Thursday, January 10, 2013

Check Up Baby 28 Weeks

assalamualaikum..

hi kawan-kawan :D..hehe..

lama jugak aku tak update ni..sebenarnye ade je aku simpan gamba2 yang dah upload untuk entry cuti ke pulau pangkor before new year aritu..tapiii, macam malas lak nak taip ceritanye...ni terus jump ke entry check up pulak...

ok, semalam..genaplah 28 weeks aku ngandung..cepatnye dah 7 bulan kan..perut aku ni, nak kata besar sangat aku tengok macam tak la sangat sebab ade lagi org lagi besar dari aku je..mak mentua aku pun cakap tak besar sgt...tapi as always, berat aku masih mencanak2 tambahan nye..lantak laaa..aku tak kesah dah..janji masa check up tu, takde masalah kat baby and mommy..skrg dah 75.5kg..lalala

last week sebenarnye, sekali lagi aku dah buat test diabetes atau nama pasar nye test kencing manis...hari ni baru tau result..fuhhh..legee, ok je semua..die kata tadi, before minum gula, bacaan die 4.1 dan lepas minum air gula tu, 4.3...which is, still sama result die ngan yang 1st time dulu..and thats it, tak yah minum air gula yang meloyakan itew lagi...huuu..sumpah aku terasa nak termuntah lepas minum tu..dah la pastu kene tunggu 2 jam tuk ambik darah lagi..without minum/makan ape2..pitam sekejap..haha..settle bab tu..

so, hari ni nye check up, alhamdulillah, everything is ok..denyutan nadi baby, darah tinggi, kepekatan darah..semua ok la..tadi doc scan sekali..tuk tengok baby dah pusing ke belum and kedudukan uri..tapii, baby lom lagi pusing laa..but than, doc cakap max week untuk die pusing tu adalah 36weeks..so, doc kate jangan urut2 lagi tuk betulkan kedudukan songsang tu...bia natural je..ke mcm mane ek...tadi jugak wat test hiv, tapi dorg gune istilah rapid test..ok jugak..negative..

tadi sambil2 doc scan aku tu, aku sempat la tanye kat doc tentang kemushkilan berkenaan cara melahirkan..sebab dulu mak aku, tiga2 anak die lahir Cesarean dan ade kemungkinan tak aku pun sama camtu kan..sebab mak aku dulu die punya tulang pinggul kecik walopun sbnanye bukan main lebar lg luarannya..haha..aku kalo boleh nak lahir normal la kan..so, doc tu pun tanye tinggi aku, tinggi mak aku semua..die kata ade jugak possibility tu tapi tak tentu lah..pastu aku tanye ade ke die wat test tuk ukuran pinggul tu..die kata, tu untuk ibu berisiko baru die wat reference tuk check and ukur..atau pun ibu yg ketinggian 1.45m ke bawah..ok la..since aku pun macam ok2 jek..normal..kite tgk je la cmne..tak gitu..

owh btw, my baby weight already 1.3kg..hehe..cer kira..berapa lah agaknye aku boleh turun right after delivery tu ek..aku dah nampak dah yg aku mmg kene work out very2 hard kalo nak balik ke 55kg..speaking about this, teringat dialog aku ngan incik hasben..

hubby: [lepas few minutes borak2 on phone]..ok lah abg nak g smyg ni..
aku: ok, doakan saya tau pasal baby ni..hehe
hubby: ok laa..abg nak doa awak jadi kurus, pandai masak..bla bla bla
aku: haha..amendeee laa..

boleh tak die tu..nak doa aku kurus..nampak sgt die da rimas ngan kebesaran aku ni..kihkih..

okeh back to story...start 28weeks jugak, lepas ni aku kene gi klinik kesihatan tu every 2 weeks la pulak..camno ek..bos tak marah ke nanti..tu pun tadi aku request doc tu scan je hari ni ..sebab kalo ikutkan sepatutnye date appoinment die 14/1 minggu depan..jadi maknanye, dah tiap minggu pulak aku gi klinik bulan ni..last week minum gula, this week regular check up, nex week scan, nex2 week check up lagi..adehh..parah gak kalo tiap minggu ade je sehari aku lewat yg selewat2nye..sebab kalo time check up je, paling awal aku masuk opis kul 10.30pg...takut kene tolak hours je la..potong gaji..mencik..nasib baik doc ok je nak scan terus..patient pun xde tadi..aku terus masuk je..ok la tu kan..

pastu start bulan ni gak, aku kene isi carta pergerakan baby macam gamba ni..
                   
baby movement chart

oleh kerana buku pink tu aku letak dalam kereta je..malas aku nak bawak kesana kemari dan tak logik kan nak bwk2 kan..maka aku print je gamba ni..simpan lam wallet je la..hehe..entah aku commit ke tak nak tanda2 ni...

so far tuk hari ni baby dah gerak lebih kurang 5 kali sebelum kul 9mlm..omgeee, tadi die gerak sampai aku rasa tertekan2 kat abdomen tu..rasa nak terkucil jek..tak leh duduk lurus aku..hee..apo lah budak ni tgh buat sebenarnye eh..tadi scan tak nampak sangat muka die..sbb gelap...yelah, 2D je kan..aku pun tak paham sangat die nye gamba..doc tanye gak, dah tau ke jantina die..aku kate tak tau..hee..sebenanye nak suh die scan kan sekali lagi...still sama dengan jawapan time scan yang lepas..heh heh..cer teke..windu sama ini budak..alo-alo..cikucikuci..hehe

3D scan on 22weeks..my baby you..xoxo

tadi check up tak la lama sangat..smooth je..kira2 kul 9.30 settle..aku sampai nak dekat kul 8pg..cun la tu kan...ke kalau swasta lagi cepat...dan se detail mana cek kat swasta ek..aku tak pernah tau..

pasal condition aku lak di 28th weeks pregnancy..aku mula cepat rasa mengah bile nak tunduk2 tu...kerajinan aku tak tau laa..macam tak leh duduk senyap je aku ni...adeee je keje aku wat..nak2 pulak sekarang ni rumah aku dilanda krisis air takde, memang rajin je aku ngangkut baldi2 bawak naik turun..pastu boleh pulak terjaga tengah2 pagi dalam kul 3-4pg tu semata2 nak kumpul air..haha..aku kah itu?..kalau pasal kaki krem tu, macam jarang sangat terjadi, ade sekali kot aku krem yang macam tak leh nak gerak kaki untuk beberapa saat..pastu aku bertenang, urut2 kaki sket, angkat letak tinggi sikit..pastu ok dah, terus tgahari tu aku pegi wat refleksologi..lepas tu ok terus weh, xde dah krem2 ni..walopun aku stretch2 kaki bile nak bgn tdo..hee

hmm ape lagi ek..aku rasa tu je la kot pasal ni..nantuk la weh..tadi bgn kul 4pg until now tak titun balik...dah mcm pening sikit pun ade ni..tp aku rasa ni la time nak training sbb aku dgr cite bile ade baby setiap jam kene bangun bagi susu kat baby..huuhuuu...

ok la buhbyee...









2 comments:

kaSih.CinTa.GadiS said...

Btol3... Sila la enjoy tido sepuas2 nya skrg.. N mimpi yg indah2... Hahahaha.. Oh, n psl carta gerak anak tu, sila isi & penuhkn setiap kali b4 check up eh.. Klo x nnt nurse bising!!

shiela said...

hehe..tgh isi ni..tapi main agak2 je..lantak laa..janji penuhhh...