Friday, March 30, 2012

Salam pagi Jumaat..

Pagi ni sangat mendamaikan..cejukk jek..hujan la katakan..tapi, buat warga KL, mungkin sedikit tensi sebab nak travel ke office adalah agak jem di jalanraya..hee..tapi, aku tak kesah sangat pasal jem..sebab dengar radio Hot FM agak best laa..sambil drive, sambil gelak sensorang..hee..

Pagi ni masuk je office, tengok sebungkus plastik nasi lemak kat atas meja meeting..ade sorang staff suka belanja nasi lemak pagi2..tapiii..aku terpaksa refuse untuk makan..sebab avoiding nasi lemak..huu..feel bad, tapi, tadi aku da cakap kat die, aku tak makan nasi lemak pagi2..agak kejam aku rasa..hmm..actually, mmg bnyk kali aku tak makan nasi lemak die bawak tu..dan aku akan suruh membe lain yang makan kan tuk aku..hehe..selalunye fesshar or rizal la yg makan kan..tp still feel bad..tu lah, demi mempertahankan prinsip, kite akan berlaku kejam kadang kala..hmm

ok la, got to start my work..

GOOD MORNING.....A cup of coffee is a good start..but please dot drink coffee too much..
pic: me n my favourite mug :D..mug ni da jadi peneman aku since aku study diploma lagik..


Wednesday, March 28, 2012

Easy 123 Slimilicious drinks

2-3 hari  ni aku adalah try satu produk minuman ni..adik aku, si sapid la yang kenalkan..die kata bagus tuk penghadaman (beri2)..hee..aku kan tak suka produk2 minuman pelangsing badan ni..sebab aku tak percaya sangat..sebab dalam minda aku, once ko dah ambil produk-produk macam ni, ko kena commited tuk terus minum kan..so, knowing those produk, kalau nak menten, maka kene laburkan wang yang bukan sedikit wokeh..begitu lah ceritanya..

maka apabila sapid bagi aku try minum air ni..aku pun try je la..sebab dah die bagi free kan..hehe..eli dan razaq la yang mula2 try dulu..pastu esoknya die cakap, asik nak membuang jek..pagi2 dah serbu toilet masing2..so, dalam hati, aku pun cakap, macam best jek..sebab aku pun memang jenis payah nak membuang..hee..tak malu kan nak cte mende2 gini..tp just nak info je..

so, aku try la esoknya..dannn memang yer la...kul 3 pagi aku leh terbangun pegi toilet..tak penah2..pastu aku pun amek sehari sekali minum air ni..sampai hari ni dah 3 hari la..cuma hari ni aku lupa nak bawak gi opis nak minum..ngee..so, review aku pasal produk ni, macam bagus jek..sebab die bagi detox usus kita kan..so, mcm membersihkan usus la..dan, aku pun rasa kurang la lapar 2-3 hari ni..

kalau nak tau lebeh lanjut, sila lah dapatkan info dari stokis berhampiran..cewah..aku pun baru google pasal produk ni..mahal jugak rupanye..huuu..so, here the link ..http://jambustyle.blogspot.com/2011/06/easy-123-slimilicious-produk.html



aku dah try perisa oren...hmm..boleh laaa..

tukau gambar tepi...

Saya sayang kawan2 saya..Oleh sebab itu, saya telah menukar gamba kat side bar tu kepada yang latest dan menambah satu lagi gamba kawan saya yang bernama lailatulqadar sebab die kate gamba die takde kat sidebar tu..hahaha..laila ni gamba die takde sebab die terlalu cantik nak letak kat tepi tu..nanti overshadow aku..lalalala...

oke lah, itu saje..daa..

love my frens..terima kasih la sebab datang memeriahkan majlis aku..nasib baik dorang datang..kalau tak, aku banned sorang2..hahahaha...gile emo :p

Friday, March 23, 2012

how i feel..

Takut nyaa...kalau ni semua tuk sementara je camne eh...terasa mcm jauh hati je kenkadang tu..normal ke tak ek rasa ni...nape die mcm sombong je..hmmm..perasaan aku je kot..

anyhow, wish me luck y'all..


Friday, March 16, 2012

makan kuaci..

Assalamualaikum...

ntah apa2 aku ni kan..makan kuaci pun nak cerita...hehe :p

aku bukan apa..tadi la, sewaktu nak beratur di kaunter bayaran lepas makan lunch di sebuah restoran mamak berdekatan, tangan aku ni gatal pegi pegang ade bungkusan dried fruits yang di jual di situ..lalu, tak semena2 aku amek bungkusan kuaci dan baca la die punya penerangan kat belakang bungkusan tu..sekali, aku terbaca yang kuaci ni tinggi vitamin A..Sō ā [bahasa jepun :p]

never expected yang kuaci adalah tergolong dalam healthy snack actually..so, aku pun terus ke 7E tuk beli kuaci sebab aku memang suka snacking time..haha..actually everytime kot aku snacking..huu..mana lah tak gomoks..duduk depan pc, makan makan makan..so, instead of aku beli jajan or ice cream, aku pun beli je la kuaci ni...layan jugak..

balik office, aku pun google tentang khasiat biji bunga matahari..so, this i found recently..just to share with y'all :D ..

sisa aku makan tadi..hee..tu pun nak tunjuk T___T

Kuaci bunga matahari bukan sahaja enak malah merupakan salah satu sumber vitamin E yang sangat baik. 60 gram bunga matahari tanpa kulit cukup untuk memenuhi keperluan tubuh bagi mendapat vitamin E setiap hari. Jom tengok kebaikan Vitamin E yang terkandung dalam kuaci :

  • Vitamin E penting untuk meregangkan, menghaluskan dan membuat kulit menjadi lebih muda dan cantik.
  • Vitamin E ialah anti oksidan dan sangat penting kepada tubuh. Ia meneutralkan radikal bebas yang boleh merosakkan sel dan membaiki struktur DNA yang rosak.
  • Dapat mengurangi gejala penyakit Athma atau lelah, osteoarthritis dan rematik.
  • Dapat mengurangi risiko penyakit kanser usus besar, menurunkan gejala rasa panas bagi wanita monopaus, dan mengurangi komplikasi penyakit diabetes.
  • Membantu memerangi kadar kolestrol jahat (LDL) yang tinggi dalam darah.

Biji bunga matahari sangat baik bagi ibu hamil kerana kaya dengan folat. Selain itu ia juga kaya dengan berbagai mineral seperti magnesium, selenium, tembaga, zinc, kalsium, dan zat besi.
(sumber: google)

ok tu je..bye..

Tuesday, March 13, 2012

kasut...

Bapak aku ni pengumpul kasut..pegi mana2 mesti die suka tengok kasut..huhu..sehinggalah takda tempat kat umah nak letak kasut die..dannnn, kasut yang die pakai hanya satuuu jek..yang berulang2..jadi?..ape motif beli banyak kasut?..

dan, setiap kali perkara ini dibangkitkan, akan berulang pulak cerita camni "dulu, abah takde duit nak beli kasut..tapak dah bocor pun abah pakai je" ...huarghhh, stresss...

sebab? 

dah tak tau nak letak mana kasut die...huuu..ELLY is needed to solve this problem..!!

and, there is more than this..bawah tangga, dalam lemari and everywhereeeeee T____T


Turun site..

hari ini..buat pertama kalinya aku dapat pegi site dengan company aku ni..tehee..best kott..aku memang suka tengok pipe besau2 ni..rasa macam, wahh, gile canggih teknologi :p..dah lama tak pegi tempat macam ni..dan dah lama tak bau welding besi..rindu gak time keje kat kilang dulu..sekarang memang dok opis je la..wat keje2 drawing dan design..bila berpeluang pegi site ni, aku grab je la..haishhh...ni baru la dunia aku..haha..konon..

tujuan aku gi site hari ni ialah untuk membuat as build dwg..tau ke ape tu..alaaa yang gitu2 tuu..lalala..ok lah, as build drawing ni ialah, untuk check balik drawing yang design sebelum ni dengan benda yang real sama atau ada perubahan di mana2..huu..harap2 paham la yer..so, tadi aku pegi ukur2 paip la senang cerita..pastu nanti, aku kene revised drawing asal seperti pembinaan tu...selalu memang akan ade perubahan here and there..hadap je la kan..

banyak jugak line pipe yang berubah dari design sebelum ni..fuhh, penat ko nak ukur satu2 balik..nasib baik kawasan tu tak la luas mana..boleh la settle satu hari..tu pun balik, aku terus rasa flat..perghhh..dah la aku pakai safety boots eli yang lama yang kecik tu..muat tu memang la muat..tapi, memang cukup2 je ngan kaki aku..plus dalam tu kan besi..huhu..nasib baik aku leh jalan lagi sebab balik tu kawan2 aku jalan kaki je ke tempat paking T___T

dan hari ni aku alkefenatan dan mahu titun awal y'all..daa..hehe..tetibe nak ending :p

saya yang comot lepas bermain dengan debu2 arang batu..dan sign world peace tidak dilupakan..lalala

Monday, March 12, 2012

The Best Lontong in Town...

haaa..mai pakat2 dekat kat blog saya mai..

hari ni, saya mau perkenalkan sejenis lagi makanan..nama die lontong..kawan2 tau ke lontong ni ape..hee..i bet, korang mesti tau kan kan kan..cuma korang mesti tak tau, atau ade yang tercari2 dekat mana tempat jual lontong yang sedap [untuk org yang malas nak masak sendiri la yer :p]...

oleh itu, adalah menjadi tanggungjawab sosial bagi saya untuk memperkenalkan lokasi jalan2 cari makan kita kali ini..heh heh..tetibe..

maaf la..gamba kurang qualiti dan tak nampak macam sedap ponn..sebab saya guna henpon cikai saya je yer..harap maklum

kali ini, saya mahu membawa anda menjelajah kampung baru pula..ecewahh..

yer, itu adalah kampungku ye kawan2..jadi, agak tau la sikit2 mane tempat yang boleh dicadangkan untuk pegi makan2..plus, kampung baru tu kan memang surgaa makanan..korang cakap je nak makan ape..insyaallah, kat kmpung baru mesti ade punye...

lokasi lontong kita kali ni adalah dekat pasar minggu [org2 kg baru panggil nama tu] ..die kat area belakang2 tu..selalu jual pagi2 lah..memang ramai orang datang..hot spot kott..haha..aku tau, memang tak membantu sangat direction aku ni..kui kui kui..

so, ni aku paste kan map sebenar guna google..huhu..die gerai biasa je..memang dah lama wujud kat situ..aku tanye mak aku sejak bila die niaga kat situ..mak aku kate ntah, 30 tahun kot..haha..maknenye, aku lom lahir lagi mmg dah ade la kot..dulu, arwah nenek pun suke gak mkn lontong ni..

tak reti nk lukis peta..huhu

pastu, kat gerai ni jugak ada jual kuih lopes yang sedap jugak..di masak dalam daun lagik..cara tradisional la maksud aku..haha..sila lah try ye y'all..ni kalau korang bosan2 hujung minggu tak tau nak breakfast kat mana, boleh la pegi sini..aku selalu je wat camtu..tapii bukan la every weekend ye..alamat matik laa berat naik nanti..hahaha..weekdays pun ade jugek..tapi, mmg aku x sempat la nak singgah sini..huu


contoh kuih lopes balut daun pisang (image google)

okeh la..itu saja entryku kali ini..so, jangan lupa singgah kampung saya yer..huahaha..



Sunday, March 4, 2012

lace vs chiffon

Semalam, buat pertama kalinya aku pegi pameran pengantin kat S.Alam...bukan la maksudnya 1st time sebelum ni tak penah pegi..sebelum ni ade lah pegi just tengok-tengok..tapi bukan untuk diri sendiri..hee..kali ni pegi untuk diri sendiri..dan bersama pasangan pulak tu *wink*..

jadi pusing-pusing la booth2 yang ada kat situ..agak menarik jugak offer die..dan ade tunjuk baju2 yang diorang ade..oh my gosh..cantik2 wokeh...tapiii, since tujuan utama hanya nak mencari pakej kad kahwin dan aku memang dah booking pakej kahwin sebelum ni..maka aku just lalu dan cuci mataa je..dalam hati still rasa..alahai, ruginyaa aku pegi book awal2 kat butik tu aritu..sebab macam banyak je yang menarik2 lagi..

Semalam jugak, aku tengok TV Astro..rancangan Lisa & Yusry kawen tuu..tengok baju Lisa, lawanyeeww...so, dari pemerhatian semalam..aku pun tiba2 hilang pertimbangan..haha..tetibe..amendeeee la kan..tetibe aku jadi mcm tipikal pengantin sindrom :p ..ingat nak rilek2 je..tapiiii...

okeh, macam ni cerita nya..hari tu la kan, masa nak booking butik kawen tu, tempat yang sama ngan eli dulu..aku dah terpesona dengan satu gaun pengantin ni..cewahh..memang sekali pandang sudah terpana mataku...warna yang very the eye catching..dan tetiba aku boleh gambarkan macam mana suasana ketika majlis nanti..haha..ni aku bayangkan diri sendiri wokeh, without considering my partner..alahaii..masalah my partner pulak, die tak suka kaler tu..too bright..and then die tak nak pakai tanjak la ape..[pemalew y'all si dia ni..aku cakap time nikah nak kene kiss kat dahi aku pun die kate taknak..sebab malu, ramai orang..haha.]

so, try baju yg macam suit tu..masa tu kitorg semua pikir, hmm macam ok je..cumanya kaler die contra la dengan aku kan..kira tak sedondon laa..so, kitorang book je date and baju2 tu..sila take note, asalnya perancangan nak wat kat dewan, so baju tu nampak sesuai ngan venue tu..

after few weeks, lepas membuat perhitungan dengan omak den, dan after tengok2 dewan yang kitorang book tu, tetiba mak cakap, macam tak best je dewan ni..sebab takda aircond dan kecik..baik buat kat rumah je..plus, tempat tu agak jauh dari rumah..aku pun dah pening..kalau buat kat rumah, maka tak sesuai la baju yang aku pilih haritu..aku pun tak tau, nape aku fikir camtu..just rasa tak best and tak sesuai..haha..kata dilema pengantin kan :p

actually baju yang aku pilih tu, jenis material chiffon, simple je..dan agak flowy, jenis dress macam jubah sket2...mak memang cakap, macam tak best je sebab terlalu simple, untuk pegi dinner sesuai la..mak lagi suka jenis kain2 lace..sebab bergemerlapan gituuu..pada aku, lace macam old fassion sket kan..macam too tipical la..asal kawen, lace..asal lace,  kawen..haa, camtu la kira nye..haha..gilo..

so, balik kepada cerita semalam...aku memang tengok semuaaaa baju yang dorang pamer tu, semuaaa kain lace..huhe..dan baju2 tu semuaaaaa mempersonakan..semuaaa macam kalau aku pakai mesti nampak glemer.. so acammane..kesimpulannya, aku akur...

FINE...!!! LACE IT IS..!! hehe...ikut cakap omak laie..

so, nanti maybe lepas tunang la aku nak pegi tengok balik kat butik tu..ade tak dress lace yang cun2 tuk aku yang semakin menggemok ni..huhu...nampaknya, pakej yang aku amek pun kene tuka jadi pakej rumah..its fine sebab rumah nye pakej i guess lagi murah dari dewan..ok la camtu kan..haishhh..

 lace fabric (image google) ..boleh feeling2 kate middleton jugak la aku pasni..mcm Lisa surihani..huahahha

chiffon fabric (image google)..simple but sweet..


dan bagaimana pula dengan busana nikah..?..cewahh...aku rasa time nikah kot yang sesuai shiffon2 ni..nampak manis sket..what do you think :)..

Actually, aku memang dah kering idea pasal baju ni..da la masa tunang nanti pun aku pakai baju chiffon yang design tipikal selalu aku pakai..macam mane ek..pastu dengan baju masa bertandang lagii la aku tak tau nak pakai ape..mimi pun xde every weekend kat sini..next 2 weeks baru die datang balik, untuk tunang..pastu maybe sebulan lagi la kot die dtg lagi..nak survey2 n cari2 bersama2 tu memang la payah..hmm..itu baru bab baju..belum lagi bab doorgift..dan paling utama..bab peruntukan perbelanjaan mengurus.. huahahaha..FENGSAN..!!

sekian, daripada bakal pengantin yang tak tau ape2..dan tetibe rasa panik sebab die tengok tarikh tu dah kurang 2 bulan..dan die tak buat apa2 persiapan pun..selain dari pegi kusus kawen..huheee...


p/s: next time aku nak tulis Mr.H ngan panggilan MIMI..okey tak..lalalala..

Saturday, March 3, 2012

hummus..

hi all..

Tau tak, sebenarnye dah lamaaaa aku terasa nak makan hummus ni..aku tau pasal hummus ni pun sebab ada terbaca dalam blog peej kot..aku bukan lah penggemar arabian food..tapi oleh kerana nak merasa, aku pegi je la..lagipun, Mr.H adalah peminat makanan arab ni..asal nampak restoran arab je die teruja..haha..

So, tadi masa keluar ngan Mr.H, die ajak la nak try roti arab..masa kat JB ari tu aku dah try nasi arab ngan die jugak..kannn..tetibe aku jd minah arab..tau la muke cam arab kan..haha..[perahsaan :p] ...then, aku order la hummus ni..tapii, roti arab xde..yang ade, roti pita..maka hampa lah Mr.H yang agak cerewet ngan makanan ni..akuuu jugak yg dapat makan ape aku nak kan..best2 :D

Ok, lepas aku dah rasa hummus ni...aku tak expect pun rasa die camni sebenarnya..aku ingat die macam cheesy or masam2 dan cicah ngan roti..rupa2nye, hummus ni diperbuat dari kacang kuda eh..pastu sekali ngan olive oil..so, rasa die kacang kuda blend tu laa...oooo macam tu rupanyee...ok laa..sebab roti pita tu sedap, btw, roti walopun bukan roti arab tu, still pita yang diimport dari lubnan ke mane ntah..so, rasa die agak lain la..boleh laa..

masa nak balik tu, owner restoran tu tanye la, ok ke rasa hummus tu..aku dengan rasa tak bersalahnya, cakap 'not really'..hahaha..gile jujur..1st timer la katakan..takpe la..tapi, menurut Mr.H , hummus ni kalau kat tempat lain, sedap la jugak..ok la tu, nex time mungkin boleh try restoran lain macam kat hadramaut or rawsha tu kot..lagipun aku tak penah pegi restoran2 tu lagi..nex time la yer..

thanks to Mr.H sebab sponsor makanan tuk hari ni..lalalaa..ohhh, lagi 20 hari laaa...takutnyee...


humus yang aku makan tadi..satu set RM8.00