Friday, February 15, 2013

Kacang Pool cicah roti..

Tadi, duk usha2 facebook..[eh setiap saat aku ngadap facebook sebenanye..hihi..] ..tiba2 ternampak gamba makanan kat wall fb cikgu sekolah menengah aku dulu..gamba set lengkap hidangan kacang foul..

korang penah dengar tak?...makan?..aku penah..2 kali...in fact, aku 1st time dengar dan makan pun sebab aku kawen ngan orang johor..hihi...mak mentua aku suka jugak wat resepi ni..selalu time bekfes..mula2 makan rasa macam pelik jek..sebab kaler die kaler coklat..macam tak menyelerakan..haha..tapi bila dah makan kan, mesti rasa macam nak lagi dan lagi..berkeping2 jugak roti aku makan pastu :p ..sebelum ni memang aku tak leh imagine, ape bende kacang pol ni sebenarnye..tapi aritu masa pergi supermarket, hubby aku tunjuk la tin kacang tu...baru aku tau...owhhhhh kacang FOUL nama sebenar die..heh heh..

so tadi,borak2 ngan hubby...ye laaa kata jauh kan, harus lah borak2 pun secara chat jek..tapi tuuu pun sempat nak argue2 T____T....laki sapo lah ni...mencik..hihi...


selalu kalau aku makan kat umah mak mentua, rupa die lebih kurang camni la die hidang..tapi selalu aku makan ngan roti gardinia kosong jek..takde bakar2..hiks..

gambar google

aku agak, ramai jugak yang tak penah makan kot kacang foul ni....ke dah selalu...tak kesah la..so, tadi aku google2 resepi..ade lah jumpa few..tapi macam banyak lak mende die masukkan..aku tak sure mak mentua aku masak camne..ade jugak die cerita2 macam mana die masak..tapi aku tak ingat lah..

aku rasa macam nak try lah resepi nih...boleh bagi mak pak aku lak rasa..kompom dorang tak penah makan kot...hihi..so, aku nak refer resepi kat blog ni lah...resepi kacang pool  ...jom try sama2 jom...

kalau jadi aku wat..aku tepek gambo kat sini / fb ek..hahahahaa...lately mood memasak sudah mari lah..


Tuesday, February 12, 2013

Cuti raya cina sudah nak abes daaaa..

Cuti panjang dah berakhir..esok dah start keje balik..hasben aku pun dah balik JB tadi..huhuuu..cedih jugak rasa...tapi takpe lah..lagi 2 minggu die datang lagi...sekarang aku adalah macam tak larat sangat + takut lak nak naik bas balik JB sorang2..so, tunggu je la hasben datang lagi...

sepanjang cuti ni..hari2 kitorang keluar...fuhhh penat jugak kaki aku..kitorang settle kan barang2 baby yang tak beli lagi, macam toiletries baby, kain tuk wat sarung bantal n tilam baby..basuh baju2 baby ni haa..pastu pegi jalan2...haha...macam sabtu lepas, ptg tu pegi bagan lalang, makan ikan bakar...woihh ramai giler orang..cuba bayangkan..sampai dalam pukul 7ptg, pukul 10 lebeh baru makanan sampai...hebat tul kedai tu..hee..

pastu semalam petang lak, pegi putrajaya..saja jalan2 cari makan...singgah pulak kat tasik depan PICC tu..1st time pegi situ..cantik and tenang je...pastu berangin pulak..kitorg siap jln kaki sampai bawah jambatan tu..konon2 nak joging la..haha...en.hasben yang sblm tu malas nak keluar umah pun tetiba suka lak gi situ....siap cakap, kalau boleh nak tunggu sampai malam kat sana..sbb nak tgk lampu..hihi..over lak die :p ..ohh btw, semua aktiviti jalan2 adalah bersama family2 lain laa..abah la, rajin sgt bwk jalan2..hee

overall weekend ni mmg full la jadual..penat..pagi tadi baru terasa sengal2 badan..bila nak bangun dari duduk je, sakit belakang..sakit kaki tu toksah cakap la...memang rasa macam nak cramp jek..huhu..lately ni pulak..si budak baby dalam perut ni macam suka keras2 kan diri tiba2..bila time nak jalan tu, terpaksa slow2..kalo tak sakit la pulak rasa..sabo je la..tak lama je lagi ni...fuhh..

ok lah..tu aje cerita cuti aku..haha..saja nak update sebab ade gamba yang aku paksa en. hasben amek smlm :p...owhh pagi ni, en hasben dengan baik hati nya telah membasuhkan kereta genny aku yang dah berapa bulan ntah aku tak basuh..katanye macam sarang tikus dah..haha..tungkus lumus die basuh lepas subuh tadi..terharu lak rasa...thank you laling :D..xoxo..

daa..


gamba at 33weeks pregnancy...so big arr...berat aku skrg dah 79kg...fengsannn....

Sunday, February 10, 2013

beli baju online...

Aku sebenarnya bukan lah penggemar beli baju2 online ni...aku rasa ni 1st time kot..huuhuu..antara sebab nye adalah kerana, aku xtau macam mana nak budget size dan aku agak concern dengan material kain baju yang jual online ni..

kadang2 nampak gambar..ehhh cantiknyaa dia pakai...tapi bila dapat kat kita, lain lak jadinya...so, nak dijadikan cerita, aku adalah terpengaruh setelah berkali2 tengok gamba2 baju yang jual kat facebook ni...hahaha...pompuan, biasa lahh...cuci2 mata, sekali macam gatal lak nak try beli satu...

pastu terbekenan lak ngan design baju ni...aku pun tak tau, nape..padahal t-shirt je..mahal lak tu..sampai 60 hinggit termasuk postage..huuhuu..

baju2 stail korean..skrg banyak stail2 korean yang cantik2 yang buat mata macam rambang jek..

aku order dari hari rabu petang kot..hari ni baru sampai...tekejut lak sebab tak sangka pos laju betugas ari ahad lak..mmg camtu eh..hihi...

so, dengan xcitednya, lepas ambik je dari pos tu, terus aku pakai..huaahahaha...yerrr, aku memang ada habit pelik, iaitu pantang jumpa baju baru, kompom nak terus pakai dan dan tuu jugak...xda makna nak simpan2..hihi...

dan hasil nya?....

btw, perutku dikala 32weeks pregnant..

huwaaaa...nape tak sama macam dalam gambarrrrr....uhuk2...yang aku nampak, labuh macam kurang sikit, pastu, tang bottom, tak selonggar macam model pakai...tapi, aku rasa, still ok kottt..sebab t-shirt ni labuh..plus, lepas bersalin pun boleh pakai lagi..dan baju ni, breastfeed friendly..sbb butang die labuh...boleh laaa...but i think not worth for money value lah...tapi aku tak serik kot..macam best je beli online ni..sebab ada element surprise..macam perasaan dapat hadiah tuu..walopun, duit sendiri yang kua T________T...

ok tu la alkisahnyeeee...have nice dayz y'all..cuti panjang ni..aku kat rumah je..tak pergi mana2 pun..cuma jap lagi nak kuar ngan hubby..ingat nak shopping barang2 toiletries tuk si budak baby lah..c ya ;)




Saturday, February 9, 2013

basuh baju baby la pulakkk..

tadi baru nak basuh baju2 baby ni haaa...mak cakap, masa die dulu2, takde basuh2 baju baru baby nih..tapi zaman sekarang aku tengok semua orang basuh je...

so tadi sementara ada masa ni..basuh je la..plus, its fun..basuh sambil senyum2..perasaan happy..haha..sorang2 sengih2 sambil basuh baju?..apakahhh..tak sabar nak tgk baby pakai baju baru...

baju ape die nak pakai hari 1st ek....

pasni baru nak kemas2 beg untuk bawak gi hospital..tu pun aku tak wat lagi...

till then..daaa..


baju2 baby saya...apsal aku rasa macam sikit je baju dia eh...