Sunday, August 28, 2011

macam ni punye orang pun ado..

hi all..tinggal lagi 2 hari nak puasa..rasa sedih gak..sebab tak banyak sgt lah amalan dalam bulan ramadhan ni..azam ari tu nak pegi terawih hari2..tapiii..pegi seminggu early ramadhan jek..huu..insyaallah, hari ni mau pegi la..malam last kan..

sekarang aku bersiaran dari kampungku..Tanah Merah kelantan..hiks..yep, semalam kul 12.30am baru sampai sini..bayangkan perjalanan mengambil masa 13 jam..huhu..macam pegi oversea daaa..pegi indon pun 2 jam je kottt..haha..aku rasa kelantan adelah negeri yang paling jauh lah kat mesia ni..ade tak :p

btw, semalam ade cite tak best..sedih pun ade..hmm..usually kitorang kalau balik kampung, memang lah akan menumpang rumah sedara mara..ye lah, bukan sebab takde duit nak sewa hotel ke ape..tapi, kan lebih best kalau stay close ngan famili kan..kalau dulu2 tak de masalah sangat sebab mmg kitorg akan terus pegi umah nenek yang tinggal ngan pakcik n famili die..diorg pun jenis tak kesah la sgt..siap provide 1 bilik lagi tuk kitorg walopun famili die ramai n bilik hanya 2..kitorg pun tak kisah sangat..janji ade tempat tido..tido sepah2 pun xdak hal punyee...

nak dijadikan cerita, since grandparents dah tak ade ni..kitorg pun mcm tak tentu jugak lah nak stay umah sape bile balik kampung..but then, bile sepupu2 dah besar ni..masing2 dah ade umah sendiri kan..so, masing2 ajak la tido umah dorg..yela, umah kat kampung ni, bes..ade tanah n boleh wat umah sendiri dengan kos yang lebih rendah..umah pun leh dpt umah banglo..hehe..nice kan..kalo kat KL, jgn harap laa...eh, ni bukan fokus cite aku kali ni..hiks..

mcm ni..semalam, kitorg sampai kampung pukul 12.30mlm cmtu,,memang dah janji ngan sepupu iaitu anak sedara abah yang kitorg selalu tumpang umah die tu, kitorg akan sampai semalam...hmm..turn out, her husband treat us like unwelcome guess..kitorg ngan dalam keadaan penat 13jam on the road tuuu...at least if he in bad mood, please show some respect to my parents..dorg org tua..kenapa perlu wat muka cmtu, siap cakap kenapa datang tak cakap la..tak tau kitorg akan dtg laa..tak great n salam bapak sedara then terus masuk bilik..hmm..sebagai org tua, mmg la mudah kecik ati kan...tp oleh kerana dah lewat, kitorg stay la jugak semalam kat umah die..mak abah dah frust sgt2 dah sbb dapat layanan cmtu..kesian mak, tak boleh tido org tua tu sbb pikir pasal layanan hasben sepupu tu..hmm..where is he manner anyway..kate orang timur..mana budi bahasa..tak baik layan tetamu cmtu..

so pagi2 ni..kitorg decide keluar je dari umah tu and stay kat umah sepupu yang lain..hmm..so, i think maybe this is our last time lah balik kampung time raya..teruk kott..cmni ke org kelantan..apedaaa...org KL lg tau bebudi bahasa lah..walau kaya cmne pun kite, walau sepandai mana pun kite, budi bahasa jangan kite lupakan wokeh..

just as pengajaran..


No comments: