Thursday, January 13, 2011

The 10th ASEAN TELMIN & RELATED MEETINGS WITH DIALOGUE PARTNERS

Pagi tadi aku telah menghadiri satu event yang dirasmikan oleh PM kite Dato’ Sri Mohd Najib Bin Tun Hj Abd Razak..hehe..okeh..ni 1st event yang aku pegi yang lebih dekat view ngan PM lah..so a bit excited sbnanye :p ..

sedikit info, copy paste dari Bernama..

MALAYSIAN HOSTS ASEAN TELSOM, ASEAN TELMIN MEETINGS


KUALA LUMPUR, Dec 31 (Bernama) -- The Ministry of Information Communication and Culture will host the 11th Asean Telecommunications and Information Technology Meeting (Telsom) and the 10th Asean Telecommunications and Information Technology Ministers Meeting (Telmin) in Kuala Lumpur from Jan 10 to 14 next year.

It said in a statement today that Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak is scheduled to officially open the meetings on Jan 13. Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim and his counterparts from the other Asean countries will be present at the opening ceremony, it added.

The Asean Telsom, which will be held from Jan 10 to 12 at the Royale Chulan Hotel, gathers senior telecommunications officials from the 10 Asean countries. It is held at least once a year to share information and experience in developing policies and management efficiency, the statement said.

The inaugural Asean Telsom was held in October 2000 in Brunei Darussalam and the first Asean Telmin was held in July 2001 in Kuala Lumpur. The Asean Telmin is aimed at creating stronger regional ties within the telecommunications fraternity in Asean.

At the first Asean Telmin meeting, the ministers recognised information communication technology (ICT) as a growth enabler for the economies of the Asean member countries and as a potential tool to compete in the increasingly global economy.


so, pagi tadi berlangsunglah acara perasmiannya..just dengar ucapan Minister KPKK, pastu PM ucap, pastu rasmi lah..tp mmg gud experience for me..ngee..i like..

antara intipati ucapan PM..ni copy lagi eh from utusan :)

ASEAN perlu sertai arus perdana kemajuan ICT - Najib

13/01/2011 12:05pm

KUALA LUMPUR, 13 Jan -- Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, penting bagi ASEAN berada dalam arus perdana kemajuan teknologi komunikasi maklumat global.

Jelas beliau, ICT merupakan alat asas yang dimiliki oleh negara-negara anggota yang boleh digunakan bagi memantapkan pertubuhan itu, dengan membantu bidang komunikasi, bertukar-tukar pendapat dan meningkatkan hubungan dua hala dan antara rakyat.

Berucap merasmikan Mesyuarat Menteri Telekomunikasi dan Teknologi Maklumat ASEAN (TELMIN) ke-10 di sini hari ini, beliau berkata, bagi kebanyakan negara ASEAN, hubungan komunikasi antara mereka masih menjadi satu cabaran kerana, untuk menyediakan rangkaian jalur lebar yang moden, ia memerlukan pelaburan yang besar.

Pada masa ini, hubungan komunikasi antara sesebuah negara ASEAN kebanyakan disalurkan dahulu ke Amerika Syarikat atau Eropah sebelum disambungkan kembali ke sebuah negara ASEAN yang lain.

"Sebagai jalan keluar, saya cadangkan TELMIN menimbang untuk menggunakannya sumber untuk meningkatkan hubungan dalam ASEAN bagi mengurangkan kos penyediaan cakupan jalur," katanya. - Bernama


PM tgh berucap..aku duk jauh sket lah..hehe..guna camera phone e71 lak tu..xkesah la..janji ado..


last sekali mereka bergambar dengan minister2 komunikasi dari negara2 ASEAN..


ok lah..tu je la entry aku..xde cerita yg best lah..tp ni pun kire ok what..at least acknowledge lah jugak event yg ade kat KL ni...lg pun ni berkenaan intenet jugak ni..haha..akhir kate..jangan salah gunakan kemudahan intenet..huhu..one of PM's concern in his speech is cyber criminal..ini kire tanggungjawab sendiri sbnanye..kalau x bertanggungjawab, mmg susah nak dibendung..betul?..

okeh daa..

No comments: