Monday, March 2, 2009

aku dulu dan kini..the secret been broken ;p

tetibe aku rase nak cite pasal aku mase zaman muda2 dulu...ini kerana, siang tadi aku nye officemate sebuk nak tgk gamba aku yg sblm skrg ni..

ni semua gara2 dorg bercerita pasal diet, kurus, n all that la kan..pempuan..biaser la..heh..so, aku sbg org yg berpengalaman, bukak la cerita..tp tu da lame dah..xde la aku keep cerita bende yg same tu kan..tp dorg ingat je..pastu, boley dorg sampai2 kan lak kat org lain..huhu..dan2 aku kene la bukak balik gamba aku yg tinggal 3kerat je lam frenster..bile aku tgk lam frenster tu..mcm..eh, tinggal ni je ke gamba..mcm aku lupa daratan je..hiks..

so, ari ni aku cam nak update la gamba2 ni to share wit kwn2 kat sini..hehe..poyo je kan..jom layan gambo..


ni gamba mase aku berumur 1thn..comey je..hiks..actually, aku ni mmg dr kecik la tembam..xtau la nape..genetik kot..aku ingat lagi mase baru nak masuk sekolah tadika kat selayang dulu, tau x, oleh kerana aku ni besa dr yg lain2 tu kan, sampai uniform pun aku xley beli tau..siap cikgu dtg umah nak ukur aku n custom made tuk aku la kan..so few weeks tu aku pakai baju lain dr kawan2 la..tp time tu, aku kecik ag.mane nak rase ape2 kan..

pastu, sampai la sekolah menengah dan seterusnya msk university..camtu jugak la..xdo nak kurus2 cam org lain..zaman remaja aku tuk bergaya2 tu mmg xdo la..tgk je kawan2 aku gaya2..yela, selalu kan mase umur belasan thn tu la nak try bebagai fesyen kan, mesti nak melawa je koje nye...heh..

and ade gak la satu mase tu, time kat uniten la kan, time tu, baru je dapat loan ..so, of corse la segedebuk duitnye..time belaja adelah kaya ok..xpayah buat ape keje tp dpt duit..hehe..so, nak dijadikan cerita, time tu sibuk la membe2 aku bershoping selua jeans levis..hehe..ntah, taufan ape yg melanda, sume org dok gila jeans brand tu tau..n yup, mmg la lawa..huhu..tp aku hanye memandang sepi je..ceh..mase dorg shoping2 tu, aku belek2 je la..ye la kan, mane ade jeans levis pmpuan yg saiz die 36..ke ade ek..ontah la..tp yg pasti, aku mmg xpakai la..sbb time tu aku mmg kalo shoping baju2 ni mood xde sgt..sbb mase dulu2 kan susah nak cari baju besa2 n lawa n nmpk ranggi bukan cm mak2 kan..skrg cam dah senang je..hmm..tp cite selua levis mmg memberi kesan la kat aku..haha..nape ntah..


mmg pun mase dulu, aku da ckp lam ati, time nak keje nnt aku nak kurus ..so, ade sekali tu, kawan aku penah tanye, ni bekenaan sua levis gak la..hehe..die ckp "shiela, ko xnak ke beli sua tu" ..then aku ckp.."aku akan beli jugak, tp mase aku kurus.." attitude dowh..owh..dulu aku mmg cam boyish sket..so, dr segi luarannye, aku seorg yg dingin n cool..xsuke nak tunjuk aku lemah..hee..contohnye kan, ade la membe aku sorg ni, selalu mcm ejek2..tp bukan secara keji la..gurau2 je..n one day die tanye "shiela, ko xkesah ke aku selalu ckp sekian2 ni kat ko".." aku selambe jawab, " x, dah mmg aku gemuk nak wat cmne"..cool x..tp lam ati, geram la jugak kan..tp oleh kerana kawan, aku layankan aje..tp sempat la aku kenekan die balik..die penah tanye "ko rase aku lawa x" n spontaneously aku jawab "x" then she said "nape" ..aku jawab, "sbb gigi ko camni3"...haha..aku rase die xbace kot ni ;p..hiks..jgn marah..but, mmg camtu la aku..

pastu kan, aku paling xsuke kalo naik kereta ramai2..nak tau nape, sbb kalo ramai2 tu, of corse la sape paling besa duk depan..huhu...n time tu aku rase aku mcm tersisih je..mmg la bes xyah berimpit2 kan..tp still, sbb aku BESAR aku kene duk depan..n bnyk la kesah pasal duk depan ni yg aku pendam...now, not anymore ok..

eh, perasan x..kebnyakan cerita aku time belaja university..heh..oo..mase aku sekolah menengah dulu aku x berkawan sgt..sbb aku pindah sekolah time form 4 and aku ni cam kera sumbang la, xreti nak bercampur ngan kwn2 baru..it takes time la to make fren bg aku..thats old days la..now, aku more frenly..mayb dulu, sbb aku nye fizikal jugak kot aku malu2 sket..heh..padahal xde pape pun..

tp, mase belaja kat uniten, baru la aku buat kawan..yela, sume pun org baru lg, senang sket..sbb most of them pun masih tercari2 kawan kan..tp thank god..aku jumpe kawan2 yg best..walopun ade time2 tu a bit uneasy ..but thats is nature ;D


so, korang nak tau tak, ape yg membuat kan aku nekad nak kurus..hehe..ko tgk gamba kat atas ni..ini lah gamba yg memberi kesedaran paling maksima kat aku..man, this is the biggest that i can achieve la..mase ni berat aku 86kg kot..n saiz selua aku adelah 38..but still maintain cute..aku rase mase ni mayb dlm thn 2003/2004 kot..


daripada situ, baru la aku mula2 berdiet..antaranye jugak adelah pengaruh siti aisyah yg dulu mmg gile la dietnye..boley mkn roti je hari2..aku xde la follow cmtu, sbb aku suka makan n time tu aku duk umah, x join dorg duk hostel..n my family, sgt suka mkn2..pastu dorg xkasi dorongan n support lak tu..siap ckp, ko makan la selagi boley mkn ni..nnt da tua xley da..huhu..tension ok..aku selalu gado ngan bapak aku pasal ni..die xsuke org kurus..

pastu, geng aku ade join kick boxing..kejap je la..tp, still baka kalori..n follow aishah joging keliling tasik..tp aku xtekeja la..sbb die lari non stop...n aku, just jln je..haha..wa salute lu aisha ;p..besnye zaman dulu2 kan..

tp, mmg la..diet aku is not too stress..sume org boley ikut kot..mule2 kalo mkn nasik tu, mkn separuh je..mlm xyah la mkn..mayb amek mihun sup ke or tomyam ke kan..n dulu aku x mkn daging n ayam..mkn sayur je bnyk2..tuk sementara je..hehe..pastu aku menten cmtu lame2 makin kurang la berat aku..n semestinya bukan jangka masa yg pendek..aku berdiet dlm tempoh 3 thn kot..n sampai skrg pun aku menten2 kan jugak..huhu..tp skrg aku da berani la sket2 langgar pantang..hee..sbb aku workout pulak kan..dan aku juga cuba tuk mkn mlm sblm kul 7..kalo da telepas tu, aku xmakan la..tp i cant help it kalo time mak aku msk sodap2..mmg aku mkn, tp amek suku je..cm tuk merasa2 je..at least xde la teliur sgt..kan3..ikut keselesaan..yg penting dont give up..tu je rahsia die..org ckp, kalo kite tahan2 mkn, at the end, kite akan mkn lg bnyk..n aku mmg same sekali xmkn ape2 ubat tau..takut kene kesan lg gemuk melampau ke lepas tu..huhu...

tp dlm thn lepas ade gak aku try satu butique slimming ni..kat unisense ampang...tp kesan tu xnmpak sgt..n cost die sgt la mahal..smpai skrg aku xabih bayar lg tau..tp treatmen da abis..huhu..di sini menyesal..

owh, nak tgk lg ke gamba aku skrg..hehe..


ni la aku..haha..poyo je..xtau apsal aku suke buat gaya peace ni..lantak la..and u know what, aku juga berjaya memiliki selua levis perempuan seperti yg aku janjikan dulu..tp oleh kerana zaman tu da belalu, maka aku ade satu helai je selua brand tu..heh..at least merasa la kan..dan aku berjaya achieve tuk jd kurus bile masuk keje..dan mmg aku rase penampilan adelah penting jugak tuk mencari kerja..huhu..yela, dasar double standard kan..wat to do..kene la ikut..hmm..

aku selalu terpikir tau..kalau la aku kurus dari dulu2 time belaja tu kan, mesti aku da ade bf kan..pastu mesti aku cm da kawen skrg ni..yela, org2 yg ade bf sejak zaman belaja kan selalu kawen cepat..itu pemikiran aku je..xde kene mengene ngan idup atau mati..hehe..aku adalah seorg yg emosi skrg ni..namun bersyukurla kan ngan apo yg aku ado..


sekian, THE END..

p/s: jgn ade sape2 tanye aku lg cmne aku ley kurus..hehe..aku da kasi sume tips..iaitu; nekad; tabah; sabar; dont give up; do it your own way..tu sahaja :D

6 comments:

Ann GreenStrawberry said...

caya lar kak shiela...
best giler ler kurus..
dah lar kurus cun lagi...
klu mase tembam2 tu pun cute gak..
tapi gigih nk kurus sbb kesihatan okay lar tue..
dulu adik ann pun cm kak shila gakk..
asik makan sayur jer..pantang mkn ayam..
last2 dah kurus...
huhuhuh...

yang penting kak shiela menten cun...
lalallala....

ELLY said...

hahaha...aper daa sluar levis...seumur idup aku, aku pnh beli skali jerk...tu pon ko yg suruh...bg aku, org yg pakai sluar levis ni, slalu nyer badan dia sgt kecik, nak carik sluar lain xder, tu yg pakai levis...hehe...

shiela said...

ann; skrg da mcm betambah balik berat ni..hehe..

elli; weh, aku suh ko beli tu sbb aku tepengaruh ngan kwn2 aku...x ley pakai sendiri, suh la ko pakai...haahaha

Ann GreenStrawberry said...

takper..as long as menten je kan weight tu..ikut BLM..

Anonymous said...

hi shiela..
klakar lak ape yg ko crite tu.. rasenye aku tau sape org yg ko maksudkan...
yatie..

shiela said...

hehe..yatie..yg tanye aku pasal xteringin ke nak bli levis tu ko la ;p