Friday, November 29, 2013

omongan kosong

tadi main google2 nama orang..kenal la..kenkadang aku suka buat camtu..hihi..dan keluar la nama die..pastu baca la perkara ape..sekali keluar pasal pertanyaan dari abang die sebenarnya tentang adik die nak melanjutkan pelajaran..

knowing the person, macam sedeh je tetibe..betapa besar harapan abang die kat die..sampai usaha tanyakan pasal kenapa adik die tak dapat2 lagi tawaran untuk further study tu..sebab abang die and whole family bergantung harap kat die..tp tu lah..atas adik die jugak la kot..

kalau adik die berusaha nak meningkatkan diri..mesti boleh..sebab die pn memang jenis yang bijak..

tetibe aku nak concern kan..tp sebab aku kenal orang tu..jadi aku mcm concern la kan..walaupun dah tak contact..hee

ok la tu je..bye2

Thursday, November 28, 2013

sedekah ke..

semalam aku tanye en.husband nak beli camera tu kan...sekali die tak bagi pulak..huhu..die kate duit tu buat sedekah kat tahfiz ke ape lagi berkat..hmm..

yelah..masalahnye skrg camera tu kite xde..nak beli..die macam sesuatu keperluan untuk memori aku..huuhuu..kalau semua duit kita bg kat sedekah, kite nak makan ape..ni pun aku guna semua duit aku...tak mintak pun duit suami..sebab aku tau die beli macam2 tuk nina..keperluan harian..ngan belikan vitamin tuk aku (kene sebut ni)..hee

jadi, duit aku je la tuk aku beli macam2 yang aku suka..tak lupa jugak bayar zakat bulan2 n bagi kat mak..pastu aku jugak beli barang tuk baby..kadang2 belanja husband makan or beli makanan tuk makan kat umah ramai2..tu pun kira beramal ape..tak semestinya nak bagi kat org lain je..aku rasa menggembirakan family sendiri dulu lagi berkat drpd bg duit kat org luar sampai family sendiri pun cukup2 makan n tak happy..kan..

sedeynyeee..


Wednesday, November 27, 2013

plan untuk shopping nak pergi bercuti..

Kan aku nak gi vacation kan...haishh mcm lak dalam kepala yang nak kene beli..pening nak pk..haha..
Yelah walaupun Nampak macam tak perlu je nak beli itu ini..tapiiii, aku dah biasa bwk segala macam barang tuk gi jenjalan..

So here the list in my mind...

Nak beli shawl lagi..untuk digayakan selama 3 hari kat sana..yelah kan..nanti bile nak bergambar je tak cantik sebab asik pakai yang sama je..xde kelainan..kan kan kan..yeahh pempuan..oh by the way..aku rasa shawl ni senang la sebab tak yah nak gosok2..pakai ngan inner magic..wallaa..you are ready to go..hahaha

Second, i need new camera...cheap2 pun takpe..sebab aku takde camera..kalau guna camera phone macam tak best jek..nanti cepat habis bateri..lagipun tak cukup space..so, after google2..dan pengalaman yang lalu..aku prefer sony cybershot..dan ini pilihan aku..sebab paling murah..ok tak korang rasa..

Macam comel jekkk...ayahhh ( panggilan en.husban bile mummy gedik2)..mummy nak nak nakkkk...hee

Third, i need new sandal..yang flat heel tu supaya aku nampak seperti berjalan ala model..yelah kan..sejak lepas bersalin ni..aku dah tak pakai heel sangat..pakai flat jek..so, this time nak cari crocodile yang biasa aku pakai tu...tu paling selesa lah wa cakap lu kalau travel..

kasut ni la..yang itam tu..

 see..nampak tinggi kan..hahaha..okeh tak aci sebab time ni memang kuwus..

Da la sandal ni selesa..tahan lama pulak..last time aku gi cari lagi..dah xde keluaran ni..nanti nak cari lagi lah..huhu..mcm xde kasut lain jek..ramai jugak aku tgk org pakai sandal ni..yati membe aku pun bli..ni kat opis ni ade membe aku sorg tu still pakai sandal ni..nampak cm baru jek..ade lagi ke ek..haha..smpai cmtu sekali kan..gilo

Forth..i need new cloths...aku tau, xyah bawak baju banyak kat bandung nanti..sebab nanti mesti beli baju2 baru kat sana jugak..tapi at least nak bli satu or dua baju..yelah..hari sebelum nak shoping tuuu camne..xkan pakai baju lama...boringnyeeee....

So far, tu la yang bermain kat kepala aku ni..nak itu nak ini..semua nak pakai duit..tu belum duit belanja nak gi sana..alamat pokai mak hencekkk...nasib baik bln ni aku nye giliran dapat kutu..huahahaha...ke nak loan kat mak eh eh..mak jd loan shark..hee

Ok lah tu je..tak abis2 cite pasal shoping..kan aku dah kate aku kegilaan..byeee



Tuesday, November 26, 2013

shopping online

aku tak tau hormon ape yg menjelma ni..oh my..lately ni aku asik usha blog shopping online je..tapi nasib baik aku tak banyak duit yang membolehkan aku borong semua smbil pejam2 mata..hahaha..#akusedardiri

lately juga aku penggemar shawl..mcm cantikkk je pakai shawl kan kan kan..zaman sekarang ni macam2 fesyen..tinggal berani ngan tak berani nak cuba je..sebab stylo sangat..tak tau nak gi mana..hahaha..dah la dengan badan yang mokmok ni..ape pun tak boleh..i want my slim but not yet slim backkkk...plsss

aku yg x berapa nak stylista..wearing shawl by #tdl

tak abis bab aku..barang2 tuk baby pun aku suka tengok..tuu kat website gymboree..kasut2 baby cantiknyee..hampir saje aku nak membeli sepasang kasut kale merah..tapi semalam gi ukur kat kaki nina..rupanye kaki die saiz 6 la pulakkk..kasut tu saiz 1-4...hahaha..selamat duit mummy..besaunyee kaki anak aku ni ek..mcm mummy jek..

cantikkan kale merah ni...haishh

ahh kesimpulannye..apsal banyak sangat online shopping nye website skrg ni..saje jek nak tgk i pokai tiap bulan..ni pun tiap bulan adee je posmen hon2 kat depan umah..anta barang aku..hahaha..ape mak mentua aku ckp nnt kan..

ok la..lunch time..daa






Monday, November 25, 2013

baby list for travel..

lagi 2 minggu aku and family nak gi travel..cehh..mcm jauh sgt kan..gi bandung je pun..aku penah gi dulu..tapi kali ni mcm lagi best sebab nak gi ngan husban and baby mummy [cam bes je pggil dak ucuk tu baby mummy :p]..

persoalannye..aku tak tau nak expect ape kalau travel with baby ni..mcm mana nak naik kapal terbang tu..camne kalau die berak masa on the way dari JB ke airport KL tu..what to bring..takut die kepenatan and mengamuk sepanjang kat sana..well, tau2 je lah kan..kalau dah pegi bandung tu..off coz la aktiviti membeli belah yang paling heaven..dan kalau beshoping..mane tak penatnye..hahahahha..

being me, i'm quite excited with this holiday plan..kali ni pegi ngan family belah husban..adik badik die..n staff opis ayah die..kite family day kompeni la ni..kitorg menumpang je..mcm biasa lah :p..tapi ape ade hal kan..janji jalan..

takut la anina nnt..aritu gi KL pun serba tak kene..mayb sebab penat..hopefully ok lah die ek..

so, ape keperluan nina yang aku nak kene bawak..

  • buggy
  • pampers (3hari 2 mlm)
  • baju tido (4 pasang)
  • baju jalan (6 Pasang) 
  • nestum 
  • susu tepung tuk bancuh ngan nestum
  • pinggan ngan sudu mkn
  • botol air die (tuk minum air kosong)
  • mainan supaya die x bosan
  • selimut
  • bantal kepala (2 biji..satu kecik satu panjang)
  • sweater 
  • nursing cover ( tuk nenen die public)
  • plastik tuk letak pampers kotor)
  • plastik tuk letak baju kotor
  • tuala
  • kasut
  • stokin
  • botol susu (emergency)
  • beg nursery (untuk bawak naik atas plane)
  • beg baju die
  • toiletteries
  • passport anina


so far ni je aku ingat..did i missing something?..ape lagi nak kene bawak ni..selalu kan aku travel blk kl main sumbat je dalam kereta..senang..tapi kali ni naik bas n plane..so mcm banyakkk gile barang nak bawak..neves attack..!!!!


nina semalam..with her new buggy and 1st shoe..hihi..xleh jalan lagi budak ni..


dah nak masuk 8 bulan anina mummy ni..dah pandai menjerit2..dah pandai naik walker pastu ikut mummy n ayah gi mana dalam umah..dah pandai nangis bile kite nak amik barang kat tangan die..bnyk agi la perangai die..hahaha..windu lah,..


k bai..

Wednesday, November 20, 2013

resign lagi

Assalamualaikum..

Kali ni aku nak bercerita pasal kerja pulak...

korang dah sedia maklum kan aku kerja kat Pasir Gudang since Julai aritu...so far, aku rasa best sangat company ni...bukan sebab income yg masyuk atau jawatan yang gempak..tapi ntah environment die memang best la bagi aku..

kat sini amat menitikberatkan ciri2 islamik..serius, aku tak penah tengok atau kerja kat company yang islamik..hee..maksud aku, dorg ade sembahyang berjemaah, ade bukak kelas mengaji n ajar tajwid, pastu bos2 die selalu ingatkan kite pasal sembahyang n amalan2 yang dituntut dalam islam lah..including bos aku..walopun die macam garang, n suka perli2 org..haha..tapiiii, aku suka jugak cara die..sayang lak nak tinggalkan company ni...

hmm..aku dah resign pun..sebab dapat company yang dekat ngan umah..okeh, jawatan aku kat company sekarang ni, sedikit tersasar la dari job aku yang dulu2..takde involve teknikal..aku buat business development exec...macam susah bagi aku..tuuuu je yang masalah sket ngn kompeni ni..hee..aku rasa tak boleh nak coop la dengan job scope ni..

bukan tak mampu..tapiii, ntah la..tak minat mungkin..aku kan selama ni wat keje2 mcm design ke piping ke kan..so, aku lg enjoy buat yg tu dari keje mcm sales person ni..lagi pun payah la sket nak travel2 since dah ade anak n family ni kan..tak elok pun sbnanye tuk pempuan..huu

itu je lah pun sebab aku resign..plus, sape yang xnak kan dapat kerja yang distance 5 menet je dari rumah...mcm heaven jek..nanti boleh jenguk2 nina bile time lunch break..

so aku harap kerja aku yg bakal start tengah bulan 12 nanti akan dipermudahkan..insyaallah..takut jugak aku..sebab fully involve in design and company tu kecik..baru start thn ni kan..ape2 tawakkal je la eh..

to this company..i'm gonna miss all my johorean frens yang aku dah kamceng kat sini..memang best kawan2 kat sini..frenly n i feel like home...

aku selalu cmtu..kompeni yang aku senang dapat kawan, selalu bulan2 je aku keje.kejap je..mcm kat AMC dulu..smpai skrg pun still keep in touch n mcm rapat gak..hee..hope kat sini pun cmtu la kan..sebab aku xde kawan lagi kat johor ni..kawan opis je la..nanti opis baru mane ade org sgt..sebab mcm baru 2 org je staff die..wuuu



ok bye..

p/s: mcm sedeh lak aihhh...

Tuesday, November 19, 2013

kurus ke ape ni..


ohh ni sbnanye pending entry aku nak post aritu..tapi upload gamba tetibe tak keluar lak..pasty cek2 kat list entry ade draft lak kan..bile bukak ade pulak gamba..so, post je la ek..hihi

tujuan aku post gamba kat fb ni ade lah nak compare gamba dulu masa belum kawen ngan lepas bersalin ni..dah 7 bln lps bersalin..aku still tak dapat balik figure yg lama..tapi, ade je baju2 lama yang boleh lagi pakai..just fit2 je..ok..off cores yg aku pakai balik tu ade lah baju yg besar sket aku pakai dulu2 kan..hiks..

kalau yang baju kurung fit2 dulu tu..kompom2 la tak muat..


so bile upload gamba ni kat fb..most fren bg la feedback positif..tetibe datang en. husban nye komen..huwaaaa..nangis..haha..terus aku tegelak..die suke cmtu tau..

tapi aku cuak gak..takut balik umah nanti die marah2..tapii seb baik tak..hihi

btw, till now berat still 68kg..payah nau nak turunnye..pagi tadi pakai girdle depan kinah..die leh gelakkan aku sbb mcm pelik kan..yelah pakai girdle kan cm susah..sebab ketat..hahahaha..mencik sgt..

cmne nak kempas kempis kempos niiii

Friday, October 25, 2013

Suami saya sangat garang..

haha..tajuk tak leh bla..

ni cite tadi..tetibe aku dpt wassap...dialog nye mcm kat bawah..."awak ada apa2 yang halang balik lewat tak"....haha..macam polis tak soklan..

oo..sbnanye die suh aku blk cepat..sbb die blk lewat..sbb nanti anak lama2 ngan mak mentua, tak baik kan..hee..tp hasben aku mmg suke typo..hihi..sejak sblm kawen lg die cenggitu..kalau ckp pun kdg2 ayat merapu2..tunggang tebalik..boleh..

 

aku kalau tetibe en hasben wassap ayat2 gini kan..memang aku cepat naik darah..aku tak tau sebab ape..ayat atas ni ok lagi..ade lagi ayat2 yang mcm nak marahh je suruh wat something or teguran2 tu..adehh..

tp sebenarnye die tegur biasa2 la..tapi bile bab msg or wassap ni..jadi macam ayat yang ntah..tak kene la ngan jiwa aku..huuu..awal2 dulu memang aku tak leh terima..then nanti ade lah msg2 ayat sentap aku reply...tapi sekarang dah ok sket..sebab dah kenal la sket ngan peel en husband ni..haha..die mmg gitu..kekadang suke annoyed aku....agagaga..kalau gurau pun bentuk serius tau..huu..aku takut ngan lipas pun die nak marah mcm serius..cane tu??..

i think my husband need to learn soft skill lah..jgn marahh aaaa...


Anak Saudara baru

Alhamdulillah..semalam lahirnya lagi sorang cucu belah family aku..hihi..yups..nina adelah 1st cucu..kali ni anak eli lak..lom bagi nama lagi..

nina dah tak jadi cucu kesayangan dahhh..nnt mak tok banje baby baruu jek..hahaha...cehh tu je aku ingat..dasar mata duitan :p

cucu mak tok yang ke-2...Baby Keisya kot nak bg nama..shoo cute...berat 3.51kg..
lahir jam 7.45mlm, 24 October 2013

Congrats to Elly and Ajaq..lepas 3 tahun penantian..akhirnyaaaaaa...kesimpulannye..nak akuuu jugak yg mulakan dulu kan kan kan...pastu dari dulu eli mmg ske tiru aku..spital pun sama..ntah2 nurse yg sambut tu pun sama..hahaha..

ok lah..tu jek..semoga baby ni jadi anak yang solehah dan beriman dan taat kpd ibu bapa nye..aminnn..bersama lah kita mencorak anak2 generasi masa hadapan..ecehh..

buhbye..

Saturday, October 19, 2013

Berhabuk sudahh

Fuhhh..lama gile tak update blog ni..terlalu lama..kesiannnn..banyak jugak kenangan yang x dapat dan tak sempat aku catit kat sini...especially pasal anina..hik hik..budak bambam tuh..gewammm..tapi aku hari2 je ade update kat instag n facebook..ade jugak kat keek kdg2..

anina dah 6 bulan lebih sekarang ni..semakin membolat ko..semalam check up dah pun 8.8 kg..dasat kan..hihi..semakin aktif..dan gigi pun hampir tumbuh 2 batang kat depan bawah..shoo cuteee...

anina/kinah/nina sekarang dah pandai meniarap, boleh naik walker, pandai tarik2 rambut mummy pastu gelak2 bile mummy jerit sakitttt..haha..pastu suka guling guling guling..sampai hujung mane ntah..pastu smlm aku detect die dah angkat2 montot maybe nak merangkak kot..tak boleh meniarap kedepan..tapi ke belakang..kalo naik walker pun camtu tolak kaki kebelakang..

genap 6 bulan jugak, aku dah start bagi die solid food..tapiiii, aku bagi die rice cerelec jek..lom masak2 sendiri..buat puree..mummy pemalehh cenggitu la..ihiks..nina suka makan aiskrem jugak..aku rasa die ske eskem coklat lah..sebab aritu die leh masuk kan aiskrem coklat tu lam mulut bnyk2..pastu sebab sejuk kan..die wat muka..hahhaa..kelaka..

Still minum susu mummy, tapi ade campur2 susu formula..tapi jarang sgt lah..sekarang aku provide 3.5 botol kalau pegi keje..aku selalu pump kat opis dapat 12oz je..so, lagi 5 oz, try dapatkan masa malam..aku takde stock, so mmg struggle la jugak nak pump supply susu kat budak domok ni..tu pun kira kurang sket die minum..kalau sblm bg solid aritu, ade jugak 5 botol 5oz die minum time siang wehhh..haishhhh...



nina ske amik gamba..pandai nak menyengih bile aku tala henphone camera kat die..haha...bagussss...so mummy like..


 ni satu lagi achievement aku..haritu aku kene keje kat KL..3 hari..so, aku bawak budak debab ni..aku n nina drive..perghh.debar2 jugak sebab xpenah lagi travel 2 org je kan..tapi alhamdullillah sampai jugak aku kat ampang..tapi 30minit terakhir tu die meragam la jugak..kene aku pegang sambil drive tu..huhuhu...seb baik nak sampai dah..



gamba ni diambil time break sekejap on the way balik ke JB..hihi..husban aku tgk gamba ni..pastu bebel kat aku..die kata sakit tau baring kat atas gazebo ni..hahaha..tp nina rilekkk jek..gelak2..wekkkkk



haruslaaaa nak tepek gamba mummy yg latest...iklan jap..pakai tudung TDL...cun2 okeh shawl by TDL ni..sila la beli..
































lastly..mummmy the latest...wuwuwuuuu this the best i can do so far...tak leh dibanggakan..gemokkkkkkk!!!!..hermmm..now berat naik balik 69kg...lg 15kg untuk turunkan...cehhh, tak agak2..hahaha..


ok lah..aku ni sambil2 je ni..tengah keje..ape barang keje ari sabtu kann..tapi inilah nasib ku..tadi husban call..die n mil n nina dah on the way ke Melaka..ade kenduri adik ipar kat sana..maka tinggal laaa mummy yg keje di hari sabtu ni sorg2..sedihhhhhh..tp takpe..inila masa mummy nak berjimba2 g soping mall jap lagi..tapiiiiiii duit dah habis..acam mana..??? @%$^^&)*&$@!


k bye...


Monday, July 15, 2013

My little anina

Assalamualaikum..
1st of all..nak ucap selamat berpuasa kepada semuaaaa yg baca blog aku nih..hee..kalo ade lagi la kan..

Almaklumlaa blog aku menyepi je..tak tau nak cite ape..lgpun kat jb ni aku xde tenet..broadband aku kat kl lah..nak masuk gamba2 guna hp ni mcm susah jek..
Ok la..jom aku cite pekembangan nurul sakinah..aku panggil die kadang2 anina, kinah, nina, ina..hihi..konpius anak aku..kan kan kan..
Sekarang tgk die geramm jek..rasa nak cium2..hee..setakat 3bulan ni..berat die pun dah cecah 6.2kg..
Setakat duk kat jb ni..nina minum susu ibu jek..fm dah x sentuh..smpai skrg ni bg fm die tolak..huu..takut gak aku..sbb aku tak wat stok..jenis pam arini tuk esok nye..cukup2 jek..cuba kalo aku blk lmbat ke ape..haa cmne.pandai2 la anina eh..hihi
Nina dah pandai agah.sporting..suka gelak..veryyy melting kalau tgk die gelak..kdg2 mengekeh2 gelak..suara die borak pun bukan main kuat..kdg2 smpai terjerit suara die...haha..
Dah pandai main2..kalo dlm buaian letak toys yg gantung2 tu..die da boleh capai2..pastu tgk org pun dah kenal..sbb suka nau pandang org budak ni..
Pagi tadi..time kitorg sahur, letak nina atas katil sorg2..kiri kanan letak bantal la kan..die xpandai meniarap lg..so ok je la kan..pastu letak kelambu kat die...bile da abis sahur..tgk die balik..kelambu tu da atas die..haha..comel gile..die da boleh angkat kelambu pulak dah..tak saba nak tgk die besa lg..sbb bile da pandai main..mesti bes kan kan.
Ok la tu je cite aku..hee..ntah ape2
Aku main taip je..sbb gne hp je..so x nmpak ape yg aku cite :p ...

Daa

Saturday, June 22, 2013

Its my 31th birthday

Hari ni genap la aku 31 tahun..
Feel complete..ade baby..ade hasben..tapi hasben xdok arini tuk celebrate sama2 lah..huhu..last year pun sama..just wish je..hmm..tak pe lah..tapi kalau tahun depan tak celebrate jugak memang la kan...

Arini mak aku ajak lunch kat hotel..makan bufet..mmg dah lama tak makan bufet kat hotel2 ni..so aku setuju je la..just me..my mom...n my little cuppy cake mucuk2 nina..hihi..bawak baby gi makan memang cuak kan..yela takut die cranky ke ape..tapi nasib baik nina sporting..tak banyak ragam..just bila dah lama sangat tu die bosan dan ngatuk dan penat...so rengek2 la..bagi nenen sonyap la die..hee..

Best jugak bufet kat shangrila putrajaya tu..service tip top..makan pun not too bad..just bufet spread die tak banyak sangat la..macam mee or pasta xde..so bg aku mcm tak lengkap..tp lain2 ok je..

Pastu bile da nak balik tu..tiba2 hotel nyanyikan lagu besday tuk aku sambil bawak kek..ingatkan mak yg mintak..rupanye treat dari hotel la pulak..sebab mak aku bagitau hai ni besday aku kat staff yang jaga kat situ..nice kan..terharu gak aku..seb baik tak nanges..ceh..lately mmg mudah tersentuh sikit..naluri keibuan kot..uwekkkk...hahhaa...

Hadiah? Takde làaaa...bowinggg...ok la tu aje...ni tgh tunggu nina tido ni..budak ni dah la payah nak tdo..skali tdo mmg malas nak jagakan die..nak naik bilik..

K dàa...

Tuesday, June 4, 2013

Today..

Dah lama aku x tulis kat sini kan...aku pun da habis pantang ni..namun, xda la teruja sangat sebab rasa cam biasa je..pasal makan masa pantang tu..mcm sams jugak ape yg aku makan time sekarang..huu...

Berat badan aku toksah cite la..mmg teruk gile naiknya..xtau bila boleh turun..stressssss..sampai skrg berat aku adelah 73kg dari 84kg masa last ngandung aritu..semua baju da x muat..camno?

Dan hari ni aku da masuk opis balik..ramai pulak yg da resign..aku pun akan menyusul kemudian..hihi..yup gud news..da dapat keje kat JB..alhamdulillah..now dapat la reunite father wit daughter..suke la ayah nina tu..cian nina..

Pasal journey aku menyusukan baby..hmm aku rasa ok2 saja..xla bnyk mencurah2 susu aku ni..btw, tadi pump kat opis..2 kali..hasil paling bnyk aku dpt 5oz masa 1st session..2nd dpt 130ml...ohh happy nye.ihiks..sbb sblm ni sikit je..paling bnyk pun 3oz..akan ku usahakan lagi tuk tambahkan hasil..hee..eh aku rasa susu ibu ni magik lah..masa pump2 ingatkan da abis..tp bile tggu lama..tetibe die kua lagi...magik kan..oleh itu..chaiyuk2..hanya tuk ninah ku cayang...

Wat else..ohh 2 jun aritu genap la setahun perkahwinan aku..tp xde celebrate pun..huu..mcm x bes je kan..

Dannn aku da dapat henpon baru yg diidamkan..yeahh..dan ni entry ni aku guna hp jek..jakun mode y'all..almaklumlah bukan senang nk beli ni..kene cuti bergaji 2 bln baru leh dpt..ahaks..

Ok la tu aje..chow...

Friday, April 26, 2013

minggu pertama sebagai mummy...

salam jumaat..

eh hari ni sudah genap 3minggu laa aku jadi mummy..keadaan semakin stabil..

tell you what, 1st week as a mother..fuhh, mmg mencabar mental dan fizikal jugak la..keluar je dari hospital, bermula lah journey aku dan en.suami nak besarkan budak baby ni..hihi..

eh aku lupa lak nak mention. aku selamat melahirkan baby girl ni pada 5 April 2013, jam 12.50tgahari..berat die 3.32kg dilahirkan normal...

okeh, back to story, hee...baby ni mmg baik je..tapi oleh kerana suara tangisan die kuat, maka semua orang yang mmg takde eksperience nak jaga baby cepat panik..huhu..aku pun kurang tido sebab nak ikut jadual menyusu baby ni yang nyusu setiap 2 jam..

nak dijadikan cerita, baby pulak keesokan harinya detect jaundis..nurse yang datang kat umah tu suruh bawak baby pegi klinik cepat..aku pun takut sebab ade satu lagi masaelah..iaitu, baby tak tau nak latch kat nipple..maybe sebab tu die asik nanges je sebab lapa..aku lak, keep bagi bf ni, cuba juga, tapi still baby tolak sambil baran2 nanges..mmg stress..mak aku pun dah bising2..sbb takut dgr baby nanges kuat2..bapak aku lak biasalah, menambahkan lagi stress..ngan x ukup tdo lagi, super duper stress..seb baik en.suami jenis rajin, maka dia lah yang banyak tolong2..turun naik tangga, amek barang, dan turut stay up jaga baby..huhu..sian die..die pun x cukup tdo sejak sampai KL malam tu..

lepas pegi klinik pada hari yang sama, baby nye jaundis dalam 8.1 kot bacaan dia...so, dah tentu kene minum bnyak susu ibu bru leh baik kan..serius kesian kat baby sebab nampak tak aktif je waktu siang..dan oleh kerana itu, aku balik je rumah tu mmg guna breast pump je tuk bagi baby susu..tapi banyak mana lah time tu kan..mmg sikit je..20ml sekali pump..huu..tak tau ukup ke tak tuk baby..mmg aku keep pump bila cukup time..dan baby kadang2 ok, kadang2 nanges teruk..mak aku lak asik cakap baby tak cukup susu..sampaikan aku kene google banyak mana sbnanye susu tuk new born minum..huu..mmg stress la..

semua ni mmg berlarutan sampai hari ke-6...mak dah sound2 cakap, pegi beli susu tepung..tapi aku mcm takmo bagi..en.suami lak, tanya adik die camna nak wat semua..adik die tak galakkan bg susu guna botol..sbb takut keliru puting nanti kan..aku pun, keep try bagi direct feeding je..tapi still baby takmo ngamuk2 bagai..then, timbul la pulak bagi bb minum susu guna picagari tu..lagi la aku stress..ditambah mak aku yang dah ngamuk2..die panik..bb minum susu sikit..huu..tapi aku still rasa cukup je 20ml setiap 2jam tu..dan aku mmg tak setuju guna picagari bg susu..bia la guna botol..sbb mcm lagi kesian guna picagari tu..

sampai malam tu, mak aku sound en. suami..kalau degil2 takmo bg susu tepung camni, besok bawak balik baby ngan shila balik JB je la..mak tak tahan la camni..huhu..aku sedih la..mak cakap camtu kat en.suami..pastu siap cakap die nampak kupu2 putih dalam bilik..mcm tanda ade org nak meninggal la..lagi la aku sedih..takkan la baby nak pergi kan..huhu..so, en.suami akur la..pegi beli susu..pandai lak die beli tu..hihi..cian die

dalam pada tu, aku msg2 ngan lin, bff aku..haha..mmg tragis...siap ngadu nanges2 lagi..aku ngadu kat die sbb aku tau die pun ade xperience pasal bf2 ni..so, die tanye la itu ini lagak seorang kaunselor susu ibu..haha..tapi mmg banyak membantu dikala stress gitu..after nasihat n sunggestion, aku pun ok laa..

tapi, malam tu, selamat la baby minum susu fm..haha..nasib la..tapi aku x putus asa la nak bg bf kat baby...

pada hari ke-7, kitorg kene g klinik lagi skali..tgk bacaan jaundis tu balik..seb baik turun 5.9..tapi normal adalah 5..lagi sikit la tu..takpe la..at least da kurang..so, after g klinik..pegi daftar nama baby kat pej. pendaftaran maluri..

nama baby berjaya didaftar pada hari ke-7 tanpa dirancang..hee..tapi aku tak naik kat pejabat tu, tak larat nak jalan2 lagi..so, tunggu dalam kereta...haaaa...time ni la macam magik..lin cakap, aku kene lebeh boning ngan baby..mungkin baby tak leh nak isap direct tu sbb baby majuk ke kan..so that day mmg aku yang pegang baby dari klinik, ke JPN, borak2 ngan die..so nak dijadikan cita, tiba time die nak susu..aku dah prepare fm..tapi aku bawak jugak pump..tapi memikirkan lam kete, pump lak kalo guna bateri macam  suction tak kuat..maka aku try test bagi direct kat belah kanan dulu..dannn, setelah dipaksa2 akhirnya baby leh terima...dan disituasi lain, nama die pun dah berjaya didaftar..yey..alhamdulillahh..aku cakap kat hasben, ntah2 baby nak ada nama dulu kot..baru nak minum susu enem..hee..tapi mmg happy la...bangga rasa :p

so, nak tau, nama baby kitew apa?

nama die adalah, NURUL SAKINAH BT MOHD HELMY..

maksud die cahaya ketenangan...harap2 baby dapat jadi seorang yang banyak bersabar...huu

pada hari ke-8, tetiba rumah aku takda air...so, tepaksa ulang alik umah nenek lak..then kata la kat hasben kalau takde air lama, kita balik JB je la...so, tunggu sehari lagi, mmg kompom takda air lama..so, hari ke-9 mmg kitorang balik JB...dan bermula lah hari2 yang tenang lepas tu..terasa hidup lebeh teratur dan tak huru hara..hahhaa..

tu la pengalaman aku pada minggu pertama menjadi mummy..hoihh, kelam kabut..ok la, tu je..daa..


baby saya yang kuat menggeliat

 karakter muka yang die suka buat...ee gewam


try guna kerusi ni..tapi takut lak bb tak selesa..so, belum guna lagi lah..

gamba: baby dalam seminggu itu..hee..owhh, ada gak keek dari eli..tapi malas lak nak upload sini..


Thursday, April 25, 2013

Hari kelahiran...

Salam semua..lama aku diam diri kan..huu..esok genap la 3 minggu aku berpantang...rasa lambatnyee habis..aku da rimas da ni sebab hari2 nak kene pakai bengkung and tak kua rumah..ohh ye, aku sekarang berada di JB..sejak hari ke-8 aku dah balik sini..semua ni gara2 haritu kat ampang takda air..huu..kalau tak, plan nye, nak 2 minggu kat ampang kan..tapi takpe la..sini pun ok juga..plus, rumah takyah nak naik turun tangga..hihi..tapi bosan jugak la..sebab takde tenet..ni baru semalam en.suami register kan tenet tuk aku..so, kembali beronline lah..tu pasal aku senyap je..ni aku nak sambung cite pasal bersalin arituy..harap2 aku leh ingat lagi lah..huuhuu..

okeh, dipagi jumaat tu, lepas aku report kat hospital bersalin ampang, terus do check2 bukaan..dan dah pun 5cm..pastu aku dibagi baju pink suh tuka2 semua sbb dorang nak tolak aku naik ke bilik bersalin..aku mmg tak expect terus masuk bilik bersalin tu..ingatkan dorang nak tolak masuk wad dulu ke ape..so, bila masuk bilik tu, siap tanya nurse, saya dapat duk wad sorang sebilik ke..haha..sebab aku guna quaranty letter en. suami..so, semua adalah mengikut kelayakan jawatan la..aku mana tau dapat bilik camne kan..

so, bila dibagi tau tu bilik bersalin, aku terus neves..en. suami lak time tu tak leh masuk lagi..huhu..dan sakit pun macam makin kerap..time tu datangla few doctor nak check keadaan aku..dan since condition aku normal, aku rasa sebab tu jururawat masyarakat je yang handle tuk sambut baby..takyah doktor..terer nurse tu..i like..

tapi sebelum bersalin tu, datang la doctor yang untuk bagi ubat tahan sakit tu..bagi penerangan tentang option nak bagi tahan sakit..die cita la pasal epidural..aku sblm ni tau la pasal  ni..tapi aku time sakit2 tu mana nak pk panjang..lebeh2 lagi, bila aku soal jawab doc, dan respon die bagi positif..tu yang aku yakin je nak masuk epidural..dan aku x expect procedure nak masuk ubat tu lama dan kene cucuk banyak tempat kat tulang belakang..huhu..menahan la aku sakit kene masuk ubat tu, disertakan ngan sakit contraction..huu..mmg gigil jugak aku..peluh dingin semua ado..

after going through semua procedure, baru en suami dibenarkan masuk..time ni laaa..aku memang tak lepas tangan die sebab..sementara nak tunggu bukaan 10cm tu..mmg sakit sangat2..tapi aku tak nanges la..just mengerang kesakitan kat en.suami..hihi..dannn epidural yang aku amek tu, tak berkesan sangat la..mmg aku rasa sejuk kat belakang tu..tapiii, kejap2 je mende tu rasa..pastu bila da abes ubat, die tak tambah pun ubat..rasa epidural tu sbnanye macam ko sapu minyak angin kat belakang badan..camtu la..haha..baik aku suh en. suami je sapu minyak time tu kan kan :p

so, bila dah sampai kul 12.30pm kot, aku mmg dah super duper taktahan sakit dah..tanye nurse tu..dah boleh keluar ke nurse?..then die check bukaan baru 9cm..huu..die kata nak paksa ke..aku ok kan aje..then die suh aku test teran..thankfully aku ade belajo cara nak push kat youtube..hihi..kalo korang nak belaja, ce google "give birth at assunta hospital" mmg real wa cakap luu..haha..cuma aku nye katil tu lain sket die nye tempat letak kaki tu...nurse pun puji aku pandai push..hee..sompek laiee :p..ahh, aku try google mende letak kaki ngan tali tuk tarik tu..tapi xde lak..

tak lama lepas tu, dalam kul 12.50pm, maka lahirlah baby tomei..alhamdulillah proses kelahiran baby berjalan lancar..sebaik sahaja baby keluar, nurse bersih2kan sikit dan die letak baby atas badan aku..huu..tetiba aku jadi mummy kan..time tu baby baik je tak nanges..aku sempat tanye nurse, baby tak nanges pun..haha..sebab selalu tgk tv kan baby klua dari perut je, die nanges..

lepas tu, tiba lah proses jahitan..okeh..yang ni mmg paling hazab aku rasa compare ngan time bersalin tadi..sakit gile okeh..huu..rasa lama lak die jahit..tp nurse tu cool je walopun aku tepis2 tangan die..haha..mmg mengerang2 kesakitan la aku..da la en. suami time tu ken tunggu luar..redha je la..

settle semua..aku dibiarkan kat bilik tu lama jugak..sampai kul 3 lebeh, baru die bawak kua..ohh lupa lak..aku rasa bagus la time aku besalin tu kan, dorang bukak org baca quran kat komputer..so, bilik tu ada bacaan2 ayat quran la..dan, thankfully, tak ramai org yg tgk aku besalin, just me, hasben, nurse dan sorg pembantu die..yela kan, selalu dgr dorg cakap kalo besalin spital kerajaan, nnt ade pelatih2 yg dtg tgk skali..huu..tp eksperience aku, semua ok je..nasib2 la kan..

hmm ok la..lama gile aku nak taip entry ni..makan masa 4 jam kot..kejap2 benti..nak nyusu la, makan la, berak la..hihi..ni baby tunggu nak susu lagi..ok daa..

gamba dalam labour room..


Thursday, April 11, 2013

Dan hari nya pun telah tiba...

Salam kawan2..

Disaat aku menaip ni, telah genap 7 hari lah aku berpantang..cepat je kan..hihi..on my previous entry, aku cita pasal 1st contraction yg aku rasa pada khamis mlm last week kan..tapi oleh kerana bukaannya baru 2cm, maka aku di suruh pulang..

sambungan dari situasi tu, 

pagi jumaat tu, dalam lebeh kurang jam 4am, contration makin kerap..dan en. suami pun sampai dari JB...tapi aku masih boleh bertahan lagi..aku tunggu sampai lepas subuh, en suami pun sempat la rehatkan diri dulu..semalaman die x tdo..sian lak kan..so bagi can..

tapi, lepas je subuh, aku tgk contraction da selang 15minit..en. suami tanya adik die, patut g hospital ke tak lagi kan..then adik die kata, ok da boleh pegi..sebab mungkin dah bukak 4-5cm time tu..

kitorang terus pergi hospital dalam pukul 7 lebeh..masuk je kat kliniik bersalin hospital ampang tu, terus aku di check mengikut procedure die..fuhh nerves gak time tu..tapi sakit tu mengatasi neves tu..hee..aku redha je kene check tu...lepastu doktor bgtau, bukaan dah 5cm..tak sempat nak minum/makan ke ape..terus ditolak ke labour room kat atas..tapi nasib baik mak da siap2 buatkan roti telur ngan milo pagi tu..so, aku makan sblm keluar rumah je pagi tu..kalo tak makan time tu, mesti aku x daya nak bersalin kan..tapi aku haus time tu..aku xtau la pulak x boleh minum dah..sbb dah nak bersalin kan..tahan je la..en. suami pun ntah kemana time tu...mmg super takut..

eh, alamak..aku da ngantuk giler ni..ok la..nnt aku sambung..bye bye..hihi..


Friday, April 5, 2013

saat cemas pun tiba..

wowww..tadi, aku dah rasa apa itu contration..tak kerap lagi..just datang secara konsisten yang boleh buat aku macam tak bernafas bila terkena..i'm still counting time though...fuhhh..

camni cerita dia..hari ni adalah check up aku yang terakhir kat klinik kesihatan..aku still tak rasa apa2..sakit or tanda apa2..memang takde..so, pergi regular check up, jumpa nurse and dapat lah surat rekemen dari doktor tuk masuk hospital...tapiiiiiii, kene tunggu sampai 10/4/2013 baru leh g spital....huhu..lambatnye lagi kan...off course aku agak frust hari ni..balik je dari hospital, muka agak monyok..smbil sedih2..lebeh2 lagi bila en.hasben pun batalkan hasrat balik malam ni..uhuk2..walopun aku kate ok, tapi kecik ati sebenarnya..isk2..

aku tak tau..maybe baby terasa kot aku frust ni..jadi, start maghrib tadi, aku tekejut la..tiba2 masa past urine..hiks..bahasa nurse lak aku guna..tiba2 macam keluar sign..tau la ape kan..tp aku rilek la..cite kat mak dulu..then mak suh pantau ade lagi tak kua..sampai kali ketiga still ade...haishh..ini pulak disertai mild contraction..aku tak tau la betul tu contraction ke tak..tp, dari cerita2, rasa baby mengeras ek..haa..camtu la aku rasa..dan timingnya agak konsisten...

eli yang bz berwassap ngan kawan2 die pasal aku pun dah panik suh aku pegi spital je..sebab turun tanda tu..aku teragak2..hihi..then tanya linsha..sebab die dah anak 3 org, mesti lagi xpert..lin kata..yup, tu sign la tu..ok then..so, ke hospital la kite..semua follow..apid, tiqa, mak n elli..semua panik..haha..tapi, still lawak2 lagi la..ye la kan..1st timer la katakan..mesti xcited tu lain sikit..compare ngan en.hasben, die rilek jek..huhu..

tunggu tak lama, after register, terus masuk bilik pemeriksaan tu..die tgk carta degupan baby...semua ok..tp contration tu x kerap pun..merasa la aku kene seluk ngan doktor..huhu..sakit..aku x reti nak calm down sgt..xpe, nex time aku try lagi setenang yang boleh..

unfortunately, bukaan tu hanya 2cm je..so, tak boleh nak kene tahan wad..sbb syarat kene 3cm++..baru boleh..tapi, tadi doktor tanye jugak..nak tunggu kat wad ke x..aku wat keputusan xnakkk..sebab aku takut mental kang aku duk dalam tu sorang2..dah la xleh org teman kan..no no nooo..baik aku balik umah je dulu..mr.hasben pun dah on the way tu..tp until now, 1.42am..die lom sampai lagi dari JB..x sabo tunggu die sampai..sbb aku skrg mmg menahan2 je sakit yg kejap2 datang ni...

dan skrg aku masih bolom tido..meanwhile, sejak aku tau pasal keek2 ni..aku pun terpengaruh nak wat video kat keek..tapiiii, al malangnye, aku takde hanpon yang canggih itew..been using E71 nokia since 2009 kot..ngee..ketinggalan kan..tu yang aku asik enterframe hp eli..walopun tak mahal mana, tapi boleh guna semua aplikasi yg tgh hot skrg ni..

so, jom layan video ni..tgh tunggu dokto bg laporan dan balik...sambil2 tu tgh kontraction kejap2..hihi..tapi leh melawak mcm org sehat..wakakaka..


Apr 4, 2013 | by ilyanaelly on Keek.com

ok la..got to go..oh my god..aku rasa macam nak pengsan bile sakit tu datang..aku harap tak lama la aku berkeadaan begini..tak selesa okeh...chow...

Monday, April 1, 2013

1 April..apa ada????

tak de ape2 pun....huhu..cedeh..sepatutnya hari ni due date aku...tapi baby belum sedia nak keluar kot..isk2..persoalannya bila?..dan aku masih tak tau ape dan macam mana rasa kontraksi tu...just wait and get ready je la ek..

meanwhile, jom kita makan makan dan makan apa yang kite nak..lagi berapa hari je lagi ni..sok nak kene pantang pulak..mungkin makan tahun jugak aku nak pantang2 makan ni..back to normal routine la kan...ohh, harap2 dapat balik ke berat asal..dannnn harap2 kakiku kmbali ke saiz asal la kan..huuu..

 gambar smlm..at lasttt..popcorn yang aku teringin sangat kat klcc tu dapat ku makan..haha..masa nak bayar ni, terjegil bijik mata sebab harga die RM30 lebeh wehh..saiz medium..perisa macadmia caramel crisp..tapi siyes sodap..try la..sekali sekala..y not..


oleh kerana aku ade photographer time ni, maka banyak la gambo aku kan..haha..smalam jln2 kat klcc wif eli, mak n abah...tujuan hanya satu, nak mempercepatkan bersalin sbb bnyk bejalan...ihiks..

ok lah..btw, hari ni aku last day kat opis..malas dahh nak ulang alik gi opis..kalau dekat xpe..ni dari ampang ke PJ tu..ngan jem pagi petang..pagi xpe lagi..ni petang2, walo kua kul 5.30..kadang2 sampai umah lepas maghrib..boleh..so, xmo amek risiko takut bersalin atas jalan raya..baik la aku coti je...bestnyaaa dapat cuti lama kan..jgn jelesss...

thats all folk..anything happen, will update later...

Saturday, March 30, 2013

My 39th week pregnancy

look how huge my belly...huahahaha...tadi nak masuk kereta pun seksa weh sebab tak cukup space..kereta sebelah park baikkk punye dekat ngan kete aku...sampai kene masuk slow2..baby pun tergerak..tekejut kot aku himpit die..cian dak baby..uhuk..

owh..ni time soping2 kat maju junction tadi..saja jalan2..sebab org kata kene banyak jalan..the best and fun way untuk jalan2 adalah di soping mall...agree?..hee

Friday, March 29, 2013

HARI YANG CEMERKAP...

cemerkap..atau dalam bahasa inggerisnya adelah clumsy...yerrr, hari ni adalah hari yang sangat clumsy untuk aku..oh my, ntah kenapa, semua yang dibuat serba tak kene..y me...!!!

meh aku cite nape...it happen this afternoon..

sebagai pekerja office yang biasa..tengahari di hari jumaat adalah time yang memang ditunggu2 kan..lebeh2 lagi, waktu rehatnya adelah panjang..tapi basic routine aku, jumaat still stay kat opis je la..tak kemana2 kalau takde duit atau erti kata lain, belum gaji..wakakaka...so, aku pun lunch tapaw bawak naik makanan dan makan di meja saje..depan pc sambil chat2 ngan yati..member aku yang juga kebosanan...hehe..

okeh, nak dijadikan cerita, tadi aku beli la nasi tomato lauk ayam merah ngan acar, puding buah berkuahkan susu, dan sebungkus ais..sebab aku bawak juice dari umah...so aku beli ais je la..jimat..total makanan aku hari ni adelah RM8.80..mahal ke murah?..


juice yang bukan kecik2 kotak aku bawak dari rumah..di minum bersama ais..hihi

so, back to story...aku pun balik la ke opis dengan riang..sebab aku kan memang suka makan desert2 ni..sebab sblm ni kedai tu x jual pun puding ni..dalam hati nak abeskan la puding tu dulu kan..makan slow2..sambil menikmati waktu rehat..oh my goshhh...

puding buah exacly yang macam ni..gamba google..sbb x sempat amek gambo..

di kala aku meletakkan makanan atas meja keje aku ni...belum pun lagi duduk..sekali...bushhhh..tertumpah la puding tu bersama kuah2 susu diatas riba aku..huwaaaaa...menangis tak berlagu aku dalam hati..nasib baik ade tertinggal sikit dalam plastik..aku tuang balik lam bekas, dan dapat lah makan jugak..sikit..huhu..tapi sebelum tu, bekerja keras lap2 meja ngan lantai..not to mention, seluar aku yang dari peha ke bawah habis tercurah ngan kuah susu ni..think about the smell n wetness..tension bukan..

tapi, ku teruskan juga habiskan semangkuk puding ni..ignoring those uncomfortable feeling..hihi..nampak nau tengah lapar..memang waktu tu aku dah gigil lapar wehh..plus, aku rasa macam something tak selesa kat abdomen ni..tak tau la nape, tapi, tanda2 nak bersalin tu xde lagi..hee

pastu, settle makan puding ni..betul2 habis licin..datang lagi tragedi..dahhhh air juice yang aku masuk kan lam bekas plastik ais tu pulak tumpah..huhuuuu...stress nye aku wehh..kene lap2 balik..pastu ko bayangkan, tadi seluar kene tumpah susu..pastu kali ni tumpah juice pulak...camne bau die..aku tgh taip ni pun macam kene tahan2 je..pastu ngan basah lagi..aku memang siram je terus air paip kat seluar aku ni..memang redha je la..pastu kene tunduk2 lagi nak lap lantai tu..abes laaa karpet berbau..mentang2 la aku nak cuti lama kan..tinggalkan bau kat opis..hahaha..sadis nye aku rasa..

karpet yang telah di lap :p

see the karpet..slipa baru aku yang kaler coklat tu pun kene..terpaksa pakai slipa jepun..ni pun lom basuh lagi slipa..sebab aku ignore dulu sebab nak makan nasi jap..sebab dah lapar sangat...ahhh bekerja keras aku di hari jumaat yang mulia ni..tak kuasa la aku wehhhh...rasa cam nak balik umah je..nak bersihkan diri..looks like aku kene bertahan sampai waktu balik la mcm ni..tak sukanye..dah la baju aku pun kene sikit air juice tu..huhu..

hmm..ok la..tu je nak ngadu..

by the way...semalam pergi check up 39week 4days..nurse dah tergelak2 dah tgk aku..sebab keep datang klinik kesihatan lagi, tak bersalin2..hihi..seb baik ade sorang lagi budak tu pun sama..dah sama besar mcm aku dah..tapi, die lagi berat sikit la..masuk2 bilik konsultant tu, die kate, tak de tanda pun lagiii...hahaha...samo la nasib kite..

kata nurse, if 1 april pun takde tanda2 lagi, 4 april datang KK balik..and after that mungkin die akan refer terus ke hospital/doktor tengok cmne tindakan selanjutnya...aku request kat nurse, boleh tak nak scan lagi..yelah, takut gak..ketuban sikit ke ape..tapi so far nurse check, ok je degup jantung si budak baby ni..plus, nurse kate macam banyak je air dalam perut sebab susah nak cari jantung die..

tapi, since aku request, nurse suh la jumpe doc smlm, tapi, tak berjaya pujuk doc untuk scan..almaklumla..kalau klinik kerajaan memang die akan scan 2 kali je sepanjang pregnancy..so, just soal jawab ngan doctor je la..doc kate, usually dorg akan bagi tempoh 9 days after due date, baru nnt bb kene kua secara paksa..which is, aku sangat tak mau..huhu..hopefully, everything will be going smoothly..doakan aku ek kengkawan..

dikala aku tengah taip ni, aku sihat walafiat lagi..hee..wish this weekend can see my baby..eceh..babyyyy kuar laaaaa..xmo jumpe mummy ke..uhuk2..sampai nye atimuu...ni mesti sebab balasan selalu gado ngan mak ni..hahaha..xleh nak elak jack :p ..




Monday, March 25, 2013

hari sabtu...Dating di Dataran Merdeka...?

minggu ni, en.hasben balik lagi..yeyy..!!..time ni la nak ngengada kan kan kan...tp jangan harap sangat sebab mr. hasben ni agak suka buli aku...haha..buli ke arah kebaikan la..so, redha je laaaa :p

so, hari sabtu tu banyak gak la agenda kitorang dah buat....antara agendanya ialah, bangun pagi2 lepas subuh, tak payah tido balik sebab mr. hasben suruh jalan kaki satu taman...hahaha...okeh, mende ni memang palingggg malas..sebab weekend la kan selalu nak tido lama sikit..tapi, kalau time en.hasben ade, die memang tak kasi sangat tido lepas subuh ni..paling lama die kasi time...sampai kul 8 ke, knkdg aku request die nak tido lama..hihi..boleh tak :p..

tapi sabtu lepas, on la aktiviti jalan kaki ni..sebab aku pun dah risau ni, bilenye baby nak keluar..orang kata suh banyak berjalan kan..so, jom la kite jalan..pastu main buaian kat padang dekat umah je..pastu aktiviti best, bekfes sama2 kat gerai...heh heh...pastu kemas2 umah sensama..dan paling best, en husban basuhkan lagi kereta aku..aku cakap, romantiknye dieee..sebab basuhkan kereta isteri...hahaha..super rajin laki aku ni weh, tak reti duk diam..aku lak yang pening..sebab kalau die rajin, aku pun nak kene follow jugak...huu

si samping itu, eceh..agenda seterusnya ialah kitorang nak pegi tengok konsert kat dataran merdeka..okeh, aktiviti ni memang belum pernah wat sama2 lagi, so, kira 1st time la..keluar berdua malam2..sebab nak nonton event/konsert..en. hasben memang agak excited malam tu..sebab die memang suka dengar qasidah2 ni..selalu die layan kat youtube je..tapi kali ni boleh tengok live..aku pun, since terjebak tgk kat youtube, terus cakap kat hasben, kalau die buat lagi, nak pegi lah..tengok2 sabtu lepas, ade lagi event ni..wahhh..mmg aku nak ajak la..tapi, sebelum aku ajak and bagitau die, en.hasben dah invite aku kat fb..hihi..mcm tau2 je kan..

join malam cinta rasul kat dataran merdeka..superbb..

nak pergi dataran merdeka di kala mlm sabtu di jalan tar tu kan, memang tak lah nak bawak kereta kan..so, kitorang just naik lrt je la..hihi..betul2 rasa macam tengah dating..suma bezanye, aku ni tengah sarat gile..so, jalan pun kene slow2..memang awal2 lagi aku dah bagi amaran kat mr.hasben supaya jalan slow..die tu bukan boleh, jalan nak lajuuu jek..mencik tau..aku siap cakap, "abang dapat pahala kalau tunggu saya jalan ni"..hahaha..psyco :p..tapi beberapa kali gak la aku panggil2 die bile die terlaju..hihi..aku rasa mesti die rimas sebab ko tau la kan, orang tengah excited nak pegi, pastu terpaksa jalan benti2..sebab tunggu bini..kahkahkah,...adan uke iaaa...

dalam LRT...masa ni pun kelaka..ade lah sorang bro tu, ngan anak isteri die..pakai pakaian yang mcm nak pegi event tu jugak kan..pakai kopiah ngan baju putih..so, hasben aku boleh tak, siap sengih2 excited kate, orang tu pun nak g dataran la tu..pastu die siap mcm nak tego org tu..aku kate, bia la die..abg wat biasa je la..hahaha..xleh blaa..ohh..hasben aku mmg siap plan nak pakai baju melayu putih ni pegi dataran tu..so, aku ajak pegi jalan klcc sebelum tu pun die xmo, nak jugak kelua lepas magrib sebab die nak pakai baju ni..kalau g klcc kan nak kene keluar awal..pastu xkan nak pakai baju melayu kan..layankan aje..terpaksa aku tangguhkan keinginan aku nak makan pop corn ngan pasta penne tonno...adeh


kitorang sampai dataran memang ngam2 time nak start..duduk kat atas padang..aku siap2 bawak lapik plastik sampah yang besar tu 2 keping...bes2..mmg rasa mcm dating wa ckp luuu..hee..aku siap beli tea ais, sebab aku nak makan ais..sambil tgk konsert..hihi..addicted ngan ais laa..xleh nak elak..


keadaan pentas dikala itu..aku rasa compare ngan yang kat stadium cheras tu, kali ni lagi ramai kot die nye ahli ghasidah tu..lagi gempak la dorang berghasidah...memang bes gile..sound system pun bagus..hasben aku siap rakam lagi dalam hp die dari awal program sampai habis..lama gile okeh..


muka budak excited tgk konsert..


program ni habis dalam nak dekat kul 12 la jugak..tau tak, dalam hati aku..doa2 supaya aku tak nak terkucil sangat..dah la duduk bersila kan..tau la, orang yang pegnan ujung2 ni kuat kelua masuk toilet..haha..nasib baik tak wat hal sgt..kalau tak, xtau la mane nak cari toilet kat tgh2 lautan manusia ni..aduhh..dan naik lrt adelah perfect choice sebab balik tu, terus naik lrt yang sgt dekat ngan dataran, dan terus pulang kerumah dengan aman..tak payah tempoh jem semua...

kesimpulan die, memang puas hati la tgk persembahan ni..audience semua pun ikut selawat semua...happening sangat...boleh la pergi lagi lain kali..mlm tu paling lewat kitorg tido kul 2pagi..hihi..tak penah2..tapiiiiiii, still aku kene bangun pagi jugak dihari ahad itu...sebab terpaksa..grrr..

ok lah, tu je pun nak cite..mcm bosan lak..ahh lantak laa..janji aku tulis entry blog..kalau tak, nanti xde cite lak blog aku ni kan...

sekian..di akhiri dengan muka tembam si penulis blog...daaaa


rupaku di hari ini..xcited pakai tudung baru yang color block..ngee







Wednesday, March 20, 2013

barang baby lagiiii

ni kira persiapan terakhir la kot...hihi..mula2 mak kata nak beli katil baby yang jenis boleh buai2..macam zaman kitorang dulu..ade katil baby jenis besi something mcm gambar yang bawah ni..tapi mano nak dapat kat kedai2 perabot ek..?


pic google

oleh kerana macam susah nak cari kat kedai perabot kat area ampang ni, maka kitorang pun decide pegi try cari kat kedai baby manjaku kat ampang waterfront jek..huhu..banyak jugak choice baby cot / playpan eh panggilan die..ape2 je la...so, cari punya cari, jumpalah satu niii..paling kecik dan comel..sangat sesuai ngan space umah aku yang kecik tu...

kitorang beli je baby playpan yang brand sweet cherry..harga pun tak mahal mana..just RM175++ kot..tp tu harga lepas less 20% lah..hihi..tp ok la kan..still boleh je guna..

tujuan beli playpan ni sebab nanti senang nak letak baby dalam ni..sebab kalau letak atas tilam kat lantai je, takut terlangkah2 baby la..tak pun terpijak ke..huhu..yelah, kate umah kecik kan..layankan aje..


ni la katil tuk baby shayeee...tilam tu aku beli asing..tilam kekabu, dari pasir mas kelate tuu..jauh aku beli..siap balik kampung cari semata2 sebab nak murah..tapi memang murah pun..beli kat pasar pasir mas tu..dalam RM30 lebeh jek..tapi takde sarung la..

sarung tilam dan bantal tu aku hantar upah kat kakak tukang jahit kat ngan umah aku...kain 4meter = RM25,  upah jahit dalam RM30 hengget..total2 murah la kan..sebab aku riki2 kat intenet, harga complete set tilam kekabu ngan sarung semua ade lah nak cecah Rm200 jugak..malas aku..hee..

tapi tu la..kain cotton yang aku beli kat nagoya tekstil kat jalan TAR tu..paling best corak jalur2 je aku leh dapat..haha..tak funky la baby aku kan..macam baby bawak imej korporat pulak :p..tapi takpe, nanti kite letak teddy2 bear lam tu ehhh...



gamba cubaan menutup playpan ni ngan kelambu yang aku beli awal2 dulu...muat2 jek..haha..semangat ko..haishh tak sabar nak  tunggu baby keluar..nak guna semua barang2 yang aku baru beli ni..mesti best :D


ok lah tu jek celoteh aku di hari ni...till this date, baby masih lagi dalam perut..tengah gerak2..maybe sebab die lapar tapi aku malas nak makan..sekarang macam tak selera sangat lah...hmm








Monday, March 11, 2013

apa itu contration sebenarnya?????...huhu

hi y'all...

aku sebenarnya sekarang di fasa kenervousan sebab asyik dok pikir pasal amendeeeee la contraction ni sebenarnya..camne la rasa die sebenarnya ek..huhu...beberapa hari ni aku duk wat temuramah je ngan kawan2 aku..haha..boleh tak..pulak tu, semua cerita dorang tak sama..lagi lah wat aku nervous menanti hari sebenar...misteri sungguh...harap2 nanti tak la teruk aku kene..yati kate macam nak cabut nyawa rasa die..huhu..pitammm jap..

macam tadi kan..aku drive balik umah dari ofis...aku kua ofis lambat tadi..kul 6 baru keluar..huhu..pastu boleh pulak jem masa dah nak dekat2 sampai umah..almaklumlah jalan ampang kan..paham2 je la jem die camne..memang sampai kul 8mlm la tadi...huhu

dalam duduk dalam kereta tu pulak..fuhh punya la azab...tau la kan, bile nak dekat2 due ni, asik nak terkucil jek..huwaaa...so tadi camtu la jugak..kene la tahan kan..pastu, bile aku duk sabar menahan diri, macam2 lak rasa..ngan baby gerak macam wat aksi akrobatik..pastu rasa tertekan2 kat bawah tu..pastu tetibe pulak rasa sakit pinggang..pastu rasa cam nak beri2... aku panik ko tauu...!! dalam hati aku "ah sudah...contraction ke ni"..pastu macam2 la aku imagine..mcm mane tetiba kalau dah time la..camne nak escape dari jem tu la..haha..berpoloh2 aku dalam kereta yang beraircon tu..sambil zikir2...fuhhhh...nasib baik takde pape...hihi....kelaka lak aku rasa..nampak nau aku tak sabar tunggu baby keluar..dah la tadi aku borak2 ngan baby pasal kebestan kalau die kua awal kan..mana la tau die terpengaruh ke..pastu dan dan tu gak die nak kua :p...

kesimpulan dari cite ni..sampai la ni, aku tak pasti macam mana rasa contraction tu..so, aku tak leh nak emagine feeling2 pasal ni...huahahaha...mmg misteri..

ok la..till then..c ya in nex chapta...






Sunday, March 10, 2013

breastfeed tips

nak bookmark notes ni lam blog jap..sbb panjang sgt nak baca..kepada sape2 nak baca leh la pegi kat blog ni yerrr...

http://myaishah.blogspot.com/2012/04/nota-breastfeeding-saya.html

Friday, March 8, 2013

saje nak menggediks :p

minggu ni genap la aku nandung 9 bulan = 36 weeks...kih kih..tak sangka aku...dan badan ku semakin membesar dengan jaya nye..tapi lately ni tak mendadak sangat naik berat tu..mcm sekitar 80kg jek...tapi yang pasti, perut semakin kedepan la..semalam, aku mc sebab konon2 tak larat nak pegi keje...hee..bagus kan...

gamba rabu lepas...time pagi2 nak gi keje..aku terpaksa drive kereta secara totally menyandar ko..tau la seat gen2 kan, die mcm seat kereta lumba..kedalam lak tu..kalau nak keluar kereta bukan main seksa..hahhaa..seb baik perut tak kene stereng lagi :p

k la..tu je nak cite...happy weekend kawan2 :D

Friday, March 1, 2013

whats up with spaghetti and ice cube...

yeaaa..except u r too expensive :p




hi..assalamualaikum tawan2..hikhik...

seperti tajuk di atas, aku nak ngadu sket laaaa...apsal lately aku asik suka makan spaghetti ngan kunyah ais ni..aduhainye punnn....dua2 mendatangkan masalah bagi aku..

macam spaghetti ni...mahal..especially kalau beli kat kedai..aku tak tau nape..padahal kadang2 die guna sauce simple je..tomato je [mkn kat secret recepi]...pastu charge sampai belas2 hinggit..tapiii, tekak aku mmg suka sangat nak makan spaghetti sekarang ni..help me...!!..hihi..tu pun jadi masalah kan :p

ais pulak...aku kan boleh terliur kalau pikir pasal ais..serius ni..terutama ais yang ade dalam peti sejuk kat umah tu..sebab ais tu akan ade satu unsur bau aircorn camtu..paham tak..alaahh, kalau korang suka bau aircorn korang tau la kot..sebab aku memang suka bau aircorn...hahaha..okey, psyco..tapi itu lah..memang tu yg aku cari bile balik umah..ais kat lua macam x feel sangat...tapi boleh ke makan ais banyak2 ni...ahh stress pulak aku pikir..nak elak macam tak boleh..aku sebenarnye kalau bukan mengandung, memang tak minum air ais2 sejuk2 ni...sebab kate makan ais leh gemok..

begitulah ceritanya...pelik2 jek orang ngandung ni kan...kalau dulu aku suka makan nasi lemak ngan kfc, sekarang time ngandung ni, memang kalau pikir je pun, aku macam tak lalu sangat..kalau tak dulu, pantang nampak gamba kfc, setiap bulan mesti nak makan..skrg tak heran nyee...harap2 aku akan kembali normal lepas ni..sebab mana tahan beb nak makan spaghetti hari2..nak masak sendiri pun stok spaghetti dah abes, malas nak gi pasaraya beli..hik hik..

hmm..what else..haaa, semalam pegi check up untuk week 35..so far so good...ibu n baby berkeadaan bagus...haha..sebut perkataan 'bagus'..aku macam kelaka bile doc / nurse tanye 'baby gerak bagus?' ..haha..mcm weird je ayat tu..pastu aku tepaksa jawab bagus...pekataan bagus tu macam pelik je tuk digunakan sebagai pekataan harian...hahahahaha..

ok, dah la... 

Friday, February 15, 2013

Kacang Pool cicah roti..

Tadi, duk usha2 facebook..[eh setiap saat aku ngadap facebook sebenanye..hihi..] ..tiba2 ternampak gamba makanan kat wall fb cikgu sekolah menengah aku dulu..gamba set lengkap hidangan kacang foul..

korang penah dengar tak?...makan?..aku penah..2 kali...in fact, aku 1st time dengar dan makan pun sebab aku kawen ngan orang johor..hihi...mak mentua aku suka jugak wat resepi ni..selalu time bekfes..mula2 makan rasa macam pelik jek..sebab kaler die kaler coklat..macam tak menyelerakan..haha..tapi bila dah makan kan, mesti rasa macam nak lagi dan lagi..berkeping2 jugak roti aku makan pastu :p ..sebelum ni memang aku tak leh imagine, ape bende kacang pol ni sebenarnye..tapi aritu masa pergi supermarket, hubby aku tunjuk la tin kacang tu...baru aku tau...owhhhhh kacang FOUL nama sebenar die..heh heh..

so tadi,borak2 ngan hubby...ye laaa kata jauh kan, harus lah borak2 pun secara chat jek..tapi tuuu pun sempat nak argue2 T____T....laki sapo lah ni...mencik..hihi...


selalu kalau aku makan kat umah mak mentua, rupa die lebih kurang camni la die hidang..tapi selalu aku makan ngan roti gardinia kosong jek..takde bakar2..hiks..

gambar google

aku agak, ramai jugak yang tak penah makan kot kacang foul ni....ke dah selalu...tak kesah la..so, tadi aku google2 resepi..ade lah jumpa few..tapi macam banyak lak mende die masukkan..aku tak sure mak mentua aku masak camne..ade jugak die cerita2 macam mana die masak..tapi aku tak ingat lah..

aku rasa macam nak try lah resepi nih...boleh bagi mak pak aku lak rasa..kompom dorang tak penah makan kot...hihi..so, aku nak refer resepi kat blog ni lah...resepi kacang pool  ...jom try sama2 jom...

kalau jadi aku wat..aku tepek gambo kat sini / fb ek..hahahahaa...lately mood memasak sudah mari lah..


Tuesday, February 12, 2013

Cuti raya cina sudah nak abes daaaa..

Cuti panjang dah berakhir..esok dah start keje balik..hasben aku pun dah balik JB tadi..huhuuu..cedih jugak rasa...tapi takpe lah..lagi 2 minggu die datang lagi...sekarang aku adalah macam tak larat sangat + takut lak nak naik bas balik JB sorang2..so, tunggu je la hasben datang lagi...

sepanjang cuti ni..hari2 kitorang keluar...fuhhh penat jugak kaki aku..kitorang settle kan barang2 baby yang tak beli lagi, macam toiletries baby, kain tuk wat sarung bantal n tilam baby..basuh baju2 baby ni haa..pastu pegi jalan2...haha...macam sabtu lepas, ptg tu pegi bagan lalang, makan ikan bakar...woihh ramai giler orang..cuba bayangkan..sampai dalam pukul 7ptg, pukul 10 lebeh baru makanan sampai...hebat tul kedai tu..hee..

pastu semalam petang lak, pegi putrajaya..saja jalan2 cari makan...singgah pulak kat tasik depan PICC tu..1st time pegi situ..cantik and tenang je...pastu berangin pulak..kitorg siap jln kaki sampai bawah jambatan tu..konon2 nak joging la..haha...en.hasben yang sblm tu malas nak keluar umah pun tetiba suka lak gi situ....siap cakap, kalau boleh nak tunggu sampai malam kat sana..sbb nak tgk lampu..hihi..over lak die :p ..ohh btw, semua aktiviti jalan2 adalah bersama family2 lain laa..abah la, rajin sgt bwk jalan2..hee

overall weekend ni mmg full la jadual..penat..pagi tadi baru terasa sengal2 badan..bila nak bangun dari duduk je, sakit belakang..sakit kaki tu toksah cakap la...memang rasa macam nak cramp jek..huhu..lately ni pulak..si budak baby dalam perut ni macam suka keras2 kan diri tiba2..bila time nak jalan tu, terpaksa slow2..kalo tak sakit la pulak rasa..sabo je la..tak lama je lagi ni...fuhh..

ok lah..tu aje cerita cuti aku..haha..saja nak update sebab ade gamba yang aku paksa en. hasben amek smlm :p...owhh pagi ni, en hasben dengan baik hati nya telah membasuhkan kereta genny aku yang dah berapa bulan ntah aku tak basuh..katanye macam sarang tikus dah..haha..tungkus lumus die basuh lepas subuh tadi..terharu lak rasa...thank you laling :D..xoxo..

daa..


gamba at 33weeks pregnancy...so big arr...berat aku skrg dah 79kg...fengsannn....