Sunday, November 7, 2010

jalan2 dalam hutan menuju air terjun..(kesinambungan entry sungai pisang :p)

seperti aku janji ptg tadi..ceh..ade janji2 lak ek...ntah sape2 je pun nak baca..btw, takpe lah..nnt leh tambah lagi reference org nak search pasal sg.pisang ni kot..

actually lokasi sebenar sungai pisang ni dekat gombak..korang kene ikut jalan gombak lama yang entrance die kat ngan UIA tuh..pastu nnt ikut muzium orang asli..and nnt ade la kot sign board "jungle lodge" kot..so, park la kereta dekat2 situ, then start to walk y'all..hee..aku terang guna gamba je la ek..nnt tak paham..huhu

masa baru sampai..park je kat tepi2 ni..ade la ruang parking kat situ walopun jalan ni kecik..kitorang kene jalan kaki sampai la ke hujung jalan ni, dekat ngan pump house..

dekat ngan pump house tu, kitorang kene cross sungai ni..ok, this is just the beginning..the walk going to take about 40 minutes kot...kalau jalan dgn kelajuan biasa2 la..plus asik benti amek gamba je..hee

eli, ajaq, opy..n the other group member..ramai jugak yang join..mostly kawan2 opis ajaq lah..ade sorg membe die mmg rajin gile wat aktiviti2 gini..yg ari tu aku naik bukit tabur pun follow die lah ngan ajaq semua..hehe..layan kan aje :p

kitorg jalan dalam 15 minit kot pastu jumpe tunnel ni..actually tunnel ni berada betul2 bawah highway karak tu..so, kitorg kire cross jalan karak la ni..haha..bes kan..x penah wat nih..

its look like 2 lubang idung gergasi :p

the gang.. closer look in front of the tunnel..masa dtg tu, aku mcm tak rasa ape2..tapi masa balik aku jalan paling belakang..hujan renyai2, pastu gelap gile..huhu..tetibe rasa cm seram..boleh..

lepas dari tunnel tu, kene seberang sungai lagi, pastu naik ini tangga daa..untuk menuju tepi highway karak..
gadis highway...anak sapa la ni..haha..

keluar dari highway, kene masuk hutan lagi..jalan lagi 10 menet untuk menuju ke air terjun..

wallaa..berbaloi2...sekali tengok air terjun ni..terus rasa excited..tapi kene lah turun dulu..mencabar tak..haha

agak tinggi jugak la nak turun tebing ni..

dah pun sampai kat bawah..oleh kerana ni blog aku, bnyk la gamba aku je kan..lalala

the other side of water fall..boleh jugak kalau nak ikut trek ni..tapi dorg kate banyak pacat lah..

ni tebing yang kitorg turun tadi..

sepanjang aku kat situ, ade 3 ekor pacat berjaya menggigit aku..ni pacat yg ketiga..yg first tu, dah selamat gigit aku smpai darah2..besar dowh..aku tak kesah pacat tu nak gigit kan..tapi agak2 la,..sampai darah tak benti2 ape cite kan..haha

tetibe aku rasa gamba ni boleh dijadikan kad ucapan..haha..tuk raya aji ke kan :p..tp tema xde kene mengena..mungkin boleh buat slogan "love the nature" ke..

last sekali sebelum balik..cakk..kitorg betiga..opy adalah kawan kepada eli..trip ni aku ikut kawan ajaq nye geng..so, paham tak..sekali lagi aku menempel dgn kawan2 org lain..huahhaa..ade aku kesah..lps sapid cuti ni, mungkin aku leh ikut geng2 taman dagang ke..sapid ramai geng :p..


ok lah..aku rasa cm banyak lak gamba nye..hee..korang paham ke jalan tu..sebenanye, kalau terus turun dari highway karak, mmg dah dekat je..tapi tak thrill la..plus, kat situ mane ade tempat parking..kot ko nak kete kene langgar sbb benti tepi highway tu boleh la kot..huahaha..kejam gile ayat tuh..anyway, enjoy lah jugak sbb new experience..aku siap cakap kat eli, ni je ke..sbb mcm x puas..plus dulu2 eli penah cite die gi tempat ni..ngan camping2 semua..aku yg mmg tak penah pegi camping ni..of corse la cam jeles kan..haha..so, bile dah pegi sendiri, rasa cam ekeleee..ni je keeee...woopsiee..not bragging but just joking..ngee..happy monday :D

2 comments:

SoFiA.opY said...

hahhahahahahahaha semangat gila up[load!

eh eh gmbr sy menaiki tangga tu patutnya kene exxxxxagerrate lelebih weyh..seraam i nak pitam!hahahaha

shiela said...

haha...semangat la..nak banyakkan cerita :p