Thursday, February 23, 2012

Medical check up..ehhhh

hi kawanku sekalian alam..hehe.

jom aku cerita perihal hari ini..well, korang mesti tak tau cite ni..maksud aku, hal bff baru aku, iaitu si violet..ewahh..yer, itu nama diberi..telah bersama aku dah 3 minggu..best kan..ke sana ke mari aku bawak dia..kecuali hujung minggu kerana die terpaksa bertukar tangan :p ..

actually violet adalah salah satu aku punya wishlist untuk tahun 2012..sapa sangka..awal-awal tahun dah dapat..wauweejuniorjuice la jawabnye kan..

cerita nye begini..masa hujung tahun lepas, aku dan perents aku memang dah riki-riki tuk beli kereta baru, untuk merealisasikan kehendak aku jugak..hee..suka2 je aku..yelah, pada mulanye sebagai pengubat duka tahun lepas la kan..mak aku pulak fikir, oleh kerana aku da umur 30 tahun ni, dan tak kawen2 lagi..die kesian, so nak hadiahkan la sejibik kereta idaman aku..manja kan i..yer, sy anak manja yang masih makan suapan tangan mak..haha..

so, nak dijadikan cerita..memula bila dah survey2 harga..dan buat kira2..aku baget nak kereta yang bayarannya tak lebih RM700..

Dulu hasil perbincangan ngan my ex, sblm brek..die yang bantu aku narrow down kan aku punye choices of cars..sebab aku selalu cerita kat die, nak beli kereta lain, tapi tak tau nak kereta apa..die pun cari2 dalam mudah.com tu, dan ajar aku camne nak pilih kan..so, jadi la antara city or vios 2nd hand..tapiiiii, bile memikirkan 2nd hand punya kereta mungkin tak boleh bayar 9thn kan..maka try la tengok kereta yang baru...pencarian tu lama la jugak..lebih sebulan..dan hampir2 putus asa..cewahh..hee

tetiba, satu hari tu..sales toyota (bapak aku penah beli kete ngan die sblm ni) call bapak aku sebab bapak aku penah jumpe die tuk tanye pasal kereta ni, dan deal nak trade in kereta waja kan..memula dulu bapak aku tak setuju sebab die nak amek waja tu RM16k je kot..dan bapak aku nak jual RM18k..tu cerita tahun lepas..tapi, oleh kerana kereta tu tak jual2 sampai awal tahun ni..harga die turun lagi..dan atas desakan mak yang takut harga lagi jatuh, bapak aku pun setuju nak let go..dan best deal die dpt ngan sales die penah berurusan dulu...dan wallaa..pada 3/2/12..keluarlah si violet...my very 1st new car PILIHAN SENDIRI..dan buatan luar negara..hehe..tu antara syarat aku tuk beli kereta sebab nak try produk lain lak..

tapiiiiiii...oleh kerana downpayment sepenuhnye oleh PAMA..dan oleh kerana aku telah ade orang yg sunting..ecewahh..makaaa, ownership adalah secara on and off..maknanye akan berkongsi2 lah dengan adik beradik sekalian..dan, jika telah kahwin nanti..kan aku akan berhijrah ke sebuah negeri yang jauh kan..so, aku akan tinggalkan saja si violet di KL..dan aku still akan drive my beloved Genny...sebab kan mak kata, kalo aku tak kawen, die bg la kete tu..tapi plan asal dah tuka laaa..haha..ni kira pengorbanan la ni :p 

haaa..begitulah ceritanye...

dan hari ni, 1st service kereta ni..haha..cepat gile dah 1500 km lebeh..excited lebeh plus nervous...boleh tak..sampai tido pun terjaga awal ko..sebab nak pegi servis ni..

tu dia si violet...

kenapa aku nama kan die violet?..sebab die adalah kereta toyota jenis vios dan bewarna purple...hahaha..best kan..

ok lah..tu je cerita harini..di harap si violet dapat mempunyai kesihatan yang baik2 saje..huu

p/s: kereta baru, sama lah ngan new born baby..yang lepas dilahirkan kene kerap buat check up..lepas ni nak kene service lagi bila capai 5000++km...i love u like a love song baby..hee


3 comments:

LeeN said...

waaa ramai org dpt baby tahun ni kannn :P

shiela said...

iyeee...baby car pun jadik laaa

ELLY said...

hahaha....cute giler citer ni....