Wednesday, January 23, 2013

my baby ride..

eceh, tajukk...haha..

okeh, ni kesinambungan entry shoping barang baby previously...sebagaimana yang aku tulis, hari sabtu aku dah pergi PWTC kan..so, ni cerita hari ahad nye pulak..hahahaha..tak de keje aku nih...beli2 barang tanpa rancangan adalah sangat best dan terbaikkkk :p..

kesahnya begini, hari ahad tu, mak abah dan aku je yang ada kat umah..helmy dah balik JB..so, petang2 lepas asar tu, macam boring lak aihh..then abah yang juga seorang kaki jalan sama macam aku, telah ajak kitorang pusing2 KL..hihi..macam budak2 tak aku..abah bawak jalan2 naik kereta pusing2 kat taman titiwangsa...tapi cam boring pulak..then die cakap jom gi KLCC lah..aku pun ape lagi..memang aku macam tengah teringin sangat nak pegi KLCC tu..sebab dah lama gile tak gi cuci mata kat sana...hiks..mak aku yang sakit2 kaki pun gagah die kalau masuk shopping complex..

kat KLCC, pegi kat food court makan2, lepak2, tgk2 org dulu..lepas makan tu, tiba2 mak cakap jom kita tengok barang2 baby nak..heh heh..aku pun jom jom kan aje lah..lalalala...masuk parkson dulu..belek2 baju baby..omgee comel2..ada yang branded stail org besar pun ada..tapi yang tu malas nak tgk sebab tu mostly tuk baby yg besar sket..abah offer nak beli baju baby..tapi aku macam malas lak nak beli baju lagi..sebab dah beli haritu kan..baby kan cepat besar..so, tunggu la die besar sket baru beli yang brand2 punya...

so, kitorg jalan ke tempat2 stroller pulak..bapak aku sebelum ni die macam tak la amek tau sangat barang2 baby ni..tiba2 bile die masuk kat department baby tu, die jadi excited pulak..haha..lagipun aku pun takda stroller lagi..so, die offer nak belikan..memang best laa..aku pun tengok2 la..macam2 brand ada..graco la, esprit la, bnyk lagi la..aku pun bukan tau sangat mana stroller yg bagus semua..so, kitorang pun try2 tanya2 jenis2 stroller2 tu semua..

aku sebenarnya tak list kan pun lagi stroller ni..malah, aku plan ngan en. hasben tuk beli lepas 2-3 bulan bersalin..sebab macam bukan keutamaan kan..stail camne yang aku nak pun aku blur2..so, time abah tgk2 tu..aku mcm xlah xcited sangat..just tengok2 camtu je..tapi ntah macam mana..bile dah tengok semua design tu, aku terbekenan pulak kat stroller brand esprit..seperti gamba..


nak cari gamba satu set ngan baby carrier xde pulak..tapi yang die jual tu, siap ada baby carrier la

cantik jugak stroller ni, senang lipat dan tak makan space ringan jugak walaupun nampak besar..sebab tu yang aku suka tu..pastu die ada offer 20%..kalau beli sekali ngan baby carrier tu, dalam RM1090 kot kalau tak silap..so, aku macam dah suka la kan..

tapiiii, malang nya, takdak stok baru..yang ada pun show punya..terus turn off..so, kitorang tak jadi beli, try cari kat isetan pulak..model yang sama..punnn camtu jugak..xde stok baru..halahaiiii...xdok rejeki la nampaknya..abah dah siap2 keluar duit dah nak beli..mak cakap, kalau abah nak beli tu, beli je la..tak yah la nak cakap tunggu2..takut ubah pikiran la katekan..hehe..

so, kitorang balik dengan tangan kosong je la..esok nye, abah balik opis, tanya lagi..nak gi cari stroller tak kat jusco..aku mula2 kata nak..tapi dah malam, balik opis lagi, penat lak aii..malas laa..

so, semalam...tiba2 abah call tghari tu..cakap lagi pasal stroller..see!! excited tak bapak aku..die boleh pegi sorang2 usha stroller kat sogo tuh...oleh kerana die kata die jumpe satu stroller ni, yang design hampir sama, kaler sama, harga pun lebeh kurang..cuma brand je lain..aku pun mcm ok ok je la kan..tapi lam hati saspen jugak..stroller ape la pulak bapak aku nak beli ni..jangan yang cikai nye dah la..hahaha..yerr dalam pada itu, aku juga mementingkan style..uhuk2,.

so, aku kata la jugak..ok la..suka ati abah la..sebab dah die kata semua sama xcept brand..malah, die kate yang ni lagi nampak smart dan kukuh..layankan aje..aku siap suh die mms aku lagi sebelum die beli...supaya aku leh google spec die..

meanwhile, aku update kat fb pasal ni..yati, membe aku pun ade sebut brand2 yang well known lah..salah satunya brand halford..aku pun xtau sangat brand2 stroller yang org selalu pakai..selain sweet cherrie sebab kat sogo ngan jusco aku pasan banyak gak brand SCR tu..pastu brand quinny sebab eli sebut aritu..tp yg tu super mahal lak..

then, time lunch hour bapak aku mms gamba stroller die nak beli tu..terus aku teruja..ahaks..sebab bapak aku memang nak beli brand halford yang yati cakap..tapii, bile aku google, aku macam agak berbelah bagi jugak sebab model ni agak berat y'all..compare dengan esprit yang aku nak tu...tapi xpe la..since aku rasa yang ni mahal sket dari esprit tu, aku tutup mata je la..hahahahaha..teruk tak..

so, here what my abah mms me..

1st die mms yg ni, excuse the blur pic..terus aku google product spec..terer tak aku..terus tau jenis n design die..walopun aku xde di tempat kejadian..dengan perasaan teruja, aku cakap, ok..beli je la..walaupun aku tau, die agak berat..

aku ingat tu je mms bapak aku..sekali die mms ni pulak...haha..menunjukkan bukti die dah beli..siap lepas tu msg aku, "dah beli..ade dalam keta abah"..so sweet..kelaka lak..

ni gamba sebenar...model jenis halford S8 Pramette .. ade warranty 1 year

ni contoh gamba bile stroller dilipat..
pic credit to google..



semalam abah bawak balik, aku terus bukak dan try test cara2 nak tutup dan bukak..so far aku agak fail sebab macam tak reti lagi nak handle mende ni..haha..btw, baby carrier tu camno nak pasang dalam kereta ek..aku try google cara2 die, mcm xde lak..dalam manual tu aku mcm tak paham sangat..huuhuu..

aku harap2 baby takde masalah la nak duduk dalam ni..aku kan suka jalan2..so, senang la kot kalau ada benda ni..lagipun, aku duk pk, kalau nak kene pegi klinik kesihatan tuk check up baby, pastu aku sorg2 nak bawak kan, mcm tak larat je nak dukung2 baby tu..huhu..tp aku dgr, ade sesetengah baby tak suka duk lam stroller..kalau camtu sayang je beli mahal2 kan...

so sekarang, yang takde lagi adalah..botol susu (eli nak sponsor), tilam baby (mak sponsor, ni nak cari minggu ni..sbb balik kmpg kelantan..coti2..wee), set berpantang, beg tuk letak2 brg baby bile keluar2 pun kene ade ek..kene cari yg stail gak tu..hihi..

ok, i dont have proper baby listing..TQ..



pesanan tuk baby: 

sila sayang dan cakap terima kasih kat tok abah sebab belikan baby kereta kecik yang canggih warna coklat ni bile baby dah kua nanti eh...nanti atok bwk baby jalan2 naik kete ni tau..hihi..


p/s: sekali 2 entry aku post arini ;p..nampak sgt kat opis xdok kijo..ermm..10 weeks more to go...









shopping2 barang baby lagi..

haishh lama benar tak dak update kan..sakit lak mata aku tengok blog aku takde update..sebenarnye aku selalu je pikir2 nak update cerita apa..hari2 ada je aku merangka cerita dalam otak..tapi enjin menulis tu lambatttt je nak bergerak yang mana menyebabkan aku terus melupakan..atau, malas gile nak kumpul bahan bercerita...

baik lah...hari ni aku nak update pasal shopping lite2 menambahkan barang baby yang belum ade lagi..hihi..

hari sabtu lepas, aku telah pergi PWTC..sebab apa?..kat sana ada baby ekspo..aku tak penah pergi mana2 baby ekspo sebelum ni..jadi, macam agak teruja la jugak..dan kebetulan en.hasben pun balik KL, maka jom lah ke sana..puas jugak memujuk..sebab die asik tanya nak cari ape kat sana..dan memang aku pun macam takda tujuan sangat nak watpe..just nak cuci2 mata jek..hihi..tapi bagi en. hasben, aktiviti cuci2 mata adalah membazir masa..yupz..die suka duk umah jek..aku lak suka jalan2..mencik sangat..

so, lepas zohor, kitorang pun pegi je la ke PWTC tu...banyak jugak booth kat hall 4 tu..tapi kebanyakannya banyak booth jual baju baby2 je..boleh laa...pastu kitorang pusing2 situ..tiba2 terberhenti kat booth One Baby  World .. sebelum ni memang aku pun tak pernah tau kedai ni samada secara online atau walk in..kat booth ni macam2 adaaa..pastu yang paling laris sekali barang2 breastfeeding..segala accessories untuk BF semua ada lah...memang menarik..since kitorang pun masih mencari2 produk tuk BF ni..so, lama la masa kitorg kat booth tu jek..selama ni kan tengok barang2 ni secara online je..xleh nak pegang2..hihi..

sebenarnya sebelum ni ada bincang2 ngan en.hasben nak beli Breast pump camne, brand apa semua..die pun dah wat survey2 tanye adik die semua kan..so, setelah timbang tara semua..en. hasben rasa nak beli BP jenis medela swing sebenarnya...tapi, sebab tu mahal kan, so nak tunggu next budget..yelah, lagipun bulan 4 aku nak bersalin kan..so, still ada masa lagi..hiks..

so, balik pada booth tadi, kat situ adalah jual pakej2..brand medela, autumz, spectra..dan few more..tiba2, aku tak tau nape, en hasben macam tertarik ngan autumz jenis marvel..so, die banyak la tanya kat sales person tu comparison antara swing medela and marvel ni..yang menariknya, menurut sales person tu..dua2 produk ni tak banyak beza..just medela ni mahal sebab branded item la..fungsi, semua tak banyak beza..jadi, tiba2..tinggggg..!! ..en hasben macam berminat pulak..ehh, apsal hasben aku lak lebeh-lebeh..bukan aku?..hahaha..yerrr hasben aku lagi terer kot pasal mende2 ni :p ..

maka ditimbang tara semua..selama bejam2 disitu..penat wehh aku berdiri..wat calculation..maka kitorang pun mencapai kata sepakat untuk beli je BP autumz tu...semua pun happy..duit pun tak banyak keluar..hahaha..sebab pakej yang aku beli ni, complete semua yang diperlukan untuk persediaan breastfeeding baby nanti..plus, aku kan bekeje..so, nak kene ade ice pack la, cooler bag la..botol2 tuk simpan stok susu la..huuhuu...can't emagine how i am lepas bersalin nanti..hopefully dapat la aku bf baby kan kan kan..

so, here what i got..dengan sejumlah RM370 hengget..ni complete pakage yang die offer during ekspo kat PWTC tu..all sponsored by mr. husban..tq laling..luvyou..ohh, en hasben dah suh aku stadi pasal cara2 nak breastfeeding...cara nak wat stok susu, cara nak guna susu tu semua lah..wismelak y'all :p

ok tak korang rasa..banyak kan barang die..hihi..

so, whats next..?..nanti aku cerita pasal present dari bapak aku lak...ohh terujanyeeee..lambat lak budak baby nak kua ni..aku tak saba nak guna semua benda ni..hahahaha..shiela budak jakun :p




Thursday, January 10, 2013

Check Up Baby 28 Weeks

assalamualaikum..

hi kawan-kawan :D..hehe..

lama jugak aku tak update ni..sebenarnye ade je aku simpan gamba2 yang dah upload untuk entry cuti ke pulau pangkor before new year aritu..tapiii, macam malas lak nak taip ceritanye...ni terus jump ke entry check up pulak...

ok, semalam..genaplah 28 weeks aku ngandung..cepatnye dah 7 bulan kan..perut aku ni, nak kata besar sangat aku tengok macam tak la sangat sebab ade lagi org lagi besar dari aku je..mak mentua aku pun cakap tak besar sgt...tapi as always, berat aku masih mencanak2 tambahan nye..lantak laaa..aku tak kesah dah..janji masa check up tu, takde masalah kat baby and mommy..skrg dah 75.5kg..lalala

last week sebenarnye, sekali lagi aku dah buat test diabetes atau nama pasar nye test kencing manis...hari ni baru tau result..fuhhh..legee, ok je semua..die kata tadi, before minum gula, bacaan die 4.1 dan lepas minum air gula tu, 4.3...which is, still sama result die ngan yang 1st time dulu..and thats it, tak yah minum air gula yang meloyakan itew lagi...huuu..sumpah aku terasa nak termuntah lepas minum tu..dah la pastu kene tunggu 2 jam tuk ambik darah lagi..without minum/makan ape2..pitam sekejap..haha..settle bab tu..

so, hari ni nye check up, alhamdulillah, everything is ok..denyutan nadi baby, darah tinggi, kepekatan darah..semua ok la..tadi doc scan sekali..tuk tengok baby dah pusing ke belum and kedudukan uri..tapii, baby lom lagi pusing laa..but than, doc cakap max week untuk die pusing tu adalah 36weeks..so, doc kate jangan urut2 lagi tuk betulkan kedudukan songsang tu...bia natural je..ke mcm mane ek...tadi jugak wat test hiv, tapi dorg gune istilah rapid test..ok jugak..negative..

tadi sambil2 doc scan aku tu, aku sempat la tanye kat doc tentang kemushkilan berkenaan cara melahirkan..sebab dulu mak aku, tiga2 anak die lahir Cesarean dan ade kemungkinan tak aku pun sama camtu kan..sebab mak aku dulu die punya tulang pinggul kecik walopun sbnanye bukan main lebar lg luarannya..haha..aku kalo boleh nak lahir normal la kan..so, doc tu pun tanye tinggi aku, tinggi mak aku semua..die kata ade jugak possibility tu tapi tak tentu lah..pastu aku tanye ade ke die wat test tuk ukuran pinggul tu..die kata, tu untuk ibu berisiko baru die wat reference tuk check and ukur..atau pun ibu yg ketinggian 1.45m ke bawah..ok la..since aku pun macam ok2 jek..normal..kite tgk je la cmne..tak gitu..

owh btw, my baby weight already 1.3kg..hehe..cer kira..berapa lah agaknye aku boleh turun right after delivery tu ek..aku dah nampak dah yg aku mmg kene work out very2 hard kalo nak balik ke 55kg..speaking about this, teringat dialog aku ngan incik hasben..

hubby: [lepas few minutes borak2 on phone]..ok lah abg nak g smyg ni..
aku: ok, doakan saya tau pasal baby ni..hehe
hubby: ok laa..abg nak doa awak jadi kurus, pandai masak..bla bla bla
aku: haha..amendeee laa..

boleh tak die tu..nak doa aku kurus..nampak sgt die da rimas ngan kebesaran aku ni..kihkih..

okeh back to story...start 28weeks jugak, lepas ni aku kene gi klinik kesihatan tu every 2 weeks la pulak..camno ek..bos tak marah ke nanti..tu pun tadi aku request doc tu scan je hari ni ..sebab kalo ikutkan sepatutnye date appoinment die 14/1 minggu depan..jadi maknanye, dah tiap minggu pulak aku gi klinik bulan ni..last week minum gula, this week regular check up, nex week scan, nex2 week check up lagi..adehh..parah gak kalo tiap minggu ade je sehari aku lewat yg selewat2nye..sebab kalo time check up je, paling awal aku masuk opis kul 10.30pg...takut kene tolak hours je la..potong gaji..mencik..nasib baik doc ok je nak scan terus..patient pun xde tadi..aku terus masuk je..ok la tu kan..

pastu start bulan ni gak, aku kene isi carta pergerakan baby macam gamba ni..
                   
baby movement chart

oleh kerana buku pink tu aku letak dalam kereta je..malas aku nak bawak kesana kemari dan tak logik kan nak bwk2 kan..maka aku print je gamba ni..simpan lam wallet je la..hehe..entah aku commit ke tak nak tanda2 ni...

so far tuk hari ni baby dah gerak lebih kurang 5 kali sebelum kul 9mlm..omgeee, tadi die gerak sampai aku rasa tertekan2 kat abdomen tu..rasa nak terkucil jek..tak leh duduk lurus aku..hee..apo lah budak ni tgh buat sebenarnye eh..tadi scan tak nampak sangat muka die..sbb gelap...yelah, 2D je kan..aku pun tak paham sangat die nye gamba..doc tanye gak, dah tau ke jantina die..aku kate tak tau..hee..sebenanye nak suh die scan kan sekali lagi...still sama dengan jawapan time scan yang lepas..heh heh..cer teke..windu sama ini budak..alo-alo..cikucikuci..hehe

3D scan on 22weeks..my baby you..xoxo

tadi check up tak la lama sangat..smooth je..kira2 kul 9.30 settle..aku sampai nak dekat kul 8pg..cun la tu kan...ke kalau swasta lagi cepat...dan se detail mana cek kat swasta ek..aku tak pernah tau..

pasal condition aku lak di 28th weeks pregnancy..aku mula cepat rasa mengah bile nak tunduk2 tu...kerajinan aku tak tau laa..macam tak leh duduk senyap je aku ni...adeee je keje aku wat..nak2 pulak sekarang ni rumah aku dilanda krisis air takde, memang rajin je aku ngangkut baldi2 bawak naik turun..pastu boleh pulak terjaga tengah2 pagi dalam kul 3-4pg tu semata2 nak kumpul air..haha..aku kah itu?..kalau pasal kaki krem tu, macam jarang sangat terjadi, ade sekali kot aku krem yang macam tak leh nak gerak kaki untuk beberapa saat..pastu aku bertenang, urut2 kaki sket, angkat letak tinggi sikit..pastu ok dah, terus tgahari tu aku pegi wat refleksologi..lepas tu ok terus weh, xde dah krem2 ni..walopun aku stretch2 kaki bile nak bgn tdo..hee

hmm ape lagi ek..aku rasa tu je la kot pasal ni..nantuk la weh..tadi bgn kul 4pg until now tak titun balik...dah mcm pening sikit pun ade ni..tp aku rasa ni la time nak training sbb aku dgr cite bile ade baby setiap jam kene bangun bagi susu kat baby..huuhuuu...

ok la buhbyee...