Friday, November 25, 2016

Macam mana nak bakar kalori???


Salam semua.. Hi saje je nak buat knowledge sharing pasal kalori.. mcm bgus sgt kannn.. Haha..

Alaa semua org mesti tau kan badan kita perlukan kalori untuk menjana tenaga, tetapi jika ia diambil (dimakan) terlalu banyak dan tidak dibakar, ia akan ditukar menjadi lemak dan disimpan dalam badan, ini akan menyebabkan pertambahan berat badan dan membahayakan kesihatan 😱.

Ok kite pergi plak pada jumlah kalori yg diperlukan oleh seorang wanita setiap hari dianggarkan 1600-2000 kalori (based on berat dan tinggi).

Seterusnya kita tgk contoh pengambilan kalori sehari bagi wanita yg memerlukan hanya 1700 kalori sehari:

✔️ Sarapan:  Nasi lemak bersambal (400 kalori) + Teh Tarik (120 kalori) = 520 kalori

✔️ Lunch:   Nasi 1 cawan setengah (260 kalori) + Ayam kari (250 kalori) + Dalca Sayur setengah cawan (135 kalori) + Air masak (0 kalori) = 645 kalori

✔️ Minum petang: Kopi susu (120 kalori) + Popia Goreng 3 biji (390 kalori) = 510 kalori

✔️ Dinner: Nasi goreng 1 cawan setengah = 325 kalori

Jumlah kalori yang telah diambil = 2000 kalori


Jadi, berapa lebihan kalori yg dah diambil?

2000 kalori - 1700 kalori = 300 kalori. Pandai tu lebihannya


Cuba anda bayangkan, kalau hari-hari paling minimum lebihan 300 kalori bertambah dari hari ke hari selama sebulan..akan jadi 8000 kalori yg terkumpul (tidak dibakar) bersamaan naik 1KG ok.. Omg omg 😱

Jadi setiap hari ape perlu kita buat? 

Ya betul bersenam, bersenam dan bersenam.. Haha.. 

Para wanita skrg saya rasa tak rajin mana pon nak bersenam.. Hihi jgn lah marah..bukan apa kita balik keje terus sibuk uruskan family kan.. Mana ada masa.. By time dah selesai dah masuk tidur pula..

Jadi camne nk buat tu? Kalau saya, saya makan 3biji #leptos setiap hari, ia bersamaan bakar 300 kalori.. Mudah sgt korg.. Kalau korg rajin exercise lg la ia akan doublekan burn kalori lebihan tu.. Xsempat nak jadi lemaks.. Hihi gituu
.
Oklah terpanjang pulak.. Kalau sape2 nk #cubadulu boleh 

WA je #0123008027 ye.. saya ulangai #0123008027, ulang lagi #0123008027..
call me shiela

Senang kita cite2.. 😊



No comments: