Friday, April 26, 2013

minggu pertama sebagai mummy...

salam jumaat..

eh hari ni sudah genap 3minggu laa aku jadi mummy..keadaan semakin stabil..

tell you what, 1st week as a mother..fuhh, mmg mencabar mental dan fizikal jugak la..keluar je dari hospital, bermula lah journey aku dan en.suami nak besarkan budak baby ni..hihi..

eh aku lupa lak nak mention. aku selamat melahirkan baby girl ni pada 5 April 2013, jam 12.50tgahari..berat die 3.32kg dilahirkan normal...

okeh, back to story, hee...baby ni mmg baik je..tapi oleh kerana suara tangisan die kuat, maka semua orang yang mmg takde eksperience nak jaga baby cepat panik..huhu..aku pun kurang tido sebab nak ikut jadual menyusu baby ni yang nyusu setiap 2 jam..

nak dijadikan cerita, baby pulak keesokan harinya detect jaundis..nurse yang datang kat umah tu suruh bawak baby pegi klinik cepat..aku pun takut sebab ade satu lagi masaelah..iaitu, baby tak tau nak latch kat nipple..maybe sebab tu die asik nanges je sebab lapa..aku lak, keep bagi bf ni, cuba juga, tapi still baby tolak sambil baran2 nanges..mmg stress..mak aku pun dah bising2..sbb takut dgr baby nanges kuat2..bapak aku lak biasalah, menambahkan lagi stress..ngan x ukup tdo lagi, super duper stress..seb baik en.suami jenis rajin, maka dia lah yang banyak tolong2..turun naik tangga, amek barang, dan turut stay up jaga baby..huhu..sian die..die pun x cukup tdo sejak sampai KL malam tu..

lepas pegi klinik pada hari yang sama, baby nye jaundis dalam 8.1 kot bacaan dia...so, dah tentu kene minum bnyak susu ibu bru leh baik kan..serius kesian kat baby sebab nampak tak aktif je waktu siang..dan oleh kerana itu, aku balik je rumah tu mmg guna breast pump je tuk bagi baby susu..tapi banyak mana lah time tu kan..mmg sikit je..20ml sekali pump..huu..tak tau ukup ke tak tuk baby..mmg aku keep pump bila cukup time..dan baby kadang2 ok, kadang2 nanges teruk..mak aku lak asik cakap baby tak cukup susu..sampaikan aku kene google banyak mana sbnanye susu tuk new born minum..huu..mmg stress la..

semua ni mmg berlarutan sampai hari ke-6...mak dah sound2 cakap, pegi beli susu tepung..tapi aku mcm takmo bagi..en.suami lak, tanya adik die camna nak wat semua..adik die tak galakkan bg susu guna botol..sbb takut keliru puting nanti kan..aku pun, keep try bagi direct feeding je..tapi still baby takmo ngamuk2 bagai..then, timbul la pulak bagi bb minum susu guna picagari tu..lagi la aku stress..ditambah mak aku yang dah ngamuk2..die panik..bb minum susu sikit..huu..tapi aku still rasa cukup je 20ml setiap 2jam tu..dan aku mmg tak setuju guna picagari bg susu..bia la guna botol..sbb mcm lagi kesian guna picagari tu..

sampai malam tu, mak aku sound en. suami..kalau degil2 takmo bg susu tepung camni, besok bawak balik baby ngan shila balik JB je la..mak tak tahan la camni..huhu..aku sedih la..mak cakap camtu kat en.suami..pastu siap cakap die nampak kupu2 putih dalam bilik..mcm tanda ade org nak meninggal la..lagi la aku sedih..takkan la baby nak pergi kan..huhu..so, en.suami akur la..pegi beli susu..pandai lak die beli tu..hihi..cian die

dalam pada tu, aku msg2 ngan lin, bff aku..haha..mmg tragis...siap ngadu nanges2 lagi..aku ngadu kat die sbb aku tau die pun ade xperience pasal bf2 ni..so, die tanye la itu ini lagak seorang kaunselor susu ibu..haha..tapi mmg banyak membantu dikala stress gitu..after nasihat n sunggestion, aku pun ok laa..

tapi, malam tu, selamat la baby minum susu fm..haha..nasib la..tapi aku x putus asa la nak bg bf kat baby...

pada hari ke-7, kitorg kene g klinik lagi skali..tgk bacaan jaundis tu balik..seb baik turun 5.9..tapi normal adalah 5..lagi sikit la tu..takpe la..at least da kurang..so, after g klinik..pegi daftar nama baby kat pej. pendaftaran maluri..

nama baby berjaya didaftar pada hari ke-7 tanpa dirancang..hee..tapi aku tak naik kat pejabat tu, tak larat nak jalan2 lagi..so, tunggu dalam kereta...haaaa...time ni la macam magik..lin cakap, aku kene lebeh boning ngan baby..mungkin baby tak leh nak isap direct tu sbb baby majuk ke kan..so that day mmg aku yang pegang baby dari klinik, ke JPN, borak2 ngan die..so nak dijadikan cita, tiba time die nak susu..aku dah prepare fm..tapi aku bawak jugak pump..tapi memikirkan lam kete, pump lak kalo guna bateri macam  suction tak kuat..maka aku try test bagi direct kat belah kanan dulu..dannn, setelah dipaksa2 akhirnya baby leh terima...dan disituasi lain, nama die pun dah berjaya didaftar..yey..alhamdulillahh..aku cakap kat hasben, ntah2 baby nak ada nama dulu kot..baru nak minum susu enem..hee..tapi mmg happy la...bangga rasa :p

so, nak tau, nama baby kitew apa?

nama die adalah, NURUL SAKINAH BT MOHD HELMY..

maksud die cahaya ketenangan...harap2 baby dapat jadi seorang yang banyak bersabar...huu

pada hari ke-8, tetiba rumah aku takda air...so, tepaksa ulang alik umah nenek lak..then kata la kat hasben kalau takde air lama, kita balik JB je la...so, tunggu sehari lagi, mmg kompom takda air lama..so, hari ke-9 mmg kitorang balik JB...dan bermula lah hari2 yang tenang lepas tu..terasa hidup lebeh teratur dan tak huru hara..hahhaa..

tu la pengalaman aku pada minggu pertama menjadi mummy..hoihh, kelam kabut..ok la, tu je..daa..


baby saya yang kuat menggeliat

 karakter muka yang die suka buat...ee gewam


try guna kerusi ni..tapi takut lak bb tak selesa..so, belum guna lagi lah..

gamba: baby dalam seminggu itu..hee..owhh, ada gak keek dari eli..tapi malas lak nak upload sini..


1 comment:

ELLY said...

hehehe...comel giler nina dok kat kerusi tu...