Friday, November 27, 2009

perjalanan balik ke tanah merah

tetibe mood aku datang tuk upload gamba bnyk2..haishh

ok la..sebagaimana aku update kat status smlm, aku balik kmpg raya aji ni..sbbnye saje nak jalan2..yela kan, asik duk kl je..bosan nak mampuih..so, adelah lebih baik kelua dari bandaraya tu kejap kan...nasib baik masih ada kampung yang satu ni..kalo tak, tak tau nak merempat kat ne kitorg ni..heh..

selalunye kalau balik kmpung ni, jalan yang selalu kitorg amek ikut pahang nun..jalan karak, masuk bentung, pastu lalu lipis, gua musang, pastu melalui beberapa kawasan dun n mukim, baru la smpai kat kampung aku kan..tapi semalam, dengan excitednye aku telah mensuggestkan bapak aku supaya ikut jalan gerik tu..

actually x ramai yg nak lalu jalan tu..mayb dari segi cost dan jarak kot..kalau nak g kelantan ikut gerik, senang je jalan nye..korg ikut highway plus yg menuju ke ipoh tu, kuar tol kuala kangsar, n then terus je highway gerik, pastu nnt ikut tasik banding ke hape ntah..lalu hutan belum (aku baru tau hutan tu kat situ..boley)..pastu lalu jeli, then terus tanah merah..simple kot..tp jarak die jauh sikit lah..cuma die boleh cut time sbb jalan tu luruss je..n fun jugak sbb banyak jumpe R&R..so, santai2 la kan ;p

sepanjang perjalanan yg fun tu, aku pun ape lagi..gedik2 la snap gamba situ sini..maka jadinye, terhasil lah gamba2 di bawah ni...hehe

masa untuk memulakan perjalanan..see my face?..dah tombam sket kan..huhu


masa ni kitorang tetibe mcm teringin makan eskrem..knowing that kat R&R Tapah ni ade baskin n robin, maka kitorg singgah la..smbil2 tu siap2 makan n solat sume..sebelum meneruskan perjalanan semula..adelah dlm 2 jam jugak lepak sini..bes kan..santai je..

ni eskrem 2nd round bapak aku beli...ntah nape, die mcm excited nak makan bnyk2 lak..aku yg mmg tak mkn eskrem sblm ni turut join..huhu..whats wrong wit me nowdays ha?

korang tau tak, adik aku, si sapid ni..sepanjang berjalan tu, die boleh tidooooo je..smpai la nak dekat smpai jeli tu..boleh...die mmg cmtu kalo jln jauh..

ni semasa melalui kawasan tasek banding tu..kawasan hutan Belum kalau aku tak silap..aku sbnanye jatuh cinta nak lalu kawasan ni sejak 1st time aku lalu situ kire2 belasan tahun yg lalu..sbb bapak aku penah balik kl lalu sini masa aku kecik2..lama gile kan..

aku rasa dorg dah buat aktiviti rekriasi la kat situ..kitorg just lalu je..

ni pemandangan kat tempat rehat yg terdapat kat puncak bukit yg kitorg lalu tu..time ni da stat ujan..tp oleh kerana aku beria gedik2 nak turun..bapak aku benti jugak laa...pastu kitorg minum tea tarik..hehe..puas ati aku ;p

aku yg gedik2 nak begamba tgh hujan..huahaha

ok la..kesimpulannye, perjalanan balik kmpg kali ni memberi kelainan dan membuatkan aku happy tanpa rasa pening n nak muntah n penat montot sbb nak duk lm kete lama2..huahaha..sape2 org kelantan mesti tau kot cmne seksa nak balik kelantan ni...ke aku je rasa cmtu...

well, we r lucky that day sbb pilih jalan yg betul..sbb dgr2 cite dari kawan n sedara2 yg jalan ikut gua musang tu mmg jem gile smlm..org yg bertolak dr kl waktu tghari hanya smpai ke kelantan pada pukul 12 mlm u'all...cuba bayangkan betapa hazabnya itu?...sedang kite bergembira, org lain berpenat n bersengal otot dlm kete hanya untuk merayakan aiduladha bersama keluarga tercinta...haha..(evil laugh)...jahat gile aku...

oh ye..sok kot kitorg balik kl semula..n dgr cite bapak aku nak try lalu ikut cameron lak..hehe..n aku, seperti biasa, menyokong penuh usul itu...mintak2 jadi la kan..heh heh..

ok, till then..c u next entry..daa..muah2

4 comments:

ELLY said...

xder ker pic aku lawa skit ko nak letak....huhu

puanrazma said...

penah gi kelantan..jumpa gajah byk gilerr.
ngeri ada..excited pun ada!!!!

shiela said...

puan razma..ha'ah laa..kawasan tu dikatakan malam2 mmg laluan gajah..sbb tu takut jugak nak jalan mlm lalu jalan tu..kalau siang xpe kot..

♥ LeeN ♥ said...

sesiapa yg balik pantai timur time peak season ikut bentung-lipis-gua musang memang lah cari nahas. jalan tersebut hanya untuk hari2 biasa je kan shiela? btw, aku aritu raya balik ikut mcm ko ni. mmg lalu tanah merah dulu la kan despite of jeli. tapi yang penting tak tersekat berjam-jam dan boleh tido kat chalet sebentar...