Wednesday, February 16, 2011

Pengalaman menjadi pengapit ;p

hee..kelaka tak..
okeh, actually ni lah 1st time dalam hidup aku menjadi pengapit..mcm bengong pun ade gak aku nih..sbb aku neves..neves sebab ramai sgt org amek gamba..pastu tak pasal2 aku pun terperasan kene masuk lam gamba sekali..ngee..terpaksa kontrol2..perasan kan ;p..ntah2 tak masuk pun..haha..

okeh cerita nye begini..pada hari jumaat tuh..sebagaimana yg kawan2 ku tahu, aku telah mengambil cuti ye..sanggup..semata2 sebab nak pegi tgk yati tawen..bukan senang tau nak tgk bff kawen..ni lak yg last bff..sbb yg lain2 tu sume da settle..memula mmg time aku apply cuti tu, bos tak approve sebab that day ade meeting bahagian la pulak..but then, demi yati..eceh (takpe, lets call that day is yati's day :p)...aku redah bilik bos jugak..bagi sebab kenapa aku mesti cuti..haha..ok, part ni mmg kelaka..sebabnye, aku terpaksa cakap, aku kene jadi pengapit 'sepupu' aku..huhu..seb baik dapat tau..itu pun lepas tu asik laaa kene bahan..dorg asik panggil aku pengapit je..wakakaka..malewww den..

perjalanan aku ke melaka hari jumaat tu mcm lame..pulak tu aku singgah spital semban jap..huhu..tu pun masuk lam agenda sebenanye..ngee..mmg plan baikkk dah..sbb tu jugak aku nakk cuti jugak2..kerinduan sudah..laallalala..

ok back to story...sampai melaka lps org abes smyg jumaat kot..pastu tengok2 tak la ramai sangat org..ade ipar2 dak yati je..sempat la aku tolong die wat hantaran..haha..menyelitt je aku ni kan ;p..well, korg cmpak la aku kemana aje..mesti aku akan hidup punye..ngee..walopun sensorg..isk2..siaannn..

hantaran yati kpd suaminye..ngee..aku tolong gulung2 n cucuk2 sirih junjung tu..lenkali leh wat sdiri la ye..x susah rupenye..


dalam kul 4 lebeh petang kot..yati pun wat acara tuka2 baju..masa tu belum nikah lagi lah..just die salin2 baju tu, ade dalam 3 baju die tukaq..aku pun tolong2 gak die menyalin baju..haha..

antara baju die tuka..yg lain2 aku xsempat nak amek gamba..hee..

acara menikah diadakan sebelah malam...dalam lepas magrib tu mula la ramai org datang dah..aku duk tengok yati mekap2 je..kejap2 kang aku kua bilik..jap2 kang aku masuk bilik..tu je la aku wat..haha..sbb nye aku xde geng sgt..tp wat2 selambee je..dah duk umah org..kene la belaja2 sesuaikan diri hek..

masa dinikahkan...siap wat live telecast tuu..kat lua dorg pasang screen..so, sape duk lua, leh nampak la dorg menikah dalam umah ni..canggih tak..

lepas nikah..dorg begamba kejap..pastu dorg ade agenda lain lak..tuka baju lagiii..weeee..

ni masa nak bersanding pakai baju tradisi melaka...mmg tradisi org melaka eh pasang mercn2..meriahh..aku nak amek gamba pun mcm susah2 sbnanye..sbb sebelah pegang kamera, sebelah pegang payung..pastu payung kene tinggi sbb sanggul lintang nye tinggi, smpai tersangkut2 la kat kepala yati tu..haha..yang kelaka nye, aku kan jenis jalan lajuuu je kan..pastu jd pengapit, kene la jalan slow..ade gak pengantin tetinggal kat belakang..haha..yang malunye, kitorg berdua je jalan menuju ke pengantin lelaki..pastu ade org2 amek gamba and video..huwaa..ntah cmne la rupe muke aku nnt..adeh..nmpak gigi je kot..sbb aku banyak sengih..hahaha..

see, ni gara2 tangan tak cukup..dpt gamba kaki jek..ngee

sebelah malam tu, dorg sanding pun dah dalam kul 10 lebeh..siap ade blackout beberapa minit lagi..agaknye elektrik pun terkejut tgk yati kawen..haha..nicee...seb baik famili die keje TNB, pandai la dorg repair..banyak sgt kot elektrik kene pakai..habis majlis ni pun dalam kul 12 lebeh..oohh malam tu aku tido ngan yati kat bilik pengantin y'all..jgn jeles..haha..tp kat bawah la kan..sebelum tdo borak2 dulu sampai la kul 3 kot baru aku tidoq..alkefenatan lah..

pada keesokan harinya, aku bangun kul 7 lebeh rasanye..sebab dgr yati sok sek sok sek..sensema..terus bangun lah..pastu cepat2 mandi..takut nanti ramai orang lak..malu nak mandi2 bagai..pastu tolong-tolong sket..cucuk2 bunga pahar..sampai tgahari siap2 lak smbil yati mekap, aku pun mekap sama..tapi sendiri mekap lah kan..over tak..ngee..dan acara sanding pun bermula..tapi....


baru aku perasan aku tak amek gamba pengantin dalam kamera aku..ni lah gamba terakhir aku amek..tu pun sebelum die bersanding..wuwuwuwu..tp baju die mmg cunn..kawan2 yang dtg dah tengok la kan..yang belum tu, tunggu la yati publish gamba sendiri..heh heh

ohh..yang best lagi, aku dapat jumpe geng2 aku jugak..olin and linsha..hee..sempat la borak2 ngan dorg...best2..lama tak jumpe..

kesimpulannye, best jugak hek jadi pengapit..hahahaha....tp kan palig best sebab sampai tua pun mesti yati ingat aku jadi pengapit die masa die kawen..sbb tu hari sejarah die..dan aku pun terlibat..pastu, aku berpeluang rasa kenduri cara gotong royong cenggitu..sebelum ni aku tak penah pun join secara langsung cmtu..tolong2 camtu..just tengok dari jauh je..rasa cam famili pn ade..nicee..

ok lah..itu aje cite nye..panjang lak entry nih..hehe..tapi kalau takde post ape2 cam boring lak kan blog ni..njoy reading..daa

5 comments:

LeeN said...

chewah.. entry berjela ni. yati bayar soh tulis ehh. kikiki. melawak je ok.

meriah kan? sbb yati anak bongsu kan. tu pasal la meriah gitu. cemtu la ko. siap dtg tido2 lg kan. time uma aku kenuri ko tak tido sini pun kan. libas libas. :P

menyelit? ko kata ko akan idup punye? try uma aku. mesti ko takle idop. keskes. sbb ko malu2 ayam.

btw, best jumpa aritu. aku pastu jenjalan melaka sampai kol 11 lebih ngn famili2 aku sme.. tercapai sudah hajat aku nk ke melaka. :)

shiela said...

lin, kalo dulu2 mmg aku cm memalu tau..tp skrg aku mmg x sgt..leh je masuk ngan sesape..try me..heh heh..

weh, time ko kawen tu aku xde la..lupe eh..aku ikut famili g mane ntah..balik kmpg kot..tp still aku usaha gak dtg mlm ko nikah tu..hee..n aku suke kale baju nikah ko..baby blue lagik ;p

LeeN said...

haha. aku ingat la shiela. aku saje je usik ko.. hololo. mane leh aku lupe sme usaha ko tu.. don wory. eheh.

Misz YaTie said...

since shila keje gomen, dia dh x malu lg.. malah mmg muke x malu.. wkakka.. anyway.. aku happy sgt tgk korang dtg.. paling x sangke tgk linsha.. :D.. kalau ade kesempatan lg, kite berjumpe la.. insyaallah..

LeeN said...

paling x sangka bila ko tgk aku ek? saje nak bagi impak maksima supaya kengkawan takleh lupe aku. hahahahahaha :P nnt jumpe2 lg k. aritu x sempat borak ngn ko pun yatie.. tgk jauh2 peluk2 sket je.. huhu.