Saturday, December 31, 2011

early morning at the end December..

hari ini hari sabtu..aku bangun pagiiii gile..sebab ade orang tu sms wat aku terkejut dari tiduq..ohh, rupanye baru nak azan subuh [mcm tau2 je aku nak suh die kejutkan subuh..ngee]..maka teruskan je la solat dulu..dan bile memikirkan pasal artikel aku penah baca iaitu tak elok tidur lepas subuh..maka aku saje drag sampai la sekarang ni..iaitu pukul 7.36 pagi..ahhh..kat luar pulak bunyi bising nyaaa sebab jiran aku tengah test enjin lori die...ade masalah agaknye tu..tp agak annoying la..sbb dikala aku nak mendengar kicauan burung2 tetibe ade bunyi zooommm zooomm zoommm..grrrrr.....

dan aku adalah tak tau nak wat ape lagi ni..nak tunggu kul 8 lah..nak tido balik..boleh x cmtu..ke tu pun kire lepas subuh jugak ek..eh, jam di handphone syafiq da bunyi..nak kacau die la..mane tau die nak gi memane ke pepagi ni..okeh buhbye....

p/s: entry yang xde motif..and serious shit the annoying sound is killing my morning mood..gudness


Thursday, December 29, 2011

Gudbye 2011..Welcome 2012..

salam...
lama jugak aku biar kan blog ni sepi kan..sebagaimana temanye, sepi itu indah..hehe..

2011 bakal berakhir 2 hari je lagi..ape achievement aku tahun ni ek..hmm..

kerjaya 
 dapat kerja baru di bulan mac...back on track as an engineer..tapi engineer cabuk je la..huahaha

percutian 
tahun ni banyak pergi jalan2..terutamanye hujung tahun..aku dah pergi jakarta, bandung, hadnyai, Langkawi.. well, bnyk la jugak kan..hiks..have a blast vacation with my familia..

life 
nothing much happen..its just another break up..with the same person..lame right...well, tragedi oktober i must say..huu..no more coki..tapi takpe..dah takdir kate camtu..xleh nak lawan..redha je la..tapi mmg sedih gile tempoh tu..lama jugak mengambil masa untuk recover..thanks to all my frens n family sebab dorg ade sentiasa ngan aku tuk support..haha..tu la kegunaan best fren forever kan kan kan..walopun aku degil la nak dgr ckp dorg..lalala..oh oh..psssttt..something happen few month after that..yg tgh buat aku konpius skrg nih..boleh ke ia terjadi?...

so, apekah pula bakal terjadi di tahun 2012..ape kah yang ingin aku target tahun ni..well, susah nak cakap..sebab aku bukan reti nak plan2 ni..i'm just an easy person..follow the flow je la..Allah da susun baikkk punye plan tuk aku...ke itu ayat org malas ek..hehe..xde lah ;p ..

antaranye..nak memantapkan kerja..memantapkan iman, mencari calon dan ikut jejak kawan2 yang dah kawen tu (apekahhh..wekkk), nak ade anak buah (elli, sila take note..), khatam quran yg tggal half je lg tu, tamat kelas ngaji, pastu harap2 dapat la naik gaji supaya aku boleh tukar kereta..huhu..

macam xde mende sgt kan..seriusly aku bukan lah seorang planner yang baik..haha..whateverrrr..

okeh, got to go..c u in da nex yer bebeh...new chapter to be open...

p/s: tahun ni aku nye entry tak banyak mcm thn lepas la kan...nampak sgt aku malas nak berblogging..

Friday, October 28, 2011

travel fair...at night....menarik bukan..??


jom kite pergi travel fair ni..


Korang tau x psl Night Travel Fair ni?.....kat I-City start arini smpai ahad.....pelancaran dia mlm ni kul 8.....yg menariknya company adik sye, Vantage Five yg jd event manager utk night travel fair organized by tourism malaysia ni.....i'm so proud of him.....seriously.....100% bumiputera company ok....padahal masing2 baru lps grad tp dah b'jaya bukak company sendiri....actually company Vantage Five ni adik sye share ngan 4 lg org kwn dia.....semua bdk2 UITM yg amik cos Marketing.....terer la diorg ni....muda2 dah bekerja keras....hehe....ni event ke-3 diorg & yg plg besar setakat ni.....be4 ni ada 2 event diorg dah wat & mmg dpt pujian....hopefully pelancaran mlm ni b'jln lancar.....maybe sye pon nak gi mlm ni....nak sgt tgk gimik diorg mlm ni.....dgr citer byk diorg spend utk pelancaran mlm ni.....so korg jom la beramai2 memeriahkan lg fair ni erk....esok ada konsert.....ada artis yg akan wat p'sembahan.....rasanya ada 2, 3 org lg artis AF yg ada maybe zahid & akma....esok pon sye nak gi gak kot....nak bg sokongan kat adik sye.....all the best to Vantage Five.....


p/s: copy paste dari blog elly..hehe


ehhhh..aku lupe nak masukkan gamba ni...kalo dah namenye night travel fair..maka mestilah ade cute witch...heh heh...gediknesss

comey dok :p

MY FRIDAY STORY

A HEROES CREED "DID I"
By Carl Morris

Did I help someone to realize a dream they thought they'd lost?

Did I listen when someone told me the reward is worth the cost?

Did I praise someone for their efforts and encourage someone toward their dreams?

Did I help someone to understand the end never justifies the means?

Did I make someone laugh and smile when they would much, rather frown?

Was I the one who picked them up when everyone put them down?

Am I, the one they confide in and know their conversations secure?

Did I provide them with someone to trust in knowing their friendship will always endure?

Am I humble and constantly striving to become more than I was yesterday?

Did I focus on the successes of others and follow through with all that I say?

If I constantly strive to become the one who can say I did to did I's.

Then my life is fulfilled, knowing I have achieved life's greatest prize.

Thursday, October 27, 2011

belajar menggubah bunga...

aku dah cite ke lom ek, pasal sapid konvo last tuesday...lom lagi kan kan kan...hehe..tapi xpe, later2 aku cite...

entry aku kali ni nak cite pasal aku jadi penggubah bunga terjun..apsal terjun?..sebab abah telah membeli bunga secara loose, dan bukan secara pack yang mcm selalu kitorang konvo tu..huhu..alasannye, sebab bunga yang dorg jual kat petaling street malam tu xde yang lawa..boleh..huuu..tapi silap jugak...sebab mlm tu just pegi satu kedai je..pastu terus beli bunga2 kat situ..tengok2 bile masuk kete n nak balik, ehh, banyak lagiii bunga yang dah siap gubah...takpe la, redha je la..tapi dlm hati asik pikir cmneee la nak gubah ni..da la xde skill..huu..nak tgk youtube, laptop lak xde..haishh..

so, balik2 tu..terus keluar mende2 beli tadi, amek gunting, soletep ngan surat kabar yg di basahkan..so mulakan operasi..tawakkal je la time ni sbb mmg xtau pape dah..pikir nak tido jek..sbb dah lepas waktu tido aku..jam dah kul 12am..huhu..sok pagi2 nak terus kua g shah alam..plus, takut gak nanti sapid marah sbb bunga tak lawa..haha..die bukan boley..bunga ni pun die yg suh beli :p


operasi dimulakan..cuba mencari rentak...susun atur cmne nak wat..payah gak laa..





taraaa..dah siap..ni bunga nye sarung tak bukak lagi..aku ngan eli dah risau dah..takut tak cantik..so, kitorg bukak je sarung malam tu jugak..nak tengok hasil..hehe

dah balut2 cmni la rupanye..finishing tak berapa kemas..tapi boleh laaa..

lepas dah bukak bunga tu..mcm kagum..lawa jugak aku gubah..hehe

kalo coki ade lagi..mesti aku anta gamba ni kat die..mesti die kagum gak aku leh gubah bunga..huhu..sedehh, xleh nak share kehappian ngan die lagi...

to my beloved brother with love..haha..seb baik sapid tak komen lelebih..die kate lawa jek..sukeeee :D

Saturday, October 22, 2011

to transform plain little bucket

ade satu masaelah...hmm [ekspresi muka sambil jari di dagu..]

si sapid, telah mentugaskan aku untuk survey apakah benda yang sesuai untuk diletakkan dalam tin kecik ni untuk menampakkan die sebagai doorgift yang ekslusif untuk sebuah majlis perkahwinan...maka jadinye aku buntu..hehe

yang aku nampak, mesti ade reben (sbb comel), jaring (untuk letak mende dalam tu)..tp yang aku tak dapat lagi adelah..apemendeeee nak letak ni weh..cer citer...

Friday, October 21, 2011

blogging via galaxy tab 10.1

hai....saya try blogging guna galaxy tab adik saya...hehe..nampaknye agak susah jugaklah saya nak menaip ni...but still trying to adapt with this new gaet..seems like a cool gadget haa..


okeh, seperti biasa, aku amek gamba la guna camera di
a kan..kelaka sbb bile amek gamba..nmpak macam besar je..puas tgk screen die haa..besau..

muka atak senyumm..



sedihnyee citer giuliana..

kalau korang follow cite giuliana n bill ni tau la kan cmne dorg nye relationship n usaha dorang nak dapat anak kan..dorang sangat bersemangat n tak putus asa laa..pastu kan, masa episod die berjaya ngandung tapi gugur lak tu, sedih je..bill pulak, sentiasa sokong giuliana ni..sweet la dorg ni..hee..

but then, tadi aku masuk2 blog orang..tetibe baru tau giuliana ni didapati ade early stage breast cancer..masa tu pulak die baru je nak wat ivf kali ketiga..kesiannye die..aku rasa la kan, ni la reality show yg ade manfaat sket..mean ade value added la..bukan just celebrity2 nye show..hmm..

cer tgk video ni..die diinteview...huhu..


Tuesday, October 11, 2011

Syrian desert..

pagi ni aku bekfes mende ni..nama die Ballorieh kalau tak silap..sejenis manisan asal dari syria..hee..mane aku dapat?..yess, semalam la..lepas dari makan kat Pak Ya tu, aku n mak n abah, pegi lak ke Ampang Point..sbb abah nak wat banking2 nye keje..hee..kat area2 ampang point kan, tau je la..semuaaa adaaa...nama kan je..mesti ade nye..so, lalu depan kedai jual sweets ni..kat deretan tu mmg bnyk kedai arab..betul2 tepi ampang point, area belakang CIMB..korang try la tgk..baru bukak kedai tu..

so, masa beli2 tu, intebiu2 sket..dari mana asal sweets tu sume..dan katenye ni sweets syria..mcm2 jenis jugak..banyak yg dibuat berasaskan kacang pistachio..mcm tu rupenye ek, desert dorg..ade jugak pastries...so, if u like something different, pegi lah try..

 lepas pilih2, testing2 rasa desert2 dorg, my dad choose this..mcm2 kacang die letak..hee..kacang2 ni kan bagus tuk otak kan..


gamba google: Cmni la presentation desrt2 dorg..semua letak lam bekas cmni, pastu kalau kite nak beli ikut berapa gram, nnt dorg potong2..smlm kitorg beli 500g, harga lam RM25...

ok lah..itu aje..later2 aku update lg..huu..ade kojo lak ni...

korang rasa cute ke tak..

tadi masa lepas solat isha'..saje aku menggeledah barang atas lemari buku aku tu..hee..aku mmg suke cmtu..tetibe kang adeee je mende aku nak usik..so, tgk mende bertutup ni, terasa nak bukak tutup die..maka tersembul la surat ucapan ni..hahaha...those were the days :p ..ok, jom baca..harap korg nampak la..aku dah besaukan gamba nih..

Cer teke sape bagi nihh...haha..anak sapa la nih :p


aku ni mmg suke mende2 sentimental ni..especially mende2 yang bertulis tangan sendiri oleh si pemberi..siyes..bile kite tgk, sekaligus akan membawa kembali memori2 lama...bes kan...bnyk lagi hadiah2 kawan2 aku bg, n still simpan smpai skrg...surat2 yg aku balas2 ngan kawan aku masa sekolah menengah pun ade lagi..bukan tu je..kad2 raya yg masa sekolah rendah kitorg selalu balas2 pun aku simpan jugak..hehe..soo cute..walopun aku bukan la budak popular dulu..lalala

ok, gtg..sbnanye tgh memalam ni, menunggu my coki abes urusan die kat lua, sbb aku nak call wish gud nite jek..kalo x nnt rasa mcm hari tak lengkap la :p

buhbyee..nite2




Monday, October 10, 2011

pegi audition wa cakap luuu..

korang, hee saje aku nak kepoh2 kat sini..tau tak, semalam kan, aku wat keje gilo..hehe..

okeh cite nye cmni..last week la kan..dalam hari khames, tibe2 membe aku msg..die tanye, kalau die nak ajak aku jd partner die tuk quiz astro yg tgh diiklankan kat tv...aku lak, mmg blur, tak tau ape2..rancangan ape pun aku tak tau..tapi, aku dgr nak masuk quiz astro je..aku pun mcm suke la kan..hehe..ye la, tu kan mcm sesuatu yang baru je..aku x penah buat lagi kan..so, aku setuju jek..secara buta2 aku setuju..tak tau butir ape lagi..hehe..

so, kawan aku ckp, kene bwk potostate ic ngan gamba 4R..aku pun ok je la..then, semalam kitorg pagi2 lagi dah jumpe and pegi la ke SACC Shah Alam tu..dari luar nmpak tak ramai orang..yelah, kate start kul 10.00pg kan..sekali dak naik tu, ramai lak org beratuq..

orang yang dtg lebih awal dari kitorg...

hampir sampai ke kaunter amek nombor giliran..

see the que..panjang kan..masa ni baru kul 9 lebeh rasa nye..kaunter pun tak bukak lagi..tapi org dah start beratur..masa ni lama gak kitorg nak tunggu amek no giliran sebab dorg sebenanye nak abeskan dulu turn org yang dtg semalam..ramai gile kan..hee

ohhh lupe lak..aku ngan kawan aku sebenanye pegi audition tuk satu program quiz baru kat astro..iaitu 1million drop..sebenanye aku mmg takde idea langsung pasal program ni..yang aku tau pasal pelaburan mcm yang dorg ckp kat website..so, tak tau la program ni sbnanye adaptasi dari program luar negara..sama mcm who wants to be a millionaire..ni die punye logo.

banner rancangan tu..


sepanjang audition ni, kitorang kene pass 1st and 2nd stage..1st stage tu, kene jawab ujian bertulis..susah betullaaa soklan die walaupun secara a,b,c,d..aku ingat dah tak lepas dah..walopun quiz ni berpasangan, tapi, masa jawab soklan bertulis ni, secara sorg2..so, dua2 mesti dapat markah lebih dari yg ditetapkan, baru boleh move to 2nd stage..hehe..dan yang besnye, kitorang pass u alll...hahaha..mmg gile..aku ngan alynn excited dah..so, kitorg tunggu lagi turn untuk 2nd stage..iaitu audition untuk tengok personaliti dan perwatakan kitorg..haa..time ni la mcm nerves sket..yelah, kene buat mocking quiz ni depan judges dan depan camera..haha..gilo..kelaka pun ade :p...

tapi seb baik aku leh menten cool..well, aku dah tak mcm dulu lagi..pemalu yg amat kan..sekarang aku lebih natural..cewahh :p..so, takde masalah sgt la [belagak di situ ;p]..xdelahh...walopun cmtu tangan aku mmg da sejuk2 sikit lagi nak gigil2..tangan alynn pun sejuk aku rasa..hahaha..yelah, dua2 mmg 1st time wat keje2 cmni :p ..ngeh ngeh,..tapi kan, menarik la rancangn ni..kalo korg nak tgk cmne cara die, cube google 1milion drop kat youtube..mesti ade...haa, cmtu la dorg nak kitorg beraksi masa audition tu..nak ceria2, expression lebeh kan..hehe..layankan ajeee...seb baik aku ngan alynn mcm ngam la jugak..so, tak la kekok sgt kan..best2..lepas semua2 proses audition tu, dalam kul 2 la settle..lama gile kan..dari kul 9pg smpai 2.00pm..tapi xpe, dpt masuk 2nd stage pn kire ok la kan..tapi kan, kalau dapat betul2 kan besss...oh ye, dorg ckp, kalau berjaya dorg akan call nnt..katenye quiz ni akan disiarkan bulan december dan rakaman di buat dalam bulan november..hee..agak2 dapat tak ekk??

anyway, thanks to alynn sbb ingat nak ngajak aku..lenkali ade mende bes silelah ajak lagi..lalala..

me n alynn waiting for our turn :p..budak belakang yg berdiri tu siap nguap2 lagi time beratur nak amek giliran..hahaha..seb baik kitorg tak la lmbat sgt..


ok lah itu aje cite nyeee..hehe..at lasttt my blog updated..setelah sekian lama menyepi kan kan kan...ok la..tatatititutuuu

chiela budak baikk ;p..!!


Saturday, September 24, 2011

hair spa treatment...

hari ni adelah sangat bosan..

so pagi tadi melepek kat sapid yang tengah tido..tanye die nak wat ape hari ni..ape aktiviti die kan..haha..biasa la..aku kan suke menempel kat aktiviti orang..tak sapid, eli..tak eli, mak n bapak aku..heh heh..so, sapid cakap la die nak pegi gunting rambut kat ngan galaxy ampang tu...so, aku pun mcm dah lama tak gunting rambut kan..lagipun rambut dah panjang, and last pegi salon bulan 5 kot..maka, jom la kite..

ohh, tetibe mak aku lak nak ikut kan..and die nye plan lak nak pegi buat gigi kat pertama compleks nun..hehe..maka, terpaksa tukar plan..makan dulu kat ani sup utara kat ampang water front, n terus shoot ke KL..park kat maju junction sebab aku n sapid wat rambut kat Derrick & Team kat maju junction tu, and mak pegi pertama...

kat salon, aku tgk la ape promo yang die ade..aku sbnanye bukan nak gunting rambut sangat..just nak trim je..sbb sayang lak rambut dah panjang..so, kat situ die kate ade promo wat hair spa RM36 sekali ngan wash n cut n blow kan..ohh mcm ok je..so aku wat la..sapid lak wash n cut je :)..

 gamba sebelum treatment..hee..gemuk lak nmpak aku lam baju full corak2 cmni..

alat panas ni mcm alien kan..macam2 stail la sekarang ni..ade tu aku tgk die pakai mcm laser tu..untuk scalp..huhu..tu dulu aku penah wat..tapi tak jadi ape2 pun..yang ni pun, mula2 org tu suggest aku wat treatment lain..sbb spa mcm x seswai..tapi bile aku tanye harga..umang aii..RM120..terus aku ckp, takpe la..wat spa jek..hehe..

after that, kitorang pun terus balik umah..and ni la hasil trim rambut tadi..ok la..rambut ade shining sket n lembut..n rasa cam ringan...haha..poyo :p ..tapi muke n gaya samaaa jek..bosan..

ni gamba sebelum kua umah tadi..see..sama je kan kan kan..cume ni lebeh comel :p 

hahahaha..okeh la..tu je cite aku..mcm tak la memberangsangkan sgt..cite bodo2 je..okeh daaa...

sepatutnye..

sepatutnye minggu ni aku da nak kene jumpe coki..yelah dah 2 minggu kan..tapiiii..huwaaaaaa.....sedih + rindu kat die...

.

Thursday, September 22, 2011

simpan duit dalam tabung....

tetibe aku dapat idea nak wat entry ni...hehe..

macam biasa lah kan..orang yang bekerja makan gaji ni, duit memang cukup2 je untuk belanja sebulan..ade tu, oleh kerana hutang yang banyak, boleh survive sampai tengah bulan jek [aku la tu :p] ...

hari ni, aku menyedari bahawa segala wang untuk belanja harian dah habes..dalam purse duit semua ilek pocik termasuk yang dalam bank...yep, aku memang tak leh nak menyimpan sangat sejak 2-3 tahun ni..too much expenses lah..hutang itu, ini...tapi takpe..hutang lama2 akan habis jugak kan..so, sabar je la..

so, nak di jadikan cerita..hari ni aku tak bawak makanan dari umah..tak sempat..tapi bawak kuih batang buruk je..huhu..macam mane nak isi perut ku yang besar ini...aku pun berpikir2...hmm...mane nak dapat duit ek..tetibe tinggggg...!!! baru aku teringat..haaa..aku ade simpan duit dalam tabung..wallaaahh..so, aku pun korek tabung...tak sangka ade lah dalam 20 lebeh..fuhh..lalu aku pun membeli mee jawa..hehe..

begitu lah ceritenye ye kawan2..sadis..memang sadis..tapi begitu lah kesah hidup masyarakat kota sekarang..cewah..aku tau, bukan aku je..ramai lagi kot yg mcm aku...eh, ke aku sorg yg gile hidup gamble cmni..hehe..whatever :p..!!

tapi point utama aku kat sini ialah..nak bg tips je ..amalan aku setiap bulan, memang dari kecik aku sukeee simpan duit dalam tabung..coins, duit kertas..tak kesah la..terutama masa awal bulan yg baru dpt gaji tu kan..mmg saje aku simpan lebeh2 sket awal bulan tuk kes2 mcm ni la..tak pun untuk kegunaan dating masa ujung bulan..hahahampeh...tapi memang bagus..sbb kdg2 kite tak ingat pun kite simpan duit..

pastu lagi bes, aku suke kire duit syiling..macam release tension gak la..boleh tak cmtu...kalau dulu2, memang aku simpan sampai beratus jugak la..tapi sekarang tak sampai ratus2 lagi aku da korek tabung tu..acammane..huhu..selalunye nak baya duit tol la..adeii..kalau korang jenis tahan godaan nak korek tabung, leh la simpan 2-3 bulan pastu terus masuk lam bank ek..selalunye tabung haji la..sbb tabung haji xde kad atm..hehe..

alamakk..ape aku cite ni..tadi mcm bnyk je idea..tapi sekarang bile da cerita2 mcm writer block lak..huu...ahhh janji korg paham la mesej aku..Simpanlah Duit Tabung Untuk Emergency Case...tak banyak 10, 20 sen pun jadi lah...bak kate pepatah kempen zaman aku kecik2 dulu, "sikit2 lama2 jadi bukit"..huahhaha...eh, skrg mcm xde ek kempen simpan duit dalam tabung...hmm..

tapi kan..eh, ha'a laa..sekarang mane ade dah kan kempen2 simpan duit dalam bank ni..tapi stail sekarang, invest dalam mane2 mutual fund ke ape...betullaaa..kan..baru perasan..

okeh chow..pizzz y'all..

lepas menyimpan korek pulok....lalalala....



Monday, September 19, 2011

monday blues gang :p

tau tak korang..pagi ni kan aku kan bangun kan dengan perasaan sedey..sebab..



u see my hand..bercapuk2 sebab kulit menggelupas..huhu..1st time kene nih..maybe sebab basuh pinggan banyak sangat ari tu..haha..gedik tak ...gedik tak...lalala..



oleh kerana itu, mari lah kite pakai losen ini..huhu..losen yg dah expired rasa nye ni..manufctured date: 20/8/2008...ngee..tapi pakai je laaaa...

ohh..lupe lak..bukan itu saje..lupe nak mention pasal  kakikuyanggataldanmulebertandamerah2...arghhh...tension la..acammane..

Sunday, September 18, 2011

Raya tak abes lagi rupenye..[edisi open house]..

kat Malaysia ni..mmg dah jadi tradisi..kalau raya tu, seboleh2 nak sebulan jugak..maka ramai lah orang buat open house di sana sini..hee..aku lak tahun ni tak banyak la open house yang aku pegi..huu..tak bes kan..sampai ari tu masa jumpe coki, siap tanye die..takde ke umah sesape yang kite leh pegi..haha..gile kemaruk nak makan :p..terukness...

semalam, untuk 1st time nye, adik aku si elli wat open house..a.k.a house warming gak kot..walopun die dah duk umah tu hampir setahun..tapi lom ade lagi kawan2 die datang umah die..so, die wat la makan2..kecik2 je dulu..testing market..hehe..

btw, semua yang die invite datang lah..so, meriah la jugak..as for me, tolong la die sket2...lagi pun 16 sept. ari tu besday mak aku..so celebrate sekali besday mak nye..heh heh.. 

okeh la..jom tgk gambo yang tak seberapa ini..

keadaan rumah sebelum bermula acara makan2..kemas gile minah ni susun..hee..

dalam pukul 3 lebeh baru orang datang...
kek besday untuk mak..aku yang pilih beli kek ni..hiks..sedap gilezz..bapak aku suke lak..die yg over makan..beli kat SR...
sesi potong kek...hehe...

sepanjang sesi makan2 tu, tugas aku adelah basuh pinggan..dan sape lah blog chielalala ni tanpa gamba tuan nye yang comel lagi lote..hehe..



taraaaa...saya adelah penat :p..lalalala

Sunday, September 11, 2011

Happy Born Day :D

hik hik..

Today is his b-day...semalam dah spend time ngan die..pegi makan sensama je..tapi kan, tahun ni baru die tau camne rasa emo bile takde sape nak wish besday kat kite..hahaha...cmtu la aku rasa bile die x wish pun besday aku tahun ni..aku ungkit smlm, tapi die kate..ari ni besday die, akuuu jugak nak sebuk2 nak emo..hee..yelah2 kasi die can la kan...

btw, Happy Besday to my Mr.Coki2 :D..hope we still be together forever n ever..Insyaallah :)

Saturday, September 10, 2011

1st day Raya..

Assalamualaikum :)

dah sekian lama baru aku nak upload cite raya aku kan..hehe..raya aku tahun ni ok la..bes jugak..walopun ade cite tak bes macam aku cite lam blog ari tu..tapi lepas tu ok2 jek..haha..tapi dah tentu orang tu dah di black list oleh mak aku :p ..

aku tak reti la nak cite bile takde gamba ni..so, jom kite tengok gamba je la eh..aku siap compile2 lagi gamba ni guna Photoscape..

ni gamba semasa perjalanan balik kampung..kitorang bawak 2 kereta..aku ngan eli ngan ajaq naik Myvi Eli..mak, apid ngan abah naik camry..aku drive time kat kuala lipis ke gua musang je..yg lain2 ajaq yang drive...hehe..seperti yang korang tau, kitorang bertolak lam kul 11.30am sabtu tu dan sampai kul 12.30am..hamek ko...tak kematu namenye...tapi sebelum sampai umah kasen tu, kitorang dah siap2 sahur dah la kat nasik lemak MZ...makanan wajib dimakan bile sampai tanah merah..aku rasa kat situ je ade..siap ngan lauk burung puyuh panas2 tuuu..kat KL ado :p..tapi tanah merah sekarang ni dah maju lahh..yerr aku suke suasana kampung..walopun bandar die very limited..tapi tak memeningkan kepalo..haha.
 masa raya 1st, kitorang sepakat untuk memakai tema kaler grey..tapi sbnanye tak rancang pun..tetibe je..cite die cmni, mula2 aritu aku yang cari baju grey kan sebab coki kate aku tak penah ade baju grey..pastu tetibe lak ajaq pun dah beli baju melayu grey sbb eli kate kale tu je yang lawa kat kedai die beli tu..dan tak semena2 eli pun cari baju grey..haha..so, aku ngan eli shoping sama2 kat area bangi..aku memang saje cari kat sana walaupun orang kate kat Jalan TAR lagi banyak choice kan...tapi aku malas gile nak tempoh jem..beli kat bangi aritu rileks je..tenang je rasa..ye, kate aku suke banda kecik kan..ngee..ohh..abaikan sapid yg tak ikut tema..

tapi memang semangat la aku nak shoping jumaat sebelum balik kmpg tu..siap bangun lepas subuh lagi..tapi sebelum tu aku shoot ke seremban dulu..haha..boleh..ni gara2 aku nak antar kuih raya yang aku buat kat coki..nak bagi die rasa..yang besnye, die suke..kate kuih aku sedap :p ..

okeh back to story, lepas solat raya baru lah aku ngan eli nak berjangok2 pakai mekap semua..gamba kat atas tu lepas aku mekap..tetibe aku rasa cuns lak..huahaha..perahsaan :p ..tapi eli lak, si sapid ngan mak komen macam org 70an..sebab baju raya die jenis cotton tu..bagi aku lawa jek..tudung selendang aku tu pun aku beli kat tanah merah je..sbb tak sempat nak cari kat KL..tapi tudung jenis selendang ni agak mahal la kat sana...KL nye lagi murah..

lepas dah bermekap2, makan2 kat umah mak sedara tu, kitorang terus melawat kubur arwah nenek n atuk..mcm biasa la tiap tahun..tapi aku dah lama tak melawat kubur arwah nenek kat kampung baru ni..yelah kan, dah lama tak raya kat KL...kali si sapid take lead lak baca yasin..hehe...kelaka bukan ape, knowing him, die ni tak tau la nak ckp cmne..haha..tapi harap2 leh la berubah sket..umur pn dah nak masuk 25thn..owhh..tak sangka adik aku paling last pun nak umur 25 dah..leh caye ke budak ni..ngee 



lepas melawat kubur, terus lah beraya umah sedara mara..alahh, sedara2 kat kelantan area2 tu je..mmg dekat2 je..okeh..part makanan, kalau kat kelantan, xyah la ko nak harap ade rendang ngan ketupat ngan kuah kacang masa 1st raya tu..mmg susah gile nak dapat tau..menu dorang kat sini, nasik minyak, nasi dagang, ketupat pun yang daun palas tu..aku tak behi sgt ketupat pulut..tapi tu la makanan2 yang ade..walaupun begitu, memang la marvelous kan..selain menggemukkan sebab makan nasi..haha..pitam2 aku..ni pun masa kat umah pak sedara aku, aku tak jamah pun nasik dagang die..sbb sebelum tu da makan nasi minyak kat umh mak sedara...siap lauk kambing..huuu..so, total pagi tu, kitorg raya 3 umah je la..



ni gambar2 petang raya pulak..memang takde plan ape2..so, kak nira, my other cousin yang kitorang tumpang umah tu ajak lak kitorang gi umah mentua die kat kampung mana ntah..tak la jauh sgt pun..okeh kitorang pun on je la..ni nak cite ni..dalam sejarah woo..gile betul..kat umah mentua die aritu ade masak sup gearbox, ngan gulai ayam kampung..dorang kate mmg ayah die cari tulang daging tu banyak2 sbb nak sambut anak menantu balik semua kan..biasa lah..kat kelantan ramai perantau..hehe..so, die masak banyak..di hidang kan lah kat famili aku jugak..perghhh..mmg la sedap gile kan..selalu kalau makan gulai, dorg mesti akan wat cili ape ntah..mcm smbal belacan..tapi xde la letak belacan..and mmg feveret aku la..so, makan sup ni ngan cili tu je..aku tak makan gulai sgt..sbb kononnye xmo lemak2 la kan..makan la sup ngan daging..sekali ko, makan sedap gile la pulak..pak mentua kasen aku tu lak, asik suruh2 kitorg makan lagi..yang ajaq lak mmg sajee je makan lambat2 sebab takmo tambah lagi..yelah, kalau abes cepat, nnt die suh tambah lagi kan..haha..

pakcik tu, siap bagi pisau tuk makan daging gearbox tu..huhu..dan aku lak, dengan tak semena2 nye boleh makan daging tu semua....KO BAYANGKAN..satu tongkol tulang yang banyak LEMAK itu aku habis kan licin..huu..adik2 aku dah kagum2 dah..gile tul..dorg saje je nak kene kan aku..si ajaq lak gelak2kan aku..lepas makan tu, aku ngan tak malunye boleh tanye kasen aku ade limau nipis tak..limau kan boleh pecahkan lemak kan..haha...dahhh pak mentua die boleh petik limau kat kebun blkg umah bagi aku..haha..bikin malu jek..so, masa balik tu, die bungkuskan kitorg limau ngan buah salak yang mmg die tanam..tu la besnye org kampung kan..hee..tapi yang kelaka nye aku la..bikin scene lak kat situ..pitam..

dah la pulak lepas tu raya lagi umah anak kasen aku...kat situ pun dorg wat makan nasik lagi..huhu..aku dah tak daya dah..seb baik die ade masak sayur..aku pun makan je la..tuk amek ati kan..tapi mmg sikit gile..balik malam tu, aku dah nyesal2..seb baik kat umah kasen aku takde air, so, aku workout sket angkut tong kua masuk umah nak isi stok air lam baldi..haha..boleh :p

ok la..tu je cite 1st day raya aku..penuh ngan nasik..untuk pengetahuan reader blog aku yg baru2 ni..eceh..aku adelah pemakan nasi seminggu 3 kali demi untuk mementenkan diet aku..dan mmg dah bertahun2 aku mengamalkan cenggitu..hehe..poyo :p..tapi hari tu, aku makan nasik 4 kali sehari..mane aku tak kecoh..huuu

ok..nnt aku sambung raya kedua lak..tp xde cite sgt sbb raya ke2 kitorg dah balik..

Thursday, September 8, 2011

tak berdisiplin betul..!!

Good Morning kamu kamu semuaaa...

Tau tak, hari ni aku jadi budak jahat sebab datang opis lambat gilee...terbangun lambat..sedar2 dah pukul 8.10am..huu..tengok2 dah terang gile kat luar tu..maybe sebab pagi tadi hujan kot..dah pipi aku pun bertanda garis2 sebab tido..seb baik hilang sket..selalu kalo aku tido nyenyak sangat akan bertanda2 kat muke..mcm garis2..siap ade air liuq lagi..ewwww...huahahha..

but then aku cover guna alasan pegi anta mak regular check up kat spital..shhhhhhh..jgn bagi tau dorg :p ..jahat kan kan kan...
my look for today..aku try pakai tudung stail lain lak..i mean cara lipat2 yg lain..hasil lepas tgk tutorial jejariruncing..haha..tp die x pakai inner cm aku :p


ok lah..nak smbung wat keje..sblm tu, have nice day semuaaa...

Tuesday, September 6, 2011

emo sebulan sekali..

coki ngan aku, selalu clash time emo..tapi sebulan sekali mesti ade..yang peliknye, mcm aku akan emo a week before red day..tp yang coki lak..die menambahkan emo aku lam minggu tu..boleh x..ke aku yg telebih emosi..coki cam biasa jek..ahh lantak la..aku nak ngadu jek..hehe..ari ni dpt borak ngan die cm biasa :D ..so leh tdo ngan aman..lalala..gud nite cemua..

Monday, September 5, 2011

selamat pulang warga kota..

hi semuaa..salam hari isnin..hehe..
hari ni mesti ramai yang dah stat keje balik kan..mood cuti pun nak kene adjust balik..aku pun cmtu jugak..kinda blur la hari ni..pastu nak kene stat keje stress analysis pulak..need to study some more..huhu..tapi pagi2 tadi bos dah belanja minum bekfes..so, should be betenaga sket la kan..haha..

cmne ngan raya korang..aku best la jugak..1st day mmg happening sampai pening2..makan tu toksah cakap la..straight 5 hari makaaaan je keje aku..isk2..mmg bangsa suke makan la katekan..sampai adik aku si sapid pun tensen ngan diri die sendiri sebab makan non stop..pastu die terus kate nak diet..boleh..hiks..tu sapid..aku?..

ok la..tu aje update hari ni..later2 aku tampal gamba famili beraya ek..tapi buat permulaan..silelah tatap muke ku yg suci lg murni di pagi raya ni :p..

gamba sebelum solat raya (w/o makeup)..senyum lebar ko..haha..

Sunday, September 4, 2011

Selamat Hari Raya




Andai Langkah Membekas lara,
Andai kata merangkai dusta,
Andai tingkah menoreh luka,
Izinkan saya bersimpuh sila,
Menghulur tangan di bulan mulia,
Selamat Aidilfitri
daripada Chielalala kepada kawan-kawan semua :D

Minal Aidil Wal Faizin



P/S: Semoga Ramadhan ini memberi keberkatan dan rahmat…Semoga Syawal ini memberi kegembiraan..Moga menjadi manusia yang soleh/solehah…Hati-hati bila pulang ke kampung…Ingatlah Allah selalu…Jaga diri dan hiasi peribadi...InsyaAllah :D

Sunday, August 28, 2011

macam ni punye orang pun ado..

hi all..tinggal lagi 2 hari nak puasa..rasa sedih gak..sebab tak banyak sgt lah amalan dalam bulan ramadhan ni..azam ari tu nak pegi terawih hari2..tapiii..pegi seminggu early ramadhan jek..huu..insyaallah, hari ni mau pegi la..malam last kan..

sekarang aku bersiaran dari kampungku..Tanah Merah kelantan..hiks..yep, semalam kul 12.30am baru sampai sini..bayangkan perjalanan mengambil masa 13 jam..huhu..macam pegi oversea daaa..pegi indon pun 2 jam je kottt..haha..aku rasa kelantan adelah negeri yang paling jauh lah kat mesia ni..ade tak :p

btw, semalam ade cite tak best..sedih pun ade..hmm..usually kitorang kalau balik kampung, memang lah akan menumpang rumah sedara mara..ye lah, bukan sebab takde duit nak sewa hotel ke ape..tapi, kan lebih best kalau stay close ngan famili kan..kalau dulu2 tak de masalah sangat sebab mmg kitorg akan terus pegi umah nenek yang tinggal ngan pakcik n famili die..diorg pun jenis tak kesah la sgt..siap provide 1 bilik lagi tuk kitorg walopun famili die ramai n bilik hanya 2..kitorg pun tak kisah sangat..janji ade tempat tido..tido sepah2 pun xdak hal punyee...

nak dijadikan cerita, since grandparents dah tak ade ni..kitorg pun mcm tak tentu jugak lah nak stay umah sape bile balik kampung..but then, bile sepupu2 dah besar ni..masing2 dah ade umah sendiri kan..so, masing2 ajak la tido umah dorg..yela, umah kat kampung ni, bes..ade tanah n boleh wat umah sendiri dengan kos yang lebih rendah..umah pun leh dpt umah banglo..hehe..nice kan..kalo kat KL, jgn harap laa...eh, ni bukan fokus cite aku kali ni..hiks..

mcm ni..semalam, kitorg sampai kampung pukul 12.30mlm cmtu,,memang dah janji ngan sepupu iaitu anak sedara abah yang kitorg selalu tumpang umah die tu, kitorg akan sampai semalam...hmm..turn out, her husband treat us like unwelcome guess..kitorg ngan dalam keadaan penat 13jam on the road tuuu...at least if he in bad mood, please show some respect to my parents..dorg org tua..kenapa perlu wat muka cmtu, siap cakap kenapa datang tak cakap la..tak tau kitorg akan dtg laa..tak great n salam bapak sedara then terus masuk bilik..hmm..sebagai org tua, mmg la mudah kecik ati kan...tp oleh kerana dah lewat, kitorg stay la jugak semalam kat umah die..mak abah dah frust sgt2 dah sbb dapat layanan cmtu..kesian mak, tak boleh tido org tua tu sbb pikir pasal layanan hasben sepupu tu..hmm..where is he manner anyway..kate orang timur..mana budi bahasa..tak baik layan tetamu cmtu..

so pagi2 ni..kitorg decide keluar je dari umah tu and stay kat umah sepupu yang lain..hmm..so, i think maybe this is our last time lah balik kampung time raya..teruk kott..cmni ke org kelantan..apedaaa...org KL lg tau bebudi bahasa lah..walau kaya cmne pun kite, walau sepandai mana pun kite, budi bahasa jangan kite lupakan wokeh..

just as pengajaran..


Wednesday, August 24, 2011

AlhamduLLillaHHH :D

Tadi just sign a cheque..kompeni bermurah ati pulak nak bagi elaun projek..huhu..tibe2 jek..so, with that amount i can proceed with duit raya for both parents, plus beli baju raya, plus duit raya tuk bebudak..hehe..suke kan..so, kawan2 ku yang berstatus emak..check it out..!!

ceh mcm banyak pulak aku nak bg..padahal duit biru beberapa helai jek..hahaha..poyoness..but anyway, thanks to my bos lah...my mood raya is on..yeah...

before that..ini projek musti disiapkan..before aku stat cuti jumaat nih..huhuhu..so tell me, patut ke mood raya tu on..atau turn off terus sbb pikir pasal keje...paip paip paip...

Wordless wednesday..

Tuesday, August 23, 2011

mana baju raya ku itewww...!!!

Until now..aku tak beli lagi baju raya...nak beli pun macam terpikir2 sebab tak mo gune credit card lagi..hadeii..bile kah gaji mau masuk?..baju yang aku tempah pun macam tak sempat nak siap jek..sabtu dah nak balik kelantan..tak glemer la aku dikalangan kasen2 nanti..haha..gediks..ye la..kat kmpg sume kasen pempuan...dorg lawa2..stail2 lak tu..pastu mak2 org..takkan la aku yg bujang ni mau kalah ngan mak org..haha..ntah pape...aku tau mesti ramai dikalangan korang akan pikir cmni..haha..ade tak ade tak...lalala..

ehh sbnanye tu bukan misi utama aku..ingat aku kesah ke pakai buruk2 ni..sbb aku memang dah dari dulu lagi memang comot kat kampung..raya pegi umah orang pun aku pakai slipa jepun jek..ngeh ngeh...cume macam tak bes la kan...sebab baju semua da pakai..semua da tunjuk..nanti bile amek gamba mesti mcm..ehh, ni bukan baju ko penah pakai pegi opis ke..huuuu...

ngadu kat coki..tapi die tak membantu..lagi die kate..cube belaja pakai ape yang ade jek..hee..yela2...ya cube la abgnyee...isk2..tapi abang jugak cakap, tak penah tengok ya pakai baju kale grey..hiks..adee je kan..akal panjang :p

so, mcm mane ek korang...ni semua gara2 baca status org kat fb..waa meriahnye lah..masing2 dah dapat baju baru...

okeh..sabo shila..lepas raya pun bleh je beli...haha..tak aciiiii..

cik shila suke berangan kat opis..pastu senyum sorang2..pastu selalu kene tego sebab suke senyum..watdahekkk...aku punye suke la..haha..

Monday, August 22, 2011

coklat celup..tok pahe doh kawe..!!


ni sbnanye sambungan entry 'macam belaja kimia' ..hehe...

sebenarnye macam ni..kan dari hari jumaat tu, aku wat kuih almond london..ohh...jap..letak resepi dulu


RESEPI LONDON ALMOND

Bahan-bahan ( +/- 150 biji )
• 250 gm mentega
• 125 gm gula halus
• 1 biji telur
• 1 tsp esen vanilla
• 50 gm serbuk badam (optional)
• 200 gm tepung jagung
• 300 gm tepung gandum
• 2 sudu tepung beras
• 1 tsp baking powder
• 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)/ (BAKAR 10 minit suhu 160C)
• 50 gm badam cincang (utk hiasan)
• +/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat)

Cara-cara
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
2. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
3. Masukkan serbuk badam, kacau
4. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
6. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
7. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
8. Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit (suhu aku letak 180'c jek)
9. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
10. Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak.
Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
11. Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.



okeh..proceed with the behind story..hehe..

aku part wat biskut tu takde masalah..lulus with flying color dah..walopun 2nd trip biskut aku sedikit hangus..sebab over heat dan terpaksa buang sebanyak 50bijik..haha..okeh la tu kan..tuk 1st timer :p ..yang lain-lain jadik je...

so, hari jumaat malam tu, lepas la aku bakar sebanyak 100biji beskut minus 50 yang hangit tu..hmm..now, part tuk mencelup2 lak..sangat neves keh..sebab aku memang tak penah wat coklat double boil tu..menurut yati pulak, coklat yang kite guna coklat masak yang takde brand je..harga lam 5hinggit tu..so, aku pun guna je la..malam tu jugak aku try mencairkan..aku wat double boil, masuk coklat..tu je..tapi masalah nye, coklat tu keras jek..tak cair2..memandangkan masa pun dah lewat..aku fedup..dan pegi tido je lah..haha..

yang best nye wat kuih ni, ko leh wat step2 je..mula2 bakar je kuih dulu banyak2..later2 boleh celup coklat..so, masa tu boleh skip2 kan..

so, bangun pagi nye, aku jenguk dapur..tak tau mcm mane solution die..puas aku duk search tenet stadi mcm mane sebatian nak wat coklat celup ni..haha..boleh tak..last2 aku mesej je yati tanye..kenapa aku wat tak jadi..

yatie nye solution, die suh tambah susu ngan minyak jagung sket..ahaa..aku pun try lah..okeh..jadi..die cair..so, mula la operasi mencelup..tapiiii...bile dah kering tu, coklat tu x sedap..keras lak tu..so, aku bia je la dulu..malam baru smbung..hehe

so, malam nye aku sambung lagi..gile kan aku ni..gigih tak tentu pasal :p ..pasal coklat je lak tu..malam tu aku wat, berjaya la jugak..dapat celup lam satu balang kuih tu..tapi..aku macam tak puas hati dengan rasa coklat ngan presentation die..suppose die kilat sket kan..hmm..ohh btw, aku bakar lagi 150biji mlm tu..heh heh..kali ni semua jadik..takde hangus ;p

maka oleh kerana coklat masakan yang aku beli tu da abes, esoknye iaitu semalam, aku try lagi..gigih sungguh laaa kakak ko nih..huhu..kali ni aku try lak beli coklat kompaun..tak tau la ape beza nye kan..hehe..

kali ni, coklat kompaun ni aku wat double boil, hanya campur shortening sikit..terus boleh cair..tapi aku tengok die agak pekat..so, gatal tangan aku pegi masukkan susu..macam yang yati cakap semalam kan..sekali ko tau ape jadi..haha..elok2 die cair dah tu..masuk je susu..terus coklat aku jd pepejal..huhu..rosak terus coklat aku..mcm eksperimen daa aku wat..macam2..terpaksa pegi beli lagi coklat..yyyyyy..!!! ..so, lepas tu..aku wat biasa2 dah..letak shortening ngan coklat je..okeh jadi coklat celup tu..maka aku celup je la..dan...

taraaa..presenting..london almond sulung aku..haha..actually ni yang last balang..sebelum ni aku dah penuhkan 3 balang ko..haha..gile betul..tapi nape coklat aku kale coklat..tak itam..adehh..tapi rasa okeh la..jadi je :p


okeh la..tu je la cite journey aku membuat biskut london almond..1st day je adik aku ade tolong..hari2 lain..aku wat sensorang je..tapi aku suke..leka je wat mende ni..haha..2nd task, eli request aku wat biskut conflakes madu tu..bile pulak aku nak wat tu ek..sok lusa, nak tumpu kat terawih lak..coti dah nak abes :p..okeh daaa


Sunday, August 21, 2011

tak puas hati je keje die..

google


hari ni...sume keje aku buat, sume mak aku nak marah..huhu..tak suke..sedih takkk..tadi kepal-kepalkan begedil..pastu goreng sekali..tengok2 begedil tu lembik dan bile goreng die hancur..huhu..mane la aku tau kan..die nak hancur..pastu mak aku marah la..tapi oleh kerana aku telinga tebal..masuk telinga kiri kuar telinga kanan je la..hehe..

pastu kes kedua..mak suruh beli murtabak kat pasar muhibbah..aku pun pegi la beli...aku mane la tau die suka murtabak pak ali..yang die kate penah beli depan aku..aku pun tak tau murtabak tu kat ne..so, oleh kerana murtabak nye gerai banyak..dan aku rasa murtabak semua sama jek..so, aku beli la kat tempat yang ajaq penah beli tu..balik umah mak tengok...lagi sekali kene marah sebab bukan murtabak pak ali..padahal mak tak cakap pun ape brand die nak..huhu..mak suke marah aku..aku buat semua tak kene..kalau eli wat semua bes je bagi die..dari kecik pun camtu..hmmm...tau la aku buruk, hitam, tak layak kot jadi anak die..isk2..nak lari la cmni..xmo kawan ngan mak...