Monday, August 22, 2011

coklat celup..tok pahe doh kawe..!!


ni sbnanye sambungan entry 'macam belaja kimia' ..hehe...

sebenarnye macam ni..kan dari hari jumaat tu, aku wat kuih almond london..ohh...jap..letak resepi dulu


RESEPI LONDON ALMOND

Bahan-bahan ( +/- 150 biji )
• 250 gm mentega
• 125 gm gula halus
• 1 biji telur
• 1 tsp esen vanilla
• 50 gm serbuk badam (optional)
• 200 gm tepung jagung
• 300 gm tepung gandum
• 2 sudu tepung beras
• 1 tsp baking powder
• 200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak)/ (BAKAR 10 minit suhu 160C)
• 50 gm badam cincang (utk hiasan)
• +/- 700 gm coklat (compound coklat lebih baik dr cooking coklat)

Cara-cara
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang
2. Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi.
3. Masukkan serbuk badam, kacau
4. Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi
5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh
6. Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnyer.
7. Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit mentega
8. Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit (suhu aku letak 180'c jek)
9. Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil"
10. Masukkan biskut tadi kedalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak.
Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan
11. Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan.



okeh..proceed with the behind story..hehe..

aku part wat biskut tu takde masalah..lulus with flying color dah..walopun 2nd trip biskut aku sedikit hangus..sebab over heat dan terpaksa buang sebanyak 50bijik..haha..okeh la tu kan..tuk 1st timer :p ..yang lain-lain jadik je...

so, hari jumaat malam tu, lepas la aku bakar sebanyak 100biji beskut minus 50 yang hangit tu..hmm..now, part tuk mencelup2 lak..sangat neves keh..sebab aku memang tak penah wat coklat double boil tu..menurut yati pulak, coklat yang kite guna coklat masak yang takde brand je..harga lam 5hinggit tu..so, aku pun guna je la..malam tu jugak aku try mencairkan..aku wat double boil, masuk coklat..tu je..tapi masalah nye, coklat tu keras jek..tak cair2..memandangkan masa pun dah lewat..aku fedup..dan pegi tido je lah..haha..

yang best nye wat kuih ni, ko leh wat step2 je..mula2 bakar je kuih dulu banyak2..later2 boleh celup coklat..so, masa tu boleh skip2 kan..

so, bangun pagi nye, aku jenguk dapur..tak tau mcm mane solution die..puas aku duk search tenet stadi mcm mane sebatian nak wat coklat celup ni..haha..boleh tak..last2 aku mesej je yati tanye..kenapa aku wat tak jadi..

yatie nye solution, die suh tambah susu ngan minyak jagung sket..ahaa..aku pun try lah..okeh..jadi..die cair..so, mula la operasi mencelup..tapiiii...bile dah kering tu, coklat tu x sedap..keras lak tu..so, aku bia je la dulu..malam baru smbung..hehe

so, malam nye aku sambung lagi..gile kan aku ni..gigih tak tentu pasal :p ..pasal coklat je lak tu..malam tu aku wat, berjaya la jugak..dapat celup lam satu balang kuih tu..tapi..aku macam tak puas hati dengan rasa coklat ngan presentation die..suppose die kilat sket kan..hmm..ohh btw, aku bakar lagi 150biji mlm tu..heh heh..kali ni semua jadik..takde hangus ;p

maka oleh kerana coklat masakan yang aku beli tu da abes, esoknye iaitu semalam, aku try lagi..gigih sungguh laaa kakak ko nih..huhu..kali ni aku try lak beli coklat kompaun..tak tau la ape beza nye kan..hehe..

kali ni, coklat kompaun ni aku wat double boil, hanya campur shortening sikit..terus boleh cair..tapi aku tengok die agak pekat..so, gatal tangan aku pegi masukkan susu..macam yang yati cakap semalam kan..sekali ko tau ape jadi..haha..elok2 die cair dah tu..masuk je susu..terus coklat aku jd pepejal..huhu..rosak terus coklat aku..mcm eksperimen daa aku wat..macam2..terpaksa pegi beli lagi coklat..yyyyyy..!!! ..so, lepas tu..aku wat biasa2 dah..letak shortening ngan coklat je..okeh jadi coklat celup tu..maka aku celup je la..dan...

taraaa..presenting..london almond sulung aku..haha..actually ni yang last balang..sebelum ni aku dah penuhkan 3 balang ko..haha..gile betul..tapi nape coklat aku kale coklat..tak itam..adehh..tapi rasa okeh la..jadi je :p


okeh la..tu je la cite journey aku membuat biskut london almond..1st day je adik aku ade tolong..hari2 lain..aku wat sensorang je..tapi aku suke..leka je wat mende ni..haha..2nd task, eli request aku wat biskut conflakes madu tu..bile pulak aku nak wat tu ek..sok lusa, nak tumpu kat terawih lak..coti dah nak abes :p..okeh daaa


4 comments:

abbi balqis said...

wah biskut raya sedap ni.. tempah sebalang kemari..

shiela said...

tempah xbleh..tp dtg raya umah kalo mau rasa..huahaha

LeeN said...

shiela. penuh rasa huru hara aku baca dlm pembikinan ini kuih. hahahaha. aku lak yg rasa penat cam jap tak cair. jap kene g bli coklat lagi. jap ketul2 plak... penuh pancaroba dow.. hahaha

apa2 pun tahniah atas kejayaan anda. aku tumpang berbangga. memasak ke buat kuih ke kek ke memang best, tapi yg tak best bila kita tak ada mood pun kena jugak buat. itu boleh dtg sawan tangis. haha!

shiela said...

mmg pancaroba dowhhh..haha..nnt ko dtg umh rasa eh..