Thursday, September 22, 2011

simpan duit dalam tabung....

tetibe aku dapat idea nak wat entry ni...hehe..

macam biasa lah kan..orang yang bekerja makan gaji ni, duit memang cukup2 je untuk belanja sebulan..ade tu, oleh kerana hutang yang banyak, boleh survive sampai tengah bulan jek [aku la tu :p] ...

hari ni, aku menyedari bahawa segala wang untuk belanja harian dah habes..dalam purse duit semua ilek pocik termasuk yang dalam bank...yep, aku memang tak leh nak menyimpan sangat sejak 2-3 tahun ni..too much expenses lah..hutang itu, ini...tapi takpe..hutang lama2 akan habis jugak kan..so, sabar je la..

so, nak di jadikan cerita..hari ni aku tak bawak makanan dari umah..tak sempat..tapi bawak kuih batang buruk je..huhu..macam mane nak isi perut ku yang besar ini...aku pun berpikir2...hmm...mane nak dapat duit ek..tetibe tinggggg...!!! baru aku teringat..haaa..aku ade simpan duit dalam tabung..wallaaahh..so, aku pun korek tabung...tak sangka ade lah dalam 20 lebeh..fuhh..lalu aku pun membeli mee jawa..hehe..

begitu lah ceritenye ye kawan2..sadis..memang sadis..tapi begitu lah kesah hidup masyarakat kota sekarang..cewah..aku tau, bukan aku je..ramai lagi kot yg mcm aku...eh, ke aku sorg yg gile hidup gamble cmni..hehe..whatever :p..!!

tapi point utama aku kat sini ialah..nak bg tips je ..amalan aku setiap bulan, memang dari kecik aku sukeee simpan duit dalam tabung..coins, duit kertas..tak kesah la..terutama masa awal bulan yg baru dpt gaji tu kan..mmg saje aku simpan lebeh2 sket awal bulan tuk kes2 mcm ni la..tak pun untuk kegunaan dating masa ujung bulan..hahahampeh...tapi memang bagus..sbb kdg2 kite tak ingat pun kite simpan duit..

pastu lagi bes, aku suke kire duit syiling..macam release tension gak la..boleh tak cmtu...kalau dulu2, memang aku simpan sampai beratus jugak la..tapi sekarang tak sampai ratus2 lagi aku da korek tabung tu..acammane..huhu..selalunye nak baya duit tol la..adeii..kalau korang jenis tahan godaan nak korek tabung, leh la simpan 2-3 bulan pastu terus masuk lam bank ek..selalunye tabung haji la..sbb tabung haji xde kad atm..hehe..

alamakk..ape aku cite ni..tadi mcm bnyk je idea..tapi sekarang bile da cerita2 mcm writer block lak..huu...ahhh janji korg paham la mesej aku..Simpanlah Duit Tabung Untuk Emergency Case...tak banyak 10, 20 sen pun jadi lah...bak kate pepatah kempen zaman aku kecik2 dulu, "sikit2 lama2 jadi bukit"..huahhaha...eh, skrg mcm xde ek kempen simpan duit dalam tabung...hmm..

tapi kan..eh, ha'a laa..sekarang mane ade dah kan kempen2 simpan duit dalam bank ni..tapi stail sekarang, invest dalam mane2 mutual fund ke ape...betullaaa..kan..baru perasan..

okeh chow..pizzz y'all..

lepas menyimpan korek pulok....lalalala....



6 comments:

aNaYaNa said...

tabung haji pun da bulih cucuk dengan bank islam @ rhb punya..hehehe..betullah menabungla untuk saat2 genting..:)

ELLY said...

hahaha...ko pon wat entry psl xder duit gak...aku & ajaq pon dah menabung skrg...hehe

LeeN said...

hahahahaha...

cara aku menabung pulak gini. aku kan tukang kemas rumah dan kosongkan poket slua keje daus b4 masuk mesen. jadinya, berapa2 yg aku jumpa kira masuk tabung terus la. tak kisah la RM10 je seposen ke. sume masuk tabung dan jadi aku punya. haha...

shiela said...

haha..cara cmne pun kire ok je..janji ade laaa simpanan yg bukan masuk bank nye..emergency used..kot2 akhir thn leh wat duit jalan2...ngee..

alynn said...

hehe..tang kira duit siling tu sama arrrr....lin simpan merata...dalam tipuware...dlm handbag lama...coin purse...pastu lupa letak mana...kat umah shah alam ada...umah ampang..dalam keta..kat opis...pastu lupa...

shiela said...

lin, kalo lupe rugi la..hehe..