Saturday, June 23, 2012

Kisah Pertunganku..

[cite ni aku simpan dlm draft lepas seminggu kawen..jd malas nak tuka2 ayat..hehe]

p/s: cite ni super panjang termasuk kronologi pertemuan..malas aku nak separate2 kan..untuk kenangan2 aku je..

Assalamualaikum semua..hi..hari ni dah seminggu lebeh aku kawen..perasaan?..fuhh macam tak caya wa cakap luu...mcm rasa single je lagi..lebeh-lebeh lagi, pakmi dah balik sejak ahad lepas kan..so, telipun setiap malam je la..macam time2 belum kawen dulu..cewahh dulu la sangat kan...

tapi hari ni, aku belum nak cite pasal kawen lagi..aku nak cite pasal time aku betunang dulu..hehe..yelah, aritu kan tak boleh nak show2 sangat sebab baru bertunang je kan..takut tak jadi..huu..tapi sekarang semua dah clear..maka, mari lah kite mengikuti kesah aku di sebalik menjadi tunangan orang..huahaha..nak juga aku ceritakan di sini, kronologi aku dan pakmi..

sebelum ni mesti korang pun macam terkejut je kan..macam mane tiba-tiba aku boleh bertunang dan kawen ni..yup, sedangkan aku sendiri pun macam masih tak pecaya, ni pulak korang yg kenal aku lam blog..haha [baget mcm ramai sgt pembaca la kan] ..tak kesah la..nanti leh aku simpan jugak cite ni..blog kan mcm diari..heh heh..

kesahnye bermula begini..awan awan awan (cube bygkan mcm lam drama tu..flashback).

kami kenal hanya di facebook..haha..boleh bla tak..ok not funny..bukanlah tujuan aku nak mencari2 bf pun time tu..just saja2 nak borak2 sebab kebosanan...maka terjadilah dialog perkenalan seperti di bawah ni...yup, tu lah 1st time die tegur lam fb tu..

7 December 2011 the date we started..

Mohd Helmy : salam, hi apa khbar , tgh bz ke !
Shiela Sahila : walaikumsalam, khabar baik
Mohd Helmy : awk bz ke
Shiela Sahila : x..baru blk..sape ni
Mohd Helmy : kwn baru awk
Shiela Sahila : yelah, sy baru add smlm..tp siapakah..hehe
Mohd Helmy : tak pernah jumpa sblum ni..blum kenal lg la maknanya
Shiela Sahila : ooo...okies..ade mane
Mohd Helmy : salah ke add awk ..sy kat JB
Shiela Sahila : owh..keje sana ke...

and bla bla bla...

sejak hari tu, memang hari2 la kitorang chat kat fb..sampai lah hari ni..aku kira total msg lam inbox fb tu ade lah dalam 30000 msg..hehe...

pastu start kontek2 bile die mintak no. tipun..


kat atas ayat2 cmne die mintak no tipun..haha..sbb aku nak g bercuti ke langkawi, so mcm cuti lama sket kan..tak leh nak online..ooo., kitorg chat time opis hour je sebenanye..mlm x chat pun..aku pun rilek jek..sbb time tu mane nak kesah sgt..aku still teringat coki2 lagi time tu sbnanye..huuu

after few weeks, tetibe die cakap nak jumpe aku..sanggup die turun dari JB semata2 nak jumpa ni..aku pun mcm neves2 gak sebab dah lama tak wat keje blind2 date ni..haha..sebuk aku tanye kawan2 opis aku, kalo jumpe nak bawak die g mana la..ape nak buat la..haha..aku mmg kepoh sikit kat opis..

ingat lagi time tu 25 December 2011..tu la 1st meet kitorang..time cuti tu..aku terpaksa pegi Shah Alam amek die..sebab die tak tau jalan..tapi die la yang drive..die duk umah kakak die time tu..so, 1st tempat aku bwk  pegi la KLCC tu..haha..punya lah ramai orang..semak jugak la..then lepak borak2 kat taman KLCC tu..duk pun jauh2..hehe..pastu tetibe boring ajak gi jusco klang...jauh gilee..tapi balik ptg je la..


memang cepat masa berlalu..2 minggu lepas tu kot, die turun lagi nak jumpe aku..kali ni kire mcm 1st date la..sebab yang aritu nye kan, kenal2 je dulu kan..agaknye, die ok kot ngan aku..so, jumpe la lagi..tapi kali ni aku ajak die dtg umah..kenal2 ngan famili aku..actually nak aku nak tanye mak je..ok ke tak aku kawan ngan die..haha..aku mmg stail cmtu..sebab tak nak la kan..da kawan2 lama2 pastu tetibe mak xsuke ke ape kan..aku pun tak suke memain..dan malas nak pk sgt..haha..boleh tak..hal2 serius pun malas nak pk :p


a week after, dalam chatting tu..tetibe die cakap nak meminang aku..kalau aku setuju..omgee...aku pun cuak la jugak kan..umang aii..cepatnyee...aku pun ckp la..aku x jumpe parents die, famili die..so, mcm mane nak tau famili die suke aku ke tak ke ape ke kan..jadi, masa raya cina awal tahun tu..cuti kan panjang..jadi, aku pun plan la nak pegi JB pulak..yelah, takkan die pulak nak bawak mak die dtg sini jumpe aku..mcm tak bes je cmtu..mcm aku ni demanding lak..hee..so, tu yg aku pun wat plan nak gi JB pulak..


mula2 plan tu nak pegi sorang2 naik bas ke ape..tapi pikir2..mane nak duduk..takkan nak sewa hotel sorang2..so, tanye mak pak aku..then tetibe mak abah pun setuju tuk bawak aku..so, kitorang pun pegi la..si Elli pun join sekali..mcm kitorg becuti jalan2 ke sana la kan.,..


setiba nye di JB, aku ngan helmy mmg dah plan, mcm die amek aku kat hotel then baru bawak pegi umah die..tetibe masa nak dekat smpai JB tu, bapak die pulak kate, ajak je semua family dtg..huhu...maluu jek..dah jadi mcm pempuan merisik si lelaki la pulak..haha..so funny...tapi dah die ajak, takkan nak tolak pulak..lagi pun, boleh la cut short cerita..famili kenal famili terus kan..haha..


so berjumpa lah kitorang...siap lunch umah die lagi..after that, balik hotel..malam tu pegi la kg. melayu makan famous murtabak kat sana..hee

hanye nampak tangan helmy di sebalik air oren tu.. :p

so, esoknya..aku ngan helmy keluar la..dating2 jalan2 kat JB, while my famili pegi singapore..jalan2 sana..dorg kasi can kat aku pegi dating..haha..ko ado :p..

masa jalan2 tu la, tetibe helmy cakap nak masuk meminang..again..hamek ko..aku ngan selambe ckp, wat pe bgtau aku..pegi la tanye mak abah..haha..die pun gelabah la..tapi buat jugak la..mlm tu, die ajak la kitorg satu famili makan kat ngan danga bay tu..time tu la die nak cakap kan..aku nampak la die nye neves tu..sebab masa drive ke sana pun die siap langgar lampu merah lagi..hahaha..aku senyap je la..malas nak pikir sgt..ngeh ngeh

memang kali ni aku berserah je..kalau ade, ade la..kalau takde..takpe..sebab belajar dari masa lalu kan..tak berharap sgt..cewah..tapi memang takut la kan..yang paling takut..kalau tetibe tak jadi lagi..yelah, dah peringkat planning kan..takut keciwa lagi..

so, kitorang pun plan la bulan Mac 2012 tuk betunang..maka final nye, tarikh 24 Mac 2012 kami mengikat tali pertunangan..lalala..alhamdullillah semuanya berjalan lancar..dan semua planning pun berjaya lah..tak sangka aku weh..finally its my own majlis y'all..jom layan pic. tunang aku..

aku memilih tema kaler pink peach..aku rasa kaler ni so sweet...kemah ni sapid nye arangement..me like it so much..so sweet..

ni lah rombongan pakmi..

sempat bapak aku beli labu dari hadyai tuk wat doorgift masa bertunang ni..gigih die bawak berat2 naik bas barang2 ni..hee

proses perbincangan..

hantaran pempuan ke lelaki..semua ni aku upah kat nilai je untuk buatkan..malas aku nak wat sendiri..

mak helmy menyarungkan cincin ditangan comot aku..haha..baju simple je aku pakai..

my hand..gelang pinjam kak noji nye..sbb aku xde gelang..

me and him..pakmi ni siap join lagi perbincangan meminang tu..die siap masuk umah..sebab bapak die panggil sekali..haha

me and my sista..budak ni la tulang belakang majlis..haha..gigih wat2 keje..


all my bff pun datang menyerikan majlis..happy sgt..hee

my make up done by Si Cantik jelita..mmg lain gile muka aku..

memang laju gile kan aku n helmy nye cerita..tak sempat cintan2 lagi..haha..lepas betunang pun jumpe ade lah beberapa kali tuk settle2 hal kawen lak..yelah..betunang akhir bulan 3, kawen nye awal bulan 6..ambekk..2 bulan lebeh je, tapi nasib baik semua going on smoothly...

ok lah..nnt aku sambung cite kawen lak..haha..to be continue...

2 comments:

La Reine said...

whoa,.. fast and furious :) congrats again. syukran kepada Allah kerana Syila dipertemukan jodoh dan dipermudahkan segala urusan.

shiela said...

thanks La Reine :)