Thursday, September 30, 2010

Exam SPM..?? apakahh...


Pagi tadi, aku bangun dengan perasaan yang rimas..boleh..

ni semua gara2 aku bermimpi nak pegi exam SPM balik..haha..apo bondo lah..dah la subjek aku nak exam tu pulak B.Melayu I, II, III..tetibe ade III lak kan..haha..tapi kesimpulannye, mimpi tu mmg tak best lah..sbb aku mmg tak suka exam..especially masa SPM..adeii..

cube bayangkan, time SPM, nak kene stadi 9 subjek (aku amek 9 subjek je dulu..), ngan semua buku2 adalah tebal belaka..huhu..aku pun tak leh terbayang cmne aku dah boleh lepas exam tu..sbb aku bukan lah kaki stadi..tp aku kaki pegi kelas n tuisyen je..haa..tang tu mmg rajin lah..100% attendance ko..(tp, bile dah keje, rajin lak aku ponteng ek..lalala..oppss)

above all, aku adalah lega..sbb dah habiskan zaman2 belaja..huahaha..okeh, xde kene mengene kan..

kepada semua calon SPM tahun ni (aku pun xtau dah lepas ke exam ni ek..ke tgh belangsung..ngee), akak nak ucapkan selamat menduduki peperiksaan SPM la ek..jgn contohi saya yang result mcm ala2 nak jatuh longkang ni..wekkk..!!

tapi saya tau, budak2 zaman sekarang mmg la power2 kan kan kan..SPM tu mcm sebelah mata je la nak jawab..haha..lepas tu, korg jgn ingat nak enjoy pulak..kite bersambung pulak dengan exam2 di Universiti..baru careee...huahaha..mendapat la korg..

again, besnyeeee xyah nak g exam lagi...sekseee weh..sekseee..(ohh, tu pendapat org yg x ske exam, sbb tak suka nak stadi balik..yg suke exam tu..sila abaikan entry ini..haha)

Gud Luck..Chai yuk chai yuk..

Wednesday, September 29, 2010

tak leh tolong lah..aku nak sengeh je..

haha...tau pasal ape..

adelah tadi kan..aku msg la ade org tu..aku ckp, "dah lama tak dengar suara abg..uhuk2" ..okeh, tu mood rindu lebey la sbnanye..bukan lama sgt pun xdgr suara..last smlm petang kan..

sekali..ring ring..my phone pun berbunyi..haha..me shoo happy :D ..walopun ckp kejap je kan..haha..ado2 yo lah..

masalah kesejukan..

saya ada satu masalah...

kenapa tangan dan kaki saya cepat sejuk?..adakah ini satu penyakit?..huhu..kadang2 saya malu nak salam ngan orang sbb mmg tangan saya sejuk melampau macam air batu tu..pastu mesti dorg tegur, sejuk nye tangan..huwaa...kalau kua ngan bf pun mesti malu kan..ape kelas nak pegang tangan sejuk..malu nyee...kdg2 smpai gigil2..especially dalam aircond..saya boleh bwk kete tutup tingkap n aircond at same time, tapi rasa sejuk jugak..haha..masalah mental tul :p

kaki pulak, mmg sama je ngan tangan, saya terpaksa pakai setokin bile nak tido ngan duk umah..walopun xdak aircond..huwaaa...cmne nak kasi tangan ngan kaki tak sejuk sangat nihh...helpp..!! ..

kalau kat opis, saya siap pakai glove n stokin, tp still sejuk jugak..cmno?

sekian..

Puteri Ais,
chielalalala...

Monday, September 27, 2010

review teater muzikal Tun Mahathir..

First of all, credit untuk semua karyawan2, artis2 dan penari2 sokongan dalam menjayakan teater Tun Mahathir tersebut...memang menghiburkanlah..tak bosan pun tengoknya..dan watak utama iaitu Esma Daniel yg melakonkan watak Tun sendiri sangat lah berkesan..tak menghampakan..memang sama je ngan Tun..dari cara penyampaian dialog, posture/gerak tubuh, malah rupa die dari jauh pun hampir sama lah..hehe..nice..

saya juga suka dengan gerak tari, dan lagu2 yang dipersembahkan dlm teater ni..kareografer adalah terbaik..thumbs up...dari segi penceritaan..saya rasa kalau peminat Tun Dr Mahathir, kite mmg tau lah dan faham ape yg cuba disampaikan..tp untuk yang tak pernah tau, atau tak mengenali Tun (yang tak baca biografi), mungkin susah sikit nak tangkap kot cite tu..hehe..contohnye, ape kene mengena dgn scene bawak bot tu (ade satu scene when Tun n famili menaiki bot yg dibuat sendiri oleh Tun)..sbnanye saya rasa die nak cerita la, Tun punya salah satu hobby die adalah bertukang..eh eh betul ke ek..kalau salah maafkan saya..ngee..overall, saya puas hati lah jugak..sebab, saya sayang kan Tun Mahathir..

walaupun begitu..ade lah sedikit kecacatan dalam persembahan tu..mungkin minor saje yg tak begitu ketara..namun, memberi kesan lah jugak..like i said in my entry before, since this is the 1st day show, mesti ade ape2 technical problem ke kan..well, it's happen lah..paling tak best, ade prop yg jatuh..huhu..so, die mencacatkan sedikit scene yg dorg lakon tu..adei..kalau prop tu tak jatuh, mesti bes je tgk..then, masalah sound..kejap kang slow..knkdg xde suara lansung..huhu..saya tahu, adalah sgt susah untuk dpt perfection..especially masuk2 bab teknikal ni..its all unexpected..so, nex time, they should check it n test lebeh2 sket la..prepare backup..

ohh..ok, part last tu, ade artis jemputan lah..ade penyanyi..but, sy taknak bgtau..huahaha..korang pegi lah tengok sendiri ek..saya menyarankan lah korg tengok..its part of our history..Perdana Menteri ke-4 Bapa Pemodenan, Mantan Perdana Menteri yang kebanyakan kita sanjung dan hormat..and i'm glad they give this appreciation before he is gone..huhu..selalunya bila seseorang tu dah takde baru kite nak hargai..kan kan kan..pendapat peribadi saya, masa zaman tun dulu, ramai yang inspired dengan die kan..dgr kata2 die, mmg membakar semangat juang kita..sekarang, mcm dah xde semua tu..dlm dialog tu, Tun ckp org taknak lepaskan die time die nak bersara tu sbb die adalah tongkat (tongkat ni membuatkan org mcm spoil lah)..tak nak berusaha..dan die telah berusaha mengubah bangsanya..tapi bukan mudah..masih banyak lagi perlu diperbaiki..huhu..sad kan..how concern and sincere he is...thats true leader..the unsung hero..ok, aku mcm emo lak di sini..kan dahhh..aku xley la..sayu tau..kite boleh nilai sendiri la kan, mane org yg sincere, mane org yg ade agenda sendiri, mane org yg depan baik, belakang ntah la..mesti akan tau punya..nak nak lagi ngan Tun ni..he leaded us for over 22yers..lama tu..kalau banyak kepincangan, mesti xkan lama cmtu..mesti org akan paksa die step down..tapi Tun bersara dengan flying colors..even people hard to let him go..crying over his retire..kenapa?..hanya Allah je tau..

ok lah, thats my review..membantu ke..huhu..korg pegi la eh tgk..rasa nye cite ni, tiket die tak lah mahal mane..minimum 32 inggit je..kalau cite lain, mesti over 50 inggit..so, those yg tak penah experience tgk teater, boleh la amek this opportunity eh..sgt best tau nonton teater berbanding wayang..die punye aura dan keterujaan tu lain..hehe..

here are some photos we took..eh lupo lak..kan smlm aku bgtau yg aku pegi sensorg kan..tgk2 mak n adik aku marah aku sbb tak bgtau dorg aku nak tgk teater tu..haha..dorg jeles ;p ..actually dorg mmg dah lama plan nak tgk..last2 aku pun book kan tiket tuk dorg jugak..tapi dorg duk atas..aku duk bawah..tetap tgk sorg2..hahaha..layannn..nmpak jelas weh..i like :D


Saya di tangga..mcm nampak aku tinggi dan kuwus kan..lalala..mayb sbb shawl tu bg illusion effect..whatever :p

Eli dan Razaq..Ohh..mak n abah juga follow..

Pelakon2 utama..ehh..buakan aku n eli lah..tu yg kat belakang tu..ngee..Eli ptg smlm die emo pasal aku tak ajak die..pastu petang tu jugak mak aku suh beli tiket..huhu..end up semua pun follow..

suasana before the show is start
suasana dlm panggung b4 the show..

maka cerita pun abes..big applause as appreciation to their hardwork..

the best part of watching teater is, after the show, all the main actor/actress will sit for autograph session..so, u can see them closer lah..hee..Zizan Nin tu sgt comel lah bile tgk berdepan2..eli gediks2 nak tgk zizan..tp aku lebih tertarik ngan Erra, sbb die lawa..kulit die lawa lah..

ok lah..sekian penceritaan dari saya ek...now already 2.13am lah (Friday) ..see, aku melaporkan fresh tau..cuma publish lambat sket lah..heh heh..lg pun tomorrow is weekend..i think not many readers lah..mesti korg weekend ni bnyk beraya kan..lalala..then aku publish Isnin je lah ek..aci tak..


Saturday, September 25, 2010

Open house

tahun ni tak banyak open house aku pegi..setakat ni baru 2 tempat..hari kames ari tu kat muzium negara and hari ni kat selayang, umah kawan sekolah menengah dulu....aku rasa, aku semakin banyak makan lah sekarang...huhu..takuttt..helpppp..!! i love food so much..aku suka tgk makanan yang mcm2 itu..lantas mahu merasa semuanye..adeh..teruk bukan?..ngee..after raya i need to go back on track..rasanye perut aku pun cm dah muncet je ni..haishhh...


Teaser ;p...

nak tgk review cepat ke lambat..aku da tulis entry..tapi since aku pikir, tak ramai yg online weeken, maka aku nak publish isnin je..heh heh..aci tak..

Teaser :p...


Friday, September 24, 2010

Menonton Teater..heh heh


I'm so excited..today going to watch theater..yes yes yes..mula2 berpikir jugak nak gi ngan sape la ek..tapi aku rasa pegi sensorg lg best kot..boleh konsentrate cite ni..plus, aku dpt tiket yg seat dekaat sket..itu pun seat tu tggal satu..haha..aku mencelah2 je kat situ..lantak laa..janji dpt tengok jugak..mlm ni kul 8.30pm..ade sesape ke yg gi tgk mlm ni?..jom jom..tp aku tak tau la ek..kalau 1st day nye show, adekah best..yelah mane tau, ade banyak technical problem ke kan..1st day la katekan..tp kan..rugi lah..sbb Tun Mahathir katenye dtg tgk teater ni on 26th Sept...jd, xdpt la aku jumpe die ek..haha..



Thursday, September 23, 2010

menguji kretiviti..part of my hobby..

tau tak semalam, waktu lunch lah..macam biasa, aku turun bawah..makan ketiaw ladna kat cafe hotel selesa inn depan maju juncion tu..which is, 3 hari berturut2 aku makan yang sama..ketiaw ladna ngan air suam..malu den ngan cashier tu sbb die dah senyum2 dah..haha..boleh tak len kali aku order, ''kak, mcm biasa"..eceh..mcm tekenal sgt kan..lalala..

well..tu bukan lah subjek utama cite ni..ngee..after aku makan..also mcm biasa, aku suka ronda2 dalam maju junction tu..especially tgk booth2 yg ade kat tgh2 tu kan..kat situ banyak mende best lah..tak puas je tgk..tp paling aku suke tgk kalau ade booth2 yang jual mende2 rare n unique ni...sgt lah leka kalau aku membelek2..ohh..mcm beg mekap aku tu jugak lah kan.*wink*

so, smlm, aku jalan laa..singgah booth yang kat depan ngan pentas tu..selama ni aku tak pasan la mende2 gantung kat situ..aku pun tgk cm best je..aku pun belek2..sekali, tinggg..!! aku jumpe ape yg aku cari selama ni..iaitu sticker bling2..ngee..dan ape yg teruja lagi ialah ade satu lg jenis sticker yg corak leopard print mcm2 kaler..n bulu2 sket lah..wahh..tetibe aku mendapat idea lah kan..well well well..tanpa memikir panjang, aku pun beli yg sticker leopard tu dulu..tp dlm hati nak yg bling2 tu jugak..malangnye aku hanye bwk 10 hengget je..lps mkn td, baki ade lam 5 hengget..maka idak lah cukup yer..sbb tu beli dulu yg leopard sbb yg tu lebeh unik dr bling2 sticker..haha..tetibe cam panjang lak entry nih..layann

naik je opis, aku pun ape lagi..teruja lebeh, maka aku pun stat wat projek menampal2 handphone aku..sbb aku da boring sbnanye tgk sama je corak hp aku..so, try la tampal2..tp, sedikit comot lah..but, boleh laa...pastu balik tu, aku singgah lagi beli yg bling2 tu pulak..okeh..dlm hati mmg tak sabar2 nak balik umah..nak main tampal2 lagi..kali ni mesti cun..haha..

sampai je umah aku pun smbung lagi projek mendeko2 hp sendiri..pastu ade lebeh2..dan aku pun goda mak aku lak..nak watkan handpone die jugak..haha..mak aku mula2 xmo..yela, die konservatif sket..haha..tp aku yakinkan die..dan hasilnya...

amat berpuas hati..dan lebeh kemas dari aku wat handphone aku sendiri..huhu..me so jealous..ooo..corak die sama cm aku nye..haha..

dari pandangan depan..comel dok..comel dok..

comelll bukan..?..ke korg tak ske..ngee..oleh kerana hp mak aku ni hp biasa, so aku terus tampal kat hp direct je..yg hp aku, aku tampal kat cover tu..sbb tu cm comot2 sket..later, i'll show eh..

ok la..tu aje la cite aku hari ni..kite berjumpa lagi masa akan dtg..heh heh..

p/s: cam best lak wat entry, tp set date n time..so, everyday, at 12:00 noon ade entry baru dr blog aku..kire mcm hiburan dikala waktu senggang la (lunch hour). :p

Wednesday, September 22, 2010

perang saraf..the wake up call

Melihat kepada perkembangan sosial di negara ini, sudah cukup membuatkan aku rasa takut..especially golongan muda mudi lah..generasi pelapis negara..dan to be spesific, org melayu dan lebeh terperici lagi aku tujukan kepada org Islam..huhu..sangat takut..sangat sangat takut tak semua..mungkin segelintir..tapi sudah cukup membimbangkan hati..

daripada pemerhatian aku la kan..ade sesetengah muda mudi ni begitu asyik dengan hiburan dan mudah terikut2 dengan budaya barat atau dalam istilah gaya hidup urban/moden/whatever lah..banyak jugak gamba2 yang kurang sopan yang terang2 kita tau die org Islam tapi cara hidup die mengelirukan atau tak ubah seperti org bukan Islam..dan tanpa segan silu seperti membenarkan cara hidup seperti itu..mementingkan keseronokan semata2..

tahukah diorang yang sebenarnye semua tu tak cool lansung..i mean, where is your identity..mengikut2 kebaratan membuta tuli..don't you know, ni semua adalah salah satu tektik org bukan Islam (kafir) untuk melemahkan muslim..kepada org melayu yang selalu dicanang2kan penuh ciri2 ketimuran, kesopanan..tapi semua tu macam dah takde je..tgk saja lah cara berpakaian yang menjolok mata..yang mungkin pada si pemakai tu, sesuatu yang membanggakan sebab mayb dorg ade aset or whatever kan..tapi..still tu dah menyimpang dari kesopanan kita..bukan lah nak cakap pandai..kadang2 mereka ni berpengetahuan agama yang kuat..cuma tidak dipraktikkan dengan alasan, masih muda..nak enjoy dulu nnt dah tua baru nak berubah..but, what if they dont reach that age..the age yang dorg rasa baru nak stat berubah tu..cuba bayangkan ajal mereka tiba dikala mereka sedang berhibur dan sedang asyik bermaksiat..huhu..harap2 tidak lah..tapi zaman2 penghujung camni, mcm2 boleh jadi..do u get my point here?..

actually aku pun bukan lah pandai sgt..dan sebagai manusia kite mmg tak lepas dari membuat silap..dan dari kesilapan kita dapat belajar seterusnya perbaiki diri menjadi seorg yang lebih baik...begitu lah harapan kepada semua muda mudi ni...one day they'll woke up dan akan merasa diri mereka kosong..selama yang dilakukan ni nothing..meaningless..dan akhirnya pengisian dengan iman adalah lebih bermakna..ingat lah wahai kawan2 sebelum terlambat..kita perlu bangkit..Islam sekarang semakin dicemuh..dihina..dan ape yang kita lakukan?..tak banyak pun..ade lah sekadar klik 'like' satu2 page menentang penindasan cmtu kat facebook..aku pun tak terkecuali..tapi, ape contribution kita sebenarnya..pls pls pls..be alert..drugs, alchohol, random sex, clubs..is just weaken the muslim..not fun at all..its scary..its just a stategi untuk melalaikan kita..org2 kafir hanya mengetawakan kita sbb kita tak ubah mcm dorg jugak..tapi, sibuk bercakap pasal Islam..mana dorg tak pertikaikan?..minda kita, budaya kita, hati kita..semua ni dah di jajah...jangan la kite jadi org2 *fasiq..

one more thing..aku benci kalau ade kdg2 interview ngan artis2 ke kan..dan knkdg ade teguran yang baik untuk dorg especially mcm stail dorg ke, or cara pembawakan diri dorg ke yang kurang disenangi..tapi dorg ske cakap "saya tak nak hipokrit..itu lah diri saya yang sebenar" ..penah sekali tu, mmg terang2 seorg artis season yg baru balik dari tanah sucu, ditegur oleh audience pasal isu cmni lah..pastu dorg boleh pulak bertepuk tangan menandakan bersetuju dgn ape die jawab tu..oh my god..somethings wrong there...com'on ape salahnye berubah..bukankah itu sesuatu yang baik?..dan seterusnya menjadi contoh kepada yang lain..well, nothing to loose lah..generasi hari ini adalah bayangan generasi akan datang..

jgn kate saya terlalu jumud..mungkin ini lah juga akibatnya jika kita terlalu open..xde yg amek kesah..sampai kite terlupa..huhu..susahnyee aku nak cite..x reti lah..isk2..tp kesimpulan die aku kurang senang dan takut..dan rasa mcm perlu jugak nak tego..ni semua gara2 terlalu bnyk sgt spend time kat fb..aku tgk budak2 ni la..gamba2 dorg, even komen2 antara kawan2 yg tak segan2 dan secara open tanpa batasan..cmtu la..korg paham2 je la maksud tu ek..ngee..

sekadar info:

Orang fasik adalah orang mukmin atau orang muslim yang secara sedar melanggar ajaran Allah (Islam) atau dengan kata lain org tersebut percaya akan adanya Allah, percaya akan kebenaran Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW tetapi dalam tindak perbuatannya mereka mengingkari terhadap Allah dan hukumNya, selalu berbuat kerosakan dan kemaksiatan.

Firman Allah:
“Orang Fasik adalah orang yang melanggar perjanjian itu teguh, dan memutuskan apa yang diperintahkan Allah (kepada mereka) untuk menghubungkannya dan membuat kerosakan dimuka bumi. Mereka itulah orang yang rugi” [QS Al Baqarah:27]

“Allah telah berjanji kepada orang yang beriman diantara kamu serta mengerjakan amal soleh, bahawa ia (Allah) akan menjadikan mereka khalifah dimuka bumi, sebagaimana ia telah menjadikan orang yang sebelum mereka menjadi khalifah. Dan Ia menggantikan (keadaan ) mereka sesudah mereka dalam ketakutan menjadi aman sentosa (selama) mereka tetap menyembah-Ku dengan tidak mempersekutukan sesuatu apapun dengan Aku. Dan barangsiapa yang kafir sesudah janji itu, maka mereka itulah orang yang fasik”
[Qs An Nur:55]

“Dan jika Aku (Allah) hendak membinasakan suatu negeri, maka Aku perintahkan kepada orang yang hidup mewah dinegeri itu (supaya mentaati Allah), tetapi mereka melakukan kederhakaan (fasik) dalam negeri itu, maka sepantasnya berlaku terhadap mereka (Ketentuan-Ku) kemudian Aku hancurkan negeri itu sehancur-hancurnya”
[Qs Al Isra:16]

Balasan orang Fasik
Orang Islam yang berbuat fasik, berbuat kerosakan, kejahatan dan maksiat dimuka bumi ini, maka Allah menyediakan seksa neraka yang pedih.



p/s: tulisan adalah dari pemerhatian aku sahaja..tiada kene mengene ngan idup atau yg mati..huhu..pesan untuk diri sendiri juga..boleh?..no offence y'all..peace..hee..susah tau nak pikir ayat yang pada masa yg sama tak terlalu ekstreme..sbb zaman skrg org lebeh terima kepada cara berlembut dan terbuka..haishh..

Tuesday, September 21, 2010

beg mekap..

Kesinambungan dari cerita mekap hari tu, aku pun semangat la kan..yelah, kate da tau sikit2 teknik bermekap..selama ni mane lah aku tau..yg aku tau pakai mekap pun lite2 je..mcm nampak tak nmpak je..even kalau pakai bedak foundation pun tak berapa nak cover cela2 dimuka..eceh..

oleh kerana sebelum ni, aku memang xde beg mekap kan, tapi aku ade lah jugak bende2 basic mcm concealer, eyeshadow yg mmg bertahun x habis2..bedak foundation, bedak biasa..ade la sikit, tapi aku tak simpan sekali dalam satu bekas..jadi mcm x bes sgt la..tak nampak..heh heh..so, 1st misi aku adalah nak cari beg mekap..

sekali aku jumpe lah kat maju junction..kat hall tu mmg banyak die jual bende2 cm ngarut2 ni..beg mekap tu aku beli RM10 je..nice n cute one..

my 1st make up bag..hehe

then, setelah dikumpul2..ohh tanpa ku sedari, banyak jugak mekap tools aku..smpai penuh aku isi haa..dalam tak bermekap pun ley dapat cmni?..boleh...actually, banyak mekap aku adalah yang makan tahun jugak nak abes..tp still kdg2 aku guna..sbb xmo membazir..hhuhu..since aku nye kulit muka pun bukan yg sensitip..so, boleh la kan aku guna lagi..dont know lah the long term effect :p

inilah isi di dalamnya..haha..poyo gile..setakat yg basic2 je la pun..tau tak, nak mekap ni pun kene berseni..ade high emagination la jugak..kene pandai main kaler..aku lak bukan kreatif sgt..adeh..aikk..tetibe ade kompas..motip?

ok lah tu je la cite aku pasal beg mekap..haha..apsal ek tetibe je aku nak close entry ni..?..sebabnye, aku kehabisan idea dong..till then, we'll c u in the nex entry..kiss n hug from me..have nice day D

Monday, September 20, 2010

kelas mekap..

Masa bulan puasa aritu (28/8/2009), aku ada join satu kelas mekap bersama pn.bunga..hehe..signature nama die..actually aku tak beniat pn nak join sbnanye..tapi oleh kerana permintaan kawan aku, yang die xde geng nak masuk kelas ni, so die ajak la aku sekali..oleh kerana aku mmg sentiasa free..aku pun setuju lah kan ;p ..

eiii, bes jugak ek masuk kelas mekap2 ni..banyak la mende aku belaja..pasal teknik2 basic mekap, cmne nak pakai eyeshadow, pakai concealer, blusher n all that lah kan..nice..enjoy the class though..

so, before stat mekap2 tu, amek la gamba..nak tunjuk muka sebelum dan selepas..so here is my result..

hehe..kelaka gile..coki komen muka aku macam menakutkan sbb tang mata tu itam sgt..ni aku pakai konsep smokey eyes sbnanye..mmg la cmtu kan..pastu boleh tak die kate muke aku yg sebelum tu mcm org kene tumbuk?..haha..bengong..tp mmg pun.hari tu sbnanye aku tak mekap lansung, bedak sikit pun xde..sbb aku sbnanye xdak mood la..baruu bangun tido terus siap2 pegi Putrajaya tu..da la telambat kan..tu yg jd muka mcm tak sudah tu..lalala..i always got eye bag la..bawah mata tu mmg selalu ade dark cycle..huhu..x bes..cmne la nak ilangkan..


ni adalah group yang join hari tu..sebelah aku tu la kawan aku yang ajak join kelas ni..nice huh..len kali kalau ade aktiviti kelas2 cmni aku nak join la..bukan ape, tambah pengetahuan..aku sangat teringin la nak join kelas jahit manik ke, or jahit baju kurung ke kan..ade ke..kelas yg fees die murah2 je..huhu...oh, btw kelas ni fees die hanye lah RM80..aku rasa ni last pn.bunga tu buat kot..tak tau ade nex lg ke tak..


Sunday, September 19, 2010

esok mula bekerja seperti biasa / cerita raya

tik tok tik tok..kejap je dah seminggu ek..kejap je raya rasanye..hehe..mood cuti masih ade lagi ni..haishh..yer, walopun aku dah stat keje sejak selasa last week, tp time tu keje main2, hari rabu pulak, aku dtg punch je..pastu kul 3 masuk balik..pastu jumaat lak mmg aku amek cuti..lalala..maka holiday tu tetap ade kan..tapi esok full day lah..harap2 boleh la aku tune balik time aku ni..sbb minggu ni die mmg lari betul..tido kul 3-4 pagi, bangun tengahari..huhu..rugi2..mlm kang aku paksa gak tido awal..

so, macam mana cuti korang..aku tengok dlm fb, banyak dah org upload gamba2 raya..hehe..happynye..me so jealous..especially yang dah ade famili sendiri tu kan..pastu raya pakai bertema pegang baby2..haha..cam bes je..bila la time aku ni ek..erkk..tetibe je :p

aku raya cam biasa la..tahun ni balik kampung..dah kat kampung je boleh rasa beraya tu kan..maka, pulang lah...

korang tau, perjalanan kitorg ke Kelantan kali ni amek masa 12 jaaaammmm..huuuu..anak2 kelantan je boleh tahan selama tu dalam kereta di waktu bulan puasa time siang2 yang panas..huwahahaha..ok, actually mmg hazab jugak la kan..ye la..dah la jem satu hal..puasa lak tu, kematu jugak la kitorg..

aku take turn drive dengan adik ipar aku..alaa, si Razaq tu la..hehe..mula2 die drive dulu, dari umah ke lebuhraya karak, pastu lalu raub..pastu lepas raub tu, aku take over pulak..sampai ke lipis-merapoh..aku baru je bes2 drive kan, sekali jem pulak..pastu kan, time jem tu lah..aku nak tunjuk skill sikit..wahaha..sekali aku potong la barisan yang panjang amat tu kan..jeng jeng jeng..berjaya la lepas 5 bijik kete dan tanpa disedari ade 2 org polis trafik kat belakang...aduiiii..den terkono lah..polis tu sudah tahan kereta kitorg..ohh yer, kitorg konvoi 2 kereta kali ni..mak ngan abah ngan sapid satu kereta, aku ngan ajaq ngan eli satu kete..abah drive secara solo..aku take turn ngan ajaq..hee..amature i must say ;p..xpe2...fun jugak..xla bosan sgt kan...

back to kene tahan polis tadi, kitorg tepaksa la benti kat tepi jalan tu sbb polis dah tahan kan..xkan nak lari lak..hehe..polis tu pon amek aku nye ic n lesen..sambil memberitahu kesalahan trafik yg aku buat..aku cam biasa sengeh je la..hahhaa..tp dalam hati...terbang duit aku..wuwuwu...[tapi kan, ade sorg abg polis tu kan, muka die macam my coki2 la..hehehehe..bibir die sama..i like..ihikz..]

kitorang sampai kelantan kira2 kul 10 malam cmtu...bertolak dari KL kul 9 pagi..bayangkannn..oo, lupa lak kitorg balik kampung hari rabu b4 raya tu..sbb konon2 nak terus stay kat KB dulu..so that boleh merasa berbuka puasa kat sana,,KB foods are heaven..hehe..tp oleh kerana xsempat sampai b4 berbuka, kitorg terus je balik TM..itu pun waktu berbuka tu, kat dalam kereta je..sbb lepas je dari kuala kerai, mmg jem lah..makan kuih raya yg kitorg bawak tu je lah..adventure kan..kalau korg nak merasa cenggitu, kawen la ngan org kelantan..huahaha..aku xmoh..serik..lalalala

kitorg balik pun tak lama kali ni, hari raya ke-2 kitorg balik KL dah..kejap je kan..sbb mcm xbes la nak duk umah org lama2..anyway, kitorg mmg enjoy la beraya kat sana sbb mmg ramai sepupu dan sedara mara..kalau belah KL ni tak ramai sgt..x meriah..tu pasal balik je kampung..plus, nak kenalkan razaq kampung kitorg..hee..ok lah..kat bawah ni ade la sket2 gamba yg tak berapa nak bes..sbb dua hari aku pakai baju yang sama beraya..thn ni x banyak baju raya aku beli lah..baget ciput nau..

1st day raya...lepas solat raya, terus bajet mekap2..konon nak melawa la kan..almaklumlah, aku baru masuk kelas mekap masa bln puasa aritu..saje nak praktik..siap aku ade beg mekap tuuu..jgn jeles..nnt aku tunjuk beg mekap aku yg cute tu eh..ngee

beraya kat umah kak nah..die wat nasik dagang..kat kelantan ni mmg cmtu kot..dorg pagi2 raya wat nasik..kalau ketupat pun, yg jenis daun palas pulut tu..so, mmg aku x jumpe ketupat ngan rendang lah..kompunan jugak..tapi still, makanan2 die mmg best..rumah ni wat nasik minyak, umah tu wat nasik dagang..so, satu hari tu aku mmg makan nasik je lah..pastu makan dagingggg je..huhu..gemuks i tau..raya nye pasal, xpe lah kan..

me, mom n dad..kalau org yg baru2 kawen tu begamba ngan suami ngan anak kecik kan..ni kire mcm sama la konsep..cuma bezanye, pasangan suami isteri ni, anak die dah besau..hahaha..kitorg pakai konsep kaler merah u..ooo, abah tu wat muka sbb die tgh minum..huhu

ngan my only bro..budak ni, lepas semyg raya, die terus balik umah tido..huhu..ntah ape2..sbb tu tahun ni takde gamba die pakai baju melayu pagi raya..die tido smpai lah ke petang..adeii..hampeh je..

curik bergamba ngan anak org pun jadik la..huahaha..nmpak serasi je kan..i like this picture..name dak tecik ni Sara..anak sepupu aku kak noni..kitorg stay umah die la kalau balik kampung tu..pastu dak tecik ni sejak die baby lagi aku cm suka lah..die kan, garang dan banyak akal..kelaka je tgk..oo..ni hari kedua..time ni before balik KL, kitorg g kenduri umah famili suami kak noni..dan again aku pakai baju yg sama masa pagi raya tu..hehe

bergamba ngan sepupu2 masa nak balik..*perut sapa paling besar*..haha..lalalala

ok la..aku rasa tu je la cite raya aku..tak happening pun..hari raya ketiga beraya kat umah sedara belah mak aku kat Kg.Baru..dan dlm sehari mmg dah settle..huhu..kejap je kan..xbes..aku nak g umah open house ke ape ke..tp takde lagi lah..xde sesape ke nak ajak aku g umah open house ni..anyone?..hehehe..

dan esok adalah back to work day..kepada semua warga kota dan pembaca2 sekalian, selamat kembali bekerja wokeh..walaupun mood still bercuti masih ade, namun kerja-kerja jangan di abaikan..utamakan kualiti..cewah..sok, aku nak pakai baju raya merah tu jugak lah..haha..boleh..

ok semua..welcome back...lalala :D




Sunday, September 12, 2010

Selamat Hari Raya..

Hi semua..dalam banyak-banyak blog, blog kite je tak wat ucapan selamat hari raya lagi kan kan kan..hehe..dah raya ke 3 pun..tapi still mood raya lagi kan..

Dikesempatan ini, saya nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri kat semua pengunjung2 blog ini dan nak mintak maaf kalau ade salah dan silap dari segi perkataan atau ape2 penulisan yang menyinggung perasaan semua eh..hehe..

ooo..sekarang ni saya dah ade kat KL..2 hari je raya kat Kelantan..tp ok la..berbaloi2..happy je..ihikz..eh jap jap..untuk pemandu2, silalah memandu dengan berhemah yo..jangan menjadi seperti saya yang telah terkena saman ops sikap...huahahaha...ok la..c u all..selamat bercuti-cuti :D