 2013..Bye2 2012...

بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ

Assalamualaikum cemuaaa...mmuahh2x..tetibe lak..

hari ni nak tulis entry mengenai peralihan tahun kite ke 2013 lah pulak ye..kejap sangat kan rasanya..sumpah kejap..tau2 dah nak masuk 2013..walaupun tarikh islam dah masuk bulan ke2 tahun baru dah...

Tahun 2012 sememangnya terlalu banyak kenangan manis...dan kebanyakan dari wishlist aku masa aku tulis entry ini tercapai..malah terlebih-lebih pulak..Alhamdulillahh..rejki rejki..hehe..what a great life Allah bagi untuk aku tahun ni...dah la pulak tu..macam semuanye tiba2 dan tak dirancang..smpai sekarang aku pun tertanya2..macam mana boleh berlaku nih..hahaha...

so, jom tengok apa sudah aku lalui di tahun 2012 ini..

akhir tahun lepas, aku ada cerita something happen kan..well actually tu sebenarnya, aku telah bertemu dengan someone (25 Dec our 1st date)..haha..gedikss sangat..blind date lagi..pulak tu jejaka itew sangat jauh dari kawasan aku..tuuu kat selatan sana..camno la leh terjumpa ek..thanks to FB lah yer..lalala..kate kaki facebook...dan lagu "cinta muka buku" menjadi lagu yang annoying tuk aku :p..haha..

selepas dari pertemuan tak disangka itu, maka bermula lah episod demi episod yang macam "wehh ni cepat sangat niii..betul ke"..sebab masuk bulan 2 aku dah plan2 bertunang dan masuk bln 6 dah kawen..huuhuuu..amek kaww...payoh sangat nak jumpe pasangan..sekali jumpe terus kawen...

so, mission untuk mencari calon accomplish..thanks to Allah sebab pertemukan dengan jodoh yang baik la jugak :p ..heee..xleh puji lelebih..

                                                          Precious moment of 2012


okeh, move on..bulan 1 thn ni juga, aku telah dapat kereta baru..punnn, tersenarai dari dalam list thn lepas kan..memang aku berjaya tukar kereta..tapi bukan melalui kenaikan gaji / pangkat..tapi mak aku nye angkara..dijualnya kereta waja die dan menggunakan nama aku, dibelinya kereta vios..tapiii sekarang die yang guna..sebab aku tak hantar mak aku pegi keje dah..sebab die dah tukar office kat tempat lain..huuhuu..maka, aku kembali dengan cinta lama si genny...nasib baik genny masih mahu bersama aku..kerana bila ade si violet, aku seakan melupakan si genny..cian die..

lagi ape ek..hmm..haa..pasal kelas mengaji..lepas dari bulan 6, aku memang tak pegi kelas langsung..huuuhuu..sedih..sebab masa aku kawen, ustaz siap datang kenduri aku wokeh..pastu die siap masuk bilik aku sbb time tu aku tak kua lagi..but of corse ngan family die..hee..die siap pesan, lepas kawen, teruskan ngaji..jangan benti..tapiii..aku macam kekurangan masa lak lepas tu..plus, mak aku pun dah tak pegi sebab tak larat nak naik tangga tu..takkan aku nak gi sorg2 kan..so, projek mengaji sampai habis kelas, terbengkalai..dan aku tak ambik exam die pun...ralat..

unfortunately, walaupun aku tak habiskan kelas..aku cuba juga sedaya upaya untuk khatam quran tahun ni..dan i did it...habis puasa tu, aku khatam..tapi lepas tu, dah tak konsisten aku ngaji..halahaiii..harap2 aku dapat keep on track balik lah..sebab currently aku hanya fokus kat surah2 untuk orang mengandung tu..maka, surah2 lain tak sentuh pun..tapi yang tuu pun tak hari2 aku wat..banyak syaitannirrajim dalam diri..uhuk..nyah ko dari sini..

pasal kerjaya...tahun ni ade lah sikit dapat naik gaji :D..rejki nak kawen kot tu..hehe..tapi lepas tu, banyak jugak hutang aku..yelah, ngan nak belanja kenduri2 lagi..pastu adik aku lak nak kawen..pastu aku pulak mengandung..mana tak banyak hutang..sebab beli2 pakai duit plastik jek..ngee

tahun ini juga menyaksikan family aku menjadi complete..dengan pertambahan 2 orang menantu..iaitu pakmi dan atiqah (isteri sapid)..hehe..haa..sampai 2 kali kenduri mak aku wat..terkejut2 sedara mara ngan kawan2 mak aku..

my familia

tapiii..tahun ini jugak aku tak banyak travel..tak beshh..tak banyak tempat aku pegi..just pegi sabah b4 kawen bln 4 tu, ulang alik JB, blk kampung kelantan, dan hujung tahun pegi becuti kat Pangkor bersama famili belah suami...hmm..takpa lah..limited time dan condition aku jugak menjadi faktor..

last but not least..lain yang aku harapkan, lain yang jadi..dulu aku cakap nak ade anak buah kan..sekaliiii...aku yang bakal ade anak..hikhik..acam tak caye...shila yang mcm baby ni nak ade baby..??..hahaha...ni haaa dalam peyut tengah gerak2 die menari hip hop ke ape ntah..ligat sekali..tak sabar nak jumpa die tahun depan..in sya allah..bulan 4 kot die keluar..harap2 dapat survive sampai tiba masa die la kan..doa2 kan la ek...so far mengandung, tak banyak masalah aku hadapi..alhamdullillah..baik je baby ni...die tau papa die duk jauh..so, die tak de lah nak kepoci2 kacau mummy die kan..ihiks..dannn aku dah tau gender baby ni...tapi xmo bagitau kat blog..tapii kawan2 aku semua da tau :p

ade budak tecik dalam itu peyut..6th months

ohhh by the way..tau tak berat aku telah meningkat ke 73kg????...dan, mungkin bertambah lagi dan lagi..sebab aku baru 26weeks hari ni...omgeee...dari awal tahun 55kg..adekah itu satu achivement??? atau satu disaster..masak la aku..tahun depan aku nye mission adalah mendapatkan balik berat badan ideal..

life changing..hahaha..ohhh kuwus nye aku duluuuu..huwaaaa....


hmm..aku rasa tu je la achivement aku tahun ni..tahun depan bagaimana pula??

here is my list

1. oleh kerana aku bakal dapat baby, maka smpai tengah tahun 2013, tak mungkin aku nak dapat kerja baru kan..so, target aku, lepas pantang nanti..aku nak job hunting kat area Jay Bee...sebab aku nak bermastautin di sana..mengikut en hasben..huuhuu..i really hope aku masih di line oil and gas..jika diijinkan..

2. aku nak berdiet secara besar2ran..haha..macam dulu2..sebab aku rasa sangat mokmok dah ni..wisau tak leh kuwus lagi je..camne ek..boleh ke..i want my figure backk..!!

3. aku berharap dapat fully BF baby aku..heehee..dah plan2 ngan hubby strategi cmne, and tools ape patut ade..tapii..orang kata tu rejki si baby kan..harap2 berjaya lah..sebab aku tengok mcm pening jugak la..dengan kije lagi kan..hee..tapi nurse dah pesan stat berazam nak bf sendiri baby..baheklaa

4. tahun depan macam tak boleh nak jalan2 jekkk...huwaaaaa...aaaaaa..

5. nak pindah umah sendiri yang ahlinya adelah baby, my hasben n me...pastu leh main masak2..hahaha

6. aku rasa baby list lagi banyak kot..segala rancangan must put baby in it..

tu je kot list aku...macam tak memberangsangkan sangat jek..hehe..especially pasal kerjaya...orang lain semua dah berjaya2..aku je lom..uhuk2..takpe laa..harap2 baby dapat menggantikan mummy menjadi engineer yang success..ehhh, tetibe..baby ni hebat woo..die rajin ngan kuat..kakaka..walaupun die insan yang lemah (hint2 :p)


kesimpulan...2012 was the greatest year in my life..full of surprise..full of happiness..and bla bla bla..best year lah..love you..xoxo..haha..tetibe..

p/s: yang tak bestnye, total entry aku tahun ni tak memberangsangkan lah..tahun depan aku harap dapat tambah2 entry lagi..love this blog choo muchoo..mmuahhh..



Wednesday, December 26, 2012

masakan mak vs masakan isteri

entry ni aku tulis hari isnin lepas...tapii tak sempat nak habiskan cerita sebab tiba2 laptop habis bateri :p..hehe..so aku post hari ni je la eh..malas lak nak edit2 lagi..

ceritanye begini......


assalamualaikum...

gud moning semuaa..hari ni aku coti lagi..wakaka..tapiiiii, of corse la cuti unpaid kan..dah lama coti aku habis thn ni..yelah, dah setahun ade 8 hari je cutinye..huuhuu..takpelah..duit tak penting..yang penting moment2 yang dihabiskan bersama keluarga..ayat sedapkan ati :p

pagi ni dan pagi2 sebelumnya, sepanjang hubby ade sama ni, aku mmg bangun lepas subuh..sebab hubby adelah jenis morning person..pagi2 tu, die suke set alarm dari kul 5 pagi..pastu ulang2 sampai la kul 6 lebeh..aku tension gak..sbb aku tak suke dengar alarm diwaktu pagi..tp apakan daya..haha T______T

so, pagi ni aku wat kan breakfast tuk en hubby..scramble egg jenis bercili..haritu makan kat umah mak mentua..so, aku baget, mesti hubby makan pagi2 scramble egg ni...tp mak mentua wat xde cili nye..aku wat ikut stail arwah nenek aku..hee..sebab aku suka rasa die mcm ala2 nasik goreng sket..cuma xde nasi..pastu makan ngan roti..sedappp..

tapiii..apekan daya..en.suami kate, mak die wat lagi sedap..uhuk2..maknenye die tak suka la tuh..mencik sangat..perangai2 gini la yang membuatkan para isteri terbantut nak guna kretiviti memasak..[alasan malas masak]..takde la..aritu masa mak mentua aku wat scramble egg tu, die letak bawang banyak and potong besar2...aku perhatii je husband aku makan, pastu bawang2 tu die ketepikan sampai mak die tegur..nape tak makan bawang kan..pastu aku baget, hasben aku tak suka sgt kot bawang besar2 tu..so, aku buat la yang aku punye dengan bawang yang ditumbuk..so, tak nampak sangat la bawang..

sekali dapat komen..bawang tak letak ke..pastu tanye ape ingredient telur tu..nape kaler tak sama cam mak buat..hahaha..dah aku nye ade cili..kompom kaler tak sama T___T...kihkih..tapi makan jugak la kan..sedap ape aku rasa...

lepas bekfes, duduk2 sambil layan tenet..maka keluarlah dialog aku camni..

aku: haaaa..saya tau ape mak makanan yang mak abang tak reti nak wat.. 
hasben: ape.. 

aku: mesti mak abg tak reti wat lasagna..hehe..[smbil aku ngendeng2 tgk die online] 
hasben: mcm penah dengar makanan tu..yang mcm mak nina buat tu ke [die refer kepada pudding roti] 

aku: takk..mak nina buat tu puding roti..ni lasagna..taknak bgtau ape..

hasben: [die google kat tenet..tapi ejaan salah..die taip lazania]..aku perhatiii..je..kakakaka..lawok 

aku: hahaha..salah eja..taknak bgtau abg ape..hahaha 

hasben: [still mencuba untuk google..dan akhirnya berjaya..walopun ejaan die tetap salah..haha..]ooo..yang ni abg penah makan ni..ade pensyarah wat dulu..die wat sendiri je..sedap..

begitulah ceritanye di pagi hari..mungkin lepas ni aku akan masak western jek..yang lain dari mak mentua supaya die tak compare..hahaha..of corse laaa masakan mak lagi sedap kan..sebab dah kite membesar dengan makanan yang mak masak..kalau tanye aku pun, aku cakap mak saya masak lagiii sedap..dalam hal ni, kite mesti bersikap terbuka..cewahh..cer kalau puji sket..kompom pasni isteri2 sukeee je nak masak..heh heh..

eh ok la..setakat ni je la cite nye..

p/s: already missing my hubby..uhuk2..kalau ngan die mesti leh gadoh2..cedey duk jauh2 ni kan kan kan..







Sunday, December 23, 2012

shopping spreee

setelah 6 bulan menunggu, kini, tibalah masanya untuk aku buat list barang2 baby yang hendak dibeli..huuhhuu...memang macam blur jugak ni..sebab tak tau apa2 kan..namun, dapat la dibantu sikit dengan mr.google...

aku decide nak beli benda basic je dulu untuk 1st batch shopping ni..hehe..actually nak soping nye maybe cuti chrismas ni...tak sabar nyee...weweee..!!

so, bende basic aku shortlist adalah, baju2 baby..mcm2 jenis kan baju die, romper lah, mitten lah, baju tido, ..semua nye aku beli la kot..serba satu..eh, ke nak kene lebeh ek..selalunye berapa helai ek yang sesuai..dan saiz nak pilih cmne..0-3bulan je ke..or 3-6 bulan terus..ramai cakap, baik 3-6..sebab baby cepat membesar...kite tengok cmne nanti..

ni jenis romper kan..hehe

pastu nak beli bakul letak baju baby lak..aku rasa bakul plastik cmni dah ok kot..sebab nanti senang nak bwk travel..



 pastu aku rasa nak cari tilam ngan bantal baby lah...hiks..aku suka bantal baby yang kecik2 ni..mak mentua aku cakap, sarung bantal kene banyak sikit..tapi die kate nanti die tengok kot2 ade org buatkan..

 set botol susu ni eli kate die nak sponsor..wahahaha..ini sudah baguzzzz...tq mami elly




aku rasa baldi mandi cmni banyak kat chokit..harga pun tak mahal sangat..toksah laa beli yang fancy2 mcm aku ckp aritu..hehe...


pastu ape lagi ek..barang2 toiletries nanti nak dekat2 baru beli kot..takut kalo beli awal2 nnt expired lak..hehe..

kat atas tu aku draf kames lepas..dan tgk ape aku beli..

nasib baik baby punya....kalo aku punya, tak sabar nak pakai dah ni :p..tp still tak lngkap lagi ni..sok nak g bli lagi apa yang tiada...pnat jugak shopping brg2 baby ni kan..no wonder ramai suke bli awal2..huu



Tuesday, December 18, 2012

job requirement..


Requirements:

  • Candidate MUST possess atleast a Bachelor's Degree, Post Graduate Diploma, Professional Degree in Electrical / mechanical / Mechatronic field.
  • Candidate MUST have at least 2 - 3 years of working experience in the related field.
  • Candidate MUST be able to converse and write CHINESE


what would you think if the requirement like above..is that mean they need chinese candidate only or if other races know how to write and converse chinese language, they will consider..hmm...

Monday, December 17, 2012

Aktiviti Weekend

Assalamualaikum..and gud morning semuaaa...!!!

Hari ni aku datang opis lambat..dah pulak tu, agak pissed off ngan sapid sebab die takmo angkat barang die yang berat tu dari kereta aku..huhu..tension nyee..takkan aku nak angkat gak..dah la semua mende nak kene wat sendiri + sorang2..

pastu sebenarnye pagi ni nak singgah kedai tayar kereta kejap, sebab tayar kereta tu pancit sejak jumaat lepas..tension ngan kereta jugak ni..tapi oleh kerana aku balik JB jumaat malam lepas..maka aku biarkan je dulu kereta tersadai kat tempat parking TBS tu..sebab aku naik bas, dan park je kereta kat parking, RM3 sehari je..ok gak rate parking kat TBS tu kan..

so, semalam, sampai je dari JB baru aku godek2 kereta aku..nasib baik dipermudahkan..ade 2 orang yang tolong di kala aku tengah bongkok2 nak pasang jack ngan longgarkan screw tu..tapi bekerja jugak la aku malam tadi, sebab barang2 sapid berselerak dlm bonet tu..aku nak kene kemaskan dulu..sbb nak kuakan taya spare..mencik sangat...

eh, aku upload gamba lain, tapi cite lain..hehe..layan kan aje..

sebenarnye saje nak show off gamba aku pergi Taman Merdeka..haha..alaaa, jalan2 ke taman je pun..tapi aku suke sangat gamba2 ni sebab aku nampak kuwusss...ngeee..

kejadian adelah hari sabtu lepas..aku telah merengek2 kat hasben nak pegi jalan2..sebab die jenis suka duk umah..payah gile nak ajak keluar..huu..

aku cakap je nak pegi jalan2 tapi tak tau nak gi mana..tapi aku taknak shopping mall..jadi encik hasben bawak gi sini je..tapi macam bersyarat je..sebab lepas tu aku kene ikut die gi surau dengar kuliah..ape pun aku turutkan sebab nak gi jalan nye pasal..walopun pastu aku penat gile kaki..ade pun tempat nak jalan2..kalo tak asik gi kg. majidee jek..huuu..tapi kg. majidee mmg bes pun..haha..ayat amek ati :p

kitorang pegi jalan2 kat Taman merdeka ni..cantik jugak taman die..siap ade swimming pool budak2..pastu ade menara tinjau..hee..so, jom layan gambo..gambo diambik oleh en hasben..time ni aku wish eli ade..sebab eli lagi pandai amek gamba2 aku..haha..hasben aku mcm xde seni jek :p..jgn marah aaaa...

ni atas menara..aku suke gambo ni sebab nampak kuwus

atas menara ada jambatan gantung

oleh kerana camera phone jek..maka mutu adelah kureng sket..tapi suke gamba ni..atas rumput..hasben aku sabo jek bile aku suh amek2 gamba ni..hahaha..nasib la dapat bini gediks :p


before going home..aku sebenanye nak suh hasben aku amek angle dari tepi..tapi yg ni tak cukup tepi..takpe lahh..nampak gak peyut..I am now 6 month..lagi 3 bulan tuuu...takutt

bln ni adelah 1st yer anniversary kitorg bertemu laa..bukan anniversary kawen..eh, actual 1st date tu 25/12/11...hehe..tau tak, aritu scan 4D baby tau..pastu kan, aku rasa dagu baby tu ade mcm helmy laa..tapi bab hidung tu aku tak tau lg..kalo ikut hidung aku kan best...hahaha..

ok lah..tu je kot..tadi sebenanye aku type entry kul 9 lebeh..pastu ade meeting lak..smbung time lunch hour..terus aku mcm blank tak tau nak cite ape..hmm..


have nice dayzz...!!


Wednesday, December 12, 2012

12.12.12

Cantik date ni...hehe..aku pun nak update blog gak..sebab nnt keluar tarikh ni :p..

ok lah..tu aje..currently a bit bizi with ISO stuff and pipe modelling..hujung2 tahun memang gitu..time tuu la nak ade keje..padahal few weeks lepas, freee memanjang...ok daaa..

Friday, December 7, 2012

Wedding Goodies...

aku sebenarnye nak promo sket..ngee.

ni surah yassin..sesuai untuk di jadikan cenderhati pengantin..kulit die tu boleh customize design..baget satu yassin ni aku tak tau lak..huu..boleh mintak quotation kalau interested..


paper box..customize design jugak..satu box ni dlm berapa sen ntah..hehe..ntah pape aku ni..kate nak promo tapi tak tau harga...

kad kahwin pun die buat sendiri..design n cetak..yang ni dlm seringgit lebeh kot..jenis sampul2 tu..



bunting

banner

All this things, memang company sapid buat..die ni bisnes hal2 event sebenarnye, so, specialist la hal2 goodies, cenderahati syarikat ke, atau nak buat beg ke...kalo company nak organize event pun die boleh buat..selalunya memang kebanyakan customer die akan repeat lagi kalo amek service die..sebab die ni agak particular dan anytime even yang urgent punya stuff pun die boleh settle..sebab adik aku ni keje tak ikut masa..kul 3 pagi pun knkdg die leh wat meeting..huuu..tp better kalo nak contact tengahari sikit kott..sbb pagi2 mmg die tdo lagi..huahaha..

to those yang interested untuk guna perkhidmatan adik aku ni..just contact him..

MSA Marketing Sdn Bhd 
013-3588398 / 013-7795841
email: syafiq.vantagefive@gmail.com



Thursday, December 6, 2012

Corat Coret Majlis Perkahwinan My Lil Bro..part 2

bersambung lagi kite..hehe..

Majlis Syafiq belah ampang telah diadakan pada 2 Dec 2012 las week..mula2 ingat nak wat time besday sapid iaitu 8/12 kan..tapii..ade saudara belah mak yang wat kenduri tarikh tu, so, xnak clash lah..nanti saudara mara terpaksa bahagi 2 lak kan..

kenduri belah sini, segala2nye syafiq yang uruskan..kecuali catering..sebab catering tu, mak aku selalu order..aku nye kenduri dulu pun pakai catering tu..so, better kite amek yg kite familiar kan..senang sikit..lagipun dah tau die punya kualiti..memang puas ati..makanan pun banyak dan sodap..part2 lain, seperti khemah, pelamin, baju sanding, meja pengantin, AV, goodies, banner, bunting, semuaaa lah..syafiq settle..selembap2 die, berjaya jugak lah majlis die ni..cantik lak tu..jeles aku..haha..

dan yang paling hebat, segala perbelanjaan syafiq sendiri yang tanggung...tak guna mak ayah nye budget la..lege bapak aku..yelah, bulan 6 haritu kan dah banyak habis tuk majlis aku kan..ni majlis apid lak..perghh..mau bapak aku tak tido malam..suku sumbe cari pitih..hahaha..syafiq kate total die habis adelah 40k jugak...hmm..majlis kenduri kahwen skrg ni kalau tak cecah 30k++ memang tak sah kot..

so, lets begin with picture lah yer..senang nak bercerita..ihiks..

ruang ni khas untuk tetamu jot down simple message untuk pengantin..buku autograph tu tak beli lagi time ni..sebab syafiq dah tugaskan kawan die pegi beli pagi tu jugak...huuu..kannn, keje las menett jek die ni..btw, ni deco by Atiqah..si penantin itu sendiri..hee


pelamin pilihan syafiq..baju dan pelamin, dan meja pengantin adelah dari butik Dee Boutique kat ampang point tu...

dulu, mula2 aku suruh sapid cari kat tempat aku n eli tempah pelamin Satri's Anggun kat ngan ampang point jugak..cantik tu memang cantik..tapi tempat tu agak mahal sebenanye dan selalunye susah nak dapat diskaun itu ini..so, syafiq tak suke..sebagai business man, memang pantang die kalau satu sen pun tak dapat diskaun..haha...maka, die keluar dari butik satri's tu..dan tetibe agaknye rejki die kan..terjumpa pulak membe die yang keje ke or owner (tak silap aku) Dee Boutique ni..so, die kate, terus die book..habis cerita..haa kau, mcm2 die dpt..siap ade set ngan meja makan pengantin lagi..dan total semua ni dalam RM4.8k kot..dah la cantik lagi...dulu aku punye tu dalam RM6k..tuuu pun meja makan takde dlm pakej..huuhuu...

Set up dalam khemah..kali ni, pakai 8 khemah..compare ngan aku, 9 buah khemah..tapi...kenduri kali ni macam ramai sangat lak orang..so, ade jugak aku nampak tetamu yang tercari2 kerusi meja tuk duduk..haishh...sebelum majlis tu, duk risau takut2 takde orang dtg kan..sekaliii, teramai la pulak..hehe..time ni belum stat lagi kenduri...tuuu mak aku pun belum bersiap lagi :p


the goodies table...dulu, time aku, takde sape nak jaga goodies..so, ade tetamu yang termiss nak bagi..sudahnye, banyak jugak bottle yang terlebeh tak habis..huhu..tapi kali ni, kite pasang strategi..sapid punya koncu2 yang jaga..ketua goodies adelah yang bernama Senox..hahaha..'besties dagang' katenyee...geng2 die la tuuu..

Syafiq ni memang agak particular orgnye..even penganggar die pun ade siap T-shirt khas..siap letak nama lagi..hee..lantak ko la sapidd...ni antara besties dagang yang bertugas...bes kan kalo ade membe2 cmni..dorg semua siap ade tugasan masing2 lagi..siap sapid wat meeting bagai...


ketibaan penantin..ihiks...dorg datang ontime kali ni..nasib baik tak hujan time tu..petang2 baru hujan..lege mak aku..

over tak adik aku..siap amek orang bersilat lagi...haha..yang bestnye, pasukan silat ni, sekali pakej ngan kompang..sapid kate dlm RM200 je die dapat..time aku dulu, mak aku amek org kompang dari rawang sampai RM400..huhuuu..mahal gile la..

penantin menyaksikan pertunjukan silat..

mak n abah aku..hehe...

pasangan tak sedondon..aku malas nak suh helmy beli baju melayu yang sama kaler..sebab takut membazir..so, aku suruh je die pakai baju kuning hijau yang die pakai masa sanding kat johor dulu..jadi laa kan...bukan die yang penantin pun :p

eli n razaq..aku rasa razaq pun pakai baju melayu die time die kawen dulu..tp time tu baju ni untuk outdoor photoshoot je la...hehe

acara potong kek..kek tu pun adik aku ni tempah hari sabtu sebelum majlis..huhu..sabar je la..tu pun nasib baik teringat..kalo tak, xde la kek..tapii sedap jugak kek ni..dari King Confectionary..walopun nampak patern die biasa2 je kan..jadi laa..

aku selitkan picture ni sebab aku rasa aku comel di sini..wakakaka...

and last but not least..of course the owner of this blog...weeee...aku suke baju ni...sebab wana waniiii...hahaha

mengenai pakaian aku, eli n mak...aku yang suggestkan kitorg beli kain yang sama ni..sebab masa pegi gulatis cari kain aritu, aku mcm terminat pulak design kaler 3 tone ni..seperti biasa, aku mesti nak emagine2 gaya macam mane yang sesuai..kalo eli ngan mak, dorg ni jenis tak kreatif sangat pasal baju2..haha..tu yang selalu nmpak sama je dorg pakai..walopun baju mahal..aku mmg suke try2 mcm2 pesen :p ..baget designer la sgt..wekk

btw, eli nye blog, ade cerita pasal kronologi pakaian kitorang..tak sangka sama sangat ngan tema si sapid..sebab kitorg memang takde idea time ni..coz kaler tema tak ditentukan lagi...so, jom ke blog Elli di sini.. aku tak sangka lak siap ade org tanye2 mana aku tempah baju..haha..lawak lak..

Kesimpulannya, kitorang sangat satisfied dengan majlis kali ni...kekurangan sana sini tu, adat la kan..tapi, tetap tak mencacatkan majlis ni..Di sini juga aku nak mengucapkan terima kasih kepada saudara mara, sahabat handai, dan semua yang menjayakan majlis sapid ni..hehe..terima kasih sebab datang...

maka tamatlah segala majlis perkahwinan anjuran keluarga Pak Dollah..sebab anak2 die semua dah kawen..huahhaha..nnt kite tunggu la..kot2 ade majlis besday baby ke lak kan kan kan..jgn harappp..mak aku sebenanye rimas wat kenduri2 ni...die suh aku wat kat JB jek..huuhuu..

okies, thats all peeps..nnt aku nak post pasal goodies sebab semua barang goodies, dak sapid yang design dan jika ade sesiapa berminat boleh la wat tempahan kat die..haha..siap promo lagikk :p

daaa...








Wednesday, December 5, 2012

Corat Coret Majlis Perkahwinan My Lil Bro..part 1

Assalamualaikum...

pasal aku kawen dulu pun aku tak blog kan..ni aku blog pasal syafiq lak..hehehe..aku nak cite pasal majlis aku pun, dah lama sangat..dah basi pun..layan je la yer..cite ni panjang sebab aku kompul semua gamba2 yang ade lah..malas nak cerita separate2..ok, lets begin with the long journey we had to Sungai Petani Kedah..

Hari Jumaat 30/11/12 minggu lepas..yup, tarikh dak sapid nikah la ni..hehe..kitorang pagi2 lagi dah berkumpul kat rumah family kat ampang..semuaa family members yang ikut ke SP datang umah aku dulu..breakfast2 dulu...then pukul 10am baru bertolak..bersama2 penantin tu laaa...


aku pakai baju baru..heh heh..banyak baju aku soping kat jusco aritu..gara2 perut semakin membesar..terpaksa lah mendapatkan uniform mengandung ni yo..

Kitorang konvoi sebanyak 3 kereta..satu van toyota hi-ace commuter yang boleh muat 16 penumpang (sewa) dan kereta vios n camry..camry tu aku drive sebab mak tak bagi sapid drive takut jadi pape nanti kan..almaklumlah, nak jadi pengantin la katekan..haha..tengok2 sepanjang perjalanan tu, memang die tidooo je keje nye...adehh..oooo, aku drive sebab bapak aku dah bertolak ke langkawi atas urusan kerja malam khamis tu..pastu nanti jumpe die kat tol SP je...kitorang semua bengang jek sebab org duk sebuk2 pasal kawen ni, die leh lak nak g keje..haha..tu lah bapak aku..even 1st day aku mendaftar masuk uniten dulu pun die xdok sbb kije..uncle yg bawak aku gi daftar..huuu...okeh, lari tajuk jap :p

 singgah kat RnR Tapah dulu..makan makan dan makannn je keje aku..

dalam perjalanan tu, boleh pulak aku kelaparan bagai nak gile..aku siap benti kat tempat rehat yang jual makanan dalam van tu je..just untuk isi perut yang lapa..beli burger je..kih kih..tensen je hasben aku sebab nak layan bini kuat makan :p ..ni gara2 aku kat umah tak nak breakfast sebab mak aku beli nasi berlauk (kelantan style) sebelum bertolak tu..aku pagi2 memang la tak suke makan nasi..huuu..so, mkn sandwich je la..dah lapa pulakkk...layankan aje..

kitorang sampai SP tu dalam kul 5pm kot..kat sana, tiqa (adik ipar) dah memang book kan homestay untuk kitorang..ade 3 homestay die sewa...satu untuk kawan2 sapid, satu family belah kelantan, satu lagi tuk family kitorang ngan family belah KL..nice homestay..yang kitorang duduk tu, siap ade lanskap cantik lagi..rumah semi D..baru 2 ratus lebeh kot sewa die..besau lak tu..hee..sampai homestay, kitorg bersiap2 la, untuk majlis nikah malam tu..

sapid nikah kat surau dekat2 dengan rumah Tiqa..so, ok la..cumanye, bile dah berkonvoi tu, agak melecehkan la bile kereta tibe2 tak follow leader la ape la..pasal jem sikit kat situ, ade pasar malam..adik aku si sapid dah bebel2 dah..haha..wateverrr...

ni kat surau..sapid tangah meneangkan diri..aku tengok bibir die terkumat kamit..ntah ayat ape laa die baca tu..hehehe..kelaka..

kat surau ni, kitorang just bawak dulang hantaran ngan mas kawen je..ngan sirih junjung...besoknya baru bawak yang lain2..hantaran di gubah oleh kawan sapid..nice kan..comel jek..yang dulang mas kawen tu, sepatutnya bingkai tu tegak..tapi masa kitorang tengah kumpul2 kat depan homestay nak masuk kereta tu. boleh pulakk hasben aku die nak angkat dulang ni dari tangan aku..agak nye die tgk aku terkial2 ke ape kan..so nak tolong la..sekaliiii panggg jatuh pulak bingkai tu..seb baik terbelah 2 je..sebab frame tu jenis ceramik, dan glass tu plastik je...duit dalam tu dah la susah aku nak susun..haha..nasib baik laa tak berterabur terus...tu yg kitorg just landingkan je..ok la jugak ek :p

atiqah yang tantik dengan minimal makeup dan berbaju peplum..hehe..

the moment sapid and tiqa declared as husban and wife...

time sapid nak nikah tu..neves jugak aku tengok sebab tok imam tu intebiu jugak la..soalan2 yang biasa2 tapi tetap boleh buat pengantin neves..haha..dah la kitorg mcm keliru jugak la..sebab tok imam tu masa lafazkan nikah, tak jabat tangan..so, ingatkan time tu die nak praktis sapid dulu..so, sapid jawab lambat sikit..pastu kene la ulang balik lafaz nikah tu..kali ni sapid lak yang hulur tangan kat imam sebab die biasa camtu kot..haha..tau tak, mak aku, dalam semua majlis anak die kawen..anak die yang ni je die leh menanges..haha..tak aciii..tapi memang dah boleh agak dah..anak mak la katekan..

masa jamuan makan lepas majlis tu, eli n razaq, duduk kat meja sama ngan tok imam..so, die borak2 pasal majlis nikah tu kan..imam tu kate, kalau tak, banyak lagi soalan die nak tanye, tapi die tengok sapid mcm pandai je..tu yang die cut off tu..hehe..nasib ko baik sapid oiii...


bergambar bersama2 ibu bapa masing2..hee

sebelum balik, sempat aku, mak ngan eli masuk bilik pengantin, cantik bilik dorang hias..btw, aku ngan baju baru lagi..jubah cotton indonesia beli kat tesco..eli kate, ni ala2 fesyen irma hasmi..heh heh..me so loikeee....aku beli RM150 after tawar menawar..bergaya sakan mak buyong :p *wink* 

Majlis persandingan diadakan pada keesokan harinya..di rumah pengantin perempuan...kitorang semua get ready dari kul 12pm..sebab bersanding tu jadual pukul 1.30pm..tapi tengok2 terlewat sampai ke pukul 2pm jugak..ini semua gara2 mak andam sapid lambat datang tuk pakai2 kan baju sapid tu..huhh..sambil2 tu kite bergamba2 la dulu kan..mujo dah jangok2 tu gakk..haha..pahe dok kawe kecek nih :p 

 bergaya ala peplum jugak..huhu..xdo la gaya lain kan..baju beli kat kenanga mall..dah penah pakai time raya haji aritu..recycle balik..malas nak beli bnyk2 baju baru..huuhuu

 haaa..eli beli baju baru..gaya yang lain sikit dari sebelum2 ni die selalu pakai..haha..ni gara2 die selalu dapat komen negatif dari sapid..sapid selalu komen die nye baju kurung macam nenek2...hahaha..kali ni komen sapid, cantik laa untuk pakai di majlis kat kampung T_____T ..tensen tak ngan sapid..hahaha..btw, background tu, lanskap yang ade kat umah semi D ni..bes la pulak rumah ade lanskap2 cmni kan..

 sapid yang sudah bersiap sedia untuk bersanding...weee..aku tak paham kenapa dalam banyak2 jam, die pilih nak pakai jam hijau ni..last2 kene bukak jugak sebab mencacatkan gamba..


 aku agak impress dengan baju tiqa dan pelamin die..so cantikkk..aku sangat suka..sesuai sangat...hehe..perasan tak, style baju ni macam ella nye baju time die bersanding mggu lepas..kan kan kan..kat SP pun da ade gaya ni..hee

pelamin die..cantik sangat..kalo tengok nmpak macam garden wedding..tapi sebenanye, pelamin ni tengah padang..jauh sikit dari khemah tetamu..jadi nampak la dari jauh kan..

tiqa siap buat booth untuk tulis2 ucapan lagi..kreatif la pulak..aku pun tak melepaskan peluang tulis lam buku tu..


our familia...completa mente..tiqa ni dah lama dengan kitorang..so, every majlis kawen since eli pun die selalu ade..so, skrg dah jadi family dah..akhirnyaa...panjang jugak journey percintaan apid n tiqa ni..siap penah break lagi..sebab dorg dah kawan sejak sapid wat diploma kat KPTM bangi dulu..dah jodoh dorg la kan...hehe

 eh, aku rasa nak stop smpai sini dulu lah..nanti aku cite lagi pasal kenduri belah umah aku lak..sebab mcm panjang sngat pulak...ngee..

daaa








Tuesday, December 4, 2012

keluh kesah bersama cik shiela..

hari ni timbang dah naik 71kg...hmm, boleh ke nak turun balik 54kg ni..huhu..mungkin ke..atau mustahil..ni baru nak masuk 6 bulan nex week..huwaaaaa...nangessss..dan kini aku berjalan pun makin slow...knkdg rasa mcm penguin dah..pastu kan mcm zaman dulu2..suke langgar2 barang dan cemerkap sangat..baget diri ini kuwus lagi la tu...hahaha..

latest me..ahad lepas, masa kenduri syafiq di rumah..hoihhh..bambam sungguh laaa..kaler baju tak sedondon ngan encik hasben..die mmg gitu..hee

btw, hari ahad lepas, tamat lah majlis kenduri2 kahwen kat umah aku ni..cantik sangat.warna warni..i loikee..pandai lak si sapid pilih tema kaler..hee..nnt aku update yer gamba2 sekitar majlis...