Saturday, March 30, 2013

My 39th week pregnancy

look how huge my belly...huahahaha...tadi nak masuk kereta pun seksa weh sebab tak cukup space..kereta sebelah park baikkk punye dekat ngan kete aku...sampai kene masuk slow2..baby pun tergerak..tekejut kot aku himpit die..cian dak baby..uhuk..

owh..ni time soping2 kat maju junction tadi..saja jalan2..sebab org kata kene banyak jalan..the best and fun way untuk jalan2 adalah di soping mall...agree?..hee

Friday, March 29, 2013

HARI YANG CEMERKAP...

cemerkap..atau dalam bahasa inggerisnya adelah clumsy...yerrr, hari ni adalah hari yang sangat clumsy untuk aku..oh my, ntah kenapa, semua yang dibuat serba tak kene..y me...!!!

meh aku cite nape...it happen this afternoon..

sebagai pekerja office yang biasa..tengahari di hari jumaat adalah time yang memang ditunggu2 kan..lebeh2 lagi, waktu rehatnya adelah panjang..tapi basic routine aku, jumaat still stay kat opis je la..tak kemana2 kalau takde duit atau erti kata lain, belum gaji..wakakaka...so, aku pun lunch tapaw bawak naik makanan dan makan di meja saje..depan pc sambil chat2 ngan yati..member aku yang juga kebosanan...hehe..

okeh, nak dijadikan cerita, tadi aku beli la nasi tomato lauk ayam merah ngan acar, puding buah berkuahkan susu, dan sebungkus ais..sebab aku bawak juice dari umah...so aku beli ais je la..jimat..total makanan aku hari ni adelah RM8.80..mahal ke murah?..


juice yang bukan kecik2 kotak aku bawak dari rumah..di minum bersama ais..hihi

so, back to story...aku pun balik la ke opis dengan riang..sebab aku kan memang suka makan desert2 ni..sebab sblm ni kedai tu x jual pun puding ni..dalam hati nak abeskan la puding tu dulu kan..makan slow2..sambil menikmati waktu rehat..oh my goshhh...

puding buah exacly yang macam ni..gamba google..sbb x sempat amek gambo..

di kala aku meletakkan makanan atas meja keje aku ni...belum pun lagi duduk..sekali...bushhhh..tertumpah la puding tu bersama kuah2 susu diatas riba aku..huwaaaaa...menangis tak berlagu aku dalam hati..nasib baik ade tertinggal sikit dalam plastik..aku tuang balik lam bekas, dan dapat lah makan jugak..sikit..huhu..tapi sebelum tu, bekerja keras lap2 meja ngan lantai..not to mention, seluar aku yang dari peha ke bawah habis tercurah ngan kuah susu ni..think about the smell n wetness..tension bukan..

tapi, ku teruskan juga habiskan semangkuk puding ni..ignoring those uncomfortable feeling..hihi..nampak nau tengah lapar..memang waktu tu aku dah gigil lapar wehh..plus, aku rasa macam something tak selesa kat abdomen ni..tak tau la nape, tapi, tanda2 nak bersalin tu xde lagi..hee

pastu, settle makan puding ni..betul2 habis licin..datang lagi tragedi..dahhhh air juice yang aku masuk kan lam bekas plastik ais tu pulak tumpah..huhuuuu...stress nye aku wehh..kene lap2 balik..pastu ko bayangkan, tadi seluar kene tumpah susu..pastu kali ni tumpah juice pulak...camne bau die..aku tgh taip ni pun macam kene tahan2 je..pastu ngan basah lagi..aku memang siram je terus air paip kat seluar aku ni..memang redha je la..pastu kene tunduk2 lagi nak lap lantai tu..abes laaa karpet berbau..mentang2 la aku nak cuti lama kan..tinggalkan bau kat opis..hahaha..sadis nye aku rasa..

karpet yang telah di lap :p

see the karpet..slipa baru aku yang kaler coklat tu pun kene..terpaksa pakai slipa jepun..ni pun lom basuh lagi slipa..sebab aku ignore dulu sebab nak makan nasi jap..sebab dah lapar sangat...ahhh bekerja keras aku di hari jumaat yang mulia ni..tak kuasa la aku wehhhh...rasa cam nak balik umah je..nak bersihkan diri..looks like aku kene bertahan sampai waktu balik la mcm ni..tak sukanye..dah la baju aku pun kene sikit air juice tu..huhu..

hmm..ok la..tu je nak ngadu..

by the way...semalam pergi check up 39week 4days..nurse dah tergelak2 dah tgk aku..sebab keep datang klinik kesihatan lagi, tak bersalin2..hihi..seb baik ade sorang lagi budak tu pun sama..dah sama besar mcm aku dah..tapi, die lagi berat sikit la..masuk2 bilik konsultant tu, die kate, tak de tanda pun lagiii...hahaha...samo la nasib kite..

kata nurse, if 1 april pun takde tanda2 lagi, 4 april datang KK balik..and after that mungkin die akan refer terus ke hospital/doktor tengok cmne tindakan selanjutnya...aku request kat nurse, boleh tak nak scan lagi..yelah, takut gak..ketuban sikit ke ape..tapi so far nurse check, ok je degup jantung si budak baby ni..plus, nurse kate macam banyak je air dalam perut sebab susah nak cari jantung die..

tapi, since aku request, nurse suh la jumpe doc smlm, tapi, tak berjaya pujuk doc untuk scan..almaklumla..kalau klinik kerajaan memang die akan scan 2 kali je sepanjang pregnancy..so, just soal jawab ngan doctor je la..doc kate, usually dorg akan bagi tempoh 9 days after due date, baru nnt bb kene kua secara paksa..which is, aku sangat tak mau..huhu..hopefully, everything will be going smoothly..doakan aku ek kengkawan..

dikala aku tengah taip ni, aku sihat walafiat lagi..hee..wish this weekend can see my baby..eceh..babyyyy kuar laaaaa..xmo jumpe mummy ke..uhuk2..sampai nye atimuu...ni mesti sebab balasan selalu gado ngan mak ni..hahaha..xleh nak elak jack :p ..




Monday, March 25, 2013

hari sabtu...Dating di Dataran Merdeka...?

minggu ni, en.hasben balik lagi..yeyy..!!..time ni la nak ngengada kan kan kan...tp jangan harap sangat sebab mr. hasben ni agak suka buli aku...haha..buli ke arah kebaikan la..so, redha je laaaa :p

so, hari sabtu tu banyak gak la agenda kitorang dah buat....antara agendanya ialah, bangun pagi2 lepas subuh, tak payah tido balik sebab mr. hasben suruh jalan kaki satu taman...hahaha...okeh, mende ni memang palingggg malas..sebab weekend la kan selalu nak tido lama sikit..tapi, kalau time en.hasben ade, die memang tak kasi sangat tido lepas subuh ni..paling lama die kasi time...sampai kul 8 ke, knkdg aku request die nak tido lama..hihi..boleh tak :p..

tapi sabtu lepas, on la aktiviti jalan kaki ni..sebab aku pun dah risau ni, bilenye baby nak keluar..orang kata suh banyak berjalan kan..so, jom la kite jalan..pastu main buaian kat padang dekat umah je..pastu aktiviti best, bekfes sama2 kat gerai...heh heh...pastu kemas2 umah sensama..dan paling best, en husban basuhkan lagi kereta aku..aku cakap, romantiknye dieee..sebab basuhkan kereta isteri...hahaha..super rajin laki aku ni weh, tak reti duk diam..aku lak yang pening..sebab kalau die rajin, aku pun nak kene follow jugak...huu

si samping itu, eceh..agenda seterusnya ialah kitorang nak pegi tengok konsert kat dataran merdeka..okeh, aktiviti ni memang belum pernah wat sama2 lagi, so, kira 1st time la..keluar berdua malam2..sebab nak nonton event/konsert..en. hasben memang agak excited malam tu..sebab die memang suka dengar qasidah2 ni..selalu die layan kat youtube je..tapi kali ni boleh tengok live..aku pun, since terjebak tgk kat youtube, terus cakap kat hasben, kalau die buat lagi, nak pegi lah..tengok2 sabtu lepas, ade lagi event ni..wahhh..mmg aku nak ajak la..tapi, sebelum aku ajak and bagitau die, en.hasben dah invite aku kat fb..hihi..mcm tau2 je kan..

join malam cinta rasul kat dataran merdeka..superbb..

nak pergi dataran merdeka di kala mlm sabtu di jalan tar tu kan, memang tak lah nak bawak kereta kan..so, kitorang just naik lrt je la..hihi..betul2 rasa macam tengah dating..suma bezanye, aku ni tengah sarat gile..so, jalan pun kene slow2..memang awal2 lagi aku dah bagi amaran kat mr.hasben supaya jalan slow..die tu bukan boleh, jalan nak lajuuu jek..mencik tau..aku siap cakap, "abang dapat pahala kalau tunggu saya jalan ni"..hahaha..psyco :p..tapi beberapa kali gak la aku panggil2 die bile die terlaju..hihi..aku rasa mesti die rimas sebab ko tau la kan, orang tengah excited nak pegi, pastu terpaksa jalan benti2..sebab tunggu bini..kahkahkah,...adan uke iaaa...

dalam LRT...masa ni pun kelaka..ade lah sorang bro tu, ngan anak isteri die..pakai pakaian yang mcm nak pegi event tu jugak kan..pakai kopiah ngan baju putih..so, hasben aku boleh tak, siap sengih2 excited kate, orang tu pun nak g dataran la tu..pastu die siap mcm nak tego org tu..aku kate, bia la die..abg wat biasa je la..hahaha..xleh blaa..ohh..hasben aku mmg siap plan nak pakai baju melayu putih ni pegi dataran tu..so, aku ajak pegi jalan klcc sebelum tu pun die xmo, nak jugak kelua lepas magrib sebab die nak pakai baju ni..kalau g klcc kan nak kene keluar awal..pastu xkan nak pakai baju melayu kan..layankan aje..terpaksa aku tangguhkan keinginan aku nak makan pop corn ngan pasta penne tonno...adeh


kitorang sampai dataran memang ngam2 time nak start..duduk kat atas padang..aku siap2 bawak lapik plastik sampah yang besar tu 2 keping...bes2..mmg rasa mcm dating wa ckp luuu..hee..aku siap beli tea ais, sebab aku nak makan ais..sambil tgk konsert..hihi..addicted ngan ais laa..xleh nak elak..


keadaan pentas dikala itu..aku rasa compare ngan yang kat stadium cheras tu, kali ni lagi ramai kot die nye ahli ghasidah tu..lagi gempak la dorang berghasidah...memang bes gile..sound system pun bagus..hasben aku siap rakam lagi dalam hp die dari awal program sampai habis..lama gile okeh..


muka budak excited tgk konsert..


program ni habis dalam nak dekat kul 12 la jugak..tau tak, dalam hati aku..doa2 supaya aku tak nak terkucil sangat..dah la duduk bersila kan..tau la, orang yang pegnan ujung2 ni kuat kelua masuk toilet..haha..nasib baik tak wat hal sgt..kalau tak, xtau la mane nak cari toilet kat tgh2 lautan manusia ni..aduhh..dan naik lrt adelah perfect choice sebab balik tu, terus naik lrt yang sgt dekat ngan dataran, dan terus pulang kerumah dengan aman..tak payah tempoh jem semua...

kesimpulan die, memang puas hati la tgk persembahan ni..audience semua pun ikut selawat semua...happening sangat...boleh la pergi lagi lain kali..mlm tu paling lewat kitorg tido kul 2pagi..hihi..tak penah2..tapiiiiiii, still aku kene bangun pagi jugak dihari ahad itu...sebab terpaksa..grrr..

ok lah, tu je pun nak cite..mcm bosan lak..ahh lantak laa..janji aku tulis entry blog..kalau tak, nanti xde cite lak blog aku ni kan...

sekian..di akhiri dengan muka tembam si penulis blog...daaaa


rupaku di hari ini..xcited pakai tudung baru yang color block..ngee







Wednesday, March 20, 2013

barang baby lagiiii

ni kira persiapan terakhir la kot...hihi..mula2 mak kata nak beli katil baby yang jenis boleh buai2..macam zaman kitorang dulu..ade katil baby jenis besi something mcm gambar yang bawah ni..tapi mano nak dapat kat kedai2 perabot ek..?


pic google

oleh kerana macam susah nak cari kat kedai perabot kat area ampang ni, maka kitorang pun decide pegi try cari kat kedai baby manjaku kat ampang waterfront jek..huhu..banyak jugak choice baby cot / playpan eh panggilan die..ape2 je la...so, cari punya cari, jumpalah satu niii..paling kecik dan comel..sangat sesuai ngan space umah aku yang kecik tu...

kitorang beli je baby playpan yang brand sweet cherry..harga pun tak mahal mana..just RM175++ kot..tp tu harga lepas less 20% lah..hihi..tp ok la kan..still boleh je guna..

tujuan beli playpan ni sebab nanti senang nak letak baby dalam ni..sebab kalau letak atas tilam kat lantai je, takut terlangkah2 baby la..tak pun terpijak ke..huhu..yelah, kate umah kecik kan..layankan aje..


ni la katil tuk baby shayeee...tilam tu aku beli asing..tilam kekabu, dari pasir mas kelate tuu..jauh aku beli..siap balik kampung cari semata2 sebab nak murah..tapi memang murah pun..beli kat pasar pasir mas tu..dalam RM30 lebeh jek..tapi takde sarung la..

sarung tilam dan bantal tu aku hantar upah kat kakak tukang jahit kat ngan umah aku...kain 4meter = RM25,  upah jahit dalam RM30 hengget..total2 murah la kan..sebab aku riki2 kat intenet, harga complete set tilam kekabu ngan sarung semua ade lah nak cecah Rm200 jugak..malas aku..hee..

tapi tu la..kain cotton yang aku beli kat nagoya tekstil kat jalan TAR tu..paling best corak jalur2 je aku leh dapat..haha..tak funky la baby aku kan..macam baby bawak imej korporat pulak :p..tapi takpe, nanti kite letak teddy2 bear lam tu ehhh...



gamba cubaan menutup playpan ni ngan kelambu yang aku beli awal2 dulu...muat2 jek..haha..semangat ko..haishh tak sabar nak  tunggu baby keluar..nak guna semua barang2 yang aku baru beli ni..mesti best :D


ok lah tu jek celoteh aku di hari ni...till this date, baby masih lagi dalam perut..tengah gerak2..maybe sebab die lapar tapi aku malas nak makan..sekarang macam tak selera sangat lah...hmm








Monday, March 11, 2013

apa itu contration sebenarnya?????...huhu

hi y'all...

aku sebenarnya sekarang di fasa kenervousan sebab asyik dok pikir pasal amendeeeee la contraction ni sebenarnya..camne la rasa die sebenarnya ek..huhu...beberapa hari ni aku duk wat temuramah je ngan kawan2 aku..haha..boleh tak..pulak tu, semua cerita dorang tak sama..lagi lah wat aku nervous menanti hari sebenar...misteri sungguh...harap2 nanti tak la teruk aku kene..yati kate macam nak cabut nyawa rasa die..huhu..pitammm jap..

macam tadi kan..aku drive balik umah dari ofis...aku kua ofis lambat tadi..kul 6 baru keluar..huhu..pastu boleh pulak jem masa dah nak dekat2 sampai umah..almaklumlah jalan ampang kan..paham2 je la jem die camne..memang sampai kul 8mlm la tadi...huhu

dalam duduk dalam kereta tu pulak..fuhh punya la azab...tau la kan, bile nak dekat2 due ni, asik nak terkucil jek..huwaaa...so tadi camtu la jugak..kene la tahan kan..pastu, bile aku duk sabar menahan diri, macam2 lak rasa..ngan baby gerak macam wat aksi akrobatik..pastu rasa tertekan2 kat bawah tu..pastu tetibe pulak rasa sakit pinggang..pastu rasa cam nak beri2... aku panik ko tauu...!! dalam hati aku "ah sudah...contraction ke ni"..pastu macam2 la aku imagine..mcm mane tetiba kalau dah time la..camne nak escape dari jem tu la..haha..berpoloh2 aku dalam kereta yang beraircon tu..sambil zikir2...fuhhhh...nasib baik takde pape...hihi....kelaka lak aku rasa..nampak nau aku tak sabar tunggu baby keluar..dah la tadi aku borak2 ngan baby pasal kebestan kalau die kua awal kan..mana la tau die terpengaruh ke..pastu dan dan tu gak die nak kua :p...

kesimpulan dari cite ni..sampai la ni, aku tak pasti macam mana rasa contraction tu..so, aku tak leh nak emagine feeling2 pasal ni...huahahaha...mmg misteri..

ok la..till then..c ya in nex chapta...






Sunday, March 10, 2013

breastfeed tips

nak bookmark notes ni lam blog jap..sbb panjang sgt nak baca..kepada sape2 nak baca leh la pegi kat blog ni yerrr...

http://myaishah.blogspot.com/2012/04/nota-breastfeeding-saya.html

Friday, March 8, 2013

saje nak menggediks :p

minggu ni genap la aku nandung 9 bulan = 36 weeks...kih kih..tak sangka aku...dan badan ku semakin membesar dengan jaya nye..tapi lately ni tak mendadak sangat naik berat tu..mcm sekitar 80kg jek...tapi yang pasti, perut semakin kedepan la..semalam, aku mc sebab konon2 tak larat nak pegi keje...hee..bagus kan...

gamba rabu lepas...time pagi2 nak gi keje..aku terpaksa drive kereta secara totally menyandar ko..tau la seat gen2 kan, die mcm seat kereta lumba..kedalam lak tu..kalau nak keluar kereta bukan main seksa..hahhaa..seb baik perut tak kene stereng lagi :p

k la..tu je nak cite...happy weekend kawan2 :D

Friday, March 1, 2013

whats up with spaghetti and ice cube...

yeaaa..except u r too expensive :p




hi..assalamualaikum tawan2..hikhik...

seperti tajuk di atas, aku nak ngadu sket laaaa...apsal lately aku asik suka makan spaghetti ngan kunyah ais ni..aduhainye punnn....dua2 mendatangkan masalah bagi aku..

macam spaghetti ni...mahal..especially kalau beli kat kedai..aku tak tau nape..padahal kadang2 die guna sauce simple je..tomato je [mkn kat secret recepi]...pastu charge sampai belas2 hinggit..tapiii, tekak aku mmg suka sangat nak makan spaghetti sekarang ni..help me...!!..hihi..tu pun jadi masalah kan :p

ais pulak...aku kan boleh terliur kalau pikir pasal ais..serius ni..terutama ais yang ade dalam peti sejuk kat umah tu..sebab ais tu akan ade satu unsur bau aircorn camtu..paham tak..alaahh, kalau korang suka bau aircorn korang tau la kot..sebab aku memang suka bau aircorn...hahaha..okey, psyco..tapi itu lah..memang tu yg aku cari bile balik umah..ais kat lua macam x feel sangat...tapi boleh ke makan ais banyak2 ni...ahh stress pulak aku pikir..nak elak macam tak boleh..aku sebenarnye kalau bukan mengandung, memang tak minum air ais2 sejuk2 ni...sebab kate makan ais leh gemok..

begitulah ceritanya...pelik2 jek orang ngandung ni kan...kalau dulu aku suka makan nasi lemak ngan kfc, sekarang time ngandung ni, memang kalau pikir je pun, aku macam tak lalu sangat..kalau tak dulu, pantang nampak gamba kfc, setiap bulan mesti nak makan..skrg tak heran nyee...harap2 aku akan kembali normal lepas ni..sebab mana tahan beb nak makan spaghetti hari2..nak masak sendiri pun stok spaghetti dah abes, malas nak gi pasaraya beli..hik hik..

hmm..what else..haaa, semalam pegi check up untuk week 35..so far so good...ibu n baby berkeadaan bagus...haha..sebut perkataan 'bagus'..aku macam kelaka bile doc / nurse tanye 'baby gerak bagus?' ..haha..mcm weird je ayat tu..pastu aku tepaksa jawab bagus...pekataan bagus tu macam pelik je tuk digunakan sebagai pekataan harian...hahahahaha..

ok, dah la...