Wednesday, April 27, 2011

pesan orang tua-tua..ikut logik..hee..



adelah satu iklan tu, aku macam annoying sangat bile dengar..dialog die something yang macam ni..

Ibu Dan Anak Masa Kecil:' Adik Belajar Rajin-Rajin Tau..nanti Dapat Kerja Bagus, Gaji Besar, Rumah Besar..nanti Senang'
Bila Dewasa: ' Mana Anak Kita Bang..tanya Khabar Tak, Telefon Tak..'
Moral: Jangan Biarkan Orang Tua Kita Kesepian Mengharapkan Sapaan Anaknya..

okeh..camni lah sebenarnye kan..realitinye, untuk suruh anak tu kerja bagus, gaji besar, rumah besar tu..memanglah menjadi harapan semua ibu bapa..tapi tau tak, untuk mencapai semua tu, masa dan tenaga akan terkorban..dan sikit sebanyak mesti akan terabai orang2 tersayang...hidup zaman sekarang bukan senang okeh..lagi kaya orang tu, lagi sikit masa die boleh spend ngan family..so, ape yang ibu bapa expect..? tak yah lah nak komplen bile anak tu takde masa nak jenguk balik kampung ke ape..huhu..memang zalim kenyataan ni..tapi tu lah realitinye..

kan lagi best kalau parents pesan, nanti kalau dah besar jangan lupekan mak ayah ke..or jadi anak soleh ke..or ape2 lah yang bukan menjurus kepada materialistik..huhu..bila die soleh, sekaya mana pun die, mesti tak lupe mak bapak die..kalau miskin pun, die tak buat mende buruk sebab die beriman dan soleh..kire macam win-win situation lah kan..ngee

dah lama aku nak ulas iklan ni..tapi dialog tu aku lupe..tapi memang setiap kali kua radio aku akan annoying gile..rasa macam nak marah pun ade..siap cakap lagi ngan mak aku.."dah die suruh keje besar la ape la..pastu bile anak xde masa nak nanges2 la majuk la..tak patutttt"..

jangan sangka anak yang tak keje best2 tu tak berguna..hanya jauhari mengenal manikam...hahhaa..okeh xde kene mengene..lalala


okeh done..

MENCATU NASIK LEMAK..??


aku macam kesian ngan budak2 zaman sekarang ni..ari tu terbaca..pasal obesiti ni lah..boleh pulak nak buat sesi kaunseling ngan mak bapak kepada budak yang obes kat sekolah..hehe..macam perlu ke..aku tak tau lah kan macam mana kritikal nye obesiti dorg..sebab zaman aku sekolah dulu aku kire obes jugak..tapi takde lah sampai nak panggil mak bapak..haha..macam malukan budak tu jugak je aku rasa..ntah lah..

tapi sebagai budak yang penah obes di sekolah, menjadi obes tu memang dah memalukan..tapi bile dah panggil mak bapak, seolah2 nak mengeksposekan lagi kegemukan / keganjilan budak2 kat sekolah..lagiii lah memalukan..huu..tapi tu pendapat aku lah..

now, pagi tadi aku dengar pulak..nasik lemak dicadangkan di jual 2 kali seminggu je kat kantin..haha..kalau orang dah suke makan nasik lemak..takde kat kantin pun kat luar pun leh dapat ape..nnt timbul lak keracunan..sebab budak2 beli makanan kat luar..adeh..tapi, makan nasik lemak tu bukan lah punca kegemukan sebenanye..kalau still pengambilan terkawal, aku rasa takde lah jadi ape2 pun..budak2 sekarang ni manja sangat lahh..tensen aku tengok..

aku pencinta nasik lemak..

oohh..btw, pagi ni aku bekfes mihun goreng, oleh kerana aku sendiri mencatu nasik lemak, maka aku mihun goreng tu aku tambah sambal ngan daging sambal ngan kacang (lauk tuk nasik lemak)...huahaha..

ok lah..sekian..ngee

Friday, April 22, 2011

NOMBOR CUN..

nampak tak nombor visitors tu..hee..lawa kan..7777..aku suke nombor tujuh..nombor tujuh mmg sepadan dengan kaler hijau..haha..okeh, xde kene mengene..


cmni la lebeh kurang coki ngan aku..huu..

Thursday, April 21, 2011

edit2 gamba..


hobi aku bile bosan2 ialah aku suke main edit2 gamba..hehe..habis semua pc kat opis ni aku install kan photoscape supaya bile aku nak edit kat mana2 pc senang..lalala..okeh bukan semua pc la kan..pc aku ngan pc lg satu ni..ye lah, aku kan ade 2 workstation..lelebih lak kan...huhahaha..

so tadi aku edit..bukan gune photoscape tapi guna google crome nye be funky photo efect namanye..layannnzzz..

santek lak pencil die..siap leh tuka2 kale..bukan itam putih je..err ke aku baru pasan ek..huu..

gamba lak diambil masa dinner opis TW tahun 2008 kat PD..baru jumpe gamba ni lam yahoo mail..huu..aku edit2 gamba ni sbb aku rindu kat coki2..malas lak nak cite ape pasal..tapi rindu lah...tapi bile godek2 gamba, hilang sikit rasa rindu tu..uhuk2..

k la..daaa

Wednesday, April 20, 2011

senyap sunyi..

alaaa..senyap sunyi la pulak..huhu..tak best nye rasa...

Lost


What do you call it when all you feel is pain?
When your loved ones look at you and all you feel is shame?
When your tired of living and playing this game?
when you know your life is meaningless and your the only one to blame?

What do you call it when the hurt is in your soul?
When you smile and laugh but you know its all a show?
When you feel like you've hit your all time low?
When nothing makes you happy and the darkness around you grows?

What do you call it when you feel so alone?
When your in your house but it don't feel like home?
When you look back in your life and every choice you made now seems wrong?
When the wait to die seems too long.


Sunday, April 17, 2011

aku yang semakin tembam..

tadi pegi makan kat bagan lalang..tempat feveret kalau nak makan seafood or ikan bakar...pegi sana with eli, mak dan abah..tapi aku malas nak upload gamba..heh heh..tapi setiap kali pegi sana lupe lak nak amek gamba makanan..memang terbaik lah..especially aku suka pepahat masak sweet n sour telur tu..perghhh..sedap..nyum nyum..hiks..dannn korang tengok muke aku nih..semakin tembam bukan..huhuhu..sedih..tapi yang bestnye berat aku lagi kurang dari berat eli 1.5 kg...hahahahaha..

ok daaa..

Wednesday, April 13, 2011

Rumah..?


cepat nye masa berlalu...sekarang dah sibuk-sibuk dengar orang nak beli umah pulak..hehe..aku belum nak beli lagi..sebab phase yang satu tu pun belum berganjak..ni lak phase nak beli umah..keh..sebagai aku, takpe lah..lek lek duluuuu....

ok chow..

Sunday, April 10, 2011

secangkir kopi semanis senyuman :)

Hai semua..hiks..
ahh..cuti untuk hujung minggu ni hampir pun berakhir..dan mula lagi minggu baru..esok ari Isnin..hope takde lah blue monday yer u'alls..hehe..

as for me, hujung minggu ni macam biasa juga..sabtu, the whole day aku keluar dengan familia..eh, actually ngan mak, eli and ajaq je..kitorang ade mission sebenarnye..big mission..tapi bukan aku lah..eli ngan ajaq nye mission..kitorg bagi support je..tapi apenye itu..bia eli je la cite ek..kasi saspen sket..pray for you lah my eli..hehe

hari ahad lak aku memang duk umah je..yer selalunye ahad memang aku buget duk umah je la kot..relaks, tengok tv, bangun lambat..wakakaka..hanye orang bujang je leh wat cmni :p

eh, actually aku nak share something ni sebenanye..hee..oleh kerana aku addicted ngan kopi sejak kebelakangan ni..hmm..

pernah tak korang rasa kopi vietnam..baru-baru ni bapak aku pegi vietnam bawak orang melancong..so, balik tu die beli kopi vietnam ni dengan set buat kopi tu (satu alat tradisi yang digunakan orang vietnam tuk minum kopi)..dah lama jugak tersadai kat dapur tu, aku tak sempat nak try..hehe..aku pulak baru je beberapa minggu sebelum tu tengok kengkawan opis duk order kopi ni kat cafe dekat ngan opis tu..wonder jugak camne rasanye..sbnanye aku pun tak tau cmne nak guna alat tu..so aku google cara2 nak serve kopi vietnam ni..lantas aku pun try sendirik..maka jadinya jom la kite layan gambo ni..

ni adalah vietnamese coffee filter kate omputihnye lah..kate vietnam nye aku tak tau..sile lah google yek..hehe..aku dah mark nombor tu untuk korg tau cara nak pasang die..no1 paling bawah lah..

complete coffee filter tu..


mula-mula scoop satu sudu besar kopi masuk dalam bekas no 2, pastu tutup ngan no 3 tu..pastu tindihkan die pada no 1..masukkan air panas suhu 100-90 deg..dan tutup ngan penutup die lah no 4 tu..hehe...paham ke korang ni..btw, cawan tu yatie nye doorgift masa die kawen..haha..


dan air ni tak immediately korang leh minum tau..tunggu sekejap sebab air dalam bekas filter tu turun titik2 je..ambik masa sket nak penuh lam cawan..huuu...kesimpulannye, minum ni sambil nak lepak2 borak2 kat kedai kopi mungkin syok kan...

baiklah mungkin korang tertanye2 macam mana rasa die ek..kopi ni pekat hitam..sedap minum kalau ngan susu pekat manis tu..or tak suke susu minum 'o' pun best juga...aroma die..fuhhh memang lah best kan..sesape yang tak tau tu, kopi vietnam adalah trademark vietnam yang kalau pegi sana must try their coffee..dan ia adalah antara yang terbaik di dunia..dan pengeksport kedua terbesar kopi dalam dunia kot..harap one day boleh la aku gi sana lak ek..huuu..bapak aku kate bulan 12 nak gi sana lagi..kalo nak ikut, aku kene kumpul duit lah..sebab die xmo sponsor lagi...hahaha..

ok lah itu aje bebelan aku hari ni...

gambar takde kene mengene ngan coffeee...tapi kene mengene ngan tajuk...kite cenyum kat korg..lalala..


p/s: some fact about coffee..cheers..

Coffee can be good for you! Coffee can increase the effectiveness of pain killers, reduce headaches and can help fight asthma, possibly due to the enhanced adrenal effect from the caffeine. Coffee may reduce the risk for some cancers and Parkinson's disease. Recent studies have shown that caffeine reduces the incidence of diabetes by 54% for men and 30% for women. Lastly, coffee's stimulant effects and fat burning potential has some in the medical field pushing it as a means of lowering the incidence of heart disease.

Friday, April 1, 2011

Buah Keranji

sorong papan tarik papan,
buah keranji dalam perahu,
suruh makan kite makan,
suruh mengaji kite buat tak tahu..

hee..aku suka pantun..dulu-dulu pantun ni digunakan sebagai kiasan kan..macam2 pantun ade..dan banyak subjek boleh dijadikan perkataan dalam pantun..antara yang termasuk buah keranji ni..hee..okeh, subjek utama pada hari ini adelah..nak bagi tau, tadi aku makan buah keranji..macam dalam gambar tu..leka aku makan..sedap pulak..tibe2 rasa nak lagi..huu..mane nak dapat ek..tapi tadi yg aku makan ni, tawar sket la..isi die pun kale lain sket dari selalu aku tengok..maybe datang dari sarawak kot..kawan saya yang bagi sebab die baru balik sarawak..ok la tu aje..daa..tetibe ending lak ;p