Wednesday, April 27, 2011

pesan orang tua-tua..ikut logik..hee..



adelah satu iklan tu, aku macam annoying sangat bile dengar..dialog die something yang macam ni..

Ibu Dan Anak Masa Kecil:' Adik Belajar Rajin-Rajin Tau..nanti Dapat Kerja Bagus, Gaji Besar, Rumah Besar..nanti Senang'
Bila Dewasa: ' Mana Anak Kita Bang..tanya Khabar Tak, Telefon Tak..'
Moral: Jangan Biarkan Orang Tua Kita Kesepian Mengharapkan Sapaan Anaknya..

okeh..camni lah sebenarnye kan..realitinye, untuk suruh anak tu kerja bagus, gaji besar, rumah besar tu..memanglah menjadi harapan semua ibu bapa..tapi tau tak, untuk mencapai semua tu, masa dan tenaga akan terkorban..dan sikit sebanyak mesti akan terabai orang2 tersayang...hidup zaman sekarang bukan senang okeh..lagi kaya orang tu, lagi sikit masa die boleh spend ngan family..so, ape yang ibu bapa expect..? tak yah lah nak komplen bile anak tu takde masa nak jenguk balik kampung ke ape..huhu..memang zalim kenyataan ni..tapi tu lah realitinye..

kan lagi best kalau parents pesan, nanti kalau dah besar jangan lupekan mak ayah ke..or jadi anak soleh ke..or ape2 lah yang bukan menjurus kepada materialistik..huhu..bila die soleh, sekaya mana pun die, mesti tak lupe mak bapak die..kalau miskin pun, die tak buat mende buruk sebab die beriman dan soleh..kire macam win-win situation lah kan..ngee

dah lama aku nak ulas iklan ni..tapi dialog tu aku lupe..tapi memang setiap kali kua radio aku akan annoying gile..rasa macam nak marah pun ade..siap cakap lagi ngan mak aku.."dah die suruh keje besar la ape la..pastu bile anak xde masa nak nanges2 la majuk la..tak patutttt"..

jangan sangka anak yang tak keje best2 tu tak berguna..hanya jauhari mengenal manikam...hahhaa..okeh xde kene mengene..lalala


okeh done..

2 comments:

LeeN said...

sebenarnya dalam hidup ni, intipati dia adalah "Allah mendengar apa yang kita nak". maksudnya, kalau kita mintak nak kerja best, Allah akan beri. kita nak kaya, Allah beri. tapi semua tu akan dtg dgn kesan. mcm iklan yg annoying ni kan? bila jadi seorang mak, titibe lak kita doa mcm tu. bila terkena, kita fret. dialong ni buat aku belajar yang kita as parents, kena ingat. anak kita juga manusia biasa. dan juga, doa kita tu makbul utk seorg anak. jadi doalah yang berpatutan.

good point ko tulis kat sini. iklan tu macam senget sebelah. dan mengajar masyarakat kita jadi shallow.

pada aku, pentingkan mengajar anak nilai hidup lebih dari anything else. just as a cushion for them to bounce back upon everything. :)

jangan marah darl. aku lambat. hew hew. tula. buat lagi tulisan besar sempit camni. hahahahaha

shiela said...

tu la sebenanye maksud ku..hehe..puas aku tunggu komen ko 2 hari ni..huhu..tq for drop by :p