Friday, April 26, 2013

minggu pertama sebagai mummy...

salam jumaat..

eh hari ni sudah genap 3minggu laa aku jadi mummy..keadaan semakin stabil..

tell you what, 1st week as a mother..fuhh, mmg mencabar mental dan fizikal jugak la..keluar je dari hospital, bermula lah journey aku dan en.suami nak besarkan budak baby ni..hihi..

eh aku lupa lak nak mention. aku selamat melahirkan baby girl ni pada 5 April 2013, jam 12.50tgahari..berat die 3.32kg dilahirkan normal...

okeh, back to story, hee...baby ni mmg baik je..tapi oleh kerana suara tangisan die kuat, maka semua orang yang mmg takde eksperience nak jaga baby cepat panik..huhu..aku pun kurang tido sebab nak ikut jadual menyusu baby ni yang nyusu setiap 2 jam..

nak dijadikan cerita, baby pulak keesokan harinya detect jaundis..nurse yang datang kat umah tu suruh bawak baby pegi klinik cepat..aku pun takut sebab ade satu lagi masaelah..iaitu, baby tak tau nak latch kat nipple..maybe sebab tu die asik nanges je sebab lapa..aku lak, keep bagi bf ni, cuba juga, tapi still baby tolak sambil baran2 nanges..mmg stress..mak aku pun dah bising2..sbb takut dgr baby nanges kuat2..bapak aku lak biasalah, menambahkan lagi stress..ngan x ukup tdo lagi, super duper stress..seb baik en.suami jenis rajin, maka dia lah yang banyak tolong2..turun naik tangga, amek barang, dan turut stay up jaga baby..huhu..sian die..die pun x cukup tdo sejak sampai KL malam tu..

lepas pegi klinik pada hari yang sama, baby nye jaundis dalam 8.1 kot bacaan dia...so, dah tentu kene minum bnyak susu ibu bru leh baik kan..serius kesian kat baby sebab nampak tak aktif je waktu siang..dan oleh kerana itu, aku balik je rumah tu mmg guna breast pump je tuk bagi baby susu..tapi banyak mana lah time tu kan..mmg sikit je..20ml sekali pump..huu..tak tau ukup ke tak tuk baby..mmg aku keep pump bila cukup time..dan baby kadang2 ok, kadang2 nanges teruk..mak aku lak asik cakap baby tak cukup susu..sampaikan aku kene google banyak mana sbnanye susu tuk new born minum..huu..mmg stress la..

semua ni mmg berlarutan sampai hari ke-6...mak dah sound2 cakap, pegi beli susu tepung..tapi aku mcm takmo bagi..en.suami lak, tanya adik die camna nak wat semua..adik die tak galakkan bg susu guna botol..sbb takut keliru puting nanti kan..aku pun, keep try bagi direct feeding je..tapi still baby takmo ngamuk2 bagai..then, timbul la pulak bagi bb minum susu guna picagari tu..lagi la aku stress..ditambah mak aku yang dah ngamuk2..die panik..bb minum susu sikit..huu..tapi aku still rasa cukup je 20ml setiap 2jam tu..dan aku mmg tak setuju guna picagari bg susu..bia la guna botol..sbb mcm lagi kesian guna picagari tu..

sampai malam tu, mak aku sound en. suami..kalau degil2 takmo bg susu tepung camni, besok bawak balik baby ngan shila balik JB je la..mak tak tahan la camni..huhu..aku sedih la..mak cakap camtu kat en.suami..pastu siap cakap die nampak kupu2 putih dalam bilik..mcm tanda ade org nak meninggal la..lagi la aku sedih..takkan la baby nak pergi kan..huhu..so, en.suami akur la..pegi beli susu..pandai lak die beli tu..hihi..cian die

dalam pada tu, aku msg2 ngan lin, bff aku..haha..mmg tragis...siap ngadu nanges2 lagi..aku ngadu kat die sbb aku tau die pun ade xperience pasal bf2 ni..so, die tanye la itu ini lagak seorang kaunselor susu ibu..haha..tapi mmg banyak membantu dikala stress gitu..after nasihat n sunggestion, aku pun ok laa..

tapi, malam tu, selamat la baby minum susu fm..haha..nasib la..tapi aku x putus asa la nak bg bf kat baby...

pada hari ke-7, kitorg kene g klinik lagi skali..tgk bacaan jaundis tu balik..seb baik turun 5.9..tapi normal adalah 5..lagi sikit la tu..takpe la..at least da kurang..so, after g klinik..pegi daftar nama baby kat pej. pendaftaran maluri..

nama baby berjaya didaftar pada hari ke-7 tanpa dirancang..hee..tapi aku tak naik kat pejabat tu, tak larat nak jalan2 lagi..so, tunggu dalam kereta...haaaa...time ni la macam magik..lin cakap, aku kene lebeh boning ngan baby..mungkin baby tak leh nak isap direct tu sbb baby majuk ke kan..so that day mmg aku yang pegang baby dari klinik, ke JPN, borak2 ngan die..so nak dijadikan cita, tiba time die nak susu..aku dah prepare fm..tapi aku bawak jugak pump..tapi memikirkan lam kete, pump lak kalo guna bateri macam  suction tak kuat..maka aku try test bagi direct kat belah kanan dulu..dannn, setelah dipaksa2 akhirnya baby leh terima...dan disituasi lain, nama die pun dah berjaya didaftar..yey..alhamdulillahh..aku cakap kat hasben, ntah2 baby nak ada nama dulu kot..baru nak minum susu enem..hee..tapi mmg happy la...bangga rasa :p

so, nak tau, nama baby kitew apa?

nama die adalah, NURUL SAKINAH BT MOHD HELMY..

maksud die cahaya ketenangan...harap2 baby dapat jadi seorang yang banyak bersabar...huu

pada hari ke-8, tetiba rumah aku takda air...so, tepaksa ulang alik umah nenek lak..then kata la kat hasben kalau takde air lama, kita balik JB je la...so, tunggu sehari lagi, mmg kompom takda air lama..so, hari ke-9 mmg kitorang balik JB...dan bermula lah hari2 yang tenang lepas tu..terasa hidup lebeh teratur dan tak huru hara..hahhaa..

tu la pengalaman aku pada minggu pertama menjadi mummy..hoihh, kelam kabut..ok la, tu je..daa..


baby saya yang kuat menggeliat

 karakter muka yang die suka buat...ee gewam


try guna kerusi ni..tapi takut lak bb tak selesa..so, belum guna lagi lah..

gamba: baby dalam seminggu itu..hee..owhh, ada gak keek dari eli..tapi malas lak nak upload sini..


Thursday, April 25, 2013

Hari kelahiran...

Salam semua..lama aku diam diri kan..huu..esok genap la 3 minggu aku berpantang...rasa lambatnyee habis..aku da rimas da ni sebab hari2 nak kene pakai bengkung and tak kua rumah..ohh ye, aku sekarang berada di JB..sejak hari ke-8 aku dah balik sini..semua ni gara2 haritu kat ampang takda air..huu..kalau tak, plan nye, nak 2 minggu kat ampang kan..tapi takpe la..sini pun ok juga..plus, rumah takyah nak naik turun tangga..hihi..tapi bosan jugak la..sebab takde tenet..ni baru semalam en.suami register kan tenet tuk aku..so, kembali beronline lah..tu pasal aku senyap je..ni aku nak sambung cite pasal bersalin arituy..harap2 aku leh ingat lagi lah..huuhuu..

okeh, dipagi jumaat tu, lepas aku report kat hospital bersalin ampang, terus do check2 bukaan..dan dah pun 5cm..pastu aku dibagi baju pink suh tuka2 semua sbb dorang nak tolak aku naik ke bilik bersalin..aku mmg tak expect terus masuk bilik bersalin tu..ingatkan dorang nak tolak masuk wad dulu ke ape..so, bila masuk bilik tu, siap tanya nurse, saya dapat duk wad sorang sebilik ke..haha..sebab aku guna quaranty letter en. suami..so, semua adalah mengikut kelayakan jawatan la..aku mana tau dapat bilik camne kan..

so, bila dibagi tau tu bilik bersalin, aku terus neves..en. suami lak time tu tak leh masuk lagi..huhu..dan sakit pun macam makin kerap..time tu datangla few doctor nak check keadaan aku..dan since condition aku normal, aku rasa sebab tu jururawat masyarakat je yang handle tuk sambut baby..takyah doktor..terer nurse tu..i like..

tapi sebelum bersalin tu, datang la doctor yang untuk bagi ubat tahan sakit tu..bagi penerangan tentang option nak bagi tahan sakit..die cita la pasal epidural..aku sblm ni tau la pasal  ni..tapi aku time sakit2 tu mana nak pk panjang..lebeh2 lagi, bila aku soal jawab doc, dan respon die bagi positif..tu yang aku yakin je nak masuk epidural..dan aku x expect procedure nak masuk ubat tu lama dan kene cucuk banyak tempat kat tulang belakang..huhu..menahan la aku sakit kene masuk ubat tu, disertakan ngan sakit contraction..huu..mmg gigil jugak aku..peluh dingin semua ado..

after going through semua procedure, baru en suami dibenarkan masuk..time ni laaa..aku memang tak lepas tangan die sebab..sementara nak tunggu bukaan 10cm tu..mmg sakit sangat2..tapi aku tak nanges la..just mengerang kesakitan kat en.suami..hihi..dannn epidural yang aku amek tu, tak berkesan sangat la..mmg aku rasa sejuk kat belakang tu..tapiii, kejap2 je mende tu rasa..pastu bila da abes ubat, die tak tambah pun ubat..rasa epidural tu sbnanye macam ko sapu minyak angin kat belakang badan..camtu la..haha..baik aku suh en. suami je sapu minyak time tu kan kan :p

so, bila dah sampai kul 12.30pm kot, aku mmg dah super duper taktahan sakit dah..tanye nurse tu..dah boleh keluar ke nurse?..then die check bukaan baru 9cm..huu..die kata nak paksa ke..aku ok kan aje..then die suh aku test teran..thankfully aku ade belajo cara nak push kat youtube..hihi..kalo korang nak belaja, ce google "give birth at assunta hospital" mmg real wa cakap luu..haha..cuma aku nye katil tu lain sket die nye tempat letak kaki tu...nurse pun puji aku pandai push..hee..sompek laiee :p..ahh, aku try google mende letak kaki ngan tali tuk tarik tu..tapi xde lak..

tak lama lepas tu, dalam kul 12.50pm, maka lahirlah baby tomei..alhamdulillah proses kelahiran baby berjalan lancar..sebaik sahaja baby keluar, nurse bersih2kan sikit dan die letak baby atas badan aku..huu..tetiba aku jadi mummy kan..time tu baby baik je tak nanges..aku sempat tanye nurse, baby tak nanges pun..haha..sebab selalu tgk tv kan baby klua dari perut je, die nanges..

lepas tu, tiba lah proses jahitan..okeh..yang ni mmg paling hazab aku rasa compare ngan time bersalin tadi..sakit gile okeh..huu..rasa lama lak die jahit..tp nurse tu cool je walopun aku tepis2 tangan die..haha..mmg mengerang2 kesakitan la aku..da la en. suami time tu ken tunggu luar..redha je la..

settle semua..aku dibiarkan kat bilik tu lama jugak..sampai kul 3 lebeh, baru die bawak kua..ohh lupa lak..aku rasa bagus la time aku besalin tu kan, dorang bukak org baca quran kat komputer..so, bilik tu ada bacaan2 ayat quran la..dan, thankfully, tak ramai org yg tgk aku besalin, just me, hasben, nurse dan sorg pembantu die..yela kan, selalu dgr dorg cakap kalo besalin spital kerajaan, nnt ade pelatih2 yg dtg tgk skali..huu..tp eksperience aku, semua ok je..nasib2 la kan..

hmm ok la..lama gile aku nak taip entry ni..makan masa 4 jam kot..kejap2 benti..nak nyusu la, makan la, berak la..hihi..ni baby tunggu nak susu lagi..ok daa..

gamba dalam labour room..


Thursday, April 11, 2013

Dan hari nya pun telah tiba...

Salam kawan2..

Disaat aku menaip ni, telah genap 7 hari lah aku berpantang..cepat je kan..hihi..on my previous entry, aku cita pasal 1st contraction yg aku rasa pada khamis mlm last week kan..tapi oleh kerana bukaannya baru 2cm, maka aku di suruh pulang..

sambungan dari situasi tu, 

pagi jumaat tu, dalam lebeh kurang jam 4am, contration makin kerap..dan en. suami pun sampai dari JB...tapi aku masih boleh bertahan lagi..aku tunggu sampai lepas subuh, en suami pun sempat la rehatkan diri dulu..semalaman die x tdo..sian lak kan..so bagi can..

tapi, lepas je subuh, aku tgk contraction da selang 15minit..en. suami tanya adik die, patut g hospital ke tak lagi kan..then adik die kata, ok da boleh pegi..sebab mungkin dah bukak 4-5cm time tu..

kitorang terus pergi hospital dalam pukul 7 lebeh..masuk je kat kliniik bersalin hospital ampang tu, terus aku di check mengikut procedure die..fuhh nerves gak time tu..tapi sakit tu mengatasi neves tu..hee..aku redha je kene check tu...lepastu doktor bgtau, bukaan dah 5cm..tak sempat nak minum/makan ke ape..terus ditolak ke labour room kat atas..tapi nasib baik mak da siap2 buatkan roti telur ngan milo pagi tu..so, aku makan sblm keluar rumah je pagi tu..kalo tak makan time tu, mesti aku x daya nak bersalin kan..tapi aku haus time tu..aku xtau la pulak x boleh minum dah..sbb dah nak bersalin kan..tahan je la..en. suami pun ntah kemana time tu...mmg super takut..

eh, alamak..aku da ngantuk giler ni..ok la..nnt aku sambung..bye bye..hihi..


Friday, April 5, 2013

saat cemas pun tiba..

wowww..tadi, aku dah rasa apa itu contration..tak kerap lagi..just datang secara konsisten yang boleh buat aku macam tak bernafas bila terkena..i'm still counting time though...fuhhh..

camni cerita dia..hari ni adalah check up aku yang terakhir kat klinik kesihatan..aku still tak rasa apa2..sakit or tanda apa2..memang takde..so, pergi regular check up, jumpa nurse and dapat lah surat rekemen dari doktor tuk masuk hospital...tapiiiiiii, kene tunggu sampai 10/4/2013 baru leh g spital....huhu..lambatnye lagi kan...off course aku agak frust hari ni..balik je dari hospital, muka agak monyok..smbil sedih2..lebeh2 lagi bila en.hasben pun batalkan hasrat balik malam ni..uhuk2..walopun aku kate ok, tapi kecik ati sebenarnya..isk2..

aku tak tau..maybe baby terasa kot aku frust ni..jadi, start maghrib tadi, aku tekejut la..tiba2 masa past urine..hiks..bahasa nurse lak aku guna..tiba2 macam keluar sign..tau la ape kan..tp aku rilek la..cite kat mak dulu..then mak suh pantau ade lagi tak kua..sampai kali ketiga still ade...haishh..ini pulak disertai mild contraction..aku tak tau la betul tu contraction ke tak..tp, dari cerita2, rasa baby mengeras ek..haa..camtu la aku rasa..dan timingnya agak konsisten...

eli yang bz berwassap ngan kawan2 die pasal aku pun dah panik suh aku pegi spital je..sebab turun tanda tu..aku teragak2..hihi..then tanya linsha..sebab die dah anak 3 org, mesti lagi xpert..lin kata..yup, tu sign la tu..ok then..so, ke hospital la kite..semua follow..apid, tiqa, mak n elli..semua panik..haha..tapi, still lawak2 lagi la..ye la kan..1st timer la katakan..mesti xcited tu lain sikit..compare ngan en.hasben, die rilek jek..huhu..

tunggu tak lama, after register, terus masuk bilik pemeriksaan tu..die tgk carta degupan baby...semua ok..tp contration tu x kerap pun..merasa la aku kene seluk ngan doktor..huhu..sakit..aku x reti nak calm down sgt..xpe, nex time aku try lagi setenang yang boleh..

unfortunately, bukaan tu hanya 2cm je..so, tak boleh nak kene tahan wad..sbb syarat kene 3cm++..baru boleh..tapi, tadi doktor tanye jugak..nak tunggu kat wad ke x..aku wat keputusan xnakkk..sebab aku takut mental kang aku duk dalam tu sorang2..dah la xleh org teman kan..no no nooo..baik aku balik umah je dulu..mr.hasben pun dah on the way tu..tp until now, 1.42am..die lom sampai lagi dari JB..x sabo tunggu die sampai..sbb aku skrg mmg menahan2 je sakit yg kejap2 datang ni...

dan skrg aku masih bolom tido..meanwhile, sejak aku tau pasal keek2 ni..aku pun terpengaruh nak wat video kat keek..tapiiii, al malangnye, aku takde hanpon yang canggih itew..been using E71 nokia since 2009 kot..ngee..ketinggalan kan..tu yang aku asik enterframe hp eli..walopun tak mahal mana, tapi boleh guna semua aplikasi yg tgh hot skrg ni..

so, jom layan video ni..tgh tunggu dokto bg laporan dan balik...sambil2 tu tgh kontraction kejap2..hihi..tapi leh melawak mcm org sehat..wakakaka..


Apr 4, 2013 | by ilyanaelly on Keek.com

ok la..got to go..oh my god..aku rasa macam nak pengsan bile sakit tu datang..aku harap tak lama la aku berkeadaan begini..tak selesa okeh...chow...

Monday, April 1, 2013

1 April..apa ada????

tak de ape2 pun....huhu..cedeh..sepatutnya hari ni due date aku...tapi baby belum sedia nak keluar kot..isk2..persoalannya bila?..dan aku masih tak tau ape dan macam mana rasa kontraksi tu...just wait and get ready je la ek..

meanwhile, jom kita makan makan dan makan apa yang kite nak..lagi berapa hari je lagi ni..sok nak kene pantang pulak..mungkin makan tahun jugak aku nak pantang2 makan ni..back to normal routine la kan...ohh, harap2 dapat balik ke berat asal..dannnn harap2 kakiku kmbali ke saiz asal la kan..huuu..

 gambar smlm..at lasttt..popcorn yang aku teringin sangat kat klcc tu dapat ku makan..haha..masa nak bayar ni, terjegil bijik mata sebab harga die RM30 lebeh wehh..saiz medium..perisa macadmia caramel crisp..tapi siyes sodap..try la..sekali sekala..y not..


oleh kerana aku ade photographer time ni, maka banyak la gambo aku kan..haha..smalam jln2 kat klcc wif eli, mak n abah...tujuan hanya satu, nak mempercepatkan bersalin sbb bnyk bejalan...ihiks..

ok lah..btw, hari ni aku last day kat opis..malas dahh nak ulang alik gi opis..kalau dekat xpe..ni dari ampang ke PJ tu..ngan jem pagi petang..pagi xpe lagi..ni petang2, walo kua kul 5.30..kadang2 sampai umah lepas maghrib..boleh..so, xmo amek risiko takut bersalin atas jalan raya..baik la aku coti je...bestnyaaa dapat cuti lama kan..jgn jelesss...

thats all folk..anything happen, will update later...