Friday, October 19, 2012

pemeriksaan kehamilan kali ke-2


assalamualaikum..

okeh mula2 aku nak gelak dulu...hehehe..

hari khamis semalam ngan harini aku ade check up kali kedua..yang mana hari khamis tu, check blood pressure, kencing manis, ngan ukuran perut kot..dan hari ni aku just minum air gula..

ni cerita semalam..aku nye appoinment pukul 8.00pg..so dtg klinik amek giliran dan tungguuuu..dalam sejam lebeh jugak la baru nombor aku dipanggil di kaunter 20..hehe..kat situ, nurse akan cek HB ngan berat pastu bagi botol tuk cek urine dan terus ke kaunter 3..tuk test urine dan check kencing manis yg amek darah cucuk gune alat mcm pen tu..

ketika mengukur berat..maka berlakulah sedikit nerves di situ sebab aku memang dah tau..akan kene persoal punye...haha..sepatutnya berat aku dari 63kg bulan lepas, naik 0.5kg je bulan ni..tapi entah macam mane, die ter exceed sampai 68kg..aku pun x tahu :p ...risau la pulak..

tapi tu je la masalah aku setakat ni..yang lain2 alhamdullillah ok je..normal..cuma urine kotor sket..doc suruh minum air kosong banyak2...

yang hari  ni pulak..aku just kene minum gula tu..perghh terperanjat jugak aku tengok sebungkus gula yang di bancuh ngan air panas suam pastu suruh kite minum tu..mula2 minum aku rasa boleh terima lagi..tapi bile dah masuk tegukan yang ke-4..aku mula rasa loya..habis je segelas..perit tekak aku..dan memang rasa nak muntah..baru aku tau perasaan minum air gula yang linsalania selalu cite tu..hehehe...seb baik aku bawak buku cerita supaya boleh distract ngan perasaan nak muntah tu..buku cerita pulak bukan sebarangan punye..buku cerita hantu/misteri tuuu...cerpen jenis thriller..hahaha..yang cover die cmni..takut tak..hehe

buku yang telah dibeli sejak 2010 tapi baru nak baca arini..sbb aku tak suke buku cite jenis thriller

ok, back to story, kedua2 hari ni memang aku masuk opis lambat lah..kul 12 baru masuk..memang lama lah check up ni..paling kurang 4 jam jugak...minum air gula je pun sama..tunggu amek darah 1st tu, dah sejam tggu giliran..pastu lepas amek darah, minum air gula..kene tunggu dlm 2 jam, then kene ambik darah lagi..dua2 tangan kene cucuk arini..seriau aku tengok..terpaksa aku tutup mata..ngee..

eh, ape lagi ek nak cite..tetibe mcm writer block pulak..hmm..haa..pasal berat tu..aku memang memikirkan secara serius mcm mane nak diet ni...lagi pulak..bapak aku memang pantang betul aku kontrol2 makan..kalo aku tak makan nasi, die bebel2 suruh makan nasi..kalau aku minum air kosong je die bebel jugak sebab aku asik minum air kosong je, die suh minum manis2..penin weh penin ngan bebelan bapak aku tu..boleh wat gaduh besar..semalam pun aku cite kat mak aku, doc suh diet..die leh gelak sebab tak pecaya..sebab bagi mak bapak aku ni..xde istilah diet dlm hidup dorang..huahahahaa..nampaknye, hari2 kene gaduh ni..aku xde hal nak diet2..sbb memang aku da selalu buat..tapi bile mak aku asik cakap."diet la..diet..nanti baby kau selalu sakit padan muka"..[sakit sbb x cukup zat]..huhu..ape perasaan korg bile mak korang ugut2 cmtu..mcm satu sumpahan kan...^______^

ok lah tu je cite nye pada hari ini..aku chow dulu..harap2 xde la mimpi bukan2 sbb baca buku cite 9 nyawa tu eh..hasben aku bebel sbb aku ckp kat die aku baca buku cite hantu...hehe :p

daaa






2 comments:

kaSih.CinTa.GadiS said...

Tgh peknen xyah diet la Shila.. Sian kt baby. Juz make sure u eat healthy food. Nnt dlm pantang, diet la habis2an. Pastu fullu bf, insyAllah leh turun smpai 10kg pun ada.. Am byk gak turun aritu, tp dh ber-"isi" blk plak... Naikla blk... Hahahah...

shiela said...

tu la Am..serba salah jadi nye..kalo ikut kan ati, mmg berselera je makan semua mende..hehe