Wednesday, September 19, 2012

1st Check Up Experience..

Tetibe tajuk terus jump ke 1st check up kan..mesti korang mcm terpinga2..haha..[padahal, semua orang da tau kot]

okeh..begini ceritanye..camne nak cite ye..aku rasa macam skill bercerita dalam blog ni dah berkarat laa..tu pasal blog aku macam suram je..kan kan kan..

tau tak..aku kan, dah 12 minggu hamil..hiks..kelaka lak ayat tu..macam mak-mak la pulak..ke aku dah matured..ermmm..tak sangat kotttt :p

sebenarnya aku dah tau berita ni sejak bulan puasa lagi...time tu tengah bulan rasanye..yang aku ingatkan aku period..tapiii rupanye period main-main..xde darah ke ape..so, aku macam was was lah..memang tak expect pun yang aku ni pregnan ke ape..sebab yelah kan, ontime datang period [yg aku sangkakan la..sebab date ontime]...sekali, bile aku tanye membe2 aku dalam group..keluar pulak idea si yati cakap..jangan2 aku peknen..ok, time tu memang aku macam, terpikir la kan..haha..tapi macam tak nak la high expectation..lagi pun dorang kate, tunggu lagi 2 minggu baru gi beli pregnancy test untuk check..tapi, memang tak boleh elak la..aku sumpah rasa teruja..

so, nak di jadikan cerita, period yang aku expect tu berlanjutan hanya keluar brown spot je..sampai la 4 hari aku tunggu..time tu kan bulan puasa..so, aku fikir, kalau betul period, ok la..tapi kalau bukan, rugi la aku kene ganti banyak2..haha..hasben kate, biar je dulu..tapi aku macam tak puas hati..so, isnin hari ke-4 tu, aku pun mengambil keputusan untuk MC sebab aku malas nak pegi keje..hiks..macam tak de kene mengene je bunyinye..

ehhh..sebenarnye ade tau..aku amek mc tu sebab aku nak gi check kat klinik laa..hehe..walaupun sebelum ni kengkawan dan dari ape yang aku baca cakap, tunggu 2 minggu lepas date period, tapi aku degil..atas dasar semangat ingin tahu yang tinggi, aku pergi je ngan mak..pastu cakap kat doktor sekali, nak wat pregnancy test..huuhuuu..sebenarnye tujuan utama nak amek mc..klinik tu best..senang dapat mc..tapi off corse bukan mc beli sesaja tau..ade proses check2 jugak..hehe..

pastu aku buat la pregnancy test tu, then boleh lak result die ade 2 line..tapi, satu line tu kabur lagi..then again doktor cakap, dtg lagi 2 minggu..hee..tapi, result tu dah wat kan aku rasa terharu..boleh pulak kan..

tapiiiii..yang tak besnye, bile bagi tau kat hasben, die macam tak excited jek..sedeyy...die macam tak percaya je..pape ntah..mak ngan aku dah suka2 dah..siap bagi tau eli, sapid, n abah semua..memang kecik hati laa..hasben kate, die tak sangka la pulak cepat sangat..boleh..tapi lama2 die ok je..walopun die tak bagitau sesiapa..walopun mak die..huhu..double kecik ati..

lepas dah tau tu..terus aku puasa je..so, tahun ni aku ganti 4 hari je la..boleh ke camtu ek..

back to story..after that, aku rilek je la kan..sebab xnak high expectation lagi..yelah, risiko kehilangan time tu, still tinggi..eceh..but then, few days lepas tu..tetibe aku dapat spotting lagi..walopun sikit, still aku macam cuak jugak..sebab time baru2 tu, aku selalu gak sakit kat bawah abdomen tu..takut rahim tak kuat ke ape, embrio terlepas ke..so, aku amek keputusan pegi check lagi kat klinik panel dekat ngan opis..time tu aku keje..siap aku request la die scan sebab selalu rasa sakit tu..takut ape2 ke..tak pasal2 aku dapat mc lagi 2 hari...huahaha..memang best la kan..doktor suruh baring je..rehat..

tapi yang merisaukan aku adelah, masa scan tu, tetibe doc kate ade cyst pulakk..dalam 3cm kot..aku bukan tau ape sangat pasal tu..so, aku gi la google2..katenye, kalau kecik, tak yah risau sangat..tapi aku macam tak puas hati lagi, mintak je surat dari doc tu, untuk refer ke Gynae HKL..hari yang sama jugak la aku pegi cek..

yang bagus nya, aku pegi je kat sana..tak lama tunggu terus diorang cek detail2 semua..siap scan lagi..hazab jugak la..gigil2 aku time dorang check tu..sebab guna alat mulut itik tu..hehe..mu pahe dok gapo dio mende tu :p..maleh aku nak cite detail..haha..pastu time tu memang ade cyst tu..tapi dorang kate, tak merisaukan..just balik dan rehat je pasal spotting tu kan..maybe rahim x kuat lagi..so ok la..xde aku risau sangat..dorang siap bagi 2nd appoinment lagi nak tengok progress macam mane..gud

pendek kan cerita, 2nd appoinment tu aku pergi lagi HKL..check dan scan bagai..tengok2 dorang kate dah takde pulak cyst tu..ok la tu kan..so, lege..then doc cakap, boleh start check up kat klinik kesihatan lah..

oleh kerana aku takde masa sangat nak pegi daftar kat klinik kesihatan tu..pendaftaran tu tertangguh sampai lah hari ni..kebetulan, hari ni pun genap 12 minggu..tapi nurse tu cakap..ni pun kire ngam2 je time..sepatunye aku kene daftar week ke 8..hee...seb baik, tak lebeh dari 12 minggu..kalau ikut mak aku lagi best..die kate orang 6 bulan baru pegi check klinik kesihatan..boleh tak..hehe

so, today, aku scan lagi..haha..sepanjang 12 minggu ni, kiranye dah 5 kali aku scan perut..kih kih..dari nampak kantung je, tetibe ade degup jantung, tetibe hari ni aku ternampak 2 kaki..okeh yang nampak kaki ni aku excited lebeh..sebab macam comel jek..pastu aku siap cakap kat doktor, perut baby muncet..sian baby kene ejek ngan mummy kan kan kan..haha..tapi aku ade 1 je pic yang aku scan tu..aku simpan lam album yang yatie bagi hadiah time kawen..ingat macam nak wat scrap book..tp tak cukup gamba lak..hee

proses check up kat klinik kesihatan tadi, memang la lama..yelah, aku kan 1st time..kire tak expect la makan masa setengah hari..tapi aku rasa macam best je..sebab agak detail die check tu..aku tak tau la kalau klinik swasta macam mane..

mula2 aku masuk klinik tu, aku pegi kaunter daftar, amek nombor..pastu die bagi buku pink..aku isi sendiri semua detail aku kan..pastu die suruh pegi bilik no. 18..pastu tunggu dalam 20 menet..die check bile last period semua..then isi detail2 dalam buku..then kene amek darah..untuk check kepekatan ngan jenis darah..pastu pegi ke bilik 20..dorang check pulak tekanan darah tinggi ngan berat..then suruh pegi test urine..tunggu kejap..dapat result urine ngan darah tu..pegi pulak bilik 17..nurse check perut..nak rasa dah boleh rasa ketulan ke belum semua..then, baruu pegi bilik 16 tuk jumpa doktor..kat situ, doktor scan la..check itu ini..pegi pulak check gigi..haha..apakahh..tu yang lama gile tu..tapi next time aku rasa tak lama sangat kot..sebab doktor kate scan 2 kali je sepanjang kehamilan ni..so, next scan maybe week 26 kot cmtu..

dah la aku sorang2 kat sana..dengan tak makan ape pun sebelum tu..dari kul 8.30pg sampai 12.30tgh..huhu..laparrr gileee..kalo ade teman leh mintak tolong belikan makanan kan..ni takde..nasib baik aku memang standby kismis ngan kurma siap2 dalam handbag..tu je la aku makan sikit2 dari pagi tadi..lepas abes check tu..memang aku makan nasi ngan lauk banyak2..haha..

alamak..ter drag panjang lak cite ni...lantak la..just for the record..hee..nanti aku takut aku lupa..camne cite nak pegi check up ni...well, 1st experience kan always the best..kenangan...

ok lah tu je ceritanye..kesimpulannye aku dah pregnan 12 minggu lah..dan doakan aku selamat sampai habes yerr..hhuhu..

daaa...assalamualaikum..



aku rasa camni la baby aku tadi..dah nmpak kaki..hehe..pastu doktor kate die aktif..comel jek..


dan ni gamba aku semalam..ngan opismate aka lunch buddies aka gengkakibuatbisingkatopis...dorg ni bagus..walopun lelaki, tapi layan je aku cite pasal pegnen2..haha..dah jadi mcm membe pempuan lak..eh, gemuk gile kan aku skrg..tapi aku rasa ni illusi baju ni..xleh caya ni...[i'm in denial..gudness]

4 comments:

YaTie IzaTie said...

symtom ko same mcm aku.. heheh.. sbb 1st pregnt dah tua..

album yg aku bg tu sgtttt mahal.
sile manfaatkan dgn sebaik mungkin

shiela said...

kih kih..aku tau mmg mahal tuu..nak lekat gamba kawen, xdak..sbb da ade album die..jadi baik aku wat album tuk baby :p

rimieilya said...

sama kes ng saya la shiela...tp bila wt upt -ve je...confius tau..huhu..

shiela said...

kalau -ve kene tunggu lagi beberapa minggu kot..insyallah..kalau usaha lagi mesti berjaya..chaiyuk2 (^_^)V