Saturday, September 10, 2011

1st day Raya..

Assalamualaikum :)

dah sekian lama baru aku nak upload cite raya aku kan..hehe..raya aku tahun ni ok la..bes jugak..walopun ade cite tak bes macam aku cite lam blog ari tu..tapi lepas tu ok2 jek..haha..tapi dah tentu orang tu dah di black list oleh mak aku :p ..

aku tak reti la nak cite bile takde gamba ni..so, jom kite tengok gamba je la eh..aku siap compile2 lagi gamba ni guna Photoscape..

ni gamba semasa perjalanan balik kampung..kitorang bawak 2 kereta..aku ngan eli ngan ajaq naik Myvi Eli..mak, apid ngan abah naik camry..aku drive time kat kuala lipis ke gua musang je..yg lain2 ajaq yang drive...hehe..seperti yang korang tau, kitorang bertolak lam kul 11.30am sabtu tu dan sampai kul 12.30am..hamek ko...tak kematu namenye...tapi sebelum sampai umah kasen tu, kitorang dah siap2 sahur dah la kat nasik lemak MZ...makanan wajib dimakan bile sampai tanah merah..aku rasa kat situ je ade..siap ngan lauk burung puyuh panas2 tuuu..kat KL ado :p..tapi tanah merah sekarang ni dah maju lahh..yerr aku suke suasana kampung..walopun bandar die very limited..tapi tak memeningkan kepalo..haha.
 masa raya 1st, kitorang sepakat untuk memakai tema kaler grey..tapi sbnanye tak rancang pun..tetibe je..cite die cmni, mula2 aritu aku yang cari baju grey kan sebab coki kate aku tak penah ade baju grey..pastu tetibe lak ajaq pun dah beli baju melayu grey sbb eli kate kale tu je yang lawa kat kedai die beli tu..dan tak semena2 eli pun cari baju grey..haha..so, aku ngan eli shoping sama2 kat area bangi..aku memang saje cari kat sana walaupun orang kate kat Jalan TAR lagi banyak choice kan...tapi aku malas gile nak tempoh jem..beli kat bangi aritu rileks je..tenang je rasa..ye, kate aku suke banda kecik kan..ngee..ohh..abaikan sapid yg tak ikut tema..

tapi memang semangat la aku nak shoping jumaat sebelum balik kmpg tu..siap bangun lepas subuh lagi..tapi sebelum tu aku shoot ke seremban dulu..haha..boleh..ni gara2 aku nak antar kuih raya yang aku buat kat coki..nak bagi die rasa..yang besnye, die suke..kate kuih aku sedap :p ..

okeh back to story, lepas solat raya baru lah aku ngan eli nak berjangok2 pakai mekap semua..gamba kat atas tu lepas aku mekap..tetibe aku rasa cuns lak..huahaha..perahsaan :p ..tapi eli lak, si sapid ngan mak komen macam org 70an..sebab baju raya die jenis cotton tu..bagi aku lawa jek..tudung selendang aku tu pun aku beli kat tanah merah je..sbb tak sempat nak cari kat KL..tapi tudung jenis selendang ni agak mahal la kat sana...KL nye lagi murah..

lepas dah bermekap2, makan2 kat umah mak sedara tu, kitorang terus melawat kubur arwah nenek n atuk..mcm biasa la tiap tahun..tapi aku dah lama tak melawat kubur arwah nenek kat kampung baru ni..yelah kan, dah lama tak raya kat KL...kali si sapid take lead lak baca yasin..hehe...kelaka bukan ape, knowing him, die ni tak tau la nak ckp cmne..haha..tapi harap2 leh la berubah sket..umur pn dah nak masuk 25thn..owhh..tak sangka adik aku paling last pun nak umur 25 dah..leh caye ke budak ni..ngee 



lepas melawat kubur, terus lah beraya umah sedara mara..alahh, sedara2 kat kelantan area2 tu je..mmg dekat2 je..okeh..part makanan, kalau kat kelantan, xyah la ko nak harap ade rendang ngan ketupat ngan kuah kacang masa 1st raya tu..mmg susah gile nak dapat tau..menu dorang kat sini, nasik minyak, nasi dagang, ketupat pun yang daun palas tu..aku tak behi sgt ketupat pulut..tapi tu la makanan2 yang ade..walaupun begitu, memang la marvelous kan..selain menggemukkan sebab makan nasi..haha..pitam2 aku..ni pun masa kat umah pak sedara aku, aku tak jamah pun nasik dagang die..sbb sebelum tu da makan nasi minyak kat umh mak sedara...siap lauk kambing..huuu..so, total pagi tu, kitorg raya 3 umah je la..



ni gambar2 petang raya pulak..memang takde plan ape2..so, kak nira, my other cousin yang kitorang tumpang umah tu ajak lak kitorang gi umah mentua die kat kampung mana ntah..tak la jauh sgt pun..okeh kitorang pun on je la..ni nak cite ni..dalam sejarah woo..gile betul..kat umah mentua die aritu ade masak sup gearbox, ngan gulai ayam kampung..dorang kate mmg ayah die cari tulang daging tu banyak2 sbb nak sambut anak menantu balik semua kan..biasa lah..kat kelantan ramai perantau..hehe..so, die masak banyak..di hidang kan lah kat famili aku jugak..perghhh..mmg la sedap gile kan..selalu kalau makan gulai, dorg mesti akan wat cili ape ntah..mcm smbal belacan..tapi xde la letak belacan..and mmg feveret aku la..so, makan sup ni ngan cili tu je..aku tak makan gulai sgt..sbb kononnye xmo lemak2 la kan..makan la sup ngan daging..sekali ko, makan sedap gile la pulak..pak mentua kasen aku tu lak, asik suruh2 kitorg makan lagi..yang ajaq lak mmg sajee je makan lambat2 sebab takmo tambah lagi..yelah, kalau abes cepat, nnt die suh tambah lagi kan..haha..

pakcik tu, siap bagi pisau tuk makan daging gearbox tu..huhu..dan aku lak, dengan tak semena2 nye boleh makan daging tu semua....KO BAYANGKAN..satu tongkol tulang yang banyak LEMAK itu aku habis kan licin..huu..adik2 aku dah kagum2 dah..gile tul..dorg saje je nak kene kan aku..si ajaq lak gelak2kan aku..lepas makan tu, aku ngan tak malunye boleh tanye kasen aku ade limau nipis tak..limau kan boleh pecahkan lemak kan..haha...dahhh pak mentua die boleh petik limau kat kebun blkg umah bagi aku..haha..bikin malu jek..so, masa balik tu, die bungkuskan kitorg limau ngan buah salak yang mmg die tanam..tu la besnye org kampung kan..hee..tapi yang kelaka nye aku la..bikin scene lak kat situ..pitam..

dah la pulak lepas tu raya lagi umah anak kasen aku...kat situ pun dorg wat makan nasik lagi..huhu..aku dah tak daya dah..seb baik die ade masak sayur..aku pun makan je la..tuk amek ati kan..tapi mmg sikit gile..balik malam tu, aku dah nyesal2..seb baik kat umah kasen aku takde air, so, aku workout sket angkut tong kua masuk umah nak isi stok air lam baldi..haha..boleh :p

ok la..tu je cite 1st day raya aku..penuh ngan nasik..untuk pengetahuan reader blog aku yg baru2 ni..eceh..aku adelah pemakan nasi seminggu 3 kali demi untuk mementenkan diet aku..dan mmg dah bertahun2 aku mengamalkan cenggitu..hehe..poyo :p..tapi hari tu, aku makan nasik 4 kali sehari..mane aku tak kecoh..huuu

ok..nnt aku sambung raya kedua lak..tp xde cite sgt sbb raya ke2 kitorg dah balik..

No comments: