Tuesday, January 18, 2011

sensor kenyang..diet tips :p

aku rasa aku ade masalah pemakanan lah..know what, setelah aku mengamalkan cara pemakanan limited setelah sekian lama (over 5 yers i think)..sekarang aku dah tak payah dah nak kontrol2 diri makan..bile aku makan, otomatik die akan bagi sensor yg aku dah kenyang..n time tu kalau tinggal sikit pun baki makanan tu, aku dah tak leh masuk perut dah..haha..boleh tak..

pastu kan..kalau aku makan sekali (main meal)..boleh sampai ke malam la die kenyang..unless aku mmg saje2 nak mengunyah..huhu..korg rasa bes ke x jadi cmtu..tapi, yang tak besnye, aku dah banyak melakukan pembaziran makanan..huhu..yelah..selalu baki makanan x habis tu aku buang je..tinggal sikittt je lagi pun aku buang..sbb mmg sungguh la aku x boleh nak telan..kalo x, aku rasa cm nak termuntah..camno tu?..adoiyaii..bedosa haa...

okies..untuk korg yg melalui proses diet..xyah la pakse2 diri xmo makan itu ini..baik korg cool je..just cut half dulu portion yg korg makan tu..contohnye..kalau makan nasik sepinggan penuh, cuba cut half je..at least korg makan n merasa kan kan kan..kalau makan bufet, drpada korg amek satu2 makanan banyak2..baik korg amik sikittt je tp banyak2 jenis dlm satu pinggan..contoh kalau kuih kan..selalu bufet kan ade bnyk gile jenis..pastu korg lak jenis nak merasa semua kan..pastu amek la 2-3 biji satu jenis..pastu ulang2 lagi tuk lain jenis..haha..paham ke ni..baik amek sikit..tp semua boleh rasa..haa..cmtu la cara nye ye kawan2..dan amalkan sampai bile2..jangan separuh jalan je..insyaallah lama2 korg akan ade sensor kenyang secara otomatik..huahaha...okeh aku mengarut di sini ;p..lalala

sbnanye aku nak ngadu..aku selalu bazir makanan..rasa bersalah je..tp sumpah kenyang n rasa nak temuntah kalo disumbat lg..huhu..itu saje ye..dah g men jauh2 ..sok singgah lagi ye blog saye..jgn lupakan saye :D



2 comments:

LeeN said...

betul lah shiela. bila kita biasa control makan kita, kita akan tahu stage mana kita mmg dah kenyang and not to over-eat. skang aku pun camtu. tp besenye utk elak bazir, amik sikit je dari mula. so nnt tak bazir. kalo nk, tambah lagi.

kalau makan kedai, mmg tak dpt la kan nak order ikut portion kita, right? aku kalo asik mkn kedai mmg bole naik la badan. tp sbb aku since kawen mmg jarang gile mkn kedai. bila makan rumah, bole la nak bajet makan.

utk yg part suka mengunyah tu pulak, aku mmg alami since aku breastfeed anak kan. takpe je ko nak mengunyah 24jam. janji benda yg ko kunyah tu tak naikkan badan. macam aku, aku ganti ngn kismis la. takde la rasa bersalah sangat.. hahahaha

shiela said...

haha..yg aku kate bazir tu mmg sbb makan beli..kan selalu dorg bg banyak..kalau mcm nasik2 ke kan..kalo bungkus mmg aku kontrol suh makcik tu letak suku je..sbb aku suke mkn lauk je bnyk..ngee