Wednesday, July 26, 2017

TOTAL COST KE ISTANBUL TURKEY. (DIY vacation)


Assalamualaikum kawan-kawan ku..masih adakah pembaca blog aku nih..hihi

Lama gila tak berupdate dan update yang lepas lepas pun pasal produk kan..maafkan kami penunggu blog. hihi

Sebenarnya aku dah lama nak update pasal vacation aku sekeluarga. eh, pertama kali okeh vacation ni yang aku dan mr.husband plan untuk pergi ngan anak-anak sahaja. yelah, selalunya pergi dengan either family dia or family aku kan..yang tu aku maybe akan cerita separately lah eh..

Dalam entry ni aku nak cerita pasal total cost je dulu. aku agak mesti ramai google2 berapa cost kalau kita nak melancong ke turkey secara DIY kan kan..

So saja nak tulis dalam blog ni, mungkin boleh memberi manfaat kepada yang lain.

Jadi kat bawah ni pecahan-pecahan perbelanjaan yang aku dan en husband belanja sepanjang nak ke istanbul sahaja tau. 

Kitorang tak ke tempat2 lain sebab bawak budak kecik, payah la nak turun naik bas or flight. maybe next time lah kita ke cappadocia / pamukkale kan..harap2 dapat ke sana lagi satu hari nanti. Sangat best okeh istanbul Turkey ni.




FLIGHT

(Air Asia) JB-KUL (2 adult, 1 child, 1 infant) = RM685.54
(Singapore Airline) KUL-SG-Istanbul (13 hrs) (2 adult, 1 child, 1 infant)

= RM 7264.24 (2098.00/pax + 282.00(infant) + RM685.54 airasia)

kitorang pilih SIA sebab time kitorang booking flight tu, SIA yang rate paling murah antara yang lain. 

time Booking ni bulan 12/2016 dan nak terbang pada 6/5/2017..kena lah booking awal kalau nak dapat tiket murah..tapi kalau tak silap aku, dalam bulan january ke ape ntah, ada lagi flight murah sikit. tapi tak jauh beza sangat lah..

ni first time kitorang naik SIA. ok jugak service nya. actually kitorang plan balik on 14May. tapi dalan bulan mac ke april ntah, SIA pm cakap flight on 14May cancel, so kitorang setuju je la untuk cut short 1 day to 12May from istanbul. boleh laaa. 

nasib baik SIA dapat arrangekan seat kitorang satu family satu row..sebab kalau tak, kitorang booking tu tak dapat satu row. aku ngan husband book flight time lain2 sebab tak boleh pay full amount so kita split kepada 2 booking reference no. 

dia book kat mesia, aku book kat sg..haha..

orang mesti tanya, kenapa kitorang tak naik flight direct je dari SG, since JB ngan changi lagi dekat dari KLIA kan..

korang tau, direct flight lagi mahal dari booking KUL-SG-Istanbul. tu je la sebabnya. kalau tak silap beza dalam 6k kot,. baik tak yah kan..

so mula2 fikir nak drive ke KLIA, tapi last2 aku kata baik naik flight je la. so last minit amik Airaisa..lege sikit xyah fikir parking lagi kan..



HOTEL

Booking throught AirBnB (S$40 /night ) 5 nights = S$232 = RM720.54 (payment through paypal)

"(STUDIO IN OLD CITY SULTANAHMET Cankurtaran Meydanı Sokak No:3 Sultanahmet Fatih, İstanbul)"


ni pun idea aku..haha..gigih suami isteri memilih mana nak stay kat istanbul nanti..
kitorang booking apartment ni dalam bulan Februari. aku tengok hotel2 kat istanbul harga dia ok la.. tak mahal sangat.

kitorang decide nak duduk apartment sebab luas, ada dapur, ruang tamu, bilik bagai kan. so budak2 tak la boring duduk bilik kecik. 

luckily studio aparment yang kitorang stay tu tak jauh sangat dari main attraction. memang dari awal kita dah target nak stay kat kawasan old city iaitu Fateh. sebab nya kat sini lah ada Masjid biru, Aya sofya, istana Topkapi, grand Bazar, Spice Bazar etc. 

so senang kita nak kesitu by walking distance je. kawasan studio kitorang ni belakang masjid Biru. so, setiap kali keluar mesti lalu depan masjid biru tu. seronok sngat. view dia oh my..cant tell by words gituu..

ohh aku booking ni guna paypal je. dan senang buat cancellation. kan aku ckp kita cut short 1 day kan, so aku email host studio ni dan directly dia transfer back duit balance 1 hari tu..simple dan boleh dipercayai.

aku sediakan link kat atas supaya korang boleh klik nak tengok2 okeh..the studio aprtment exactly like the photo shown in the link


BELANJA

Tukar 650 EURO / PERSON me and husband Exchange rate = RM3131.70 x 2 = RM6263.40


belanja ni, termasuk la makan, airport transfer ke studio pegi balik, trem yang kita naik jalan2 kat city tu, feri round selat bhosphorus semua tu lah..tiket masuk muszium bagai termasuk shopping jugak..hihi..selamat la ko nak budget2 setiap hari banje berapa..

actually aku ngan mr. husband tukar euro100 ke lira tiap hari..exchange rate dia bertukar2 tiap hari. so dlm 280 lebih ke 300lira kalau tak silap..boleh la cover makan transport semua. tak bnyk la belanja. kecuali kalau ko nak shopping sakan. tudung2 mahal tu..mmg kene bawak lebih..

tudung silk kat sana range 100lira ke atas tau. dan cecantik..i loike. tp aku dapat beli 2 tuk aku, 2 tuk mil and mak aku..yg silk la..yang biasa tu dalam 25lira dah dapat. heh

makan kat sana pun boleh tahan, macam pagi2 aku suka beli toast. or roti kepit aku panggil. sedap bak hang. tu dalam 5 lira lah..sakinah suka sangat, so satu x cukup yerrr..haha

kitorang tak makan fancy2 pun kat sana. en husband tak minat nak masuk restoran2 yang nampak menarik tu. dan korang tau tak..hari ke 4 dia dah tak lalu nak makan makanan turkey ni..haha...dasar tekak melayu kan. eh aku suka tau. bnyak roti2..heaven. dan roti dia lain macam kenyal dia. sakinah pun suka. yayan biasa2 je lah


so total damage kitorang untuk percutian ke istanbul ni adalah....


OVERALL TOTAL: RM14 248.18

actually bila kita share spending ni jadi lah sorang dalam RM7200 lah..ok la kan, kita tak follow any travel agent, semua kitorang plan sendiri tau. berpandukan buku travel dan map. memang best explore sendiri. 

lagipun bandar istanbul ni tak la susah sangat nak ke sini ke sana, ada train dan trem semua..bas ngan teksi pun banyak. tapi kitorang naik trem je la..senang..banyak jalan kaki pun ye..

tapi tak bosan jalan kaki kat sana, since cuaca pun tak sejuk sangat, dan tak panas sangat, tak hujan..memang nyaman je la..kitorang pegi bulan MAY, time tu baru je lepas musim tulip. memang nampak la saki baki bunga tulip yang hampir layu..sayangnye. kalau tak boleh tengok warna warni tulip yang cantik tu..


meh aku belanja few gambar eh..lagi gambar lain nanti la aku upload sini..or kalau korang nak tgk tgk kat fb aku..kalau korang frend ngan aku la kan..hihi

view berlatarbelakangkan selat bhosphorus..eh camtu ke ejaan dia. ni kitorang menyebang ke uskudar naik feri. bari 4lira je tambang sorang..

 gambar di grand bazar..very huge the place okeh..


ni view dari gelata tower. oh my nak naik ke gelata tower ni agak keseksaan okeh. jalan die bukit tinggi. bayangkan naik bukit tinggi tu bawak 2 kids be like..


till then..c you later ..


 

Tuesday, February 14, 2017

KENAPA MAKAN OSTEMATRIX BOLEH BUAT KITA MUDAH LAWAS..





Salam Selasa semua..


lama dah tak menulis blog.. tiba-tiba je pagi ni mood nak menulis. haishh kesian blog aku nih..

harini aku nak share pasal ostematrix.

salah satu supplement yang aku consume sekarang adalah ostematrix dari shaklee ni. tau ke apa itu oste (nama singkatan)

Ostematrix ni adalah Kalsium Magnesium lahh..hihi

hoihh penting tau Kalsium ni untuk badan kita untuk jangka masa panjang ni, bagi mengelakkan gejala osteoporosis.

perbezaan tulang normal dan osteoporosis


selain tu, aku jugak consume oste ni untuk maintainkan susu badan. memang ternyata berkesan tau. aku dah test dah. haritu, aku kehabisan stock oste ni..oh my, kesannya, susu drop, pulak tu sistem pencernaan pun tak lawas sangat..haha..

eh ape aku cuba ceritakan ni sebenarnya. 

sebenarnya aku nak cerita, semalam aku follow kelas nutrisi online shaklee ni. selama ni aku fikir lah kan apa kaitannya oste ni dengan mudah lawas ni. yelah, aku suka betul, sejak aku makan oste, mudah je nak beri-beri (berak).. adakah dia boleh detox jugak ke apa..

so pakar nutrition ni terangkan lah kenapa oste ni bertindak memudahkan pembuangan bahan kumuh tu..


ini jawapannya..↓


Bagaimana Ostematrix berfungsi untuk melawaskan sistem pembuangan.

Sebenarnya, Magnesium di dalam Ostematrix akan membantu untuk merelakskan otot usus, yelah, bila kita membuang tu kan, kita akan menggunakan otot usus tu. Jika otot usus yang gagal berfungsi atau menjalankan peristalsis dengan baik boleh menghalang najis dikeluarkan dengan lancar.

Kalsium pula memastikan najis lembut dan mudah digerakkan, berbanding najis yang kering keras dan melekat dipermukaan usus. jadi bila badan kita ni cukup kalsium, akan memudahkan kolon bekerja bagi mengeluarkan najis. 


ooo patut lah selama aku makan oste ni, memang tiap pagi je kompom buang..haha..kalau tak susah jugak tau aku ni nak beri2..dan najis tu pun memang lembut je gituuu..takde lah seksa nak keluarkan najis. 

hmm ok lah..bagi yang berminat dengan ostematrix ni, aku nak bagitau, bulan ni ada promo tau..




berminat, boleh hubungi saya di bawah ↧










Wednesday, December 14, 2016

Cara Cara Menghilangkan Stress

huishh..minggu ni stress betul menghadap project manager aku ni..pagi-pagi lagi belum buat apa-apa, terus menghadap dia..haha..pening..rasa nak makan orang..adehh

Jadi, oleh kerana stress, cik cila arini nak cerita lah bagaimana nak menghilangkan stress ni..yelah, stress kan tak bagus. tak baik untuk kesihatan tau. so, jom tengok apakah cara-cara nya,.




Apa itu stress? 


Stress ialah istilah yang membawa maksud tekanan, beban, konflik, keresahan atau kemurungan


Stress berlaku disebabkan kerana seseorang itu merasakan keperluan melebihi kekuatan dan sumber yang ada pada mereka. Terdapat pelbagai cara untuk  menghilangkan stress sebelum gejala ini bertukar menjadi lebih serius


Cara menghilangkan stress dengan bersenam
Dengan bersenam seperti berjogging dan melakukan riadah, ianya dapat membantu menghilangkan stress dengan pelbagai cara. Dengan menlawaskan endorfin dan melancarkan pergerakan darah, kita boleh berinteraksi dengan ramai orang.

Selain dari itu, bersenam juga dapat menolong kita menjaga kesihatan kita. 2 in 1 la katakan. Oleh itu, amalkanlah bersenam 3 kali setiap minggu.
 
Tidur
Rasa-rasanya, ini adalah part yang semua orang sudah mahir melakukannya. Tetapi tidur yang dinyatakan ialah dengan tidur yang cukup. Tidur yang cukup membolehkan badan kita berehat sepenuhnya. Tidur selama 6-8 jam sehari akan mengecas tenaga kita serta mengekalkan dan mengstabilkan emosi kita selain menjadikan kita lebih opitimis untuk menjalani hari-hari yang mendatang.

Berdasarkan kajian daripada Havard University, tidur sekejap pada waktu pagi atau power nap selama 15-30 minit mampu meninggikan percapaian pekerja sebab power nap mampu menghindarkan kita dari stress, keletihan dan burn out.

Bersiar-siar

Menurut pakar, dengan melihat keindahan alam dengan bersiar-siar boleh mententeramkan minda. Melihat kenindahan seperti pelangi, hujan yang hijau, lautan ombak dapat menyumbang kepada ketenangan fikiran. Anda boleh cuba dengan melihat keindahan alam selama 20 minit setiap hari dan anda boleh merasai kelainannya.

Jika anda merasa sangat stress, silalah ambil waktu untuk bercuti.
 
Berinteraksi dengan kawan atau ahli keluarga.
Memberikan masa dengan kawan ahli keluarga dapat mengurangkan stress kita. Jika kita berdiam diri, orang yang rapat dengan kita sekalipun tidak dapat membantu kita menangani masalah kita. Kawan atau ahli keluarga adalah tempat untuk kita mengadu mengenai masalah yang kita alami. Ini kerana, kawan atau ahli keluarga adalah tempat kita bercerita, ketawa dan berkongsi duka lara kita.

Jika kita masih mempunyai ibu bapa, telefonlah mereka. Mereka adalah individu yang paling faham akan diri kita.


Makan makanan yang dapat menghilangkan stress.
Mungkin ramai daripada kita tidak mengetahui bawah terdapatnya makanan yang mampu mengurangkan stress mahupun tekanan. Makan yang kaya dengan protien, omega-3, vitamin C, B2 dan E seperti asparagus, avokado, telur, ikan salmon, susu, buah oren, buah jambu, dark choclate serta oat meal boleh memberikan kesan menenangkan kepada kita.

Selain daripada itu, anda juga boleh mengamalkan B Complex Shaklee yang sangat2 membantu mengurangkan stress.




Bagaimana B Complex Shaklee mengurangkan stress?

B Complex Shaklee mengandungi 8 Vitamin B iaitu Vitamin B1,  Vitamin B2,  Vitamin B3,  Vitamin B5,  Vitamin B6,  Vitamin B12; asid folik dan 100% Biotin.


·         Vitamin B1~ mengurangkan kelesuan, keresahan, mempertingkatkan kecerdasan mental, melancarkan peredaran darah, meningkatkan stamina badan,  menyihatkan sistem pencernaan dan memperbaiki metabolism

·         Vitamin B2~ mengurangkan keletihan mata, katarak, jangkitan lidah, membantu mengaktifkan vitamin B6 dan asid folik.


·         Vitamin B3~ mengurangkan pengaliran kolestrol di dalam darah, memperbaiki kesihatan kulit, rambut, sistem pencernaan dan mengelakkan depresi. 

·         Vitamin B5~mengurangkan stress fizikal dan mental,  membantu mengurangkan penuaan pramatang


·         Vitamin B6~ penting dalam proses asid amino, mengawal serotonin di dalam otak (ketidakseimbangan menyebabkan depresi), mengurangkan senggugut, menenangkan emosi,  mengurangkan kekejangan otot dan sebagainya

·         Vitamin B12~ meningkatkan selera makan, memperbaiki tindak balas saraf, mengelakkan anemia, keletihan, baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori, fokus dan keupayaan seksual


·         Biotin~ membantu B Complex menjadi lebih efektif, mengurangkan rabun, rambut beruban, eczema dan keradangan kulit

·         Asid Folik~ kesihatan fetus, kurang risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, stres, ulser mulut dan sebagainya 


boleh juga mengamalkan doa ni untuk kurangkan stress yer..


Akhir kata,terdapat pelbagai cara untuk menghapuskan stress dan ianya bergantung kepada individu untuk mengani masalah tersebut. Kita sepatutnya bertindak atau menyelesaikan masalah stress ini dengan bijak kerana jika stress dibiarkan , banyak masalah bakal kita hadapi. Semoga perkongsian ini dapat membantu kita menyelesaikan tekanan dalam kehidupan harian kita.




Tuesday, November 29, 2016

Promosi hujung bulan November..






Minggu ni sape beli leptos kita nak bagi free 1 pocket chia seed. Tapi bergantung pada stok yang ada ye, sape cepat dia dapat okeh.

Kita tak jual chia seed ni tapi nak bagi FREE pada sesape yang beli leptos minggu ni.

siapa nak Try leptos, pm saya okeh

WA 0123008027

harga 
1 botol RM180
2 botol RM300
Free postage
Free Diary Kurus




Friday, November 25, 2016

Macam mana nak bakar kalori???


Salam semua.. Hi saje je nak buat knowledge sharing pasal kalori.. mcm bgus sgt kannn.. Haha..

Alaa semua org mesti tau kan badan kita perlukan kalori untuk menjana tenaga, tetapi jika ia diambil (dimakan) terlalu banyak dan tidak dibakar, ia akan ditukar menjadi lemak dan disimpan dalam badan, ini akan menyebabkan pertambahan berat badan dan membahayakan kesihatan 😱.

Ok kite pergi plak pada jumlah kalori yg diperlukan oleh seorang wanita setiap hari dianggarkan 1600-2000 kalori (based on berat dan tinggi).

Seterusnya kita tgk contoh pengambilan kalori sehari bagi wanita yg memerlukan hanya 1700 kalori sehari:

✔️ Sarapan:  Nasi lemak bersambal (400 kalori) + Teh Tarik (120 kalori) = 520 kalori

✔️ Lunch:   Nasi 1 cawan setengah (260 kalori) + Ayam kari (250 kalori) + Dalca Sayur setengah cawan (135 kalori) + Air masak (0 kalori) = 645 kalori

✔️ Minum petang: Kopi susu (120 kalori) + Popia Goreng 3 biji (390 kalori) = 510 kalori

✔️ Dinner: Nasi goreng 1 cawan setengah = 325 kalori

Jumlah kalori yang telah diambil = 2000 kalori


Jadi, berapa lebihan kalori yg dah diambil?

2000 kalori - 1700 kalori = 300 kalori. Pandai tu lebihannya


Cuba anda bayangkan, kalau hari-hari paling minimum lebihan 300 kalori bertambah dari hari ke hari selama sebulan..akan jadi 8000 kalori yg terkumpul (tidak dibakar) bersamaan naik 1KG ok.. Omg omg 😱

Jadi setiap hari ape perlu kita buat? 

Ya betul bersenam, bersenam dan bersenam.. Haha.. 

Para wanita skrg saya rasa tak rajin mana pon nak bersenam.. Hihi jgn lah marah..bukan apa kita balik keje terus sibuk uruskan family kan.. Mana ada masa.. By time dah selesai dah masuk tidur pula..

Jadi camne nk buat tu? Kalau saya, saya makan 3biji #leptos setiap hari, ia bersamaan bakar 300 kalori.. Mudah sgt korg.. Kalau korg rajin exercise lg la ia akan doublekan burn kalori lebihan tu.. Xsempat nak jadi lemaks.. Hihi gituu
.
Oklah terpanjang pulak.. Kalau sape2 nk #cubadulu boleh 

WA je #0123008027 ye.. saya ulangai #0123008027, ulang lagi #0123008027..
call me shiela

Senang kita cite2.. 😊



APA ITU LEPTOS & QUFAST?

APA ITU LEPTOS & QUFAST?



Leptos dan QuFast merupakan tablet kunyah yg membantu pembakaran lemak berlebihan didalam badan sekaligus mencegah daripada kulit menggeleber.

Ia mengandungi 6 bahan utama dgn nisbah bersesuaian utk wanita(laptos) dan lelaki (QuFast) iaitu:


1) L-Carnitine
-meningkatkan jumlah lemak yg dibakar
-mengubah lemak menjadi bahan bakar
-meningkatkan daya tahan otot
-meningkatkan metabolisma

2) Limau nipis
-mengempiskan perut
-menurunkan berat badan
-membuang toksin dalam badan
-mengurangkan kolestrol

3) Ekstrak Guarana
-menurunkan erat badan berlebihan
-memerangi rasa lapar
-membersihkan sistem pencernaan
-melancarkan penghadaman

4) Ekstrak klorofil
-memelihara daya tahan tubuh
-meningkatkan imunisasi tubuh
-detoks (pembersih toksin/racun)

5) Garcinia Cambogia
-menghapuskan enzim yg berperanan untuk menyimpan lemak
-membakar lemak & mengurangkan nafsu makan
-mengurangkan ukur lilit-mengurangkan emak dalam darah

6) Dekstrosa
-meningkatkan produksi insulin yg melancarkan aliran darah menuju ke otot
-meningkatkan penyerapan nutrisi penting bagi memacu perkembangan otot secara efektif


BAGAIMANA CARA PENGAMBILAN?

Hanya perlu kunyah tablet tu sebelum nak makan

Rasanya masam2 Lime dan sangat sedap utk dikunyah. Bilangan pengambilan bergantung kepada berat badan. 

Penurunan berat badan (50kg above) (3 biji sehari):

3 biji sehari sebelum sarapan / makan tengahari / makan malam. 
Pengambilan disyorkan pada waktu makan yang berlebihan. Anggaran 300 kalori dibakar.

Penurunan berat badan (70kg above) (6 biji sehari): 

3 biji sebelum sarapan dan 3 biji sebelum makan tengahari. 
Pengambilan disyorkan pada waktu makan yang berlebihan.Anggaran 600 kalori dibakar.

Penurunan berat badan (100kg above): (9 biji sehari)

3 biji sebelum sarapan, 3 biji sebelum makan tengahari dan 3 biji sebelum makan malam. 
Anggaran 900 kalori dibakar.

Penurunan berat badan secara kilat : (10 biji sehari)

3 biji sebelum sarapan, 4 biji sebelum makan tengahari dan 3 biji sebelum makan malam. 
Anggaran 1000 kalori dibakar. Disertai dengan senaman ringan dan penjagaan pemakanan.


1 botol ada 90 biji.3 biji sekali makan.

Boleh ambik sebelum makan di waktu sesi makan yg berlebihan.
Maksimum pengambilan 10 biji sehari.

SEMENANJUNG
1 botol RM180
2 botol RM300 (JIMAT RM60 + FREE 1 DIARI KURUS)


SABAH SARAWAK
1 botol RM190
2 botol RM310 (JIMAT RM70 + FREE 1 DIARI KURUS)



hubungi saya
012-3008027 untuk keterangan lanjut