Monday, May 9, 2011

CHOC MUFFIN

hi semua..

i'm back..hehe..kali ni saya mau share experimental sulung saya dalam membuat cupcakes..ini adalah terpengaruh dengan PnAishah kite..tengok macam best je wat cupcakes..so, put it in my to do list during weekend yang lepas..since sabtu ahad tu jugak adalah sempena hari ibu..maka ia menguatkan lagi keazaman untuk bakes cake ni..ececeee..macam mak aku suke sangat kan..ahh lantak..janji ado..so, bile mak tanye, ape hadiah mothers day..so aku jawab la..tu cake orang wat tu..huahaha..

okeh..perjalanan buat kek ni, tak susah..tapi 2 round jugak la aku buat..sebab yang 1st round tu mmg tak jadi..pahit..sucks..terus buang lam tong sampah..so, after msg2 aishah melepaskan rasa kehampaan..maka terdorong nak try 2nd round lak..okeh..can be accepted lah..rasa okeh, kek naik..tapi sedikit berderai..need some improvement on that..try next week la pulak yo..chai yuk2..syaye budak baru belaja *wink2*

ape lah cerita tanpa gamba kan..so, here the picture sebagai rujukan di masa hadapan..haha


ni bancuhan yang 1st round tu...tengok macam elokk jek..tapi..huh..hampeh.sebab aku sukat ikut cawan teh tu..takde measurement punye..last2 camni la jadiknye..


see..told ya..kek penyek2 dah..terbantut..huhu..rasa tok sah cerita la kan..memang pahit sume ade..turns out aku terletak baking soda/baking powder terlebeh rasanye..thats why die ade banyak ruang2 kosong dalam tu..dan menjadikan kek mandap..gituuu ye acik2..len kali sukat ikut cawan yang ade measurement tu..haha..tu untuk yg tak proffesional la kan..


2nd round..aku guna cawan yg sukat beras tuh..haa..oleh kerana cawan tu ade sukatan2 die..maka senang la aku budget2 cmne kan..plus, aku kurangkan sikit baking powder n soda tu..then baru lah menjadik...boleh la kalo nak makan..huhu..semua ahli rumah aku paksa makan..termasuk eli n ajaq..haha..siap aku bungkuskan bagi sorg satu..teruk x..hee..pastu aku pakse komen..ooo..untuk berderai tu..ramai kate sebab kurang minyak ek (aku guna minyak sayuran)..yang 2 cup kek gelap sket tu, adelah lebihan dari bancuhan 1st...lepas bake, terus buang..no mercy punye..hehe..tapi cmne nak wat cupcakes tu nmpak comel macam org lain buat tu ek..yang nmpak bulat jek atas die..huhu

okeh lah..tu aje cerita cupcakes ku..actually aku lagi suke vanilla muffin dari choc ni..tapi nak google2 time cuti aritu, umah takde intenet lak..yang ni pun resepi die aku tulis balik dari blog ni..yang mana adelah sangat cantek gambanye..hehe..

before that..kalau buat je tak makan tak gune jugak kan..so, jom makan cupcakes untuk 3 hari..yey..(ari ni tggal 2 lagi aku bawak gi opis..)


me n my cupcakes :p..muka mcm freeky..hehe..x reti nak wat muke comel2..


3 comments:

YaTie IzaTie said...

pengaruh dr ash la ni.. x pe.. ujung minggu adalah hari paling sesuai utk masak2.. aku pun skrg rajin tgk resepi n cube buat gak.. tp tgk gak la ape yg aku nk buat.. asalkan brg2 yg mudah didapati..

shiela said...

KANNN...AKU PN SKE..TP AKU RASA BAHAN2 WALOPUN SENANG CARI,NAMUN BILE NAK BELI TU, MCM MAHAL LAK RASA..HUU

ELLY said...

hahaha...nnti ko nak wat lg bgtau, aku nak blajar gak...klo guna oven kat umah aku ni leh ker wat?...