Saturday, September 24, 2011

hair spa treatment...

hari ni adelah sangat bosan..

so pagi tadi melepek kat sapid yang tengah tido..tanye die nak wat ape hari ni..ape aktiviti die kan..haha..biasa la..aku kan suke menempel kat aktiviti orang..tak sapid, eli..tak eli, mak n bapak aku..heh heh..so, sapid cakap la die nak pegi gunting rambut kat ngan galaxy ampang tu...so, aku pun mcm dah lama tak gunting rambut kan..lagipun rambut dah panjang, and last pegi salon bulan 5 kot..maka, jom la kite..

ohh, tetibe mak aku lak nak ikut kan..and die nye plan lak nak pegi buat gigi kat pertama compleks nun..hehe..maka, terpaksa tukar plan..makan dulu kat ani sup utara kat ampang water front, n terus shoot ke KL..park kat maju junction sebab aku n sapid wat rambut kat Derrick & Team kat maju junction tu, and mak pegi pertama...

kat salon, aku tgk la ape promo yang die ade..aku sbnanye bukan nak gunting rambut sangat..just nak trim je..sbb sayang lak rambut dah panjang..so, kat situ die kate ade promo wat hair spa RM36 sekali ngan wash n cut n blow kan..ohh mcm ok je..so aku wat la..sapid lak wash n cut je :)..

 gamba sebelum treatment..hee..gemuk lak nmpak aku lam baju full corak2 cmni..

alat panas ni mcm alien kan..macam2 stail la sekarang ni..ade tu aku tgk die pakai mcm laser tu..untuk scalp..huhu..tu dulu aku penah wat..tapi tak jadi ape2 pun..yang ni pun, mula2 org tu suggest aku wat treatment lain..sbb spa mcm x seswai..tapi bile aku tanye harga..umang aii..RM120..terus aku ckp, takpe la..wat spa jek..hehe..

after that, kitorang pun terus balik umah..and ni la hasil trim rambut tadi..ok la..rambut ade shining sket n lembut..n rasa cam ringan...haha..poyo :p ..tapi muke n gaya samaaa jek..bosan..

ni gamba sebelum kua umah tadi..see..sama je kan kan kan..cume ni lebeh comel :p 

hahahaha..okeh la..tu je cite aku..mcm tak la memberangsangkan sgt..cite bodo2 je..okeh daaa...

sepatutnye..

sepatutnye minggu ni aku da nak kene jumpe coki..yelah dah 2 minggu kan..tapiiii..huwaaaaaa.....sedih + rindu kat die...

.

Thursday, September 22, 2011

simpan duit dalam tabung....

tetibe aku dapat idea nak wat entry ni...hehe..

macam biasa lah kan..orang yang bekerja makan gaji ni, duit memang cukup2 je untuk belanja sebulan..ade tu, oleh kerana hutang yang banyak, boleh survive sampai tengah bulan jek [aku la tu :p] ...

hari ni, aku menyedari bahawa segala wang untuk belanja harian dah habes..dalam purse duit semua ilek pocik termasuk yang dalam bank...yep, aku memang tak leh nak menyimpan sangat sejak 2-3 tahun ni..too much expenses lah..hutang itu, ini...tapi takpe..hutang lama2 akan habis jugak kan..so, sabar je la..

so, nak di jadikan cerita..hari ni aku tak bawak makanan dari umah..tak sempat..tapi bawak kuih batang buruk je..huhu..macam mane nak isi perut ku yang besar ini...aku pun berpikir2...hmm...mane nak dapat duit ek..tetibe tinggggg...!!! baru aku teringat..haaa..aku ade simpan duit dalam tabung..wallaaahh..so, aku pun korek tabung...tak sangka ade lah dalam 20 lebeh..fuhh..lalu aku pun membeli mee jawa..hehe..

begitu lah ceritenye ye kawan2..sadis..memang sadis..tapi begitu lah kesah hidup masyarakat kota sekarang..cewah..aku tau, bukan aku je..ramai lagi kot yg mcm aku...eh, ke aku sorg yg gile hidup gamble cmni..hehe..whatever :p..!!

tapi point utama aku kat sini ialah..nak bg tips je ..amalan aku setiap bulan, memang dari kecik aku sukeee simpan duit dalam tabung..coins, duit kertas..tak kesah la..terutama masa awal bulan yg baru dpt gaji tu kan..mmg saje aku simpan lebeh2 sket awal bulan tuk kes2 mcm ni la..tak pun untuk kegunaan dating masa ujung bulan..hahahampeh...tapi memang bagus..sbb kdg2 kite tak ingat pun kite simpan duit..

pastu lagi bes, aku suke kire duit syiling..macam release tension gak la..boleh tak cmtu...kalau dulu2, memang aku simpan sampai beratus jugak la..tapi sekarang tak sampai ratus2 lagi aku da korek tabung tu..acammane..huhu..selalunye nak baya duit tol la..adeii..kalau korang jenis tahan godaan nak korek tabung, leh la simpan 2-3 bulan pastu terus masuk lam bank ek..selalunye tabung haji la..sbb tabung haji xde kad atm..hehe..

alamakk..ape aku cite ni..tadi mcm bnyk je idea..tapi sekarang bile da cerita2 mcm writer block lak..huu...ahhh janji korg paham la mesej aku..Simpanlah Duit Tabung Untuk Emergency Case...tak banyak 10, 20 sen pun jadi lah...bak kate pepatah kempen zaman aku kecik2 dulu, "sikit2 lama2 jadi bukit"..huahhaha...eh, skrg mcm xde ek kempen simpan duit dalam tabung...hmm..

tapi kan..eh, ha'a laa..sekarang mane ade dah kan kempen2 simpan duit dalam bank ni..tapi stail sekarang, invest dalam mane2 mutual fund ke ape...betullaaa..kan..baru perasan..

okeh chow..pizzz y'all..

lepas menyimpan korek pulok....lalalala....



Monday, September 19, 2011

monday blues gang :p

tau tak korang..pagi ni kan aku kan bangun kan dengan perasaan sedey..sebab..



u see my hand..bercapuk2 sebab kulit menggelupas..huhu..1st time kene nih..maybe sebab basuh pinggan banyak sangat ari tu..haha..gedik tak ...gedik tak...lalala..



oleh kerana itu, mari lah kite pakai losen ini..huhu..losen yg dah expired rasa nye ni..manufctured date: 20/8/2008...ngee..tapi pakai je laaaa...

ohh..lupe lak..bukan itu saje..lupe nak mention pasal  kakikuyanggataldanmulebertandamerah2...arghhh...tension la..acammane..

Sunday, September 18, 2011

Raya tak abes lagi rupenye..[edisi open house]..

kat Malaysia ni..mmg dah jadi tradisi..kalau raya tu, seboleh2 nak sebulan jugak..maka ramai lah orang buat open house di sana sini..hee..aku lak tahun ni tak banyak la open house yang aku pegi..huu..tak bes kan..sampai ari tu masa jumpe coki, siap tanye die..takde ke umah sesape yang kite leh pegi..haha..gile kemaruk nak makan :p..terukness...

semalam, untuk 1st time nye, adik aku si elli wat open house..a.k.a house warming gak kot..walopun die dah duk umah tu hampir setahun..tapi lom ade lagi kawan2 die datang umah die..so, die wat la makan2..kecik2 je dulu..testing market..hehe..

btw, semua yang die invite datang lah..so, meriah la jugak..as for me, tolong la die sket2...lagi pun 16 sept. ari tu besday mak aku..so celebrate sekali besday mak nye..heh heh.. 

okeh la..jom tgk gambo yang tak seberapa ini..

keadaan rumah sebelum bermula acara makan2..kemas gile minah ni susun..hee..

dalam pukul 3 lebeh baru orang datang...
kek besday untuk mak..aku yang pilih beli kek ni..hiks..sedap gilezz..bapak aku suke lak..die yg over makan..beli kat SR...
sesi potong kek...hehe...

sepanjang sesi makan2 tu, tugas aku adelah basuh pinggan..dan sape lah blog chielalala ni tanpa gamba tuan nye yang comel lagi lote..hehe..



taraaaa...saya adelah penat :p..lalalala

Sunday, September 11, 2011

Happy Born Day :D

hik hik..

Today is his b-day...semalam dah spend time ngan die..pegi makan sensama je..tapi kan, tahun ni baru die tau camne rasa emo bile takde sape nak wish besday kat kite..hahaha...cmtu la aku rasa bile die x wish pun besday aku tahun ni..aku ungkit smlm, tapi die kate..ari ni besday die, akuuu jugak nak sebuk2 nak emo..hee..yelah2 kasi die can la kan...

btw, Happy Besday to my Mr.Coki2 :D..hope we still be together forever n ever..Insyaallah :)

Saturday, September 10, 2011

1st day Raya..

Assalamualaikum :)

dah sekian lama baru aku nak upload cite raya aku kan..hehe..raya aku tahun ni ok la..bes jugak..walopun ade cite tak bes macam aku cite lam blog ari tu..tapi lepas tu ok2 jek..haha..tapi dah tentu orang tu dah di black list oleh mak aku :p ..

aku tak reti la nak cite bile takde gamba ni..so, jom kite tengok gamba je la eh..aku siap compile2 lagi gamba ni guna Photoscape..

ni gamba semasa perjalanan balik kampung..kitorang bawak 2 kereta..aku ngan eli ngan ajaq naik Myvi Eli..mak, apid ngan abah naik camry..aku drive time kat kuala lipis ke gua musang je..yg lain2 ajaq yang drive...hehe..seperti yang korang tau, kitorang bertolak lam kul 11.30am sabtu tu dan sampai kul 12.30am..hamek ko...tak kematu namenye...tapi sebelum sampai umah kasen tu, kitorang dah siap2 sahur dah la kat nasik lemak MZ...makanan wajib dimakan bile sampai tanah merah..aku rasa kat situ je ade..siap ngan lauk burung puyuh panas2 tuuu..kat KL ado :p..tapi tanah merah sekarang ni dah maju lahh..yerr aku suke suasana kampung..walopun bandar die very limited..tapi tak memeningkan kepalo..haha.
 masa raya 1st, kitorang sepakat untuk memakai tema kaler grey..tapi sbnanye tak rancang pun..tetibe je..cite die cmni, mula2 aritu aku yang cari baju grey kan sebab coki kate aku tak penah ade baju grey..pastu tetibe lak ajaq pun dah beli baju melayu grey sbb eli kate kale tu je yang lawa kat kedai die beli tu..dan tak semena2 eli pun cari baju grey..haha..so, aku ngan eli shoping sama2 kat area bangi..aku memang saje cari kat sana walaupun orang kate kat Jalan TAR lagi banyak choice kan...tapi aku malas gile nak tempoh jem..beli kat bangi aritu rileks je..tenang je rasa..ye, kate aku suke banda kecik kan..ngee..ohh..abaikan sapid yg tak ikut tema..

tapi memang semangat la aku nak shoping jumaat sebelum balik kmpg tu..siap bangun lepas subuh lagi..tapi sebelum tu aku shoot ke seremban dulu..haha..boleh..ni gara2 aku nak antar kuih raya yang aku buat kat coki..nak bagi die rasa..yang besnye, die suke..kate kuih aku sedap :p ..

okeh back to story, lepas solat raya baru lah aku ngan eli nak berjangok2 pakai mekap semua..gamba kat atas tu lepas aku mekap..tetibe aku rasa cuns lak..huahaha..perahsaan :p ..tapi eli lak, si sapid ngan mak komen macam org 70an..sebab baju raya die jenis cotton tu..bagi aku lawa jek..tudung selendang aku tu pun aku beli kat tanah merah je..sbb tak sempat nak cari kat KL..tapi tudung jenis selendang ni agak mahal la kat sana...KL nye lagi murah..

lepas dah bermekap2, makan2 kat umah mak sedara tu, kitorang terus melawat kubur arwah nenek n atuk..mcm biasa la tiap tahun..tapi aku dah lama tak melawat kubur arwah nenek kat kampung baru ni..yelah kan, dah lama tak raya kat KL...kali si sapid take lead lak baca yasin..hehe...kelaka bukan ape, knowing him, die ni tak tau la nak ckp cmne..haha..tapi harap2 leh la berubah sket..umur pn dah nak masuk 25thn..owhh..tak sangka adik aku paling last pun nak umur 25 dah..leh caye ke budak ni..ngee 



lepas melawat kubur, terus lah beraya umah sedara mara..alahh, sedara2 kat kelantan area2 tu je..mmg dekat2 je..okeh..part makanan, kalau kat kelantan, xyah la ko nak harap ade rendang ngan ketupat ngan kuah kacang masa 1st raya tu..mmg susah gile nak dapat tau..menu dorang kat sini, nasik minyak, nasi dagang, ketupat pun yang daun palas tu..aku tak behi sgt ketupat pulut..tapi tu la makanan2 yang ade..walaupun begitu, memang la marvelous kan..selain menggemukkan sebab makan nasi..haha..pitam2 aku..ni pun masa kat umah pak sedara aku, aku tak jamah pun nasik dagang die..sbb sebelum tu da makan nasi minyak kat umh mak sedara...siap lauk kambing..huuu..so, total pagi tu, kitorg raya 3 umah je la..



ni gambar2 petang raya pulak..memang takde plan ape2..so, kak nira, my other cousin yang kitorang tumpang umah tu ajak lak kitorang gi umah mentua die kat kampung mana ntah..tak la jauh sgt pun..okeh kitorang pun on je la..ni nak cite ni..dalam sejarah woo..gile betul..kat umah mentua die aritu ade masak sup gearbox, ngan gulai ayam kampung..dorang kate mmg ayah die cari tulang daging tu banyak2 sbb nak sambut anak menantu balik semua kan..biasa lah..kat kelantan ramai perantau..hehe..so, die masak banyak..di hidang kan lah kat famili aku jugak..perghhh..mmg la sedap gile kan..selalu kalau makan gulai, dorg mesti akan wat cili ape ntah..mcm smbal belacan..tapi xde la letak belacan..and mmg feveret aku la..so, makan sup ni ngan cili tu je..aku tak makan gulai sgt..sbb kononnye xmo lemak2 la kan..makan la sup ngan daging..sekali ko, makan sedap gile la pulak..pak mentua kasen aku tu lak, asik suruh2 kitorg makan lagi..yang ajaq lak mmg sajee je makan lambat2 sebab takmo tambah lagi..yelah, kalau abes cepat, nnt die suh tambah lagi kan..haha..

pakcik tu, siap bagi pisau tuk makan daging gearbox tu..huhu..dan aku lak, dengan tak semena2 nye boleh makan daging tu semua....KO BAYANGKAN..satu tongkol tulang yang banyak LEMAK itu aku habis kan licin..huu..adik2 aku dah kagum2 dah..gile tul..dorg saje je nak kene kan aku..si ajaq lak gelak2kan aku..lepas makan tu, aku ngan tak malunye boleh tanye kasen aku ade limau nipis tak..limau kan boleh pecahkan lemak kan..haha...dahhh pak mentua die boleh petik limau kat kebun blkg umah bagi aku..haha..bikin malu jek..so, masa balik tu, die bungkuskan kitorg limau ngan buah salak yang mmg die tanam..tu la besnye org kampung kan..hee..tapi yang kelaka nye aku la..bikin scene lak kat situ..pitam..

dah la pulak lepas tu raya lagi umah anak kasen aku...kat situ pun dorg wat makan nasik lagi..huhu..aku dah tak daya dah..seb baik die ade masak sayur..aku pun makan je la..tuk amek ati kan..tapi mmg sikit gile..balik malam tu, aku dah nyesal2..seb baik kat umah kasen aku takde air, so, aku workout sket angkut tong kua masuk umah nak isi stok air lam baldi..haha..boleh :p

ok la..tu je cite 1st day raya aku..penuh ngan nasik..untuk pengetahuan reader blog aku yg baru2 ni..eceh..aku adelah pemakan nasi seminggu 3 kali demi untuk mementenkan diet aku..dan mmg dah bertahun2 aku mengamalkan cenggitu..hehe..poyo :p..tapi hari tu, aku makan nasik 4 kali sehari..mane aku tak kecoh..huuu

ok..nnt aku sambung raya kedua lak..tp xde cite sgt sbb raya ke2 kitorg dah balik..

Thursday, September 8, 2011

tak berdisiplin betul..!!

Good Morning kamu kamu semuaaa...

Tau tak, hari ni aku jadi budak jahat sebab datang opis lambat gilee...terbangun lambat..sedar2 dah pukul 8.10am..huu..tengok2 dah terang gile kat luar tu..maybe sebab pagi tadi hujan kot..dah pipi aku pun bertanda garis2 sebab tido..seb baik hilang sket..selalu kalo aku tido nyenyak sangat akan bertanda2 kat muke..mcm garis2..siap ade air liuq lagi..ewwww...huahahha..

but then aku cover guna alasan pegi anta mak regular check up kat spital..shhhhhhh..jgn bagi tau dorg :p ..jahat kan kan kan...
my look for today..aku try pakai tudung stail lain lak..i mean cara lipat2 yg lain..hasil lepas tgk tutorial jejariruncing..haha..tp die x pakai inner cm aku :p


ok lah..nak smbung wat keje..sblm tu, have nice day semuaaa...

Tuesday, September 6, 2011

emo sebulan sekali..

coki ngan aku, selalu clash time emo..tapi sebulan sekali mesti ade..yang peliknye, mcm aku akan emo a week before red day..tp yang coki lak..die menambahkan emo aku lam minggu tu..boleh x..ke aku yg telebih emosi..coki cam biasa jek..ahh lantak la..aku nak ngadu jek..hehe..ari ni dpt borak ngan die cm biasa :D ..so leh tdo ngan aman..lalala..gud nite cemua..

Monday, September 5, 2011

selamat pulang warga kota..

hi semuaa..salam hari isnin..hehe..
hari ni mesti ramai yang dah stat keje balik kan..mood cuti pun nak kene adjust balik..aku pun cmtu jugak..kinda blur la hari ni..pastu nak kene stat keje stress analysis pulak..need to study some more..huhu..tapi pagi2 tadi bos dah belanja minum bekfes..so, should be betenaga sket la kan..haha..

cmne ngan raya korang..aku best la jugak..1st day mmg happening sampai pening2..makan tu toksah cakap la..straight 5 hari makaaaan je keje aku..isk2..mmg bangsa suke makan la katekan..sampai adik aku si sapid pun tensen ngan diri die sendiri sebab makan non stop..pastu die terus kate nak diet..boleh..hiks..tu sapid..aku?..

ok la..tu aje update hari ni..later2 aku tampal gamba famili beraya ek..tapi buat permulaan..silelah tatap muke ku yg suci lg murni di pagi raya ni :p..

gamba sebelum solat raya (w/o makeup)..senyum lebar ko..haha..

Sunday, September 4, 2011

Selamat Hari Raya




Andai Langkah Membekas lara,
Andai kata merangkai dusta,
Andai tingkah menoreh luka,
Izinkan saya bersimpuh sila,
Menghulur tangan di bulan mulia,
Selamat Aidilfitri
daripada Chielalala kepada kawan-kawan semua :D

Minal Aidil Wal Faizin



P/S: Semoga Ramadhan ini memberi keberkatan dan rahmat…Semoga Syawal ini memberi kegembiraan..Moga menjadi manusia yang soleh/solehah…Hati-hati bila pulang ke kampung…Ingatlah Allah selalu…Jaga diri dan hiasi peribadi...InsyaAllah :D